Απάντηση του συντονιστή του LIFE Άνδρου

 

Βράχια με προστατευόμενες φωλιές αγριοπερίστερων και θαλασσοκοράκων στην Βόρεια Άνδρο (φωτο: Εν Άνδρω) 

(Από τον συντονιστή του προγράμματος LIFE Άνδρου κ. Ισίδωρο Νικολάου λάβαμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με ορισμένα ερωτήματα και επιθετικά σχόλια αναγνωστών, στα οποία ήδη απαντήσαμε εμείς με όσα ξέραμε, αλλά είχαμε ζητήσει δημοσίως να απαντήσουν και να στηρίξουν το πρόγραμμα και οι αρμόδιοι - γραφείο τύπου, πολιτική ηγεσία, κλπ. Δυστυχώς κανείς από τους μεγαλόσχημους ΔΕΝ απάντησε.  Απλώς 4 μέρες μετά το συμβάν (!) κατάφεραν κι έστειλαν δελτίο με μια βαριεστημένη περίληψη της ανακοίνωσης του λιμεναρχείου! Την ίδια στιγμή η ανάρτηση του Εν Άνδρω για το συμβάν είχε κυκλοφορήσει πλέον σε όλη την Ελλάδα μέσω της αναδημοσίευσης της από το ένθετο για το κηνύγι και το ψάρεμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ! Αλλά και πάλι στο βαριεστημένο δελτίο τους απόφυγαν να πουν κάτι επί της ουσίας των ερωτημάτων που είχαν ήδη τεθεί. Καθόλου περιέργο. Οι σημερινοί αρμόδιοι ΔΕΝ είναι εδώ! Είναι μακριά! Και ΔΕΝ στήριξαν σχεδόν ΠΟΤΕ το πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι που το "τρέχουν" πορεύτηκαν μόνοι τους. Και μόνοι τους απαντάνε και επί της ουσίας σήμερα. Τους ευχαριστούμε. Και δηλώνουμε πως το "εν Άνδρω" θα παραμείνει δίπλα τους στηρίζοντας ανιδιοτελώς πάντα τις δράσεις τους για γνώση, ευαισθητοποίηση, διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού μας. -  Διαμαντής Μπασαντής).


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Ισίδωρος Νικολάου οδηγά το σκάφος του LIFE στην Βόρεια Άνδρο (φωτο: Εν Άνδρω). 

Κύριε Μπασαντή,

παρόλο που τα ανώνυμα σχόλια δεν προάγουν συνήθως την υγιή ανταλλαγή απόψεων και ορισμένα πικρόχολα εξ αυτών δεν με αγγίζουν, διαπιστώνω ότι από ορισμένους επιχειρείται η δημιουργία «κλίματος» με όσα γράφουν, το οποίο "κλίμα" στρέφεται εναντίον του προγράμματος LIFE και εμένα προσωπικά. Έχω, λοιπόν, να απαντήσω τα εξής:

  1. Ολες οι δράσεις που γίνονται στο πρόγραμμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας. Στην σύμβαση επιχορήγησης που έχει υπογραφεί αναφέρονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος και μετά από αυτό. Ο βασικότερος ίσως στόχος του προγράμματος είναι η θεσμοθέτηση κανόνων για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών του νησιού και για τον σκοπό αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  2. Όπως συμβαίνει σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, υπάρχει σε λειτουργία Επιτροπή Διαχείρισης στην οποία συμμετέχουν οι αρχές του τόπου, φορείς, κλπ., που σκοπό έχει τον συντονισμό για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος του νησιού.  Όπως είναι προφανές, προστασία σημαίνει κατ’ ελάχιστον σεβασμός στους νόμους του κράτους και επιτήρηση για την αποτροπή επιζήμιων δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα LIFEεφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια πρόγραμμα επιτήρησης όλων των προστατευόμενων περιοχών της Ανδρου από ξηρά και θάλασσα, σε πλήρη συνεργασία με όλους τους φορείς και αρχές του τόπου.
  3. Κατανοεί νομίζω ο καθένας ότι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν έχει γενική αποδοχή, ιδίως όταν θίγονται οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ειδησεογραφία που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή του περιβαλλοντικού αποθέματος ενός τόπου αποφέρει τεράστια οφέλη σε λίγους, εις βάρος βέβαια του κοινωνικού συνόλου και του μέλλοντός του. Δεν με εκπλήσσει λοιπόν το πλήθος ή η ένταση πολλών ανώνυμων επικριτών.
  4. Το πρόγραμμα LIFEείχε και έχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές σε οποιονδήποτε θελήσει να μάθει αναλυτικότερες πληροφορίες. Μάλιστα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν κάποιος έρθει μαζί μας με το αυτοκίνητο ή το σκάφος στο πεδίο, γιατί έτσι δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τον εν πολλοίς άγνωστο πλούτο του νησιού.
  5. Οσο αφορά τις ανοησίες περί διπλών ή πολλαπλών μισθών, περί παρανομιών ή άλλων ατασθαλιών, ας κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει πρώτα τι υπάρχει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στα λοιπά site διαφάνειας του δημοσίου και μετά ας αυτογελοιοποιηθεί. Μπορεί φυσικά να επισκεφτεί όποια στιγμή θελήσει το γραφείο του προγράμματος για εις βάθος ενημέρωσή του για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Αν παρόλα αυτά επιμένει να πιστεύει ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό, μπορεί φυσικά να προσφύγει στον εισαγγελέα, κάτι σύνηθες τελευταία.

Ο φάρος της Γριάς πάνω από τον υδροβιότοπο στα Άχλα (φωτο: Εν Άνδρω)

  1. Κλείνοντας κ. Μπασαντή, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την προβολή στο site σας των δραστηριοτήτων του προγράμματος, του οποίου το προσωπικό προσπαθεί με αυταπάρνηση και αγάπη για το νησί χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου, να παραδόσει το περιβάλλον του αλώβητο στην επόμενη γενιά. Ελπίζω και με την δική σας συμβολή να γίνει κατανοητό στην κοινωνία της Ανδρου ότι το περιβάλλον του νησιού αποτελεί υπέρτερο αγαθό και η προστασία του απαιτεί κάτι περισσότερο από ορισμένα πικρά ανώνυμα σχόλια.

Ισίδωρος Νικολάου

Συντονιστής του προγράμματος

LIFEΑνδρου

Χρήσιμα link για περαιτέρω ενημέρωση:

Website του προγράμματος: www.androslife.gr

Σχέδιο Διαχείρισης – εκπαιδευτικό υλικό: www.androslife.gr/?page_id=651

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν δεν σας αρέσει η δημοσιογραφική δεοντολογία της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων που τηρούμε στο Εν Άνδρω μπορείτε να γράψετε στα σάιτ της διοίκησης. Δημοκρατία έχουμε. Υπάρχουν και αυτά. Και τηρούν την "δεοντολογία" του κλόπιραϊτ...
Καλημέρα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ Ως ΑΘΛΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΠΩΝΥΜΑ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Χαίρετε κε Ισίδωρε Νικολάου. Τι έχετε να πείτε μετά την μαρτυρία-καταπέλτη του "guest-χωρίς κουκούλα, δι'υπογραφής Ευαγγελία Πάνου" όπου πράγματι και ενυπόγραφα αποκαλύπτεται η αλήθεια των όσων έγραψα για την αναφορά σας στο μνημείο του Αγίου Αιμιλιανού ως στάβλου; Τώρα απαιτώ να επανορθώσετε με την ίδια ταχύτητα που σπεύσατε να με καταγγείλετε με τις κατωτέρω εκφράσεις:

"Guest - Ισίδωρος Νικολάου PERMALINK
δημότη, πρόσεχε γιατί μεγαλώνει η μύτη σου. Ψέμα μεγάλο αυτό που λες! Δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου και κρύβεσαι στην ανωνυμία. Ανώνυμα μπορώ να πω κι εγώ οτι θέλω, ακόμα και το μεγαλύτερο ψέμα. Μπορείς να πεις το ίδιο ψέμα επώνυμα;
Ειναι πολλα τα λεφτα φαινεται, γι αυτο φοβασαι να φανερωθεις. Ας ειναι, κουκουλες υπηρχαν παντα για ιδιο οφελος φυσικα.......
Ο Δημότης είπε μεγάλο ψέμμα για άσχετο θέμα, παρόλα αυτά απάντησα όσο πιό κόσμια μπορώ να απαντήσω σε έναν ανώνυμο που μου ρίχνει δημόσια λάσπη.......
Νομίζω οτι τίποτα δεν θα ικανοποιήσει την δαιμονική εμμονή σας. Οσο για τα οικονομικά συμφέροντα, ας αναρωτηθούν όλοι τι κρύβεται πίσω από την εμμονή σας ή ακόμα καλύτερα δείξτε μας την κίνηση των λογαριασμών σας......."

Πέραν της δημόσιας συγγνώμης σας, απαιτώ να αναλάβετε εξ ολοκλήρου και τα έξοδα της πλαστικής χειρουργικής για να επαναφέρετε την μύτη μου στην αρχική της θέση γιατί με περισσό θράσος και λεκτική βιαιότητα επιχειρήσατε να την μακρύνετε. Και τώρα μιας και μόνος σας εκτεθήκατε δημοσίως και μάλιστα με την ιδιότητα του Συντονιστή Ευρωπαικού προγράμματος, σας τονίζω δυό πραγματάκια για να εξηγούμεθα διαπαντός:
1. Ουδέποτε στην ζωή μου, είτε ιδιωτικά ή δημόσια προβαίνω σε καταγγελία εαν δεν έχω πλήρη τεκμηρίωση. Και υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία ενεργειών, πράξεων, παραλήψεων, προφορικών και εγγράφων που έχουν γίνει ή σκοπίμως δεν γίνανε προκειμένου από υπηρεσιακή ιδιότητα ή/και εντεταλμένη υπηρεσία από προισταμένη αρχή (της παρακολούθησης της εκπόνησης και παραλαβής της Μελετης ΜΠΕ ΧΥΤΥ Ανδρου) να υπηρετηθεί ο στόχος επιλογής της θέσης Πλούσκα για τον ΧΥΤΥ. Ολα αυτά διερευνώνται αρμοδίως. Εμείς δεν ζητάμε να μας δείξετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Εχουμε εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές οι οποίες θα κρίνουν εαν υφίσταται ανάγκη και θα πράξουν αναλόγως. Προσωπικά σας διαβεβαιώ ούτε που με ενδιαφέρουν τα οικονομικά σας.
2. Αναρωτηθείτε εάν η συμπεριφορά σας, ο τρόπος και το περιεχόμενο της γραφής σας στο όλο άρθρο σας ανωτέρω, αρμόζει σε Συντονιστή-Εντολοδόχο του Life, ενός Ευρωπαικού Προγράμματος το οποίο δυσφημείται με τα γραφόμενά σας. Δεν μπορεί ένας Ευρωπαικός Θεσμός κύρους να εκπροσωπείται από κάποιον που εμφορείται με τις καταγεγραμμένες απόψεις σας. Επιπλέον, αποδείξατε περίτρανα ότι εσείς ο εκπαιδευμένος παρατηρητής των πουλιών, δεν έμαθε τίποτα από την συμπεριφορά τους και την ικανότητα να αποφεύγουν τις ...κακοτοπιές.

This comment was minimized by the moderator on the site

Με πολύ μεγάλη θλίψη παρακολουθώ εδώ και αρκετές ημέρες το <<ξεκατίνιασμα>> που γίνεται στο εν Ανδρω , όσον αφορά το πρόγραμμα LIFE και τον υπεύθυνό του , τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής ΠΛΟΥΣΚΑ που έχουν γίνει σταύλοι και αν η περιοχή είναι στον κατάλογο του WWF και του LIFE .
Δεν μπορώ να εξηγήσω , με όλη την καλή θέληση που μπορεί να έχω , την εμμονή αρκετών ως προς την ΠΛΟΥΣΚΑ , λες και είναι το μοναδικό στραβό σ'αυτό το νησί .Αυτη η εμμονή όμως προδίδει την σκοπιμότητά τους.
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω το ξέσπασμα του κ. Νικολάου , υπευθύνου του προγράμματος LIFE στην Άνδρο, εναντίον όλων όσων αντιδρούν για την
κατασκευή ΧΥΤΥ στην εν λόγω θέση. Είναι σαφώς ανεπίτρεπτο για ένα Κύριο...... , δεν γνωρίζω ακριβώς τη σχέση εργασίας του με το Δήμο , να ζητά να ελεγχθεί η κίνηση των λογ/σμών των ενδιαφερομένων πολιτών , προκειμένου ν' αποδειχθεί ότι δεν έχουν οικονομικό ώφελος από την μή δημιουργία ΧΥΤΥ στην συγκεκριμένη περιοχή, όταν είναι γνωστό και ιδιαίτερα στους κύκλους του Δήμου , ότι βρίσκεται μέσα στην μοναστηριακή περιουσία. ΝΤΡΟΠΗ . Διερωτώμαι εάν θα πρέπει και εμείς οι 1200 που αντιδρούμε στο συγκεκριμένο θέμα να ζητήσουμε το άνοιγμα των λογ/σμών όλων όσων εμπλέκονται ή έχουν εμπλακεί στη απόφαση και εκτέλεση αυτού του έργου στη εν λόγω περιοχή. Για το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αν η πλειοψηφία των Ανδριωτών διέθεται το ήθος και την άδολη αγάπη για την Άνδρο , σαν αυτή των 1200 αντιδρώντων, τα προβλήματα του νησιού θα είχαν επιλυθεί και η Ανδρος θα ήταν στολίδι και καύχημα των Κυκλάδων. Οσο για τον κ.Νικολάου και για τον αποδιδόμενο σε αυτόν χαρακτηρισμό του μνημείου ως ¨¨σταύλ﨨, συνοδεύοντας τον κ. Βούρο, της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου στην αυτοψία της περιοχής , θα ήθελα να βεβαιώσω κατηγορηματικά ότι είναι απολυτως αληθής ο χαρακτηγρισμός που απέδωσε στο μνημείο και ο αυτόπτης μάρτυς στη διάθεσή του! Με δεδομένη την άποψη αυτή, η κα Σακελάκου υπάλληλος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά την εκτέλεση εντεταλμένης υπηρεσίας στην περιοχή, που συνέστησε στο ιδιοκτήτη του κτήματος να μην προβεί σε εργασίες αποκατάστασης του Ναού, διότι είναι χαρακτηρισμένο Βυζαντινό μνημείο , είναι εσφαλμένη .
Ειλικρινά λυπάμαι ιδιαίτερα για όλα όσα συμβαίνουν , όπως επίσης για το ήθος και το ύφος.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Ευαγγελία Πάνου .

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΔΡΩ
Αγαπητό ΕΝΑΝΔΡΩ.
Αυτά που διαγράψατε από το τελευταίο σχόλιό μου δεν είναι δικές μου λέξεις, αλλά αυτούσιοι οι χαρακτηρισμοί που εσείς ως site μου προσάψατε σε προηγούμενο σχόλιό μου…
Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να επανέλθω στο θέμα μέχρι ότου σας στείλω τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν είμαι ούτε « ημιμαθής ερασιτέχνης» ούτε έχω « κλίση στον έρποντα φασισμό» γιατί απλούστατα υπάρχει ο σχετικός νόμος...
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

This comment was minimized by the moderator on the site

-
Προς το Εν Άνδρω, Κλείστο τότε το σάιτ κύριε Μπασαντή. Άντε γίνε και εσύ Γραφείο Τύπου του LIFE. Εργολαβία έχετε αναλάβει την Υπεράσπιση του LIFE;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Λέμε φιλαράκο ΧΤΒΘΣ να μην σου κάνουμε την χάρη να κλείσουμε το Εν Άνδρω. Τουλάχιστον όσο εσύ κάνεις τις επιχειρηματικές εργολαβίες σου που όλοι θαυμάζουμε. Όσο για το Γραφείο Τύπου του LIFE πολύ σωστά λες πως θα έπρεπε αυτό να υπερασπίζεται το LIFE κι όχι εμείς. Για ρώτα στο διπλανό γραφείο πως λένε τον αρμόδιο που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και αποφεύγει να απαντήσει αν και πληρώνεται γι' αυτό...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Διαγράφηκαν τρία σχόλια του ίδιου ψευδώνυμου σχολιογράφου γιατί επιχειρεί μπούλινγκ εναντίον τριων επωνύμων πολιτών της Άνδρου. Κανένα από τα τρια πρόσωπα δεν έχει πολιτική θέση για να τους επιτίθεστε εσείς οι ανώνυμοι. Ας αφήσουμε τα επαναλλαμβανόμενα ψεύδη και την επιχειρούμενη τρομοκρατία για δύο εξ αυτών. Υπάρχει όριο προσωπικής εμπάθειας και κακότητας εναντίον των στελεχών που με αυταπάρνηση διεξήγαγαν την επιχείρηση τη νύχτα του Σαββάτου και για την οπόια διάβασαν απ΄το Εν Άνδρω ή μέσω αναδημοσίευσης χιλιάδες αναγνώστες στην Ελλάδα (πάνω από 10.000). Προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν για την δημοσιότητα για δικούς τους λόγους. Εξ ου και η προσωπική εμπάθεια και οι υπουλες επιθέσεις...
Το Εν Άνδρω δεν θα γινει όργανο κάθε ανώνυμου και εμπαθή τύπου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις στον τύπο ΑΡΜΟΔΙΩΣ και ΜΟΝΟ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ψεύδεστε ασυστόλως και από την πρώτη πρόταση που επιτρέψαμε να αναρτηθεί. ΤΙΤΟΤΑ δεν είναι γνωστό στη δημόσια διοίκηση χωρις νόμο. Μόνο αν είστε ένας ημιμαθής ερασιτέχνης και ΄χετε κλίση στον έρποντα φασισμό θα λέγατε "είναι γνωστό" για κάτι που δεν απαγορεύει ο νόμος... Παρακαλώ μην επανέλθετε δεν θα δημοσιευτύν πλέον τα ανώνυμα σχόλια σας που στόχο έχουν την απειλή εναντίον επώνυμου πολίτη...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Ισίδωρε Νικολάου, «η ψύχωση για την Πλούσκα και η δαιμονική εμμονή» που καταλογίζετε στον "κ. Αυτόπτη Μάρτυρα" αποτελούν δικαίωμα του κάθε πολίτη για πρόσβαση αλλά και παρέμβαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και παρέχεται από το περιβαλλοντικό δίκαιο.
Μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε την ψύχωση και την εμμονή σε διαφορετικό κύκλο…
Διευκρινίστε μας σας παρακαλώ, ποιοί και σε ποιούς θέλετε να δείξουν «την κίνηση των λογαριασμών»;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού μας επιβεβαιώνετε και εσείς ο ίδιος ότι «Γνωστό ακόμα πως ο Αγ. Αιμιλιανός είχε χρησιμοποιηθεί…σαν σταύλος. Αυτό απάντησε και ο Ισίδωρος στην ερώτηση που του τέθηκε τότε», σημαίνει ότι οι επισκέπτες « δημότης» και «Αυτόπτης Μάρτυρας» λένε αλήθειες και έχουν δίκιο και ο Ισίδωρος άδικα προσπαθεί να τους διαψεύσει και μάλιστα με εκφράσεις που δεν αρμόζουν στην ιδιότητά του.
Επίσης, απορώ που δεν βλέπετε ότι ο Ισίδωρος εκθέτει κάποιες απόψεις του για το πρόγραμμα, αλλά δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα και απορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και παραμένουν όλα αναπάντητα .
Τέλος, το γεγονός ότι σε κάποια μοναστήρια και εξωκλήσια είχαν μπει περιστασιακά ζώα, ουδόλως μειώνει την αξία τους σαν ιστορικά μνημεία και προσκυνηματικούς χώρους.
Σε ποιά και τίνος σκοπιμότητα αναφέρεστε ;;;

Περισσότερα