Διοξίνες: Πως παράγονται; Πως εξαπλώνονται; Τι ζημιά κάνουν; (ένα επιστημονικό & φωτογραφικό ρεπορτάζ)

Γράφει ο Δρ. Ν.Κ. ιατρός-επιδημιολόγος

 Η φωτιά στις 3 Ιανουαρίου 2019 με φόντο το οροπέδιο του μοναδικού στην Ευρώπη νεολιθικού Στρόφιλα. Αυτά για τα περί πολιτισμού που τάχα κόπτονται ορισμένοι... (φωτ. Εν Άνδρω).

(Σε απάντηση ερωτήματος που θέσαμε χθες σας σε ιατρό φίλο της Άνδρου μας έστειλε το παρακάτω σημείωμα το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν σαφή γνώση των επιπτώσεων των διοξινών από την καύση απορριμμάτων. Για το παρακάτω κείμενο, εκτός των ιατρικών γνώσεων του, συμβουλεύτηκε και τα στοιχεία του ερευνητικού κέντρου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και του Τμήματος Χημείας του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 

Δεν προχώρησε επί 5ετία η ανακύκλωση με ευθύνη του Δήμου. Κόλλησε κι ο νέος ΧΥΤΥ με τα ψέματα για υπόγεια ύδατα που "πιθανόν" να μολύνονταν από διοξίνες! Και έμεινε σε αυτή την άθλια κατάσταση που στεναχωρεί, αλλά είναι πραγματικότητα (φωτ. Εν Άνδρω).  

Κατά την καύση πλαστικών, ελαστικών κλπ. παράγονται σημαντικές ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών επικινδυνότερες των οποίων είναι κατά σειρά οι διοξίνες, τα φουράνια, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροσωματίδια PM-10 2 και PM-2,5. Όλες αυτές οι ουσίες ρυπαίνουν τον αέρα, εναποτίθενται στο έδαφος, στα φυτά, στα επιφανειακά νερά και τέλος καταλήγουν στα τρόφιμα.

Oι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια ανήκουν στην κατηγορία των "ανθεκτικών οργανικών ρύπων" (POPs) οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη χημική και βιολογική διάσπαση και κατά συνέπεια περνούν από το περιβάλλον στην τροφική αλυσίδα των ζώων και τελικά βιοσυσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών του Καρκίνου (IARC) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει τις διοξίνες καρκινογόνες για τον άνθρωπο και υπεύθυνες για άλλες σοβαρές βλάβες όπως ενδομητρίωση, νευροσυμπεριφορικές και ανοσοκατασταλτικές ανωμαλίες.

Γι' αυτή την άθλια εικόνα διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να πάρουν θέση "εδώ και τώρα" όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Και ιδίως οι πολιτευόμενοι γιατροί του νησιού... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διοξίνες περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής ενώ ελάχιστα μέσω της αναπνοής (κυρίως από την κατάποση της σκόνης) και δεν διαπερνούν το δέρμα. Η έκθεση του ανθρώπου στις τοξικές αυτές ουσίες οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών.

Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους αλλά αυτοί επικάθονται στην επιφάνειά τους και απομακρύνονται με σχολαστικό πλύσιμο ή αποφλοίωση πριν την κατανάλωση τους.

Λόγω της λιποφιλικότητάς τους οι διοξίνες απορροφούνται κατά 50% περίπου και συσσωρεύονται στο λιπαρό ιστό από όπου αποδεσμεύονται πολύ αργά (ο χρόνος ημιζωής τους στον άνθρωπο έχει υπολογιστεί στα 7,5 χρόνια).

Η απόσταση των 5 χιλ. είναι βασικό όριο. Το οποίο όμως αυξάνεται ανάλογα με τις μέρες καύσης, τον άνεμο κλπ. Στον Στρόφιλα η χωματερή καίει 5 μήνες! Κάποιοι θα έχουν πρόβλημα στην περιοχή όπως λένε οι επιστήμονες. Αντιθέτως ο Δήμος που διαχειρίζεται τα σκουπίδια και οι πολιτευόμενοι γιατροί του νησιού δεν λένε τίποτα (φωτ. Εν Άνδρω). 

