"Κοιμήθηκε" ο παπα-Γιάννης Στάμος - Συλλυπητήρια Επάρχου & Δημάρχου

 

Στο ιερό της Μονής Παναχράντου κατά την διάρκεια της λειτουργίας στην εφετινή γιορτή του Γέροντα Ευδόκιμου στις 31 Ιουλίου 2020.

"Κοιμήθηκε" σήμερα το απόγευμα 31/8/20 στο Γηροκομείο ‘Άνδρου σε ηλικία 89 ετών ο πατήρ Ιωάννης Στάμος, ο γνωστός και αγαπητός σε όλη την Άνδρο παπα-Γιάννης, το όνομα με το οποίο τον ήξεραν όλοι στο νησί. Υπήρξε επί δεκαετίες ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μεσαριάς και αδελφός της Μονής Παναχράντου.

Ο παπα-Γιάννης δούλεψε νέος για ένα διάστημα στην τράπεζα. Αλλά αποσύρθηκε και έγινε καλόγερος το 24/3/1966 και κατόπιν ιερέας 31/7/66 και το 1968 αρχιμανδρίτης από τον μητροπολίτη Δωρόθεος τον Α’. Ως ιερέας υπηρέτησε σε πολλά χωριά: Βουρκωτή, Κουρέλι, Σασά, Λάμυρα, Μεσαριά.

Από την γιορτή του Γέροντα Ευδόκιμου πριν ένα μήνα στη Μονή Παναχράντου. Ο παπα-Γιάννης ευχήθηκε εκ μέρους όλων των ιερέων χρόνια πολλά στον ηγούμενο.

Συνταξιοδοτήθηκε και αποσύρθηκε στο Εμπειρίκειο Γηροκομείο  μοιράζοντας όλα του τα υπάρχοντα στον κόσμο. Έζησε χριστιανικά και μοναχικά. Αγάπησε το νησί κι έζησε όλη του την ζωή στην Άνδρο. Έξυπνος, ετοιμόλογος, γενναιόδωρος, γνώστης καλός των καταστάσεων και των ανθρώπων της Άνδρου.

Προσωπικότητα ήπιων τόνων, φίλος των γραμμάτων. Παρών σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Χώρας όλα του τα χρόνια. Διάβαζε κι ενημερωνόταν καθημερινά για όλα όσα συνέβαιναν στην Άνδρο. 

Με την αναγγελία του θανάτου του ο Γέροντας Ευδόκιμος, ηγούμενος της Μονής Παναχράντου, ταράχτηκε και τέλεσε το πρώτο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Άνδρος, 31 Αυγούστου 2020

      Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, για την εκδημία του μακαριστού και αγαπητού πατήρ Ιωάννη Στάμου. Η Άνδρος στερείται έναν επιφανή ιερέα και μαζί του κλείνει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του νησιού.

     Έζησε με απλότητα και δίδαξε ταπεινότητα στην καρδιά. Επιτέλεσε σπουδαίο ιερατικό και φιλανθρωπικό έργο και υπήρξε ιδιαίτερα γνωστός σε όλους μας για το εκκλησιαστικό του ήθος, την ευλάβεια και την στήριξή του προς τους πιστούς και αναξιοπαθούντες. Το μεγαλείο της πνευματικής του ιεροσύνης θα συνεχίσει να μας φωτίζει από τους ουρανούς.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

 ΕΚΦΡΑΣΗ ΛΥΠΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Απόψε η Άνδρος είναι φτωχότερη. Ο παπα-Γιάννης Στάμος κοιμήθηκε.
Στην ιεροσύνη του έδωσε τα πάντα και μέσα από αυτήν καταξιώθηκε με την αγάπη του κόσμου.
Απόψε ξεκινά τον «δρόμο» για την αληθινή ζωή.
Ας έχουμε την ευχή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή Ανάσταση Παπα-Γιάννη!
Υπήρξες ανάργυρος, ελεήμων και αγαθός ιερέας του Κυρίου.
Εύχεσθε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλό Παράδεισο πατερ!!Την ευχή του ναχουμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπημένε μας Παπά Γιάννη,
Ο σπλαχνικότατος Χριστός σε έφερε στον δρόμο μας.
Ο Χριστός που αγάπησες όσο τίποτα στην ζωή σου σίγουρα τώρα σε κατέταξε με αυτούς που πήραν επάνω τους την θλίψη όλου του κόσμου.
Τώρα από το Ουράνιο Θυσιαστήριο όπου μετά παρρησία προσεδρεύεις προσευχήσου για όλους εμάς.
Ύψωσε τα χέρια σου και παρακάλεσε τον Δομήτορα της Εκκλησίας να μας χαρίσει τον ακριβό και ατίμητο θησαυρό , την καθαρότητα της ψυχής , μήπως και εμείς κάποια ημέρα αξιωθούμε να δούμε το πρόσωπο Του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Everyday, when he was a priest at St. Nicholas Church in Mesaria, he would be seen walking to Chora with 3 or 4 loaves of bread. The bread my dear friends was not for him. His Memory Will be Eternal. You will be missed.

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπέροχος άνθρωπος και μοναδικός ιερέας. Με την στάση του έφερε τους νέους στην εκκλησία. Δεν έλαβε ποτέ τον μισθό του που τον μοίραζε στους συνανθρώπους τους. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και αφιερώθηκε στο Χριστιανισμό. Η Άνδρος είναι φτωχότερη χωρίς τον παπαγιαννη να διασχίζει την χώρα. Αιώνια η μνήμη του.