Προμηθευτική και στο Γαύριο. Αποχωρεί ο Γονέος. Αλλάζει κι άλλο το λιανεμπόριο στην Άνδρο.

Το κτίριο της Προμηθευτκής στην είσοδο του Γαυρίου αργά το απόγευμα της Κυριακής. Ολοκληρώνει τις προετοιμασίες στο εσωτερικό του και ετοιμάζει να βάλει την ταμπέλα τις επόμενες μέρες. Ανοίγει σε λίγες μέρες.

Σε λίγες μέρες ανοίγει μια νέα Προμηθευτική στο Γαύριο. Ο χώρος, λίγο έξω από το λιμάνι, είναι 600 τμ. Η μέχρι σήμερα επένδυση στο Γαύριο υπολογίζεται μαζί με το εμπόρευμα μεταξύ 800 χιλ με 1 εκ. ευρώ! Ο ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο μετά την Χώρα μεταφέρεται τώρα και στο Γαύριο. Την ίδια στιγμή λένε πως η εταιρεία Γονέου αποχωρεί από τον κλάδο. Κάτι που αλλάζει πλέον ακόμα περισσότερο ο χάρτης του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου στην Άνδρο.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν έναν περίπου χρόνο πάρθηκε η απόφαση από την Προμηθευτική να έρθει στην Άνδρο και να χρησιμοποιήσει τα καταστήματα των αδελφών Πρώιου, οι οποίοι δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο. Τον Ιούνιο του 2017 άνοιξε το πρώτο SuperMarketτης επιχείρησης λίγο έξω από την Χώρα. Τον Ιούλιο το δεύτερο μέσα στη Χώρα. Ήταν συνολικά μια επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Η Άνδρος είδε ξαφνικά τις μέχρι τότε υψηλές τιμές – λόγω μεταφορικών και άλλων παραγόντων – να πέφτουν κατά 20%-30%! Η Προμηθευτική είχε τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες τιμές με την Αθήνα!

Το κτίριο πριν δύο μέρες τελειώνει τα εξωτερικά βαψίματα. 

Πολλοί έχοντας πλήρη άγνοια του ανταγωνιστικού τομέα των τροφίμων και του λιανεμπορίου στην Ελλάδα είπαν πως για την νέα εταιρεία: «αυτό είναι κόλπο», «δεν θα αντέξει», «δεν θα βγάλει τον χειμώνα»!!! Άλλοι προχώρησαν περισσότερο και άρχισαν να κατηγορούν τους ανδριώτες που: «ψώνιζαν σε ξένους» «δεν προτιμούν τους ντόπιους»!!! Μερικοί μάλιστα σκέφτηκαν ακόμα και δικαστικές μεθοδεύσεις για να σταματήσουν την εξέλιξη!!! Ένας-δύο στράφηκαν ακόμα και εναντίον του Εν Άνδρω γιατί απλώς είχε το ρεπορτάζ των εξελίξεων!!!

Όμως ο ανταγωνισμός στη σημερινή δύσκολη εποχή είναι σκληρός και ανηλεής. Έχει όμως και τα καλά του (φθηνές τιμές), αλλά έχει και τα κακά του (αναγκαστικός εκσυγχρονισμός ή αποχώρηση από την αγορά). Η Προμηθευτική όπως έδειξε η ζωή ήρθε στην Άνδρο για να μείνει. Και όχι μόνο έμεινε, αλλά σήμερα ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγες μέρες νέο Super Market στο Γαύριο αλλάζοντας ακόμα περισσότερο τον χάρτη του λιανεμπορίου. Αλλά και τον χάρτη εργασίας καθώς πλέον θα απασχολεί γύρω στους 70 εργαζόμενους από το νησί, ενώ αφήνει και 200.000 ευρώ σε ενοίκια των στελεχών της που μένουν ολοχρονίς στο νησί.

Βεβαίως υπήρξαν και συνέπειες από τον αυξημένο ανταγωνισμό.Δύο μόνο λόγια για το τι έγινε στον χώρο του λιανεμπορίου από πέρσι μέχρι εφέτος:

(α) Η εταιρεία Γονέου έκανε μια προσπάθεια αντίδρασης επκετεινόμενη και στο Μπατσί. Το κατάστημα αυτό, αν και άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι, πήγε καλά. Όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει μόνο του την πίεση που δέχτηκαν όλα τα άλλα καταστήματα της εταιρείας. Έτσι η εταιρεία Γονέου παρουσίασε οικονομικές αρρυθμίες που είχαν σαν αποτέλεσμα την οικονομική στενότητα.

Από την αρχή του 2018 η εταιρεία Γονέου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσει από τον κλάδο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μερικές συζητήσεις με όλους τους "παίκτες" στο νησί. Στο τραπέζι τα περιουσιακά στοιχεία (αποθήκες στη Χώρα, κατάστημα στο Κόρθι κλπ.). Η επιχείρηση αναζητά τρόπο απεμπλοκής της από τον κλάδο. Το πρόβλημα το νοιώθουν και οι 40 εργαζόμενοι της.

Το Express Market στη Χώρα: άντεξε τους καλοκαιρινούς κλυδωνισμούς και τον χειμώνα κατάφερε να πάει καλά.

(β) Μέχρι στιγμής κάποιες κινήσεις ξεκίνησε να κάνει ο άλλος μεγάλος ανταγωνιστής (Βρεττός/ΑΒ Βασιλόπουλος) στο νησί. Αλλά δεν είναι γνωστό τι θα κάνει.

(γ) Ενδεικτική της νέας κατάστασης είναι η περίπτωση του Express Market στη Χώρα. Το νέο κατάστημα,, αν και βρέθηκε σε κλυδωνισμό με το άνοιγμα της Προμηθευτικής, κατάφερε – όπως όλα δείχνουν – με επίπονη δουλειά, συγκρατημένες τιμές και την ένταξη του σε ένα καλό δίκτυο (Μασούτης) να κρατήσει σταθερή πελατεία τον χειμώνα και να προσδοκά σε καλύτερες μέρες το καλοκαίρι. Η αποχώρηση Γονέου (με δύο καταστήματα στην Χώρα) μπορεί να το βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Το Express Market κράτησε τις τιμές χάρη και στο καλό δίκτυο (Μασούτης).

Συμπέρασμα: Ζούμε σε μια πολύ γρήγορη και έντονα ανταγωνιστική εποχή. Οι παλιές δομές του λιανεμπορίου δεν αντέχουν πια. Όποιος καταφέρει και προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες θα επιβιώσει. Ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων (management) έχει αλλάξει. Όποιοι προσαρμοστούν θα αντέξουν. Οι άλλοι θα βρεθούν εκτός αγοράς. Όμως κάτι τέτοιο συνέβη και με τους παλιούς μπακάληδες της Άνδρου στη δεκαετία του 1980 όταν άνοιξαν τα νέα τότε σούπερ μάρκετ στην Χώρα. Οι φωνές και οι αντιδράσεις τοπικιστικού χαρακτήρα που ακούγονται δεν έχουν μέλλον. Ποιος στην εποχή μας θέλει και μπορεί να πληρώνει 30% ακριβότερα ένα προϊόν; Και αν το κάνει για πόσο μπορεί να το κάνει;

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κος Γονεος δεν συμβιβαζεται με μικροτερο κερδος.Ειχε μαθει πολλες δεκαετιες το κερδος του σε καθε προιον να ειναι πολυ υψηλο .Ευτυχως για τους Ανδριωτες ηλθε και οπως φαινεται θελει να εγκατασταθει, καποιος που και τον κλαδο γνωριζει και εμπειρια εχει και που καταλαβε οτι με μικροτερο κερδος στα λογικα ορια μπορει να επιβιωση μια χαρα. Ειναι τρομερα δυσκολες εποχες και σε αυτα τα πραγματα δεν χωρουν εντοπιοτητες οταν ο αλλος σε ξεζουμιζει και πρεπει να του πεις και ευχαριστω που σου τα παιρνει. Οταν ρωτουσες γιατι τοσο ακριβα η ευκολη απαντιση ηταν ''τα μεταφορικα'' ασχετως που το ΦΠΑ ηταν χαμηλοτερο.Για το μονο που στεναχωριεμαι ειναι για τους εργαζομενους που δεν θα βρουν ευκολα αλλη εργασια