ΡΑΦΗΝΑ: Ελεύθερο το λιμάνι. Μαζεύτηκαν τρεις άγκυρες από τον βυθό!...

Την Πέμπτη 14/9 το πρωί ξεκίνησε μια τεράστια πίντα συνοδευόμενη από ένα ρυμουλκό την ανάσυρση των δύο αγκυρών που ήταν στο βυθό του λιμανιού κι εμπόδιζαν την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων στην Ραφήνα. Γύρω στις μια το μεσημέρι που φωτογραφήσαμε το λιμάνι η πίντα και το ρυμουλκό είχαν καταλάβει το κεντρικό μέρος και οι δύτες έδεναν με συρματόσχοινα καδένες και άγκυρες και ο τεράστιος γερανός ανέβαζε σιγά - σιγά στο κατάστρωμα. Τα δύο πρωινά πλοία, το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ και το SUPERFERRY που είχαν δέσει στα άκρα του λιμανιού για να αποφύγουν τις βυθισμένες άγκυρες, είχαν φύγει για τα δρομολόγια τους. Στη θέση τους ήταν ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ και το ANDROS QUEEN. Στη μέση του λιμανιού ήταν και το ταχύπλοο CHAMPION JET.

Η εργασία κράτησε μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σήκωσαν ότι βρήκαν στον βυθό. Και βρήκαν 3 άγκυρες! Οι δύο ήταν της περασμένης εβδομάδας που άφησαν το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ και το SUPERFERRY στις 9/9 για να μπορέσουν να απελευθερωθούν από το μπλέξιμο και να φύγουν. Θυμίζουμε πως η άγκυρα του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ είχε μπλέξει με την προπέλα του ANDROS. Και είχε βρεθεί πάνω από αυτή του SUPERFERRY. Το ANDROS βρέθηκε "αγκυροβολημένο" με δύο άγκυρες από την προπέλα!!! Το ελευθέρωσαν οι δύτες πρώτες πρωινές ώρες στις 10/9.

Η τρίτη άγκυρα ήταν του ΘΕΟΛΟΓΟΥ από προηγούμενη φορά. Έτσι η πίντα ανέβασε πάνω τρεις άγκυρες. Τις δύο τις πήρε μαζί της όταν έφυγε με το ρυμουλκό.

Η άγκυρα και η καδένα του SUPERFERRY έμειναν στην άκρη του λιμανιού της Ραφήνας. Το μήκος της καδένας ήταν πάνω από 200 μέτρα! Το βάρος της άγκυρας ήταν κοντά 5 τόνους και της καδένας κοντά στους 38 τόνους. Ουσιαστικά η άγκυρα γραπώνει στον βυθό. Το πλοίο το κρατά κυρίως η καδένα με το μήκος και το βάρος της. Γι' αυτό όταν έχει άσχημο καιρό απλώνουν σε πολύ μεγάλο μήκος την καδένα. Γιατί έτσι ο συσχετισμός άγκυρας και καδένας κρατάει καλύτερα το πλοίο. Στις 9/9 λόγω των θυελλωδών ανέμων είχαν και τρία πλοία δέσει δίπλα και οι απλωμένες καδένες είχαν πέσει η μια πάνω στην άλλη. Με το που ξεκίνησε πρώτο το ANDOS έσπασαν κάβοι και τραβήχτηκαν οι άγκυρες. Κι έμπλεξαν οι καδένες. Την Πέμπτη 14/9 αργά το απόγευμα με την ανάσυρση των αγκυρών η Ραφήνα ελευθερώθηκε πλήρως κι άνοιξε πάλι σε όλα τα πλοία...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet