Το Συνετί κόβει την πίτα και γιορτάζει στην Άνδρο...

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στο καφενείο του χωριού του κ.  Γιώργου Κοντού. Από νωρίς το πρωί άρχισαν να μαζεύονται οι κάτοικοι του χωριού. Στις 11:30 και όταν είχαν προσέλθει όλοι, η Πρόεδρος Μαργαρίτα Κορκοδείλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε για την καινούρια χρονιά και έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Συνετίου, στεγασμένο σε ένα νεοκλασσικό σχολικό κτίριο τύπου «Καλία»,  στόχο έχει να διατηρήσει στη μνήμη των ανθρώπων τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια. Έχει στόχο την ανάδειξη και τη διάδοση της τοπικής ιστορίας του χωριού και της Άνδρου και την προαγωγή του πολιτισμού. Αναπαριστά ένα σπίτι με στοιχεία του προηγούμενου αιώνα, ένα παλιό κελάρι και μία αίθουσα σχολείου. Όλα τα ενθυμήματα είναι από το χωριό, προσφορά των κατοίκων του και κυρίως του εμπνευστή και συνιδρυτή του, του αείμνηστου Γιαννούλη Φακή.

Η Πρόεδρος  έκανε απολογισμό των δράσεων  του Συλλόγου τα τρία τελευταία χρόνια,που είχαν ως επίκεντρο το Περιβάλλον (καθαρισμός μονοπατιών-παραλίας) τα παιδιά (εργαστήρια παιδικής ζωγραφικής και κεραμικής) τα γράμματα και τις τέχνες (υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, μουσικές συναυλίες, παρουσίαση βιβλίων και προβολή ταινιών).

Αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους,τα μέλη,τους δωρητές του Συλλόγου και το Δήμο για τη διαρκή βοήθειά του, έκοψε την πίτα που ευλογήθηκε από τον ιερέα του χωριού ,για τους φορείς και τους Συλλόγους. Τυχερή ήταν η κ. Ευαγγελία Δανιόλου-Χαζάπη, πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Τριάδα». Κατόπιν μοιράστηκε πίτα σε όλους και το φλουρί κέρδισε  ο κ. Αντώνης Γαρύφαλλος.

Η πιο όμορφη νότα της εκδήλωσης ήταν τα δύο νέα παιδιά, ο Γιάννης Γαρύφαλλος και ο Γιώργος Γιαννίσης που έπαιξαν με το βιολί και το λαούτο τους τα κάλαντα καθώς και νησιωτικούς σκοπούς. Ο μικρός Γιάννης Γαρύφαλλος είχε παίξει και στη Λευκή Νύχτα, στο Κόρθι, μαζί με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

Με τη δεξιοτεχνία τους δημιούργησαν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και σε αυτό βοήθησε και το  ονομαστό Συνετιανό κρασί. Εντυπωσίασαν τα κεράσματα, γλυκά και αλμυρά, που πρόσφεραν οι κυρίες του συλλόγου και του χωριού, τόσο για την ποιότητά  όσο και για την ποσότητά τους.

Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Κορθίου κ. Δ.Τηνιακός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν. Βιδάλης, η κ. Ι.Σαραβάνου, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Φακής και εκπρόσωποι των Συλλόγων Λειβαδίων, Αλαδινού,Βουρκωτής, ΑΟΦ, Συλλόγου Γονέων Εμπειρικείου Γυμνασίου και Συλλόγου Γυναικών. Διαβάστηκε και μήνυμα του βουλευτή  Κυκλάδων κ. Β. Φόρτωμα.

Και του χρόνου λοιπόν στο Συνετί και στους κατοίκους του! Και του χρόνου στο Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου!

Μαργαρίτα Κορκοδείλου

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet