ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Χ.ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

(Ο καθαρισμός των οικοπέδων, των κτημάτων και των αυλόγυρων, καθώς και τον ακάλυπτων χώρων εντός και στον περίγυρο των οικισμών κατέστη υποχρεωτικός και δια νόμου σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 460.000 ιδιοκτήτες έχουν κάνει την σχετική υποχρεωτική δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας καθαρίζοντας χωράφια, κτήματα, οικόπεδα για να μην πληρώσουν πρόστιμο. Στην Άνδρο έγινε μια όλη και όλη συγκέντρωση από Σύλλογο στο Κόρθι και οι αρμόδιοι απλώς παρέστησαν κυρίως δι' αντιπροσώπου. Κι όμως το θέμα είναι σοβαρό και ζωτικής σημασίας όπως επιβεβαίωσε και η φωτιά στο Υψηλού όπου περιουσίες σώθηκαν επειδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν καθαρίσει τον χώρο τους.

Ας μάς γίνει μάθημα το προχθεσινό γεγονός και όλοι ας συμβάλλουμε - καθένας με το παράδειγμα του - στην αποφυγή της καταστροφής. Συνάμα όμως έχει και η πολιτεία να δρα με σχέδιο και προσοχή. Κι όχι βιαστικά και αποσπασματικά καταλήγοντας στο τέλος σε ένα διοικητικό αλαλούμ. Ο Χρήστος Βουραζέρης, οικονομολόγος και ειδικός στα νομικά ζητήματα περιουσίας είναι ο μόνος, που καταθέτει εμπεριστατωμένες προτάσεις προς τους  αρμόδιους της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοί οι τελευταίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει το παραμικρό πέραν δύο γενικόλογων δηλώσεων σε ένα θέμα πολύ σοβαρό που αφορά όλους στην Άνδρο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

Χρήστος Βουραζέρης : Να δοθεί (πραγματική) παράταση μέχρι τέλους του έτους, στην προθεσμία δήλωσης, για τον καθαρισμό οικοπέδων-Θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα εκατοντάδες πολίτες στην Άνδρο. 

Με μια τεκμηριωμένη παρέμβασή του προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τους Βουλευτές Κυκλάδων, ο οικονομολόγος κ. Χρήστος Βουραζέρης ζητά να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η προθεσμία δήλωσης, για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από ξερόχορτα. Διαφορετικά, εκατοντάδες πολίτες στην Άνδρο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Ο Χρήστος Βουραζέρης επισημαίνει:

1ον) Οι εκτάσεις εκτός οικισμού που είναι υποχρεωμένοι να καθαρίσουν οι πολίτες, χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην κτηνοτροφική παραγωγή της Άνδρου. Μάλιστα δεν είναι σαφές στις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο, το πλαίσιο για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται καθαρά για την κτηνοτροφία και την γεωργία και θα πρέπει να εξαιρεθούν.

2ον) Με βάση το νόμο, η υποχρέωση καθαρισμού αφορά για τα εντός οικισμού οικόπεδα καθώς και για τις εκτάσεις σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών. Στην Άνδρο όμως υπάρχουν 87 περίπου οικισμοί από τους οποίους μόνο 24 περίπου είναι οριοθετημένοι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έκταση, κοντά στους μη οριοθετημένους οικισμούς θα χρειάζεται βεβαίωση με πλήθος δικαιολογητικών από την Υπηρεσία δόμησης για το αν είναι στην ακτίνα των 100 μέτρων ή όχι.

3ον) Με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στην Άνδρο, υπάρχουν οικόπεδα-εκτάσεις που δεν έχουν δηλωθεί , με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους τις «κεντροειδούς» συντεταγμένες. Αυτό σημαίνει μεγάλη δυσκολία και σίγουρα λανθασμένος εντοπισμός στην πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων.

