Χαρταετοί & κούλουμα στο Μπατσί. Μια εξαιρετική αναβίωση του εθίμου...

 Η μέρα ήταν ανοιξιάτικη. Το Μπατσί ήταν ορθάνοιχτο. Ο άνεμος ούριος και ο ουρανός γεμάτος χαρταετούς. Θα ήταν και 30!!! Κι ο ένας πιο ψηλά από τον άλλο. Μερικούς δεν τους έβλεπες. Είχαν πει για διαγωνισμό χαρταετών. Κριτική επιτροπή η Ειρήνη και ο Κώστας, που πήγαν παντού. Και στο μεγάλο πάρκινγκ. Και στο χωριό. Και στη μαρίνα. Παντού πετούσαν χαρταετούς. Κουράστηκε η κριτική επιτροπή να τους βρει όλους. Όμως λίγο πριν το τέλος έβγαλε τον νικητή. Κέρδισε ο χειροποίητος χαρταετός του Θανάση Θωμά, που βλέπετε στην φωτογραφία. Και τον οποίο φυσικά έφτιαξε ο μπαμπάς του και τον πέταξε ο μπαμπάς του, ενώ ο Θανασάκης (του Θωμά, όχι του Αρκά) χοροπήδαγε τριγύρω!!!

 

 Μια μικρή περίληψη όλων των παραπάνω στο βίντεο του Εν Άνδρω με την συνοδεία του Μίκη Θεοδώρακη και της μουσικής του: Χαρταετοί!

Τελικά το Μπατσί κατάφερε αυτό που δεν είχε καταφέρει κάποιο άλλο μέρος στην Άνδρο. Να πετάξει ομαδικά χαρταετούς. Να δούμε μια Καθαρή Δευτέρα - με την βοήθεια του καιρού - που να είναι Καθαρή Δευτέρα. Κι όχι απολειφάδι... Καθαρής Δευτέρας. Τόσα χρόνια στην Άνδρο αυτό που έγινε την Καθαρή Δευτέρα στο Μπατσί δεν το είχαμε ξαναζήσει. Δεκάδες αετοί. Δεκάδες παιδάκια. Και δεκάδες μπαμπάδες. Γιατί ως γνωστόν ο χαρταετός είναι υπόθεση... των μπαμπάδων! 

 

Δύο μπαμπάδες συνεργάζονται. Ο ένας αεκτζής, ο άλλος παναθηναϊκός. Ο χαρταετός της ΑΕΚ είναι στα ύψη. Της Πανάθας έχει μπλέξει τα ζύγια. Πρόθυμος ο αεκτζής έσπευσε να βοηθήσει τον συνάδελφο - μπαμπά. Εκτός της ανδρικής αλληλεγγύης υπήρχε και η αλληλεγγύη της ομάδας. "Όλοι μια ομάδα είμαστε ρε φίλε, τι ΑΕΚ, τι ΠΑΟ. Σε τελική ανάλυση όλοι είμαστε αντι-ολυμπιακοί" κατέληξαν και συμφώνησαν απολύτως. Α, ρε Κοκκαλαίοι και Μαρινακαίοι, με όσα κάνετε εκτός γηπέδου και με όσα επαίρεστε εντός γηπέδου, καταφέρατε να μονιάσετε τους Έλληνες σε κάτι...  

Εκτός όμως από το ποδόσφαιρο υπάρχει και η φραπεδιά. Πατέρας και φίλος του αμολάνε αετό αραχτοί και λάιτ. Μισοξαπλωμένοι στις πολυθρόνες αμολάνε καλούμπα! Μιλάμε για πολύ μπαμπάδες. Τα παιδιά τους φυσικά αφήσανε τους μπαμπάδες να παίζουν αμολώντας αετούς και πήγαν πάρα πέρα να... παίξουν μεταξύ τους!!! 

 Και βέβαια υπάρχει και η νεολαία - από το Κόρθι - που ήρθαν Μπατσί να πετάξουν αετό. Κι αγόρασαν αυτό τον... υπέροχο αετό!!!! Κρίμα που δεν τους έδωσαν βραβείο. Αν είχαν βραβείο μεγάλων σίγουρα θα το είχαν στην τσέπη. Ή, όπως είπε κι ένας εξ αυτών φεύγοντας: "τις αερίσαμε τις κουκλάρες..."  

 

Στιγμές μαγικές και παιδικές. Στιγμές χαρούμενες. Όσοι βρέθηκαν εκεί - καμιά 300αριά - πέρασαν ωραία. Γέμισαν ασφυκτικά και τα 4-5 μαγαζιά που άνοιξαν... 

 Ένας αετός με τρεις ουρές πριν πάμε στα κούλουμα που ήταν ακόμα πιο ωραία (σε γεύση) και πλούσια σε νηστίσιμα. Όλα προσφορά των καταστηματαρχών του Μπατσίου. Τελικά υπάρχουν και την χειμερινή σεζόν ωραίοι καταστηματάρχες στο ωραίο Μπατσί. Και που ανοίγουν και προσφέρουν. 

 Κι ο μπουφές της μέρας. Συνεργασία όλων. Από δίπλες μέχρι φασολάδα και από ταραμοσαλάτα μέχρι ελιές, κρασί, χαλβάς και λαγάνες. Κούλουμα κανονικά όπως τα παλιά χρόνια. Προσέφεραν: τις δίπλες ο Συναιτερισμός Γυναικών Μπατσίου, ελιές, χαλβάς, ντολμαδάκια οι επαγγελματίες της πλατείας, λαγάνες οι φούρνοι Βολίκα και Θωμά, το κρασί ο δήμαρχος ως επαγγελματίας!

Η λαγάνα γίγας του Αρτάν, που τον φωνάζουν Γιάννη...

Και την λαγάνα γίγαντα - καταπληκτική γεύση είχαμε χρόνια να φάμε τέτοια λαγάνα - την προσέφερε ο Γιάννης από τον φούρνο του Τούντα. Που τον λένε Αρτάν κι είναι από την Αλβανία και κάνει εξαιρετική καριέρα ως φούρναρης στην Άνδρο. Εδώ σε μια χαρακτηριστική φωτογραφία. Μετά την λαγάνα γίγαντα, ο Αρτάν ο γίγαντας μέσα στις λαγάνες τις μέρας. Νάναι καλά να φτιάχνει πάντα τέτοιες λαγάνες... 

 Την καταπληκτική φασολάδα και την καταπληκτικότερη ταραμοσαλάτα της μέρας ήταν προσφορά της ταβέρνας Σταμάτης. Του Γιάννη Θωμά. Μιλάμε για την Φασολάδα και την Ταραμοσαλάτα. Τι να πει κανείς; Όλα ήταν εξαιρετικά. Ακόμα και το Σπατανέικο κρασί...

 Και τώρα τι κούλουμα θα ήταν χωρίς το Χορευτικό της Υδρούσας; Ακόμα  μια φορά έδωσαν τα ρέστα τους οι κοπέλες του Χορευτικού. Κι όπως μάθαμε ήδη προχωρά η προετοιμασία τους για τον μεγάλο χορό του καλοκαιριού που θα δώσουν τα ρέστα τους. Το τι προετοιμασίες γίνονται δεν λέγεται. Νάναι καλά όλοι τους και ο Κωστόπουλος που είναι η ψυχή της ομάδας. 

 Και βέβαια δεν μπορούσαν να λείπουν οι μουσικοί που έπαιξαν από τραγούδια του Βορείου Αιγαίου (μέρες που είναι) μέχρι και της Άνδρου. Σην ομάδα συμμετείχαν τραγούδι ο Βαγγέλης Μαμάης από το Γαύριο, στο λαούτο ο Γιώργος Κατσίκης από το Γαύριο και στο βιολί ο Γιώργος Σαραβάνος από το Κόρθι.

 Στην διοργάνωση της εκδήλωσης - που αναβίωσε ένα έθιμο που κοντεύουμε να ξεχάσουμε στην Άνδρο - οι του τοπικού Κώστας Μαγουλάς, Άννα Βολίκα (πρόεδρος) και ο Νίκος Μουστάκας (αντιδήμαρχος). Από πολιτικές παρουσίες είδαμε τον δημοτικό σύμβουλο  Νίκο Βιδάλη, την αντιδήμαρχο Αθήνα Μακρή, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Τηνιακό και τον δήμαρχο Άνδρου. Λέτε να ήταν και κανένας άλλος και να πέρασε απαρατήρητος;

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet