Μας πήρε και μας σήκωσε το μελτέμι! Πόσο φύσηξε εφέτος στην Άνδρο…

Αυτή ήταν η εικόνα του καιρού επθ 60-65 μέρες από τις 90 του εφετινού καλοκαιριού στην Άνδρο. Φαίνεται το μελτέμι που κατεβαίνει από Ρωσία και σκάει πάνω στα βουνά της Άνδρου. Εκεί διαχωρίζεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Ιδού γιατί η Άνδρος εφέτος είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω του ανέμου. Το σχεδιάγραμμα είναι της ΕΜΥ. 

Το φετινό καλοκαίρι από πλευράς καιρού, δεν ήταν ευνοϊκό για την Άνδρο. Με απλά λόγια το μελτέμι… «μας πήρε και μας σήκωσε!». Από τις 90 μέρες (Ιούνιος, Ιούλιος Αύγουστος), περίπου τις 60-65 φυσάνε ενοχλητικά και απαγορευτικά για όσους ήθελαν να γνωρίσουν - και κυρίως να απολαύσουν - τις βόρειες παραλίες.

Οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 90 χλμ και μάλιστα μέσα στο λιμάνι του Γαυρίου τα ανεμόμετρα των πλοίων κατέγραψαν από τις σπιλιάδες, ταχύτητες που ισοδυναμούσαν τα 10 μποφόρ!

Μάλιστα η ΕΜΥ ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι από τους παρατεταμένους βοριάδες η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έπεσε - Αύγουστο μήνα - κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι μπουνάτσες κράτησαν μέχρι τα μέσα Ιουλίου και μετά - με μικρές διακοπές - κυριάρχησε ο δυνατός και δροσερός άνεμος που μπορεί να διατήρησε την θερμοκρασία μακριά από τα επίπεδα του καύσωνα, αλλά δημιούργησε άλλα προβλήματα κυρίως στους επισκέπτες του νησιού. Υψηλές θερμοκρασίες η Άνδρος γνώρισε συνολικά περίπου 17-20 μέρες. Μέχρι και σήμερα στο νησί πνέουν ισχυροί βοριάδες, ενώ το ύψος κύματος στον Κάβο Ντόρο φθάνει τα 2,7 μέτρα.

Η Άνδρος είναι ανεμοδαρμένο νησί και το πρώτο από τις Κυκλάδες που δέχεται την μανία του μελτεμιού. Όταν ο άνεμος έρχεται αντιμέτωπος με τα νησιά που παρεμβάλλονται στο δρόμο του, "συγκρούεται" με τους ορεινούς όγκους των νησιών αυτών και αλλάζει κατεύθυνση προς ανατολικά και δυτικά τους, αφού είναι αναγκασμένος να περάσει γύρω από αυτά.

Χαμένη στα σύννεφα η ανεμοδαρμένη κορυφή της Κουβάρας, πάνω από την Παλαιόπολη. Όλοι ξέρουν τι κατεβασιές έχει σε εκείνη την περιοχή ο αέρας. Κι αυτό γιατί το μελτέμι, όπως είδαμε, έρχεται και σπάει πάνω στον πρώτο και μεγαλύτερο ορεινό όγκο των Κυκλάδων και από εκεί ανοίγει. Ένα μέρος του αέρα κατεβαίνει προς τα κάτω (φωτ. Εν Άνδρω).. 

Ταυτόχρονα υποχρεώνεται να ανέβει τις βουνοπλαγιές των νησιών όπου μεταβάλλεται η πυκνότητα των αερίων μαζών που μεταφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία της στεριάς, που με τη σειρά της εξαρτάται από τη θέση του ήλιου.

Όταν ο άνεμος περνάει ανάμεσα από τα δύο νησιά συμπιέζεται και αυξάνει την έντασή του (καναλισμός), ενώ όταν ανεβαίνει προς τις κορυφές των νησιών επηρεάζεται και η θερμοκρασία του. Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών στην πορεία των ανέμων είναι η δημιουργία στροβιλισμών, που οδηγούν στην ανάπτυξη ακατάστατων κυματισμών με πολλαπλές κατευθύνσεις, οι οποίοι συγκρουόμενοι μεταξύ τους προκαλούν σκληρές και συχνά απροσπέλαστες θάλασσες. 

Όσο πιο κοντά είναι τα νησιά μεταξύ τους και όσο πιο απόκρημνες είναι οι πλαγιές τους τόσο πιο έντονες είναι οι μεταβολές των ανέμων και συνεπώς επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση της θάλασσας.

Σύμφωνα μα τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από αύριο (1.9) οι άνεμοι σταδιακά θα κοπάσουν και το Σαββατοκύριακο θα κυριαρχήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Χαμός σημερα στο Γαυριο. Το Ανδρος μια ωρα μεσα στο λιμάνι λυσε-δεσε το Θεολόγος έφυγε για Ραφήνα αφήνοντας κόσμο αμανάτι στο λιμάνι (άνθρωποι έχασαν αεροπλάνα ) το superferry μια ωρα και βάλε καθυστέρηση. Τα μποφορια έκαναν... και δουλεια!