4ον) Υποχρέωση καθαρισμού υπάρχει για οικόπεδα και ακάλυπτους σε εκτάσεις εκτός σχεδίου με κτίσμα, χωρίς να προσδιορίζεται όμως τι είδους κτίσμα. Το γεγονός αυτός συμπεριλαμβάνει  πετρόκτιστους στάβλους , γεωργικές αποθήκες , περιστεριώνες, κελιά  και λοιπούς καθαρά βοηθητικούς χώρους ή μικρούς ναΐσκους, που δεν έχουν πλέον κάποια χρήση και βρίσκονται σε ορεινές , δύσβατες περιοχές με δυσκολία στην πρόσβαση λόγω έλλειψης αγροτικού δικτύου.

5ον) Δεν έχουν οριστεί ακόμη τα σημεία εκείνα που θα γίνεται η ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού στην Άνδρο.

Ο Χρήστος Βουραζέρης κοινοποίησε την παρέμβασή του και στην Έπαρχο Άνδρου αλλά και στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. "Πρέπει και ο Δήμος αλλά και η Έπαρχος, μαζί με τους Βουλευτές μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δοθεί (πραγματική) παράταση σε ένα οριζόντιο μέτρο που εμφανώς πάσχει και έχει μεγάλα κενά. Διαφορετικά, οι συμπατριώτες μας  θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα και μεγάλα προβλήματα’’ τονίζει ο κ. Βουραζέρης.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ & ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                                                                      ΑΝΔΡΟΣ 29/06/2024

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ (Β.Α.) - ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΩΝ

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ                                         ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ                                     ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                                                                                                ΚΟΙΝ.: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΙΩΑΝΝΗ

                                                                                                ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

                                                                                                            κα ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

                                                                                                            κ. ΦΟΡΤΩΜΑ ΦΙΛΙΠΠΟ

                                                                                                            κ. ΚΑΦΟΥΡΟ ΜΑΡΚΟ 

                                                                                                     ΕΠΑΡΧΟ ΑΝΔΡΟΥ

                                                                                                            κα ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΝΑ

                                                                                                      ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΔΡΟΥ

                                                                                                            κ. ΣΟΥΣΟΥΔΗ ΘΕΟΔΟΣΗ 

                                                                                                      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                                                            ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ 

Σε συνέχεια των 21837 οικ.Φ.700.20/23-04-2024 (ΦΕΚ Β2695/2024), ΥΠ 790/27-05-2024 (ΦΕΚ Β2987/2024) πυροσβεστικών διατάξεων περί καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και την ολιγοήμερη παράταση (μέχρι 15 Ιουλίου) που δόθηκε, πολλά είναι αυτά που χρήζουν διευκρίνησης.

1η Διευκρίνηση: Υποχρέωση υφίσταται και για εκτάσεις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού, με κτίσμα. Δεν προσδιορίζεται όμως τι είδους κτίσμα. Πρόκειται για κτίσμα κύριων χώρων (Μονοκατοικία , Κατοικία, Επαγγελματική στέγη, Βιοτεχνικό-βιομηχανικό κτίριο με τους βοηθητικούς τους χώρους); Aν δημιουργείται όμως και υποχρέωση για πετρόκτιστους (πάνω από 80 έτη), στάβλους , γεωργικές αποθήκες (αχυρώνες κτλ), περιστεριώνες, κελιά (κάμαρες χωρίς καν τουαλέτα) και λοιπούς καθαρά βοηθητικούς χώρους ή μικρούς ναΐσκους (ιδιόκτητους), τότε μιλάμε για κάτι το οποίο θεωρείται εκτός πραγματικότητας. Φανταστείτε ότι σχεδόν όλα τα γεωτεμάχια έχουν έναν τουλάχιστον βοηθητικό χώρο, ο οποίος στα περισσότερα πλέον δεν χρησιμοποιείται. Λαμβάνοντας υπόψη μας βέβαια ότι μιλάμε για εκτάσεις με θαμνώδη – χορτολιβαδική ή και ξεροφυλική π.χ. φρύγανα και  θυμάρια,  βλάστηση, που τα περισσότερα δεν έχουν πλέον κάποια χρήση και βρίσκονται σε ορεινές , δύσβατες περιοχές με δυσκολία στην πρόσβαση λόγω έλλειψης αγροτικού δικτύου.

2η  Διευκρίνηση: Τα γεωτεμάχια που καλούμαστε να καθαρίσουμε, κατά μεγάλο ποσοστό, χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα (αύξηση του κόστους, λόγο προμήθειας τροφής για τα ζώα) στην κτηνοτροφική παραγωγή του Νησιού μας. Μήπως οι εκτάσεις αυτές θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το μέτρο;

3η Διευκρίνιση: Από την στιγμή που η κτηματογράφηση στο Νησί μας , δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν πολλά γεωτεμάχια που δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους τις «κεντροειδούς» συντεταγμένες. Αυτό σημαίνει μεγάλη δυσκολία και σίγουρα λανθασμένος  εντοπισμός στην πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων, με ότι συνεπάγεται αυτό (υποβολή ψευδούς δήλωσης)

4η Διευκρίνιση: Υποχρέωση υφίσταται και για τα εντός οικισμού-εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα, καθώς και  για τις εκτάσεις σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών-σχεδίων πόλεων. Στο Νησί μας υπάρχουν 87 περίπου οικισμοί από τους οποίους μόνο  24 περίπου είναι οριοθετημένοι. Καταλαβαίνεται ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και φυσικά κόστος , διότι κάθε γεωτεμάχιο κοντά στους μη οριοθετημένους οικισμούς θα χρειάζεται βεβαίωση με πλήθος δικαιολογητικών από την Υπηρεσία δόμησης για το αν βρίσκεται σε ακτίνα 100 μέτρων ή όχι από τον μη οριοθετημένο οικισμό.

5η Διευκρίνιση: Δεν έχουν οριστεί ακόμη τα σημεία εκείνα που θα γίνεται η ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού στο Νησί μας.

6η Διευκρίνιση: Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 ( Αντικείμενο-Πεδίο Εφαρμογής) της απόφασης 21837 οικ.Φ.700.20/23-04-2024 , οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται καθαρά για την κτηνοτροφία και την γεωργία δεν είναι σαφές αν εξαιρούνται τελικά, από την υποχρέωση . Τι σημαίνει η κατάληξη της πρότασης-παραγράφου….και άλλα;

7η Διευκρίνιση: Η παράγραφος 7 του άρθρου 6 (Κυρώσεις σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης), ισχύει έτσι όπως είναι διατυπωμένη ή όχι; Διότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Νόμου 5090/2024 (ΦΕΚ Α30/23-02-2024) με ισχύ από 01 Μαΐου 2024, καταργούνται οι διατάξεις που επικαλείστε και έχουν εφαρμογή άλλες διατάξεις περί μικρότερης και μεγαλύτερης χρηματικής ποινής. Μήπως θα πρέπει να υπάρξει ένα «εξορθολογισμός» γενικά σε όλες τις διοικητικές κυρώσεις;

Προκειμένου να διευκρινιστούν τα παραπάνω καθώς  και τυχόν άλλες διευκρινήσεις που τέθηκαν η θα τεθούν υπόψη σας, από διάφορους φορείς αλλά και από άλλους ιδιοκτήτες και λαμβάνοντας υπόψη σας, την μεγάλη καθυστέρηση από πλευρά σας, να εκδώσετε την απόφαση με τις οδηγίες δίνοντας μόνο ελάχιστο χρόνο συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής σας παράτασης (λιγότερο από 50 εργάσιμες ημέρες) στους πολίτες, να ανταποκριθούν στην νέα υποχρέωση τους, καλό θα ήταν και για λόγους χρηστής διοίκησης να δοθεί (πραγματική) παράταση μέχρι τέλους τους έτους , να εκδοθεί μία νέα διευκρινιστική απόφαση,  καθώς και η πλατφόρμα να λειτουργήσει πιλοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Εύχομαι και ελπίζω για μια θετική εξέλιξη… 

