Γυάλια: Μια οργανωμένη παραλία!...

 Όλοι ξέρουν την παραλία στα Γυάλια. Παραλία πασίγνωστη. Πλάι στην Χώρα, κάτω από τις Στενιές. Όλοι πηγαίνουν κάποια στιγμή για μπάνιο στα διάφανα νερά της και στα μικρά και μεγάλα βότσαλα της. Εδώ και δύο χρόνια όμως κάτι έχει αλλάξει σε αυτήν. Το εστιατόριο Γυάλια της Λίλας αποφάσισε να οργανώσει την παραλία μπροστά από το κατάστημα. Πήρε άδεια, έστησε ομπρέλες καλαίσθητες (ξύλινες με ψάθα), έβαλε και ξαπλώστρες. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν! Γέμισε η παραλία μπροστά από το μαγαζί κόσμο! 

Το παράδοξο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών και των παραθεριστών μετακινήθηκε προς την μεριά της οργανωμένης πλευράς της παραλίας! Ο κόσμος πήγε προς τα εκεί που προσφέρονταν κάποιες ανέσεις: σκιά, καθιστικό, ντους, καφές κλπ. Μια ματιά στο σύνολο της παραλίας ξαφνιάζει τον τακτικό από παλιά επισκέπτη. Στην γωνιά που πήγαιναν κυρίως οι μοναχικοί τώρα πάνε οι πολλοί! Στην γωνιά που πήγαιναν οι πολλοί (γιατί ήταν πιο ομαλή η πρόσβαση στη θάλασσα) πάνε τώρα λιγότεροι. Μια ματιά στην φωτογραφία πείθει για τον ισχυρισμό. 

Το βλέπεις και σκέφτεσαι: ο κόσμος στην πλειοψηφία τους επιζητεί κάποια άνεση στην παραλία. Έστω και με το αντίτιμο ενός καφέ ή ενός αναψυκτικού. Γεμίζουν λοιπόν οι ξαπλώστρες από κόσμο. Δύσκολο να βρεις θέση. Έστω κι αν η παραλία εδώ έχει λίγο πιο δύσκολη πρόσβαση...

 Το ίδιο και τα αυτοκίνητα. Τείνουν να μαζευτούν όλα προς την μεριά του εστιατορίου. Διπλή σειρά σχηματίζουν πια. Δυσκολεύονται  - παρά το εύρος του δρόμου στο σημείο αυτό - να διασταυρωθούν δύο αυτοκίνητα. 

 Κάτι που γίνεται εμφανέστερο αν δει κανείς πανοραμικά όλη την παραλία. Γύρω από το κατάστημα είναι πλέον παρκαρισμένα σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα. Δεν βρίσκεις εύκολα χώρο. Αντίθετα στην άλλη μεριά, εκεί που κάποτε υπήρχε αδιέξοδο γιατί ο δρόμος στένευε και όταν πάρκαραν και από τις δύο μεριές δεν υπήρχε χώρος να διασταυρωθούν δύο αυτοκίνητα και γινόταν πανικός το καλοκαίρι τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο ήσυχα και... αραιά! Κάτι που βοηθά και τους ντόπιους που μάλλον πηγαίνουν ακόμα εκεί και τους επισκέπτες και παραθεριστές που μετακόμισαν κοντά στο εξαιρετικό από πάσης απόψεως εστιατόριο της Λίλας. 

 Μια ματιά στο εξαιρετικό εστιατόριο της παραλίας των Γυαλίων πείθει για τον ισχυρισμό. Εστιατόριο ισόγειο με απέραντη θέα στο Αιγαίο και όμορφη διαρρύθμιση που δημιουργεί μια καλή διάθεση για ευχάριστο φαγητό μετά το μπάνιο. Και βεβαίως για μια ακόμα φορά ο κόσμος πάει εκεί που είναι κόσμος! Και πηγαίνει για φαγητό την ώρα που πάει όλος ο κόσμος. Η επίσκεψη για το ρεπορτάζ έγινε στις 12:45. Η παραλία γεμάτη. Στο εστιατόριο είχαν έρθει μόνο 4-5 παρέες. Όπως μας εξήγησε θυμόσοφα η Λίλα: "Τώρα είναι όλοι στην παραλία. Είναι ώρα μπάνιου. Αυτοί που βλέπεις είναι οι πρωινοί. Κολύμπησαν από τις 10 και μετά. Πήραν και τον καφέ τους. Και τώρα τρώνε. Για τους πολλούς η ώρα του φαγητού είναι από τις 2 και μετά! Τότε ξεκινάνε οι φούριες του φαγητού και πάνε μέχρι τις 5 το απόγευμα". Έχουν λοιπόν και οι οργανωμένες παραλίες, όπως και τα οργανωμένα εστιατόρια τις φούριες τους.

