Η Άνδρος των μανιταριών

Της Μαρίας Ν. Ψαρρού
Υπoψηφίας Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Δρ Ηλίας Πολέμης εξηγεί για τα μανιτάρια (φωτο-Αντωνέλλος)

Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό για την Άνδρο το σεμινάριο για τα μανιτάρια (Μανιταροκαλλιέργειας και μανιταρογνωσίας) που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στο χωριό Κοχύλου της Άνδρου. Οι εισηγητές του σεμιναρίου, ο διδάκτωρ τμήματος Βιολογίας Ηλίας Πολέμης και υπ. διδάκτωρ Γιώργος Κουτρώτσιος, μύησαν τους 25 συμμετέχοντες στο μαγικό κόσμο των μανιταριών.

Ο μαγικός κόσμος των μανιταριών (φωτο-Αντωνέλλος)

Οι συμμετέχοντες ενημερωθούν εκτενώς για τα βρώσιμα μανιτάρια, αλλά και για τα δηλητηριώδη ή και κάποια επικίνδυνα θανατηφόρα είδη. Επίσης γνώρισαν μεθόδους καλλιέργειας και συλλογής τους και κατασκεύασαν μανιταροσακούλες. Και ακόμα να γευτούν χειροποίητες λαχταριστές δημιουργίες με πρώτη ύλη τα μανιτάρια.

Ο Δρ Ηλίας Πολέμης και οι μαθητές του σεμιναρίου εν δράσει (φωτο-Αντωνέλλος)

Μετά την πρώτη επαφή ακολούθησε παρακολούθηση της συλλογής και της ταυτοποίησης μανιταριών στην ύπαιθρο, που συνδυάστηκε και με ομαδικές δραστηριότητες. Όλα αυτά με φόντο το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Έτσι η ομάδα ξεκίνησε από τους πρόποδες του Λευκόποδα, πάνω από το Γιαννισαίο, κι έφτασε στο Βουνί στο δάσος με τις Αριές (βελανιδιές). Στο Βουνί οι φιλόξενοι κάτοικοι υποδέχθηκαν την ομάδα του σεμιναρίου όταν έφτασε εκεί στο τέλος της διαδρομής.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο του ΚΟΙΣΕΠ (φωτο-Αντωνέλλος)

Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε την πρώτη δράση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Άνδρου, που έχει στόχο την ανάδειξη της χλωρίδας του νησιού και ακόμα την επιμόρφωση και τη συμμετοχική δράση των κατοίκων της Άνδρου.

(Χορηγοί της προσπάθειας του ΚΟΙΣΕΠ ήταν οι επιχειρήσεις "ΝΕΡΑ ΣΑΡΙΖΑ Α.Ε.", "Γασπαρής Αντ.- Γασπαρή Χρ. & ΣΙΑ Ο.Ε.",  ζαχαροπλαστείο/ΚΡΙΝΟΣ και  "All Flowers/ Ιωάννα Σαραβάνου”).

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet