NEW YORK TIMES: Οι ανερχόμενοι ήρωες στην εποχή του κορονοϊού! Αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα...

Prof. Sotirios Tsiodras, leading the medical response in Greece, has  rallied the country behind strict measures.Credit...Stelios Misinas/Reuters

(«Οι επιστήμονες στην Ευρώπη γίνονται πλέον μέσα στα σπίτια μας γνωστά ονόματα εκπληρώνοντας συναισθηματικές και πρακτικές τις ανάγκες για τη γνώση της αλήθειας». Με αυτή την προμετωπίδα οι New York Times – η κορυφαία εφημερίδα της Αμερικής – παρουσιάζουν ιατρικές προσωπικότητες από Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, ΗΠΑ. Από την Ελλάδα παρουσίασαν με τα καλύτερα λόγια τον καθηγητή Τσιόδρα. Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε το απόσπασμα που αναφέρεται σε αυτόν - σε μετάφραση δική μας. Το τι έγραψαν γι’ αυτόν και την χώρα μας, πουν πλέον παρουσιάζεται διεθνώς ως ένα Success Story της εποχής του κορονοϊού – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Στην Ελλάδα, η οποία έχει αποφύγει τη μέγιστη διασπορά του ιού μέχρι τώρα, όλοι συντονίζονται με τον  καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν λεπτό γκριζομάλλη που μιλά στο έθνος κάθε βράδυ στις 6 μμ.

Η ομιλία του είναι χωρίς εξάρσεις και βασίζεται στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει την χώρα με τα τελευταία νούμερα όσων είναι άρρωστοι, όσων είναι στα νοσοκομεία και όσων πέθαναν. Κατά καιρούς λέει και μερικές πρακτικές συμβουλές… Και παρεμβαίνει διορθώνοντας λάθος πληροφορίες…

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης για τον συντονισμό στο κορονοϊό εόναι ένας εκκλησιαζόμενος πατέρας επτά παιδιών με μια μακριά καριέρα σπουδών λοιμώδη νοσήματα στο Harvard, στο M.I.T. και αλλού. Ο καθηγητής Τσίοδρας δεν ανήκει στο κατεστημένο της χώρας.

Ειλικρινής, καθοδήγησε την χώρα αφανώς σε μερικά από τα πλέον ενεργητικά περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τα οποία όπως φαίνεται απέδωσαν στην Ελλάδα, η ποια μετρά μερικές δεκάδες θανάτους. Σε αντίθεση με το Βέλγιο, το οποίο έχει αντίστοιχο πληθυσμό και μετρά πολύ πάνω από χίλιους.

Ο καθηγητής Τσιόδρας συνδυάζει μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία τον κάνουν αρεστό σε ένα αγχωμένο κοινό λέει ο Theo Anagnostopoulos, ιδρυτής του SciCo, σύμβουλος επικοινωνίας σε επιστημονικές υποθέσεις. Μιλά σαν ένας από τον κόσμο, αλλά με αποδεδειγμένη επιστημοσύνη. Κι αυτό είναι σημαντικό.

«Είναι ένας από εμάς» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Είναι ταπεινός, μετριοπαθής και φροντίζει για τον κόσμο. Αλλά συνάμα είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους ειδικούς».

Ο καθηγητής Τσιόδρας επικρίθηκε στην Ελλάδα όταν εμφανίστηκε σε βίντεο να στέκει στο αναλόγιο σε μια άδεια εκκλησία και να ψέλνει σε μέρες που η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να απαγορευτούν οι λειτουργίες επειδή η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε εθελοντικά αποδεχτεί τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.

Τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που ο κ. Τραμπ και άλλοι ηγέτες του κόσμου συζητούσαν για το πόσο έξυπνο ήταν το lockdown λόγω τους αβλαστακτου οικονομικού κόστους ο καθηγητής Τσιόδρας απάντησε προσωπικά στην ερώτηση. Έχοντας τελειώσει την καθημερινή ενημέρωση έσπρωξε μακριά τα χαρτιά του κοίταξε νευρικά τα χέρια του και είπε:

«Ένας γνωστός μου έγραψε πως κάνουμε τόση πολύ φασαρία για μια ομάδα πολιτών που είναι ηλικιωμένοι και ανικανοι από χρόνιες παθήσεις. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης το 2020 είναι η επέκταση μιας υψηλής ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους που είναι μητέρες μας, πατέρες μας, γιαγιάδες και παππούδες μας».

Στο σημείο αυτό η φωνή του έσπασε καθώς κατέληξε:

«Δεν υπάρχουμε, ή δεν έχουμε ταυτότητα, χωρίς αυτούς»…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet