Άνδρος: ένας φυσικός θησαυρός που κινδυνεύει

 Μια καταπράσινη κοιλάδα: από την Βουρκωτή μέχρι τα Άχλα. Ένα μη κυκλαδίτικο τοπίο σε ένα νησί των Κυκλάδων!!!  

(Από το WWF Hellas λάβαμε το παρακάτω ενημερωτικό υλικό για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο. Την Κυριακή 5 Ιουνίου είναι η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και θα γίνουν σειρά εκδηλώσεων στην Άνδρο για τις δασικές πυρκαγιές. Μια μια νέα εκστρατεία γίνεται εφέτος το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές και όλοι οι Ανδριώτες καλούνται να πάρουν το μέλλον του νησιού στα χέρια τους - Εν Άνδρω.)

Ένας ευλογημένος τόπος

Η ομορφιά της Άνδρου δεν κρύβεται. Η φύση της δεν στηρίζει μόνο τον παραδοσιακό τουρισμό της, αλλά και τις νέες περιπατητικές διαδρομές και πολλά ακόμα κομμάτια της οικονομίας, όπως η μελισσοκομία. Οι άνδρες της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας του νησιού γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αξία αυτή.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=56lGLkrOge8

Σε ένα τοπίο που δεν χαρακτηρίζεται από ψηλά δάση, ίσως κάποιος δεν φανταστεί ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια σημαντική απειλή. Κι όμως, η Άνδρος έχει την πρωτιά σε όλες τις Κυκλάδες στις πυρκαγιές. Η χαμηλή της βλάστηση δίνει την πρώτη ύλη για φωτιές που ανάβουν εύκολα και εξαπλώνονται εξαιρετικά γρήγορα. Μετά τις φωτιές του 2013 «αντικρίσαμε σοκαριστικές εικόνες», δηλώνει η Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=L0Y3ypLbxss

Πυρκαγιές: μια «υπόγεια» απειλή

Ζήτημα για την Άνδρο δεν είναι μόνο ο άμεσος κίνδυνος για περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, που ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει. Η απειλή είναι λιγότερο εμφανής, όμως αρχίζει να γίνεται μόνιμη και ήδη ορατή. Η Μαρία Μπερδελή, Προϊσταμένη του Δασονομείου Άνδρου, μιλά για την ερημοποίηση που συναντάμε σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=eYYj6RLjOgA

Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές: όταν ο φυσικός κύκλος σπάει

Με 40% του νησιού να έχει ήδη καεί τουλάχιστον μια φορά τα τελευταία 30 χρόνια και αρκετές περιοχές να εμφανίζουν σημάδια διάβρωσης, η Άνδρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η φετινή εκστρατεία στοχεύει να αποτρέψει τις επόμενες πυρκαγιές, πριν προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές.

Η χαμηλή βλάστηση της Άνδρου είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση του εδάφους. Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, σε συνδυασμό με τη βόσκηση σε καμένες εκτάσεις, προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά.

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για τις δασικές πυρκαγιές σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Το υλικό της εκστρατείας μπορείτε να βρείτε στο www.wwf.gr/andros .

Στο Facebookgrouphttps://www.facebook.com/groups/androsfires/ μπορείτε να καταθέσετε τις απόψεις σας και να απευθύνετε ερωτήματα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΥΣΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΦΕΤΟΣ ΕΙΧΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ...ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ!!!