Κάτι πρέπει να κάνουμε με το ναυάγιο στα Πέζα

Από την ημέρα του ναυαγίου του πλοίου “GoodFaith” στα Πέζα μέχρι σήμερα (11/2-24/4) έχουν περάσει 72 μέρες. Όλο αυτό το διάστημα μόνο το λιμεναρχείο ασχολείται με το πλοίο που εξόκειλε. Κι όμως ο νόμος ορίζει σαφώς πως η τοπική κοινωνία έχει δικαιώματα. Και τα δικαιώματα αυτά θα έπρεπε να εκφραστούν μέσω απαιτήσεων του Δήμου Άνδρου.

Ο Δήμος είχε δικαίωμα να ζητήσει νομική παράσταση για το ναυάγιο. Θα μπορούσε να ζητήσει συνεχή φύλαξη και ενημέρωση και καθαρισμό ή για ότι άλλο ήθελε προκύψει. Ακόμα μπορούσε να έχει προσλάβει ειδικό περιβαλλοντολόγο και συνεργείο καθαρισμού της ακτής ή ακόμα και τεχνικό που να παρακολουθεί τις εργασίες για να έχει γνώμη. Ακόμα θα μπορούσε να έχει προσλάβει και δικό του δύτη για να παρακολουθεί όταν χρειαζόταν και να έχει άποψη για το τι συμβαίνει με το προσαραγμένο πλοίο. Ιδίως τις μέρες που διαρκούσαν οι εργασίες.

Με βάση τις τιμές αγοράς ένας τεχνικός που επιβλέπει και ρυθμίζει την άντληση του πετρελαίου από το πλοίο κοστίζει και 1.000 ευρώ την μέρα. Ειδικοί εκτιμούν πως αν ο Δήμος Άνδρου είχε κινηθεί εγκαίρως θα μπορούσε να διεκδικήσει από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου και 3.000 ευρώ την ημέρα για αμοιβές ειδικών, τεχνικών, φύλαξη και καθαρισμούς της ακτής.

Βεβαίως η ασφαλιστική εταιρεία είχε δικούς της τεχνικούς και ειδικούς. Και ακόμα το λιμεναρχείο ήταν εκεί. Όμως η τοπική κοινωνία θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει ζητήσει να έχει λόγο και γνώση με δικούς της ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το λιμεναρχείο ενημέρωσε εγκαίρως την δημοτική αρχή. Αλλά από ότι φαίνεται δεν έγινε τίποτα. Αν κρίνουμε από το τι δεν έχει γίνει από την μεριά του Δήμου μέχρι σήμερα.

Τα χρήματα γι’ αυτές τις υποθέσεις είναι πολλά. Για να καταλάβετε κάθε μέρα παραμονής και εργασίας των ειδικών (δικηγόρων, ναυπηγών, τεχνικών άντλησης πετρελαίου) του κόστους διαβίωσης (ξενοδοχεία, νοικιασμένα αυτοκίνητα, μηχανήματα), καθώς και εργασίας των ρυμουλκών και των άλλων συνεργείων στην Άνδρο το κόστος στην ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου έφτανε περί τα 100.000 ευρώ!

Ο Δήμος Άνδρου θα μπορούσε, λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα, εν ήταν παρών, να έχει εισπράξει μέχρι σήμερα ίσως και 150.000 ευρώ για την παρουσία, την φύλαξη, την επίβλεψη, αλλά και για καθαρισμούς της ακτής. Και βεβαίως οι απαιτήσεις θα ήταν δίκαιες ηθικά, πρακτικά και λειτουργικά, καθώς και οικονομικά. Μέχρι σήμερα ο Δήμος ήταν απών. Άραγε θα συνεχίσει να απουσιάζει;

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Kanenas den patise to poditou apo tnn dnmotiki arxn ,ektos apo tin antidimarxo k mama I .Enas koukos den fern I tin anoixi elate sits xartes k sta peza

This comment was minimized by the moderator on the site

/poîos endiaferetai?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστούμε τον κ. Σ.Σωτηρόπουλο. Ελπίζουμε κάποιος αρμόδιος να τον διαβάσει και να ρωτήσει τα σχετικά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Δήμου προβλέπονται από τη Σύμβαση MARPOL. Πέραν τούτου, για την Ελλάδα υπάρχει το προηγούμενο της ρυπάνσεως του όρμου της Πύλου το 1980 από το πλοίο "Irene’s Serenade". Η περίπτωση αντιμετώπισης δεν είναι αχαρτογράφητη και ως εκ τούτου του τι πρέπει να γίνει είναι δεδομένο.