Kτηνοτροφικά προϊόντα Ζαγοραίου: τομή στην οικονομία της Άνδρου!...

Αρνί Άνδρου

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κτηνοτροφική φάρμα της Άνδρου. Παράγει και διακινεί τα προϊόντα της στην Άνδρο, αλλά και σε άλλα μέρη των Κυκλάδων με κύρια αναφορά την Μύκονο. Ο Γιώργος Ζαγοραίος, τρίτη γενιά μιας οικογενειακής επιχείρησης, μας περίμενε στο κρεοπωλείο του στον Όρμο Κορθίου. Με το που φτάσαμε τον βρήκαμε με ένα ολόκληρο αρνί μπροστά στο ψυγείο και κάπως έτσι ξεκινήσαμε την συζήτηση: από τα αρνιά της Άνδρου και την τεράστια έλλειψη αρνιών που έχει αυτές τις μέρες η Αθήνα και η Αττική μέχρι την επεξεργασία του κρέατος και την οργάνωση των κτηνοτρόφων της Άνδρου!...

Χοιρινή πανσέτα

"Ψάχνουν γι' αρνιά στην Αθήνα και δεν βρίσκουν πουθενά. Βλέπεις κανείς δεν είχε προβλέψει τόσον κόσμο στην Αττική. Είναι πρωτόγνωρο. Δεν είχε συμβεί ποτέ πριν: να μείνουν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι στην Αθήνα και στην Αττική για Πάσχα. Κι όλοι αυτοί ψάχνουν αυτές τις μέρες για αρνί! Από την Άνδρο έφυγαν αρκετές χιλιάδες αρνιά. Τα αγόρασαν οι έμποροι ζωντανά. Τα πήγαν για σφάξιμο και μετά τα προώθησαν στην αγορά: κεντρική αγορά, κρεοπωλεία, σούπερ-μάρκετ κλπ. Όλοι αυτοί πήραν όσα έπαιρναν και τα άλλα χρόνια. Μην σου πω πως πήραν και λιγότερα μιας και το σούβλισμα σχεδόν δεν προβλέπεται εφέτος. Μόνο που ο κόσμος έμεινε στην Αθήνα και το έριξε στο αρνί. Αλλά που αρνιά; Πήρε η τιμή του την ανηφόρα. Από προχτές μέχρι σήμερα δύο ευρώ το κιλό πάνω!!! Με έβαλαν μέσο σε κρεοπωλείο του Νέου Κόσμου να τους βρω αρνιά! Εμείς εδώ έχουμε και πλεόνασμα πάντως!..." 

Κοκορέτσι

"Δυστυχώς", συνεχίζει ο Γ. Ζαγοραίος, "δεν είμαστε οργανωμένοι. Αν είχαμε έναν κτηνοτροφικό συνεταιρισμό θα παίρναμε και καλύτερες τιμές και θα κάναμε και μόνοι μας το εμπόριο. Και αντί 1,5 ή 2 ευρώ το κιλό το αρνί θα μπορούσαμε να πουλάμε πολύ περισσότερο. Και θα κλείναμε συμφωνίες απευθείας με την κρεαταγορά και τα σουπερ-μάρκετ και δεν θα χρειαζόμαστε τους μεσάζοντες. Και το κέρδος δεν θα πήγαινε στους μεσάζοντες, που εφέτος και πήραν λιγότερα αρνιά, γιατί δεν πρόβλεψαν, και πούλησαν σε διπλάσιες τιμές και κέρδισαν περισσότερα στο τέλος! Ελπίζω με την βοήθεια του σημερινού δημάρχου, που είναι επαγγελματίας και ξέρει τον χώρο και σαν έπαρχος είχε κάνει και προσπάθειες οργάνωσης, να τα καταφέρουμε..."   

Κοντοσούβλι χοιρινό

Μετά από αυτή την εφ' όλης της ύλης εισαγωγή μας έδειξε όλη την "μεταποιητική" προσπάθεια που κάνει στη φάρμα του ετοιμάζοντας τόσο για το μαγαζί του όσο και για την αγορά της Μυκόνου δικά του επεξεργασμένα προϊόντα όπως κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σεφταλιά και λουκάνικα αέρος τριών ειδών. Όλα αυτά με ειδικές συσκευασίες φεύγουν από την Άνδρο έτοιμα για την αγορά της Μυκόνου.  

Σεφταλιά με κιμά μοσχάρι, χοιρινό και αρνί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Άνδρο πως μια μεγάλη μονάδα στο Κόρθι έχει καταφέρει να κάνει επεξεργασία και συσκευασία κρεάτων και να μην φεύγουν τα ζώα της ζώντα (που πωλούνται πάρα πολύ φτηνότερα). Και μπορεί έτσι να αυξάνει και τον κύκλο των εργασιών στο νησί και το κέρδος της επιχείρησης. Το παράδειγμα της Φάρμας Ζαγοραίου στο Κόρθι, όπως και της Φάρμας Κολίτσα στο Απροβάτου, είναι η εξαιρετικά θετική πλευρά της κτηνοτροφίας της Άνδρου. Και της συνεισφοράς της στην οικονομία του νησιού.

 

Λουκάνικα αέρος χοιρινά σκέτα, λουκάνικα χοιρινά με πράσο και λουκάνικο μοσχάρι-χοιρινό με λιαστή ντομάτα, κρεμμύδι και γραβιέρα Νάξου. 

Γιατί υπάρχει και η κτηνοτροφία των αιγοπροβάστων της Άνδρου, που οι κτηνοτρόφοι ούτε οργανωμένοι είναι, ούτε σφαγείο πάνε, ούτε επεξεργασία και συσκευασίες κάνουν. Τα ζώα τους αγοράζονται από ζωέμπορους και φεύγουν ζωντανά από το νησί. Και οδηγούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που όντας αγροτικές και πολύ οργανωμένες οι ίδιες έχουν οργανωμένα σφαγεία  όπου τα ζώα σφάζονται και γίνεται και η επεξεργασία τους. Κάπως έτσι έφυγαν λίγο πριν το Πάσχα 3.700 πρόβατα από την Άνδρο με προορισμό σφαγεία και χώρους επεξεργασίας όπως η Λακωνία, η Εύβοια, τα Τρίκαλα κλπ και μετά διατέθηκαν στα κρεοπωλεία και στα σούπερ-μάρκετ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Μόνο που εφέτος η πρόβλεψη των εμπόρων ήταν ιδιαίτερα άστοχη, όπως μας είπε αρχικά ο Γ. Ζαγοραίος, και μετέφεραν στην Αθήνα πολύ λιγότερα μην αναμένοντας πως ο κόσμος αν και έμεινε στην πόλη στράφηκε κατά παράδοση και πάλι στο αρνί. Και φτάσαμε στο τέλος να τηλεφωνούν κρεοπωλεία της Αθήνας κατευθείαν στην Άνδρο και να ψάχνουν απεγνωσμένα γι' αρνί στο Κόρθι!...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εικονιζόμενα στις φωτογραφίες προϊόντα κρέατος (εκτός των αρνιών) είναι από το κρεοπωλείο Ζαγοραίου στο Κόρθι και όλα προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται στην Φάρμα τους στην περιοχή. 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet