Οδοιπορικό Μεγάλης Παρασκευής (Πανάχραντος, Χώρα, Κόρθι, τρεις Επιτάφιοι)

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ

 Η ψυχή ταξιδεύει από εκεί ψηλά στους Γερακώνες. Η Χώρα ταξιδεύει απο εκεί ψηλά στο Αιγαίο. Μια ματιά πριν μπεις στην εκκλησία για την Αποκαθήλωση. Μια ματιά που αν και την ξέρεις και την έχει δει χιλιάδες φορές πάντα σε καθηλώνει. Μια γλυκειά μελαγχολία στην ατμόσφαιρα. Ίσως από την απαλή συννεφιά. Δεν γίνεται Μεγαλή Παρασκευή χωρίς αυτή την μοναδική ανοιξιάτικη περιρέουσα χαρμολύπη (φωτ. Εν Άνδρω).  

 

 Ο Εσταυρωμένος. Τόσοι συμβολισμοί, τόσες αναφορές, τόση παράδοση και ιστορία γυρω από τον Εσταυρωμένο. Πρωινό Μεγάλης Παρασκευής στην Πανάχραντό (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο γέροντας Ευδόκιμος. Ο παππούς της Άνδρου. Η ψυχή της Παναχράντου κοντά 60 χρόνια. Μια ιστορία μονος του ο γέροντας. Μια ιστορία για τον καθένας μας ο Ευδόκιμος που κι εφέτος λειτούργησε στην Αποκαθήλωση (φωτ. Εν ¨Ανδρω).

Ο πατήρ Αέτιος και ο μικρός Ευδόκιμος στην πρωινή λειτουργία της Μ. Πατασκευής (φωτ. Εν Άνδρω).

 Με την πάροδο της ώρας άρχισε να φτάνει το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο. Σημείο αναφοράς όλης της Άνδρου το μοναστηρι της Παναγιάς (φωτ. Εν Άνδρω).

ΧΩΡΑ

 Μεσίστια η σημαία στη Θεοσκέπαστη. Πίσω το Παραπόρτι. Η Άνδρος της Αθηνας δεν ηρθε εφέτος στο νησί. Πολύ λίγος κόσμος στη Θεοσκέπαστη. Λίγος και στη Χώρα. Έλάμψαν δια της απουσίας τους οι τακτικοί της Άνδρου. Πρωιμό το Πάσχα εφέτος. Τα οικονομικά και η αβεβαιότητα βαραίνουν. Μεσιστια εφέτος η ζωή όλων μας - αυτό λεει η απουσία κόσμου - ότι δοξαστικό κι αν λέει η κυβέρνηση (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο Επιτάφιος της Θεοσκέπαστης υπέροχος. Όσοι δεν τον είδαν έχασαν. Ας πάρουν μια ιδέα από την φωτογραφία τουλάχιστον (φωτ. Εν Άνδρω).

 Εξαιρετικός και ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου. Μια εικόνα της άνοιξης μ΄ολόκληρος. Ευχαριστούμε τους ενορίτες που μάς κάλεσαν να τον φωτογραφίσουμε. Αν δεν πηγαίναμε θα χάναμε. Νάναι καλά οι άνθρωποι...(φωτ. Εν Άνδρω).

 Πλατεί Καΐρη ώρα 12:30 Μεγάλη Παρασκευή. Δεν θα λέγαμε πως είναι άσχημα για Μεγάλη Τρίτη! Αλλά για Μεγάλη Παρασκευή περιορισμένη η κίνηση (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Ευτυχώς κατά τις 1 το μεσημέρι άρχισαν να κατεβαίνουν οι παρέες των νεων και των επισκεπτών και έδωσαν έντονο χρώμα στην μικρή πόλη (φωτ. Εν Άνδρω).

ΚΟΡΘΙ

 Περιορισμένος κόσμος στον πεζόδρομο του Όρμου στο Κόρθι. ¨ηταν κι ο καιρός "κάπως", ήταν κι η ώρα "αργάμιση" κι ήταν όλοι για φαγητό (φωτ. Εν Άνδρω).

Εντάξει δεν ήταν όλοι για φαγητό. Οι πιτσιρικάδες με τα ποδήλατα στην πλατεία ήταν ακόμα εκεί δίνοντας χρώμα στην μέρα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στο Κορθι. Με μια λέξη: υπέροχος. Και τον κάνει ωραιότερο το μαρμάρινο τέμπλο του ναού που αστράφτει στο φως πίσω του. Δίνοντας μια άλλη νότα στην ανθισμένη παρουσία του (φωτ. Εν Άνδρω)..

 Όλη η παραλία κατάμεστη με αυτοκίνητα. Όλα τα χωριά του Κορθίου κατέβηκαν στον Όρμο. Όλοι οι επισκέπτες της περιοχής κατέβηκαν στο γιαλό του Κορθίου. Αλλά και από άλλα μέρη της Άνδρου πήγαν στο Κόρθι για φαγητό. Βλέπεις το Κόρθι είναι αγαπησιάρικο μέρος. Δεν είναι το τοπίο, είναι οι άνθρωποι αγαπησιάρηδες στο Κόρθι. Όλοι μαζί, ένα χωριό, δεμένοι. Δεν κατάφεραν να τους χωρίσουν τα πολιτικά ή τα τοπικά. Ούτε κάτι τοπικοί πολιτικοί που για να πούμε την αλήθεια έκαναν προσπάθεια. Έτσι ο Όρμος ήταν και παραμένει μια γειτονιά. Κι αυτό "τραβάει" και την άλλη Άνδρο κοντά στο Κόρθι (φωτ. Εν Άνδρω).