 

 Και οι Στενιές εκτός από δύο πλέον ωραίες και οργανωμένες παραλίες (τα Γυάλια & τα Πίσω Γυάλια) έχουν και δύο καλά οργανωμένα εστιατόρια (τα Γυάλια της Λίλας στην παραλία & την Μπαρμπαρόλα του Μπάλλα στα "ορεινά")  "ζωή να 'χουν". Και ο Σύνδεσμος Στενιωτών Άνδρου φρόντισε με το καλωσόρισμα να τα διαφημίσει και τα δύο. Άλλη μια περίπτωση αρμονικής συνύπαρξης σε μια Άνδρο που συχνά τρώγεται ακόμα και με τα ρούχα της.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο πολιτισμός πρώτο εμφανίστηκε στο πλανήτη στις στενιες προσέξτε μη σας χάσουμε από ράτσα

This comment was minimized by the moderator on the site

Οταν ερώτησα κάποτε κάποιο παλαιό Ανδριώτη-μη Στενώτη φιλόλογο πως γράφονται τα Γυάλια μου είπε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι δύο γραφές.Η μία όπως διατείνεται ο κ. L.C.Roussos έχει ρίζα τον αιγιαλό ή άλλη το γυαλί(ύαλο) λόγω της εξαιρετικής(το πάλαι ποτέ) καθαρότητος των νερών που αστράφτουν σαν γυαλί στα παιχνιδίσματα του ήλιου..

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτός που έγραψε το άρθρο μάλλον δεν είναι Ανδριώτης, είναι ξένος!!!!!!! γιατί δεν γνωρίζει πως γράφονται οι περιοχές του νησιού μου. Η περιοχή λέγετε Γιάλια με «ι» και όχι Γυάλια με «υ» προέρχεται από το αιγιαλός. Καλά το λέγαμε πας μη Στενιώτης βάρβαρος.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν ξέρετε γράμματα μπορείτε να διαβάσετε την πινακίδα της διαφήμισης που την υπογράφουν τα καταστήματα και ο Σύνδεσμος Στενιωτών και το γράφει με ΥΨΙΛΟΝ. Από εκεί το αντιγράψαμε. Πράγματι ΔΕΝ είμαστε ανδριώτες-στενιώτες είμαστε μόνο ανδριώτες. Κρατήστε τον ρατσισμό σας για πάρτη σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ε ναι μην έρθει τουρισμός να μείνουν πλούσιοι οι ίδιοι εκμεταλευτες του νησιού τόσα χρόνια... Να μη μείνει και κανένας νεολαιος πίσω

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάτι άλλαξε μάλλον στη φιλοσοφία των Στενιωτών και θέλουν τον τουρισμό πλέον. Βέβαια τον τουρισμό με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της τοπικής
κοινωνίας που είναι μια λίγο πιο συντηρητική και μάλλον "κουμπωμένη" στις έξωθεν περίεργες κουλτούρες(και συμφωνώ απόλυτα) κοινωνία.
Τουριστική ανάπτυξη στην Ανδρο με σεβασμό όμως στις ιδιαιτερότητες μας .Αυτές που μεγαλώσαμε εμείς και μεγαλώνουμε τα εγγόνια μας.Να μη γίνουμε μιά άλλη Μύκονος για να πλουτίσουν από αυτού του είδους τον ασύδοτο τουρισμό μερικοί .ΟΧΙ όλα εις το όνομα του χρήματος και μόνο....