Με εκτίμηση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κυριε καθηγητα θελετε να μονιμοποιηθει μαλλον η ανομια ετσι οπως προτεινετε

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο στον Κο Χ.Βουραζερη για την πρωτοβουλία και την επιστολη του. Θα ηθελα να επισημάνω πως ενταξει να καθαριστουν τα οικοπεδα ,αλλα υπαρχει ενα μεγαλο προβλημα, σε ΟΛΗ την Ελλαδα.
Το σχεδιο δεν ειναι ολοκληρωμενο κατα την αποψη μου και στο θεμα της εναπόθεσης των κλαδιων αγκαθιων ,θαμνων κτλ μετα τον καθαρισμο. Δεν θα επρεπε η κυβέρνηση να εχει Επιβάλλει στους δημους σε συνεργασία με τα επαρχεία να χωροθετησουν χωρο και προγραμμα προσωρινης εναποθετησης αυτων των υλικων εως την επισημη καυση τους με παρουσια πυροσβεστικης βεβαιως??????? Καθαριζουμε τα οικοπεδα και δεν ξέρουμε τι να κανουμε τα κλαδιά και τους θαμνους. Φωτια ,δεν επιτρέπεται να βαλουμε ως ιδιωτες να τα καψουμε , χώρο ,δεν εχουμε απο τον Δημο να τα πηγαινουμε και σε συνέχεια ο Δημος να τα μεταφέρει στο σημειο που πρεπει. Τι θα κανουμε ολο αυτόν τον ογκο κύριοι????? Προβλημα ολης της Ελλαδας αλλα και της Ανδρου μας .Το Γαυριο στα σχολεία εχει δημιουργηθεί άναρχα ενα ΤΕΡΆΣΤΙΟ βουνό από κλαδιά εδω και 20 μέρες. Κανενας δεν τα μαζεύει, δεν εχουν που να τα πάνε. Τι θα γίνει??? Η Διοικηση Σουσουδη τι εχει προβλεψει????? Ο όγκος ειναι πραγματικα τεραστιος . Στην Χώρα στο Κορθι τι γίνεται ??? που τα πάνε τα κλαδια απο τον καθαρισμό????? Που ειναι η χωροθέτηση??? Ωραια ειναι να βγαζουν δελτια τυπου για να καθαρισουμε τα οικοπεδα συμφωνα με την διαταξη ,αλλα εσυ Τι εκανες για αυτό??? Που θα παμε τα κλαδια κυριοι??? Στα σχολεία στο Γαύριο???? Απαντήστε!!!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ καλα τα λεει ο κ Βουραζερης ,προκυτε επισης για ενα ακομα εισπρακτικο μεσο και ενας λογος αποποιησης ευθυνων. Που ειναι το επαρχειο να καθαρισει τα ρεματα και τα πλαιανα ολου του δρομου?Πως απαιτειται απο τους ιδιοκτητες > πολλων στρεμματων που ομως χρησιμοποιουνται ως γεωργικη γη να την διαλυσουν επειδη η γραμμη για το σχεδιο εγινε για να παρει αξια το ξεροχωραφο του φιλου του γνωστου με υπογραφη νομαρχη πριν 40 χρονια? Ελατε στο Απροβατου το 70% του χωριου ειναι εντος και με τα 100 μετρα συν φθανει στο 85% του χωριου,απο την αλλη το μισο χωριο ειναι χορτολιβαδικο ή δασικο ,τετοιος παραλογισμος. Νομαθετες χωρις μυαλο νομοι στο ποδι .

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 εβδομάδες πριν από το χρήστη enandro enandro