Σα να κινείται κάτι στην Άνδρο...

Από την πρωινή συνάντηση των επαγγελματιών στο ξενοδοχείο Περάκη

Η οικονομία της Άνδρου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα. Πως μπορεί να αναπτυχθεί; Πως μπορεί να πάρει εμπρός; Τι είδους παραγωγικές δραστηριότητες μπορούν να πλαισιώσουν τον τουρισμό για να κρατηθούν κάποιοι εργαζόμενοι στο νησί;

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν πολλούς. Όμως οι περισσότεροι μένουν με τα ερωτήματα. Κι όμως αρκετοί ακόμα και σήμερα εργάζονται παραγωγικά στο νησί. Ιδίως στον πρωτογενή τομέα όπου υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν σκληρά και με μεράκι. Όμως τα προϊόντα τους συχνά δεν βρίσκουν θέση στην τοπική αγορά.

Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί (το έχουμε ξαναγράψει) να παρέμβει στον χώρο αυτό ο έπαρχος με τις περιορισμένες δυνατότητες του επαρχείου. Στόχος να συντονιστούν οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα (αγρότες κλπ) με τους επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια τα προϊόντα τους να βρουν μια θέση στην τοπική αγορά.

Από την απογευματινή συνάντηση των παραγωγών στο Κόρθι.

Για τον λόγο αυτό σήμερα με πρωτοβουλία του επάρχου έγιναν τρεις συναντήσεις. Το πρωί στο ξενοδοχείο Περάκη, όπου μετά την ενημέρωση των επαγγελματιών σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έγινε συζήτηση για το πώς οι επαγγελματίες μπορούν να εντάξουν στις επιχειρήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο τα τοπικά προϊόντα. Αργότερα στην Χώρα συζητήθηκε με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Χώρας η προσπάθεια προώθησης των τοπικών προϊόντων στα τοπικά εμπορικά, αλλά και οι περίοδοι με προσφορές στα εμπορικά καταστήματα της Άνδρου.

Τέλος, το απόγευμα σε καφενείο στο Κόρθι μαζεύτηκαν περίπου 30 άτομα – όλοι παραγωγοί (μελισσοκόμοι, τυροκόμοι, ελαιοτριβείο, κηπευτικά, οινοποιείο/αποστακτήριο  κλπ) – για να συζητήσουν για το πώς ανδριώτικο προϊόν μπορεί να βρει μια θέση στην αγορά και πως θα γίνει διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό.

Κανείς δεν είναι σίγουρος πως η όλη προσπάθεια του επαρχείου που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, σεμνά και ταπεινά, σιγά-σιγά και από τα κάτω θα πετύχει. Όμως έστω κι έτσι κάτι κινείται. Ίσως στην μεγάλη τελική συνάντηση μετά από 15 μέρες μπορέσει να γίνει ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα. Πάντως ότι και να γίνει τουλάχιστον κάτι μοιάζει να κινείται στον παραγωγικό τομέα του νησιού μας…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουν για αυτο το προγραμμα Μαλλονθα ειναι μονο για αυτο το

τραπέζη ΔΙΟΤΙ απο Αρνι - βουρκοη - κατακαλεει δεν εχουν ιδέα για αυτα που λέτε πως Θα και ΘΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο για την προσπάθεια.
Είναι τραγικό σε αυτόν τον ευλογημένο και ευφορο τόπο να πουλάμε πανάκριβα λεμόνια Αργεντινής........ Αν είναι δυνατόν!!!
Είμαστε όλοι στο πλευρό των Ανδριωτών Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Φυσικά, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το που μπορούμε να προμηθευτούμε ποιοτικά τοπικά προιόντα.
Επίσης, οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να πετάξουν έξω απο τους κόλπους τους "ΛΑΜΟΓΙΑ" τα οποία πουλούν προιόντα Αργεντινής για ντόπια.