O Γ. Καπάκης απαντά στην ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου ή ο λόγος περί επιλεκτικής ενημέρωσης…

Του Γιάννη Καπάκη,

επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Άνδρος της ζωής μας»

Δεν μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή να εκδίδει ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Είναι η πρώτη φορά που το κάνει και δεν σας κρύβουμε ότι μας εξέπληξε, όχι βέβαια γιατί προβαίνει σε μια γνωστοποίηση προς τους πολίτες, αυτό άλλωστε είναι θετικό, αλλά για τα χαρακτηριστικά της, που δεν είναι άλλα από τη συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας,  την επιλεκτική ενημέρωση και τους διθυράμβους στο πρόσωπο το δημάρχου.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του δήμου σχετικά με τη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα λέει χαρακτηριστικά: «Να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και του διαλόγου, ο Δήμαρχος είχε καταστήσει ενήμερους όλους τους δημοτικούς συμβούλους για το περιεχόμενο της νέας μελέτης και είχε ζητήσει γνωμοδότηση, τόσο από τον Σύλλογο Μηχανικών Άνδρου, όσο και από την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων».

 Τώρα με ποιους μίλησε ο δήμαρχος αποτελεί ένα ερωτηματικό; Πάντως με την αντιπολίτευση σίγουρα όχι;  Εμείς, πάντως, μάθαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι ο Δήμος είχε αναθέσει στο Σύλλογο Μηχανικών και την Ένωση Ανδρείων να προβούν σε γνωμοδότηση σχετικά με την αποδοχή η μη της μελέτης.

Η μόνη ενημέρωση που είχαμε ήταν ένα DVD που περιείχε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα σε ανεμογεννήτριες στο νησί μας και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, που μας ενεχυρίασε Πρόεδρος του ΔΣ, πριν 3-4 ημέρες.

Αλλά και για τα δύο άλλα μεγάλα θέματα, που κρίνουν την πορεία αυτού του τόπου, Βιολογικός Καθαρισμός και ΧΥΤΥ, καμία πληροφόρηση και τεκμηρίωση πριν την συνεδρίαση δεν είχαμε, καθώς ο Πρόεδρος του ΔΣ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει καμία εισήγηση προς τα μέλη του ΔΣ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θέματα της ΗΔ, που δεν είχαν ωστόσο, την ίδια βαρύτητα. Πολλές από αυτές τις εισηγήσεις, όπως συνήθως, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γονατογραφήματα που διακρίνονται  από προχειρότητα και  ουσιαστικά καταδεικνύουν την απαξία και την απουσία σεβασμού των εισηγητών και της Δημοτικής Αρχής στους θεσμούς και στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Ειδικά, για το βιολογικό καθαρισμό της Υδρούσας, όλα τα μάθαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ακούγοντας την εισήγηση του Δημάρχου, που πρότεινε την εγκατάσταση δυο μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού  υγρών αποβλήτων στη Δημοτική Ενότητα Υδρούσας.  Με αυτή την τεκμηρίωση μας κάλεσε ο Πρόεδρος να ψηφίσουμε την πρόταση του Δημάρχου για δύο βιολογικούς, αντί για έναν. Όταν τον ρωτήσαμε, τι άλλαξε και ο μελετητής προτείνει δύο βιολογικούς, ενώ στο παρελθόν ο ίδιος είχε υποδείξει έναν, δεν πήραμε σαφή απάντηση, ούτε βέβαια για το κόστος, ούτε αν η περιφέρεια θα έκανε δεκτή μια τέτοια αλλαγή. Μετά από αυτή την ευρεία  διαβούλευση, ο συνδυασμός « Άνδρος της Ζωής μας» όπως ήταν φυσικό, ψήφισε λευκό, καθώς δεν μπορούσε να πάρει θέση με προχειρότητα σ’ ένα τέτοιο σημαντικό θέμα και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας. Σημειώνεται, ότι η μείζονα αντιπολίτευση επέμενε στην προηγούμενη θέση του ίδιου μελετητή, πρόταση που υποστήριξε  και η κ. Βασιλοπούλου, καθώς την είχε ψηφίσει και στο παρελθόν, ως μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Περιέργως, στην ανακοίνωση του δήμου, φέρεται να ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, γεγονός που και η ίδια διαψεύδει με προσωπική της ανακοίνωση.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά τον  ΧΥΤΥ, το θέμα αναβλήθηκε, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος  του ΔΣ δεν μπόρεσε να έλθει ο μελετητής. Δεν ξέρουμε ποιος, αλλά εικάζουμε ότι πρόκειται για το ίδιο μελετητικό γραφείο που είχε προτείνει τις προηγούμενες θέσεις, και το οποίο η νέα δημοτική αρχή είχε επικρίνει σφόδρα ως αντιπολίτευση. Εισήγηση πάντως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, ότι ακούμε και μαθαίνουμε. Όλα στο σκοτάδι σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει την πλήρη ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων πολύ  πιο πριν  τη συζήτηση.

Και όλα αυτά για ένα θέμα που ταλανίζει τον τόπο εδώ και δύο δεκαετίες. Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 21 Νοεμβρίου 2014,  είχε ληφθεί απόφαση στις επόμενες 15 ημέρες να αναζητούνταν τυχόν νέες θέσεις για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, και εφόσον υπήρχαν ο μελετητής θα είχε στη συνέχεια ένα μήνα για την αξιολόγηση, τον έλεγχο και τη βαθμολόγηση τους. Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 μήνες προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τίποτα, πλησιάζει ωστόσο, η ημερομηνία 18 Μαρτίου που συζητείται στο Συμβούλιο Επικρατείας το θέμα για την παράταση λειτουργίας του δεματοποιητή. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο θα επηρεαστεί η απόφασή του, αν διαπιστωθεί ότι πάλι πάμε ένα βήμα πίσω. Και επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, απευχόμαστε να δούμε τα σκουπίδια για άλλη μια φορά στο δρόμο στην καρδιά του καλοκαιριού.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet