Το χρέος, το κούρεμα, η «κωλοτούμπα» και η πραγματικότητα

Του Χρήστου Οικονόμου

- Γιατί οι νέοι ηγέτες της Ελλάδας δεν φοράνε γραβάτα; - Να γιατί... 

Πραγματικός χαμός γίνεται στα MME και στο διαδίκτυο για το ελληνικό χρέος. Το κυνήγι των εντυπώσεων προκαλεί τόση σύγχυση, ώστε μια φίλη μου - υποστηρικτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - αλλά με αίσθηση του χιούμορ έγραψε στο F/B: «…το μυαλό μου θόλωσε. Τέτοια ταχύτητα και τόσες πληροφορίες δεν αντέχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος: Βαρουφάκης, οικονομία, χρέος, βιώσιμο, μη βιώσιμο, διαπραγμάτευση, κούρεμα με μιζανπλί ή χωρίς, φιλάρισμα ή καρέ, θα σε δώσω αυγά θα με δώσεις κλωσσόπουλα; Δεν την παλεύω. Μάνα θα πάω στα καράβια…»…

Προς χάριν της πραγματικότητας λοιπόν μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις:

  • Πράγματι, στο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει αναφορά στο επιζητούμενο «κούρεμα» (μ’ άλλα λόγια σε διαγραφή τμήματος του ελληνικού εξωτερικού χρέους). Επίσης αλήθεια είναι ότι η θέση συνοδεύτηκε από πληθώρα κοσμητικών επιθέτων (π.χ. επονείδιστο κλπ) και πολιτική απαξίωση της απελθούσας κυβέρνησης.
    - Πράγματι η υπαναχώρηση Βαρουφάκη από το αίτημα της διαγραφής ελληνικού είναι κατά έναν τρόπο «κωλοτούμπα».
    - Πράγματι, ο Βαρουφάκης υπαναχωρεί του «κουρέματος» -και ορθώς- αφού τυχόν επιμονή του θα καθιστούσε τον ίδιον και κυρίως, την Ελλάδα «μόνη και γραφική περίπτωση».
  • Περίπτωση «κουρέματος» άλλου, πέραν και επί πλέον του PSI, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει. Ούτε τώρα, αλλά ούτε ακόμη κι αν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης «καταληφθούν» από τους τοπικούς podemos.  Διότι στο PSI «κουρεύτηκαν» χρέη προς ιδιώτες! Και οι ιδιώτες μπορούν να εγγράψουν ζημίες. Τα κράτη, όμως, εάν και εφ’ όσον καταγράψουν ζημίες κατά την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, θα πρέπει να καλύψουν το κενό με εξωτερικό δανεισμό. Προς τούτο, και η πρόταση περί διεθνούς διάσκεψης για το χρέος δεν είναι ρεαλιστική.
  • Εξ αρχής, η σώφρων άποψη της ελληνικής πλευράς ήταν το αίτημα προς τους πιστωτές μας για «ρύθμιση του ελληνικού χρέους», με πολύ μεγάλες χρονικές επιμηκύνσεις των οφειλομένων αποπληρωμών και με συμβολικά επιτόκια, ώστε να μην προκύπτει λογιστική απώλεια σήμερα, αλλά στο απώτερο μέλλον, ώστε να «εξαφανίζονται» οι συνέπειες του χρέους στην αξιολόγηση βιωσιμότητας μιας οικονομίας.
  • Σοβαρότατο σφάλμα της απελθούσας κυβέρνησης και κυρίως του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπήρξε η θέση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Διότι το χρέος είναι κυρίως λογιστικό και όχι πολιτικό «μέγεθος», όπως το καταλάβαινε ο Β.Βενιζέλος και επαναλάμβανε αδιάκοπα ο Α.Σαμαράς.
  • Σοβαρό όμως και το σφάλμα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος αντί να εκλογικεύσει την κυβερνητική αστοχία περί βιώσιμου χρέους, υπερθεμάτισε με το σύνθημα της διαγραφής του ως «επονείδιστου», με ψηφοθηρικά κίνητρα. Κι ακόμη σοβαρότερο σφάλμα να ψάχνει ποινικές ευθύνες για το «μη κούρεμα», δίνοντας το δικαίωμα σε ακροδεξιούς που εμπνέονται από συνωμοσιολογίες και λόγια περί «προδοτών», να προωθήσουν την ατζέντα τους.

Συνεπώς: αφήστε στην άκρη τις «ενδυματολογικές» αναφορές του κ. Βαρουφάκη, ξεχάστε τις καταστροφολογικές αναφορές των ηττημένων στην κάλπη και παραμερίστε τις κορώνες της νέας κυβέρνησης. Μείνετε κοντά στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα μας λέει πως με την πληθωρική παρέμβαση του κ. Βαρουφάκη η συζήτηση περί της μεγάλης επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους ετέθη πλέον - με όλους τους λογιστικούς τρόπους - στην ατζέντα της Ε.Ε.Κι αυτό είναι μια πρώτη και πολύ θετική εξέλιξη για την χώρα!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet