Άγιος Παντελεήμονας: από το μοναστήρι της Άνδρου στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών

Τιμητικό άγημα υποδέχεται τον γέροντα Ευδόκιμο με την κάρα και τους μοναχούς από Άνδρο

(Τα νοσοκομεία είναι πεδία μάχης όπου η υγεία και η ζωή δίνουν συνεχώς μάχες με την αρρώστια και τον θάνατο. Τα νοσοκομεία είναι τα μέτωπα όπου γιατροί, νοσοκόμες, ασθενείς, δίνουν όλοι μαζί μεγάλο αγώνα και στον οποίο όλοι χρειάζονται όλους. Στα νοσοκομεία ο πόνος και είναι μέρη "που δεν έχει καθημερινές και σκόλες" όπως έγραψε ο Ελύτης στην "πορεία προς το Μέτωπο". Εκεί οι άνθρωποι "Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζουν ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο" και όπου "συχνά ψιχαλίζει μες στην ψυχή τους" θα λέγαμε παραφράζοντας εδώ τον Ελύτη.

Με αυτές τις δύο ποιητικές φράσεις δημοσιεύουμε το λιτό, δωρικό γράμμα του συνεργάτη της στήλης Χαρίδημου και τις φωτογραφίες του Χ. Μπαμπανιώτη από την τριήμερη επίσκεψη της κάρας του Αγίου Παντελεήμονα από την Άνδρο στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών - Εν Άνδρω).

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Προς πληροφόρηση των αναγνωστών της νήσου Άνδρου αποστέλλω μερικές πληροφορίες για την μεταφορά της κάρας του Άγιου ιατρού Παντελεήμονος από το μοναστήρι της Παναχράντου της Άνδρου στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Από την λειτουργία

Η τίμια Κάρα του Αγίου, το πολυτιμότερο κειμήλιο που φυλάσσεται στην ιστορική Ιερά Μονή Παναχράντου-Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου μετά την Εφέστιο Ιερά εικόνα της Παναχράντου την οποία ιστοριογράφησε ο Άγιος ευαγγελιστής Λουκάς, μεταφέρθηκε υπό του ακαταπόνητου γέροντος Ευδοκίμου στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών προς αγιασμόν των εργαζομένων και των πιστών και προς αποθεραπεία και ανακούφιση των ασθενών.

Από την υποδοχή.

Η μεταφορά έγινε κατόπιν προσκλήσεως του διοικητού του νοσοκομείου υποστράτηγου υγειονομικού Τάκου Παναγιώτη και του εφημερίου του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του νοσοκομειακού καθιδρύματος αντισυνταγματάρχη (ΣΙ) Ευάγγελου Λιάπη και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου Β´.

Από την λειτουργία.

Η υποδοχή του Αγίου έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018 παρουσία του αρχηγού του στρατού Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του διοικητού του νοσοκομείου Υποστράτηγου Τάκου Παναγιώτου, του υπόδιοικητού Α  Μανουσαρίδη Σάββα και των λοιπών αξιωματικών και τιμητικού αγήματος.

Η εκκλησιά του Αγίου Παντελεήμονα στο 401 Σ.Ν. Και από την λειτουργία.

Το πρωί της Κυριακής 25/11 τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Γέροντος Ευδοκίμου, παρουσία πλήθους πιστών και ασθενών του Νοσοκομείου. Το βράδυ της Κυριακής ο γέροντας Ευδόκιμος επέστρεψε με την κάρα του Αγίου στη Ιερά Μονή Παναχράντου – Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου.

Με εκτίμηση

Χαρίδημος

ΥΓ: Οι φωτογραφίες είναι του κ. Χρήστου Μπαμπανιώτη

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet