ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Κι όμως κάτι κινείται...

 Από την άσκηση αντιρύπανσης του Λιμενικού στο Γαύριο.

Μακρύς ο κατάλογος των περιβαλλοντικών δράσεων του Λιμεναρχείου Άνδρου που έχουν ξεκινήσει από τον Μάϊο με αναφορά στην 5η Ιουνίου, την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Δράσεις που θα συνεχιστούν και μετά την ημέρα του περιβάλλοντος. Γιατί το περιβάλλον δεν είναι επέτειος είναι η ζωή μας. Δημοσιεύουμε τις δράσεις μαζί με το φωτογραφικό υλικό ελπίζοντας πως όλοι θα προσέξουμε τον περιβαλλοντικό πλούτο της Άνδρου.

Από την μεριά μας ετοιμάζουμε για την 5η Ιουνίου ειδικό αφιέρωμα στο  μεγαλύτερο και κρισιμότερο περιβαλλοντικό ζήτημα του νησιού που καταστρέφει το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και την υγεία των κατοίκων του όμορφου τούτου τόπου: τις δύο παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές του Δήμου Άνδρου στη Σταυροπέδα και στον Στρόφιλα.

Γιατί το  ενδιαφέρον μας περιβάλλον δεν τελειώνει με τις εκλογές, όπως ορισμένων που τάχα μου νοιάζονται γι’ αυτό λίγο πριν τις εκλογές και μετά το ξεχνάνε ανεχόμενοι ή σιωπώντας μπροστά στην καταστροφή που συντελείται στην Άνδρο. Και η αγάπη μας για την φύση δεν οριοθετείται μόνο μέσα σε μια σειρά δράσεις με αναφορά την 5η Ιουνίου. 

Εξαιρετική βεβαίως η διδακτική και μεθοδική προσπάθεια του Λιμεναρχείου Άνδρου, αλλά όπως τονίζει ο Λιμενάρχης όλες αυτές οι δράσεις έχουν στόχο "την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών". Και οι ευαισθητοποιημένοι, ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες αγαπούν και δρουν για το περιβάλλον του τόπου τους όλο τον χρόνο. 

 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

Από την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Άνδρου:

 

Εορτασμός παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος έτους 2019

Άσκηση αντιρύπανσης στο Γαύριο.

Σας θυμίζουμε ότι η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας απαιτεί κοινή στράτευση πολιτείας και κοινωνίας. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η θαλάσσια ρύπανση δύναται να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας και με τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Άσκηση αντιρύπανσης Γαύριο

Με γνώμονα τους ως άνω άξονες και στόχους, σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι κάτωθι περιβαλλοντικές δράσεις:

  • Την 24-03-2019 καθαρισμός της παραλίας «Παραπόρτι» Χώρας Άνδρου από πλαστικά απορρίμματα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, στελεχών του προγράμματος «LIFE» του Δήμου Άνδρου, στελεχών της Ομάδας Καταπολέμησης Ρύπανσης του τοπικού Σχεδίου Καταπολέμησης Ρύπανσης, καθώς και ιδιωτών εθελοντών.

Καθαρισμός Νειμποριού

  • Την 05-04-2019 καθαρισμός της παραλίας «Νημποριό» Χώρας Άνδρου, με τη συμμετοχή του Ε.Π.Α.Λ. Άνδρου. Μετά το πέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη στους σπουδαστές.
  • Τις ημερομηνίες 09-05-2019 και 10-05-2019 πραγματοποιήθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου και υπό τον συντονισμό της Υπηρεσίας μας, θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση για την καταπολέμηση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Μάθημα για το περιβάλλον στα νηπιαγωγεία

  • Την 22-05-2019 ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές του Νηπιαγωγείου Κορθίου Άνδρου.
  • Την 23-05-2019 ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές του Νηπιαγωγείου Χώρας Άνδρου.
  • Την 28-05-2019 ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές του Νηπιαγωγείου Μεσαριάς Άνδρου.
  • Την 30-05-2019 καθαρισμός της παραλίας «Παραπόρτι» Χώρας Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου. Μετά το πέρας έλαβε χώρα ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές.

Καθαρισμός Παραπορτιού

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας έχουν προγραμματιστεί στο προσεχές διάστημα οι κάτωθι περιβαλλοντικές δράσεις:

  • Την 04-06-2019 καθαρισμός της παραλίας «Νημποριό» Άνδρου, με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Μεσαριάς Άνδρου. Μετά το πέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές.
  • Την 05-06-2019 καθαρισμός της παραλίας «Μύλος» Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Κορθίου Άνδρου. Μετά το πέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές.

Καθαρισμός Παραπορτιού

  • Την 06-06-2019 καθαρισμός των παραλιών «Αγία Αικατερίνη» και «Βίντσι» Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου. Μετά το πέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές.
  • Την 06-06-2019 καθαρισμός της παραλίας «Μπατσί» Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Μπατσίου Άνδρου. Μετά το πέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές.
  • Την 09-06-2019 καθαρισμός βυθού του λιμένα Μπατσίου Άνδρου, με τη συμμετοχή εθελοντών ερασιτεχνών δυτών.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δράσεις έχουν συμπεριληφθεί στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη» που συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της, καλώντας όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν, και προβάλλοντας το νησί της Άνδρου ως σημείο ενεργούς εθελοντικής δράσης για καθαρές ακτές και θάλασσες.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλώ όταν υλοποιήσετε την κατωτέρω προγραμματισμένη δράση:
"Την 09-06-2019 καθαρισμός βυθού του λιμένα Μπατσίου Άνδρου, με τη συμμετοχή εθελοντών ερασιτεχνών δυτών.", ο καθαρισμός του βυθού να γίνει και από την έξω πλευρά του εκβραχισμού κατα μήκος του αιγειαλού εκεί που κάθε καλοκαίρι "στήνεται" παράνομη χωματερή στο λιμάνι για εξυπηρέτηση όλων των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχως που οι καθαρισμοι θα γινουν μετα τις εκλογες, γιατι ο Δημαρχος θα μας το περνουσε σαν εργο και αυτο στις ομιλιες του