Ορθίους είχε η Λιθοδομή. Βρήκαμε τελευταίοι τραπέζι στο βάθος. Ευτυχώς όμως γιατί δίπλα ήταν εκλεκτή παρέα. Ο Μάριος καθηγητής με απόψεις εξαιρετικές και ιδέες ακόμα καλύτερες. ¨Μια κουβέντα που δεν την κανεις ούτε στο πανεπιστήμιο. Και την έκανες στο διπλανό τραπέζι κάπου στο αγαπησιάρικο Κόρθι, στο ξεχωριστό στέκι της Λιθοδομής (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κι όταν αργά πια έφυγαν οι πρώτοι κι ήρθαν οι επόμενοι διαπιστώσαμε πως ήταν όλοι αναγνώστες μας!!! Ήταν ο πατήρ Αντωνιος. Πιο δίπλα μάς συστήθηκε ο Γιώργος Λουλούδης απ΄την Καπαριά. Σχολιαστής και αναγνώστης μας. Με την γυναίκα του. Πίσω δεξιά ο εκ Γαυρίου ορμώμενος φίλος-εκδότης Γιώργος Δαρδανός. Με τον Γιώργο δεν τα βρήκαμε και πολλές φορές στην πολιτική. Αλλά μάς ενώνει η αγάπη για την Άνδρο κι αυτό φτάνει και περισσεύει. Τέλος πίσω δεξιά μας συστήθηκε ο Γιώργος Γλυνός, αναγνωστης και σχολιαστής μας, από το Κόρθι με τα πεθερικά του από Νάξο. Μας μίλησαν ακόμα και για το οδοιπορικό στη Νάξο!!! Τι να πούμε για την υποδοχη όλων τους; Μόνο ένα ευχαριστώ και αυτή την φωτογραφία να θυμόμαστε την μέρα στην μοναδική Λιθοδομή που στο αγαπησιάρικο Κόρθι μάς ενωνει (φωτ. Εν Άνδρω).

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ

Τα εγκώμια του Επιταφίου. Μια στιγμή χαραγμένη στο υποσυνείδητο όλων. Κατανυκτική η ακολουθία στη Θεοσκέπαστη χωρίς φώτα. Μόνο με τα κεριά. Υποβλητικό σκηνικό. (φωτ. Εν Άνδρω).

Εγκώμια στη Θεοσκέπαστη υπό το φως των κεριών. Σκηνή άκρως βυζαντινή και συγκηνιική. Γεμάτη απόψε η εκκλησιά  (φωτ. Εν Άνδρω).

Εγκώμια στον Άγιο Γεώργιο. Την μητρόπολη της Χώρας. Υπέροχοι και οι δύο ψαλτάδες (δεξιός και αριστερός). Κατάμεστη η εκκλησία από κόσμο (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα νέα παιδιά της φιλαρμονικής Άνδρου με τον μαέστρο μπροστα στον Άγιο Γεώργιο. Πλήθος κόσμου περιμένει έξω από την κατάμεστη εκκλησιά μαζί με την φιλαρμονική να βγει ο Επιτάφιος (φωτ. Εν Άνδρω).

 ΒΙΝΤΕΟ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

Οι τρεις Επιτάφιοι στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη στην Χ'ωρα (βίντεο Εν Άνδρω).

Και ξαφνικά χιλιάδες κόσμος στην πλατεία Καΐρη. Πρωτοφανής κοσμοσυρροή μετά από μια αναιμική Μεγαλοεβδομάδα. Μέχρι και πούλμαν επισκεπτών Λαρισαίων που διέμεναν στου Περάκη είχε φτάσει στη Χώρα γα τους τρεις Επιταφίους. Ένα άλλο κλίμα καθώς ήταν εκεί κόσμος από όλη την Άνδρο. Είδαμε πολλούς από Άρνη, Βουρκωτή κλπ (φωτ. Εν Άνδρω).

 Δέσποζε πάνω από όλους και πάνω από όλα το μέγα πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που συνέρρευσαν από όλη την Άνδρο. Και δέσποζε σε μέγεθος και σε φωτεινότητα ο Επιτάφιος της Παναγίας (φωτ. Εν Άνδρω). 

Αργά το βράδυ η αγορά της Χώρας ήταν ακόμα γεμάτη με κόσμο. Τελικά η Μεγάλη Παρασκευή κυριάρχησε πάνω από όλους και όλα. Με τους συμβολισμούς της και το συγκηνισιακό της φορτίο, αλλά και τους χιλιάδες έφτασαν στη Χώρα το βράδυ. Δεν μπορούσες ούτε να παρκάρεις, ούτε να κινηθείς εύκολα. Μπήκαμε, έστω και αργά,  στο κλίμα του Πάσχα πια  (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet