SOS για τον πύργο Καΐρη στην Μεσαριά

 

Πύργος Καΐρη - Μεσαριά Άνδρος

ΑΓΑΠΗΤΟ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΣΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ EMAIL ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Konstantinos Stratis - Τρι 3/12/2019 4:28 μ.μ.

Αξιότιμοι κύριοι,

είμαι ο Κωνσταντίνος Στρατής κάτοικος Μεσαριάς Ανδρου, και με το παρόν μήνυμα μου θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τον καταρρέοντα παραδοσιακό πύργο τον λεγόμενο "του Παρόδου " στη Μεσαριά, οτι τα ικριώματα ( σκαλωσιές) που ετέθησαν για την προφύλαξη των πεζών και των οχημάτων που διέρχονται ακριβώς από κάτω στον αμαξιτό δρόμο της Μεσαριάς από την πτώση των υλικών κατασκευής του πύργου ( κεραμίδια, πέτρες, χώματα κλπ), αυτά καθ΄εαυτά είναι πιο επικίνδυνα από τυχόν πτώση τους περισσότερο επικίνδυνα από την προηγούμενη κατάσταση άνευ αυτών.

Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη τώρα με τις σκαλωσιές παρά προηγουμένως που δεν υπήρχαν.  Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την τυχόν πτώση τους είναι οι εξής:

  1. Οι επικρατούντες σφοδροί χειμωνιάτικοι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή λόγω τοπικής ιδιομορφίας.
  2. Η συν τω χρόνω φθορά των μεταλλικών στηριγμάτων των σκαλωσιών στις πέτρες του βορείου τείχους του πύργου οπου στα άνω σημεία του έχει υποστεί ρωγμές και αν πέσει ένα τμήμα του θα συμπαρασύρει και τις σκαλωσιές.  Η γνώμη μου είναι οτι εφόσον δεν υπάρχουν κληρονόμοι που να ενδιαφέρονται γα τη συντήρηση του υπό φθορά πύργου τότε να τον κατεδαφίσει η αρχαιολογική υπηρεσία, για να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των πολιτών.

Με σεβασμό και υπόληψη

Κωνσταντίνος Στρατής

κάτοικος Μεσαριάς Ανδρου.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα και καλή Κυριακή στους διαχειριστές του 'Εν Ανδρω και επίσης καλήμέρα και καλή Κυριακή σε όλους τους αναγνώστες και σχολιαστές για το αναφερόμενο θέμα των σκαλοιών του πύργου που συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση... Ξυπνάω πάντα πολύ πρωί , γιατί ο ύπνος μου είναι ελάχιστος περίπου 4 ώρες, τον μεγαλύτερο χρόνο μου τον διαθέτω στη πνευματική εργασία, στη μελέτη της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και στη μελέτη της Αγίας Γραφής και των Εκκλησιαστικών κειμένων, γιατί τη νυχτα υπάρχει ησυχία και άφθονος χρόνος για σκέψη και μελέτη..
Σε δύο ώρες στις 7.30 θα πάω στην Εκκλησία για να ψάλλω από την αρχή του όρθρου. Σήμερα το πρωί θα ήθελα να γράψω για μια πρόταση της Θείας Λειτουργίας που λέει: "Αγαπήσωμεν αλλήλους , ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν. ( Αυτή τη πρόταση την απαγγέλλει πάντα ο Ιερέας) που σημαίνει "Ας αγαπήσει ο ένας τον άλλον, και έτσι με ομόνοια ας ομολογήσουμε" και αμέσως μετά ψάλλουν οι ψάλτες την ομολογία που λέει: " Πατέρα , Υι'ον και Αγιον Πνεύμα Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον", δηλαδή με αγάπη μεταξύ μας ας ομολογήσουμε την Τριαδικότητα του Θεού, οτι Ο Πατέρας, ο Υιός και το Αγιον Πνεύμα είναι Τριάδα ομοσούσιος και αχώριστος. Με την ευκαιρία αυτής της διδαχής της Εκκλησίας μας λοιπόν θα ΄'ηθελα να πω στους ευγενείς σχολιαστές οτι ο αληθινός Χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να είναι κρυψίνους,δηλαδή να μη κρύπτει τον νου του ( αυτό θα πει κρυψίνους), και κατ΄επέκταση να μην κρύβει την την ταυτότητα του, αλλά με παρρησία να αποκαλύπτει τον νου του και την ταυτότητα του, δηλαδή το πρόσωπό του,να ομολογεί με θάρρος και παρρησία και τόλμη τον Ιησού Χριστό, και να εκφράζει με θάρρος και παρρησία και τόλμη τις σκέψεις του νου του. Γιατί ο κρυψίνους άνθρωπος είναι πρώτιστα και πάνω από όλα δυστυχής. Κρύβει το νου του , κρύβει το πρόσωπο του, γίνεται μισάνθρωπος και απάνθρωπος, γιατί δεν θέλει να βλέπει ούτε τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων,αλλά ούτε και να αποκαλύπτει το δικό του, , όντας ο ίδιος κατηφής δεν θέλει να βλέπει χαμογελαστά πρόσωπα, αλλά κρύβεται στο καβούκι του και νομίζει οτι ζει.. Αυτά που γράφω δεν είναι δικές μου σκέψεις αλλά σκέψεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αλλά και είναι και διαδασκαλία του Ευαγγελίου του Χριστού, οτι πρέπει να είμαστε φανεροί και να ζούμε μέσα στο φως και όχι μέσα στο σκοτάδι σαν τους ποντικούς. Να έχουμε αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, πίστη, αγαθοσύνη, πραότητα και εγκράτεια. Αρα λοιπόν οι συνομιλητές μου σε αυτή τη συζήτηση παρακαλούνται να αποκαλύψουν τα αληθινά τους πρόσωπα.
Θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς συμπολίτες μου Ανδριώτες, οτι αύριο θα προσπαθήσω να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Διευθυντή της Εφοτείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και θα του εκθέσω και προφορικά, οπως ήδη του έχω εκθέσει και γραπτώς, για ποιο λόγο οι σκαλωσιές από τον Πϋργο του Καίρη στη Μεσαριά , πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα και να αντικατασταθούν από ατσάλινο δίχτυ προστασίας. Αν με ακούσει καλώς, αν δεν με ακούσει δεν πειράζει, γιατί εγώ θα έχω κάμει το χρέος μου καΙ θα 'εχω κάμει αυτό αυτό που θεωρώ καθήκον μου. Δεν το κάνω για τον εαυτό μου ( εγώ είμαι γέρος πια και τα έφαγα τα ψωμιά μου!), αλλά το κάνω για την ασφάλεια των υπολοίπων συγχωριανών μου και και κατ΄επέκταση όλων όσων περνούν το δρόμο της Μεσαριάς είτε πεζή είτε με αυτοκίνητα.

Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάτι μου λέει ίσως ο τρόπος γραφής των κειμένων που έχουν κρυμμένες ομοιότητες για ένα γνώστη της Ελληνικής γλώσσας,είναι οτι οι σχολιαστές του κειμένου μου με τα ψευδώνυμα "Μενητιανός", "Χώρα" και "Σκεπτόμενος"., είναι ένα και το αυτό και το ίδιο απαράλλακτο πρόσωπο που μπορεί να βρίσκεται και εκτός Ανδρου. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ το πρόσωπο αυτό γιατί τα γραφόμενά του με κάνουν να ακονίζω το μυαλό μου και να του απαντώ καταλλήλως.
Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΟΥ,. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ MATIA THΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ..

Σκεπτομενος
περίπου 3 ημέρες πριν #62133
"Η άγνοια της πρότασης η η πρόταση της άγνοιας !!!"

Προφανώς ο συμπολίτης μου πειράχτηκε γι΄αυτό που έγραψα:
" Η γνώμη μου είναι οτι εφόσον δεν υπάρχουν κληρονόμοι που να ενδιαφέρονται γα τη συντήρηση του υπό φθορά πύργου τότε να τον κατεδαφίσει η αρχαιολογική υπηρεσία, για να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των πολιτών."
Η γνώμη του είναι οτι ή από άγνοια έκαμα την πρόταση, ή η πρότασή μου προέρχεται από άγνοια. Στην ουσία και τα δύο σημαίνουν οτι έχω άγνοια για τα όσα γράφω, αλλά ο συμπολίτης μου ως "σκεπτόμενος" κάνει λογοπαίγνιο! για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.. Είναι όμως έτσι? Τί είπα? ότι εάν δεν υπάρχουν κληρονόμοι που να ενδιαφερθούν για τη συντήρηση του πύργου, τότε καλύτερα η αρχαιολογική υπηρεσία να τον κατεδαφίσει για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Αυτό σας φαίνεται άγνοια? Το να φροντίζουμε για την σωματική ασφάλεια των πολιτών, ειδικά οταν λαμβάνονται επισφαλή μέτρα , για τα οποία διεξοδικά έχω γράψει για αυτό το θέμα, αυτό είναι άγνοια? Ο αγαπητός συμπολίτης μου εφόσον εκείνος έχει "γνώση" ως σκεπτόμενος και εγώ έχω "άγνοια" ως μη σκεπτόμενος, , θα έπρεπε να με επαινέσει για την ανιδιοτελή προσπάθεια μου να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, δηλαδή άμεσα να αφαιρεθούν οι σκαλωσιές και αντί αυτών να τοποθετηθεί ατσάλινο δίχτυ με αποστάτες από τον τοίχο. Αυτό θα ήταν η καλύτερη προστασία για τους πεζούς που περνούν από κάτω. Είναι άγνοια αυτό που έγραψα λεπτομερώς σε άλλο σχόλιο, οτι οι πύργοι της Μεσαριάς αυτοκατεδαφίζονται κάποτε κάτω από τον φοβερό πανδαμάτορα χρόνο και την εγκατάλειψη, οπως έχει γίνε σε τουλάχιστον δύο πύργους της Μεσαριά. Αυτό δεν είναι άγνοια αλλά σαφή γνώση των πραγμάτων γιατί εγώ γεννήθηκα στη Μεσαριά και ζω για 73 χρόνια εδώ, , γιατί τον ένα πύργο του Κονδύλη τον είδα σε σωρούς ερειπίων όταν ήμουν μικρό παιδί, οπως περιγράφω σε άλλο σχόλιο μου και η θέση ήταν εκεί που σήμερα υπάρχει ο φούρνος της Μεσαριάς σε αυτό το οικοδομικό συγκρότημα.

Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΑΛΑΑ ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ..
"Μενητιανος
περίπου 2 ημέρες πριν #62139
Ορισμένοι είναι παντογνώστες έχουν την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουν τα πάντα και έχουν άποψή για τα πάντα,ομιλούν για τα πάντα και δια πάντα, έλεος. Αφήστε τόπο στους νέους και ειδήμονες"

Δεν στηρίζουμε ποτέ σκαλωσιές με βαριά μαδέρια ( τα οποία βαραίνουν ακόμη περισσότερο όταν βραχούν), πάνω σε σαθρούς ετοιμόρροπους τοίχους κατασκευασμένους προ αιώνων, κάτω από τις οποίες σκαλωσιές διέρχονται πεζοί. Και ακόμη πολύ περισσότερο όταν οι σκαλωσιές θα παραμείνουν προφανώς για αόριστο χρόνο όπου και οι γωνιές και τα στριφόνια θα ατονήσουν λόγω σκουριάς και φθοράς χρόνου ( ακόμη και αν είναι γαλβανισμένα).. Δεν χρειάζεται να είσαι Ειδήμονας , ούτε Παντογνώστης για να το δεις αυτό. Ενα κοινό συνηθισμένο μυαλό χρειάζεται να έχεις και τίποτα άλλο, είτε νέος είσαι , είτε είσαι γέρος οπως είμαι εγώ. Σαφώς και πρέπει να αφήνουμε τόπο στους νέους και στους ειδήμονες ειδικά εμείς οι γέροι, άλλωστε αυτό η ζωή το κάνει από μήνη της και δίνει χώρο και τόπο πάντα στους νέους, αλλά όσο υπάρχει νερό στο μάτι μας, θα πρέπει και έχουμε υποχρέωση και καθήκον να διδάσκουμε τους νέους και τους ειδήμονες, και στον οίκο μας και στον δήμο μας, όταν εν γνώσει ή εν αγνοία τους κάνουν καταφανή λάθη.

Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΥΠΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΣΕ AYTO TO ΕΥΛΟΓΗΜΝΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.

"Χωρα
περίπου 2 ημέρες πριν #62138
Είναι παραδοσιακό και δεν μπορεί να κατεδαφιστεί πρέπει να συντηρηθεί.χρηματα υπάρχουν. Εάν δεν γνωρίζουμε καλύτερα να κοιτάμε τα του οίκου μας!"

Θα απαντήσω ιδιαιτέρως σε αυτό το σχόλιο του αγαπητού συμπολίτη μου με το ψευδώνυμο "Χώρα" και ιδιαιτέρως στις φράσεις:
1., Οτι "δεν μπορει να κατεδαφιστεί." Θα πρέπει να γνωρίζει ο καλοπροαίρετος σχολιαστής , οτι τουλάχιστον δύο πύργοι στη Μεσαριά, μπορεί να είναι και περισσότεροι, αυτοκατεδαφίστηκαν από μόνοι τους κάτω από τα στοιχεία της εγκατάλειψης, του πανδαμάτορα χρόνου και των καιρικών φαινομένων των ανηλεών χειμωνιάτικων καταιγίδων που πολλές φορές σαρώνουν το νησί μας, και έγιναν σωροί ερειπίων πλίνθων, πετρών και χώματος και ξύλων όλα μαζί σε σωρό, χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου. Ο ένας μεγάλος πύργος ήταν στη θέση που είναι το συγκρότημα στο φούρνο Μεσαριάς , ο πύργος του Κονδύλη, όπου αυτόν τον πρόλαβα στη κατάσταση του σορού των ερειπίων αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ήμουν μικρό παιδί, και ο άλλος μεγάλος πύργος ήταν απέναντι από τον πύργο του υπό συζήτηση πύργου του Καίρη ( Παρόδου) και ήταν ο πύργος του Κωττάκη , αυτόν δεν τον είδα , γιατί αυτοκαταστράφηκε πριν γεννηθώ, ;oπου εκεί υπάρχει σήμερα ένας σκελετός μπετόν. Ετσι λοιπόν εάν δεν συντηρηθεί εδώ και τώρα και ο πύργος του Παρόδου θα αυτοκαταστραφεί ίσως σε απώτερα μεταγενέστερα χρόνια, και ομοίως θα καταντήσει σωρός από πέτρες , ξύλα, χώματα , και κεραμίδια και χώμα, και θα μείνει στα χαρτιά ως "παραδοσιακό" αλλά όχι στην πράξη..
2., Καθ΄όσον αφορά τη φράση: "Να κοιτάμε τα του οίκου μας" σαφώς και πρέπει αυτό να το κάνουμε μέρα και νύχτα και αδιαλείπτως να κοιτάμε πρώτα τα του οίκου μας, αλλά πιστεύω οτι παράλληλα θα πρέπει να κοιτάμε και τα του δήμου μας. Αλλά όταν ούτε κάποιοι του οίκου , ούτε κάποιοι πολίτες του δήμου, ακούνε τις ορθές συμβουλές μας και μάλλον χλευάζουν οπως τώρα καλή ώρα νάχουμε , τότε τί μπορούμε να κάνουμε? Τίποτα άλλο, παρά να συνεχίσουμε να μιλάμε και στον Οίκο και στον Δήμο, μήπως και κάποτε υπάρξουν ευήκοα ώτα και ακούσουν και εφαρμόσουν το σωστό και το δίκαιο..Και αυτό είναι το καθήκον του κάθε Χριστιανού να αγωνίζεται για την επικράτηση της Δικαιοσύνης του Θεού, οπως λέει ο στίχος της Αγίας Γραφής " Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την Δικαιοσύνη, οτι αυτοί χορτασθήσονται. και σε μετάφραση Ευτυχισμένοι αυτοί που πεινούν και διψούν για τη Δικαιοσύνη του Θεού γιατί αυτοί θα χορτάσουν από τη Δικαιοσύνη του Θεού.

Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος

This comment was minimized by the moderator on the site

Και να συμπληρώσω για όσους νοήμονες Ανδριώτες υπάρχουν ακόμη σε αυτό το νησί και θα εννοήσουν αυτό το σχόλιο, γιατί οι υπόλοιποι δεν θα καταλάβουν τίποτα. :
Δεν στηρίζουμε ποτέ σκαλωσιές με βαριά μαδέρια ( τα οποία βαραίνουν ακόμη περισσότερο όταν βραχούν), πάνω σε σαθρούς ετοιμόρροπους τοίχους κατασκευασμένους προ αιώνων, κάτω από τις οποίες σκαλωσιές διέρχονται πεζοί. Και ακόμη οταν οι σκαλωσιές θα πατραμείνουν προφανώς για αόριστο χρόνο οπου και οι γωνιές και τα στριφόνια θα ατονήσουν λόγω σκουριάς και φθοράς χρόνου.. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμονας , ούτε παντογνώστης για να το δεις αυτό. Ενα κοινό συνηθισμένο μυαλό χρειάζεται να έχεις και τίποτα άλλο, είτε νέος είσαι , είτε είσαι γέρος οπως είμαι εγώ.
Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σας αποστέλλω στο email σας efakyk@culture την παρούσα επιστολή

Κοινοποίηση : ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ


Αξιότιμοι κύριοι,
είμαι ο Κωνσταντίνος Στρατής κάτοικος Μεσαριάς Ανδρου, και με το παρόν μήνυμα μου θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τον καταρρέοντα παραδοσιακό πύργο Καίρη τον λεγόμενο "του Παρόδου " στη Μεσαριά , οτι τα ικριώματα ( σκαλωσιές) που ετέθησαν για την προφύλαξη των πεζών και των οχημάτων που διέρχονται ακριβώς από κάτω στον αμαξιτό δρόμο της Μεσαριάς ΄Ανδρου από την πτώση των υλικών κατασκευής του πύργου ( κεραμίδια, πέτρες, χώματα κλπ), αυτά καθ΄εαυτά είναι πιο επικίνδυνα από τυχόν πτώση τους περισσότερο επικίνδυνα από την προηγούμενη κατάσταση άνευ αυτών.
Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη τώρα με τις σκαλωσιές παρά προηγουμένως που δεν υπήρχαν. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την τυχόν πτώση τους και τις οποίες περιγράφω πιο κάτω είναι οι εξής:
1. Πάντα κατά την ατομική μου άποψη γράφω και με τις οποιες ατελείς γνώσεις έχω πάνω στα μηχανικά και τα μηχανολογικά πράγματα.
2. Πιστευω λοιπόν ακράδαντα και το εκφράζω ευθαρσώς οτι η αρχική σκέψη να τοποθετηθούν σκαλωσιές και μάλιστα να μείνουν για αόριστο χρόνο, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, εξ υπαρχής είναι 100% λανθασμένη, και επίσης λανθασμένη είναι πάντα κατά τη γνώμη μου η έγκριση της από τις αρμόδιες αρχές, για τους εξής λόγους.
.α) Λόγω της τοπικής ιδιομορφίας δημιουργείται " μπουγάζι" στην περιοχή του πύργου και οι εξάρσεις των θυελλωδών ανέμων το χειμώνα φθάνουν ενίοτε και τα 10 μποφώρ, μάλιστα πεζός δύσκολα μπορεί να περπατήσει στο δρόμο κάτω από τον πύργο όταν επικρατούν τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος ο πύργος "μιλάει" για αυτό που έχει υποστεί για αιώνες να δέρνεται από τους χειμωνιάτικους ανέμους και εν πολλοίς η φθορά του οφείλεται και σε αυτό. Οι ντόπιοι κάτοικοι το γνωρίζουν αυτό. Λόγω λοιπόν των θυελλωδών ανέμων τα μαδέρια της σκαλωσιάς αφενός θα δέχονται μεγάλες πιέσεις και η συνισταμένη αυτών των πιέσεων θα εφαρμόζεται αναγκαστικά στα στηρίγματα πάνω στις πέτρες του τοίχου, με συνέπεια τα στριφώνια και οι ούπες πάνω στα οποία στηρίζονται οι σκαλωσιές να αρχίσουν να χάνουν την αρχική τους πρόσφυση, και αφ ετέρου δεδομένου οτι η βρεγμένη πέτρα, που θα είναι συνεχώς βρεγμένη σε βάθος το χειμώνα, γίνεται πάντα πιο μαλακή και πιθανόν τα στηρίγματα να χάσουν την αρχική τους δύναμη πρόσφυσης στον τοίχο, με συνέπεια όλα να πέσουν κάτω, και να χτυπήσουν τυχόν διερχόμενο άνθρωπο ή αυτοκίνητο με θανάσιμες συνέπειες.
β) Ενας τρόπος ασφαλής θα ήταν να τοποθετηθεί ατσάλινο δίχτυ μικρού οφθαλμού, με αποστάτες από τον τοίχο από τα κεραμίδια έως κάτω, ώστε ο,τι και να πέσει από την οροφή του πύργου, να μη μπορεί να αγγίξει διερχόμενο άνθρωπο ή αυτοκίνητο από κάτω.
γ) Λυπούμαι αν με τα όσα γράφω στενοχωρήσω τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας των σκαλωσιών , ή εκείνους που την ενέκριναν αυτή την ιδέα, αλλά "φίλος μέν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια" και η ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω από κάθε θεώρηση.
δ) Κάνω μια ταπεινή έκκληση με όλη μου τη ταπείνωση στους αρμοδίους όπου και σε οποια θέση και αν ίστανται είτε είναι ιδιοκτήτες του πύργου, είτε είναι οι αρμόδιες αρχές και έχουν σχέση με αυτή την υπόθεση, αύριο κιόλας να κατεβάσουν τις σκαλωσιές και να τοποθετήσουν ένα ατσάλινο δίχτυ καθ΄όλη την επιφάνεια του τοίχου.

Μετά τιμής και σεβασμού:
1. Προς την Υπηρεσία σας και για την επιτυχή προσπάθεια σας για τη συντήρηση, την εποπτεία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων των Κυκλάδων που είναι η πνευματικά κληρονομιά όλων ημών των κατοίκων των Κυκλάδων
2. Προς τους τωρινούς ιδιοκτήτες του Πύργου
.
Κωνσταντίνος Στρατής
Κάτοικος Μεσαριάς Ανδρου

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστώ πολύ όλους τους σχολιαστές για τα εποικοδομητικά και ωφέλιμα για μένα σχόλια τους πάνω στο κείμενο μου, γιατί τα μεν θετικά σχόλια μου δίνουν δύναμη στο να συνεχίζω να υποστηρίζω την αλήθεια , τα δε αρνητικά σχόλια με κάνουν καλύτερο άνθρωπο, επειδή μέσα από τα αρνητικά σχόλια μπορώ να δω τα λάθη μου και να τα διορθώσω , οπως τα βλέπουν τα μάτια των άλλων, γιατί με αυτό το τρόπο διδάσκομαι στο να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου.. Χρήσιμο όμως θα ήταν να σχολιάζουμε χωρίς ψευδώνυμα και να υποστηρίζουμε επωνύμως την άποψή μας σωστή ή λανθασμένη. Προσωπικά πάντα υπογράφω τα κείμενα μου χωρίς ποτέ να χρησιμοποιώ ψευδώνυμα. Γι΄αυτό και πάλι όλους σας σας ευχαριστώ.

Περισσότερα