Από προηγούμενες μελέτες  σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση σε απόσταση έως και 5 χλμ από την εστία μιας πυρκαγιάς, με την επιβάρυνση να μειώνεται αυξανομένης της απόστασης και εξαρτώμενη από τον όγκο των πλαστικών, την έκταση και τη διάρκεια της πυρκαγιάς και την κατεύθυνση του αέρα.

 Αρχικά, οι διοξίνες θεωρήθηκαν ως αποκλειστικώς ανθρωπογενείς ρύποι, επειδή η παρουσία τους σε δείγματα ( πχ. πάγου, λειψάνων) της προβιομηχανικής εποχής είναι μηδενική ως αμελητέα. Όμως, πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διοξίνες παράγονται - και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες - και κατά τις δασικές πυρκαγιές.

Πρόβατα βόσκουν δίπλα στην καιόμενη χωματερή του Στρόφιλα με τους καπνούς από πάνω τους. Η αρχή της εισόδου των διοξινών στην τροφική αλυσίδα  (φωτ. Εν Άνδρω). 

Από μελέτες που έχουν γίνει σε διεθνές επίπεδο, προκύπτει ότι οι διοξίνες στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνεισφέρουν σε μεγάλο ποσοστό στην πρόσληψη διοξινών από τους ανθρώπους (42 % επί της συνολικής πρόσληψης). Τα ψάρια συμμετέχουν σε ποσοστό 17 %, το βοδινό κρέας 12%, τα αυγά 8 %, τα φρούτα και τα  λαχανικά 6 %, τα φυτικά έλαια και οι μαργαρίνες 6 %, το χοιρινό κρέας 5 % και τα πουλερικά 3 %.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα επίπεδα διοξινών εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα στα βρέφη και τα νήπια, σε σχέση με τους ενήλικες, εξ αιτίας του ότι η διατροφή τους βασίζεται κυρίως στο γάλα.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Την νέα χωματερή την δημιούργησε η διοίκηση του μακαρίτη (ή ορθότερα των μακαριτών) όταν εγκατέστησε το γελοιοδέστερο των κατασκευασμάτων που λέγεται ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ οπότε και μετέφεραν σε συσκευασία δώρου και με επιπλέον πλαστικό για την περιτύλιξη, τα σκουπίδια μερικές δεκάδες μέτρα ψηλότερα από την αρχική τους απόρριψη. Μάλιστα αυτό έγινε και στην πορεία ξηρορέματος που ήταν εμφανέστατο, επομένως σε πιθανή ισχυρή βροχόπτωση θα παρασυρόταν (ΦΕΥ) ίσως μέχρι και την θάλασσα........................Για να μην πούμε για τις νυχτερινές περιπέτειες των απορριματοφόρων που κατέβαιναν στην ΔΗΘΕΝ ΚΛΕΙΣΤΗ χωματερή και με κίνδυνο της ζωής των εργαζομένων πετούσαν τα σκουπίδια ό,που έβρισκαν. Σε καμμιά περίποτωση δεν αθωώνεται η διοίκηση Σουσούδη για την συνέχιση της δυσώδους αυτής κατάστασης, αλλά μιας και πολλά ¨στελέχη¨(ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ) εκείνης της περιόδου έχουν το θράσος να ξαναδιεκδικούν την ψήφο μας, ας γνωρίζει ο κόσμος λίγα ακόμη από τα βρωμερά έργα τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν διαβάζω καμμία πρόταση από κανένα σχολιαστή.Μόνο αναθέματα και υπαινιγμούς προς τους υποψηφίους.
Να ακούσω απο κάποιον λύση διαφορετική από τον Στρόφιλα. Μην ψάχνετε.Δεν υπάρχει στην πράξη.Θα τα πούμε και θα σχολιάσουμε(καλά να είμαστε) και στην θητεία των επόμενων δημάρχου-επάρχου. Γρήγορα να έλθουν τα χρήματα για τον ΧΥΤΥ μη τυχόν χαθούν και αυτά από τις παλινωδίες και τις όποιες κωλυσιεργίες. Θα είμαστε άξιοι της κακής μοίρας μας και ο τόπος θα διώξει και αυτό το περιορισμένο και δειλά δειλά
επιταχύνον τουριστικό ρεύμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ζαγορά και το λάθος που περιέργως δεν αποκαταστάθηκε ποτέ και τεχνηέντως κρύφτηκε
Όλοι οι πρώην δήμαρχοι και οι νυν και υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν εκφραστεί θετικά για αυτήν τη λύση.
Τι συνέβη και σιωπήσανε και ακόμα σιωπάνε όταν δεν υπήρξε ποτέ νομική ή επιστημονική ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΑΠΟΦΑΣΗ- ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο θα έλυνε το μακροβιότερο και ανεπίλυτο πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ, ΝΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Παρακαλούμε όχι βίντεο στολια δημιουργουν πρόβλημα στο site. Γραψτε με λόγια ότι θέλετε

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να τις κρατήσεις τις γραπτές θέσεις του και τις εξωθεσμικές παρεμβάσειςτου στο ΠΕΣΠΑ του 2019 ( και στα υπουργεία χεράκι χεράκι με τον Σουσούδη ) όταν πάρθηκε η απόφαση που δεν είναι οριστική και τις κολοτούμπες που είχε κάνει και θα κάνει ακομα πολλές.Εδω στο φιλόξενο εν Άνδρω θα είμαστε και θα τις μετράμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Κράτα φίλε το βίντεο του 2015 για art decor εγώ κρατάω τις γραπτές θέσεις του και οι προσωπικές παραστάσεις του στο ΠΕΣΠΑ του 2019 όταν πάρθηκε η οριστική απόφαση. Εκεί νομίζω πως ήταν απών ο "αγωνιστής" Καπάκης. Αυτά είναι οι όποιες παρακαταθήκες του είτε βγει είτε δεν βγει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συνιστά βαρύτατο περιβαλλοντικό έγκλημα είτε είναι ΧΑΔΑ είτε είναι ΧΥΤΥ γιατί οι διοικούντες την Άνδρο είναι ανεύθυνοι και ανίκανοι και δυστυχώς και οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημάρχου.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών, στη θέση "ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑ" του Δήμου Άνδρου του Νομού Κυκλάδες, λειτουργεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (στο εξής: ΧΑΔΑ).
Αποφασίστηκε κάποια στιγμή, ο τερματισμός της λειτουργίας του επίμαχου ΧΑΔΑ.
Ωστόσο, η απόφαση παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ, όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, ήταν μόνο ‘στα χαρτιά’, προφανώς για να αποτραπεί η απειλή επιβολής των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (είναι γνωστό άλλωστε ότι πάγια τακτική των Δήμων από το 2003 έως, δυστυχώς, και σήμερα είναι η απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης και η λήψη εικονικών αποφάσεων, τις οποίες πρώτοι αυτοί παραβιάζουν…).
Οι Δήμοι Άνδρου, Υδρούσας, Κορθίου, διαχρονικά παρέλειπαν να εφαρμόσουν την απόφασή τους και να αναζητήσουν, νόμιμους τρόπους διάθεσης των αστικών αποβλήτων τους, ο δε ΧΑΔΑ λειτουργούσε απρόσκοπτα, μολύνοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και βλάπτοντας (πιθανόν ανεπανόρθωτα) την υγεία όλων των κατοίκων της Άνδρου.
Αλλά η εγκατάσταση σε αυτόν, (ΧΑΔΑ), της μονάδας δεματοποίησης, από τον Καλλικρατικό Δήμο Άνδρου με το επιχείρημα ότι η λειτουργία της εν λόγω μονάδας θα σώσει την κατάσταση να είναι δηλαδή στους δρόμους τα σκουπίδια ουσιαστικά συνεπάγεται η συνέχιση της λειτουργίας του υπερκορεσμένου ΧΑΔΑ με άλλη μορφή, δηλαδή, μια νέα χωματερή με άλλη ονομασία.
Η διοίκηση του κ. Σουσούδη έχει δημιουργήσει μια νέα και ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στο Στρόφιλα. Αυτή τη λύση βρήκε για τη διαχείριση των σκουπιδιών εδώ και μια πενταετία, και αυτή τη λύση μέχρι και όπου εγκατασταθεί ο ΧΥΤΥ θα έχει όποιος και να εκλεγεί.
Καμιά περιοχή-κάτοικοι δεν θα δεχτούν την μονάδας δεματοποίησης.
Καμιά περιοχή-κάτοικοι δεν θα δεχτούν το ΧΥΤΥ.
Γιατί;
Γιατί δυστυχώς οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημάρχου είναι ανεύθυνοι και ανίκανοι και μας το έχουν αποδείξει ο καθείς από το δημόσιο πόστο του

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα τι λες Φιλότεχνε? Μόνο ο Λοτσάρης πήγε κόντρα στην καριέρα μέχρι στιγμής και πήρε προεκλογικά θέση ?
Ξέχασες που ο Λοτσάρης έλεγε οτι η καταλληλότερη θέση για το ΧΥΤΥ είναι στη Σταυροπέδα ?
Θέλεις να στο θυμίσω ? Υπάρχει και βίντεο απο δημόσια συγκέντρωση που το λεει.
Παραμύθια μας πουλάει και αυτός για τα ψηφαλάκια

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να πούμε την αλήθεια ο σχολιαστής YioKo έχει απόλυτο δίκιο. Όπου και να πάνε τα σκουπίδια είτε για ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είτε για τελικό θα υπάρχουν αντιδράσεις. Άρα το σωστό είναι να βρεθεί μια σωστή λύση και ας υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλά πως να βρεθεί σωστή λύση όταν από τους 5 υποψηφίους οι δύο δεν έχουν πάρει καμία θέση (Γιαννίσης, Μπάλλας) , ο ένας έχει πάρει αρνητική θέση και προκρίνει την Σταυροπέδα για πάντα (Καπάκης), οι άλλοι δύο (Σουσούδης, Λοτσάρης) έχουν πάρει θέση για ΧΥΤΥ, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει θέση για κάποια ενδιάμεση τοποθεσία. Συνεπώς από όλους δύο εμφανίζονται λογικοί (Σουσούδης, Λοτσάρης) οι άλλοι υπεκφέυγουν.
Άρα γιατί να μην υπάρχουν αντιδράσεις αφού κάποιοι για να κάνουν καριέρα δημοτικού συμβουλου πριμοδοτούν τις αντιδράσεις. Και αν θυμηθούμε πως έκανε καριέρα δημάρχου Ο Σουσούδης που υποσχέθηκε τα πάντα και μετά μέτραγε κολοτούμπες τότε τα σκουπίδια προσφέρονται για καριέρα. Μόνο ο Λοτσάρης πήγε κόντρα στην καριέρα μέχρι στιγμής και πήρε προεκλογικά θέση.
Από την άλλη αν σκεφτεί κανείς πως όλοι εκείνοι που εξεγείρονταν εναντίον του Γλυνού για την καιόμενη χωματερή σιώπησαν επί Σουσούδη τι να πει κανείς; Μάλλον δεν μένουν πια στα καταδικασμένα χωριά Πιτροφό και Ζαγανιάρη. Από τους φωνασκώντες επί Γλυνού ο Α. Λάβδας έφυγε στα καράβια και σιώπησε στηρίζοντας με τον τρόπο του τον Σουσούδη. Ο Σταμάτης Κουλούρης ξέχασε τα πάντα. Ο Γιώργος Σιγάλας έγινε λαϊκατζής του Σουσούδη. Ο Γ. Μενδρινός έφυγε από τον Ζαγανιάρη. Παλαιότερα έκανε δίκες κατά του Γλυνού και μετά έγινε γραφείο τύπου του Σουσούδη και σιώπησε.
Απ' ότι φαίνεται αγαπητό Εν Άνδρω μόνο ο Σουσούδης μπορεί να τους πείθει πως το να καίγεται η χωματερη πλάι σπίτι τους και να τρώνε αρνάκια με διοξίνες δεν είναι και τόσο κακό. Αρα μόνο ο Σουσούδης αξίζει για δήμαρχος. Κατά την γνωμη μου θα κρατήσει την σημερινή αθλιότητα άλλα 4-5 χρόνια. Θα τους ραίνει με διοξίνες όλο αυτό τον καιρό και αυτοί θα κάνουν λάικ! Και αν κάποτε καταφέρει να πάει αλλού τον ΧΥΤΥ θα θεωρηθεί και πετυχημένος. Θέλει τέχνη η πολιτική φίλοι μου. Θέλει τέχνη το ψέμα. Ρωτήστε τον Τσίπρα. Ρωτήστε τον Σουσούδη. Καλλιτέχνες και οι δύο. Εμείς αγαπητό Εν Άνδρω απλοί φιλότεχνοι θαυμάζουμε τους καλλιτέχνες. Ακόμα και όταν έχουν κάποιες δυσκολίες έχουν πιστούς λαϊκατζίδες...

This comment was minimized by the moderator on the site

οποιοσ βγει δημαρχοσ να παρει το δεματοποιητη και να τον παει σπιτι του

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριοι επισκέπτες και σχολιαστές( ουχί υβριστές) του φιλόξενου ''εν Ανδρω''.Εσείς ειδικά που είστε (ο καθ'ένας για τους δικούς του λόγους) ενάντιοι στο νυν Δήμαρχο. Καλά κάνετε και δεν με αφορά. Να δεχθώ ότι ολιγορησε και ολιγορεί για την υπάρχουσα χωματερή(κλειστή) του Στρόφιλα.
Εκείνο που θέλω να όμως διαβάσω από κάθε υποψήφιο δήμαρχο σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, FB, instagram, Twitter κλπ ή να ακούσω εκ στόματος οιουδήποτε εκτιθέμενου υποψηφίου είναι: αν εκείνος εκλεχθή δήμαρχος και μέχρι να γίνη όπου τελικά γίνει αυτός ο ρημαδοΧΥΤΥ, που θα τα στοιβάζη-ποστιάζη-καίει-δεματοποιεί τα σκουπίδια εν Ανδρω ή πως θα τα διώχνει εκτός Ανδρου. Μήπως γνωρίζει κανείς κάποια περιοχή που θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι να γίνη ο ΧΥΤΥ(εννοείται χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις) Γιατί θα ήτο τουλάχιστον βλάκας εκείνος που θα μπορούσε να κάνη κάτι τόσα χρόνια διαφορετικό--από την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση--και δεν το έκανε.Και καλά εκείνος δεν το έκανε γιατί δεν έγινε μια πρόταση σοβαρή από την εκάστοτε αντιπολίτευση του Δήμου.
Ας ακούσω μια σοβαρή πρόταση από υπεύθυνα χείλη, γιατί έχω βαρεθή να ακούω ύβρεις μόνο, σχόλια ανερμάτιστα και τίποτα άλλο.
Ας απαντήσει πέραν των υποψηφίων και οποιοσδήποτε θέλει να σχολιάση ή να προτείνη μια σοβαρή λύση.Οχι όμως υπαινιγμούς και ύβρεις.

Περισσότερα