Άνοιξε πια ο δημόσιος διάλογος για τα σοβαρά θέματα στην Άνδρο


Από τα πιο σοβαρά θέματα που θα αντιμετωπίσει η Άνδρος στο Συμβούλιο Επικρατείας τον Μάρτιο είναι το οριστικό τέλος της χωματερής της Σταυροπέδας και η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΥ στο νησί

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του διαλόγου που αναπτύχθηκε μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μπορεί κανείς να πει πως παρά τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές μερικά σοβαρά θέματα που αφορούν το νησί μας, αλλά και σημαντικά θέματα πολιτικής διαδικασίας, που αφορούν την λειτουργία και την αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, συζητήθηκαν σε έκταση χάρη στην παρέμβαση μας.

Θυμίζουμε πως ήταν το «εν Άνδρω» που καθιέρωσε από τις πρώτες μέρες της νέας δημοτικής περιόδου και το ρεπορτάζ και τον ολογισμό της συζήτησης γύρω από τα σοβαρά θέματα που συζητούνται στο ΔΣ. Μέχρι τότε τα θέματα έρχονταν και πέρναγαν χωρίς κανείς να μαθαίνει τι συζητήθηκε, πως συζητήθηκε, τι ψηφίστηκε, ποιος ψήφισε τι και γιατί.

Υπήρχαν βεβαίως τα βίντεο (που καθιέρωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή και η τότε αντιπολίτευση). Όμως η προηγούμενη δημοτική αρχή εγκατέλειψε αυτή την πρακτική (ίσως γιατί δεν την συνέφερε). Έμεινε η τότε αντιπολίτευση να τα αναρτά μόνη της. Και σήμερα συνεχίζει αυτή την σωστή πρακτική ως διοίκηση.

Όμως, δυσκολα εκατοντάδες άνθρωποι θα δουν ένα δίωρο ή τρίωρο βίντεο και να βγάλουν άκρη τι συζητήθηκε, πως συζητήθηκε, τι αποφασίστηκε, ποιος ψήφισε τι. Με το σύντομο ρεπορτάζ και μερικές παρατηρήσεις που καθιερώσαμε στο "εν Άνδρω" για πρώτη φορά οι ανδριώτες την δυνατότητα να πληροφορηθούν μέσα σε 500-700 λέξεις τον πολιτικό διάλογο διεξαγόταν (ή δεν διεξαγόταν) και τις αποφάσεις που παίρνονταν. Το ενδιαφέρον αποδεικνύεται πως όλες αυτές οι αναρτήσεις ξεπέρασαν τους 500-600 αναγνώστες σε 2-3 μέρες.

 Στην αρχή ξαφνιάσαμε με κάτι τόσο κοινό. Μετά όμως είδαμε μια σειρά αντιδράσεων και απαντήσεων στις παρουσιάσεις μας και στην κριτική μας. Αρχικά αντέδρασε η αντιπολίτευση, μετά η συμπολίτευση. Στη συνέχεια αντέδρασε ο δήμαρχος, ακολούθησε ο έπαρχος, στο τέλος και ο περιφερειάρχης!

Κρίναμε με κοσμιότητα και σοβαρότητα, χωρίς ύβρεις και με πολιτικά επιχειρήματα. Και έχουμε την ηθική ικανοποίηση πως κρίναμε με βάση τους κανόνες της πολιτικής και της δημοκρατίας. Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν. Γιατί δεν είμαστε «όργανα» κανενός. Παρουσιάζουμε, κρίνουμε, συζητάμε, ερωτάμε, προτείνουμε. Μόνη πυξίδα μας η δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και η πολιτική λειτουργία των συμμετεχόντων σε αυτό.

Ο τελευταίος διάλογος (ανακοινώσεις Δήμου, απαντήσεις αντιπολίτευσης, ανταπαντήσεις δημάρχου, προέδρου δημοτικού συμβουλίου κλπ) γύρω από τα σοβαρά ζητήματα (ανεμογεννήτριες και βιολογικός καθαρισμός Υδρούσας που συζητήθηκαν στο τακτικό δημοτικό συμβούλιο του Ιανουαρίου) απέδειξε πως άρχισε επιτέλους ανοικτός στην κοιωνία διάλογος πέρα από τους τέσσερις τοίχους της αίθουσας συσκέψεων του ΔΣ. Αυτός ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος τώρα που έρχονται και άλλα σοβαρά θέματα για το νησί μας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε πως έρχεται η χωροθέτηση ΧΥΤΥ, που έχει καθυστερήσει και πάλι (βεβαίως νωρίτερα είχε καθυστερήσει χρόνια ολόκληρα). Μια χωροθέτηση απολύτως αναγκαία. Δεν μπορεί ο Δήμος Άνδρου να εμφανιστεί στις 18 Μαρτίου 2015 ακόμα μια φορά μπροστά στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να έχει πάλι χωροθετήσει. Άρα πρέπει να υπάρξει στα αμέσως επόμενα δημοτικά συμβούλια το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ.

Για τον λόγο αυτό ανοίγουμε στο «εν Άνδρω» έναν διάλογο τώρα. Που θα διαρκέσει μέχρι το δημοτικό συμβούλιο. Ώστε να έχουμε μια εικόνα για τις προτάσεις που (έχουν ήδη καθυστερήσει ακόμα μια φορά), αλλά και για τις πολιτικές ιδέες που έχουν στο θέμα η διοίκηση, η αντιπολίτευση, αλλά και ο έπαρχος (μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα, αλλά μπορεί να έχει πολιτική άποψη). Ο καιρός πλέον είναι ελάχιστος μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Για να πειθεί η κοινή γνώμη πρέπει ο διάλογος πριν και μετά το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο να είναι προετοιμασμένος και με επιχειρήματα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις προτάσεις όλων. Το «εν Άνδρω» θα είναι και πάλι ανοικτό σε όλους να καταθέσουν με ήπιο ύφος και σοβαρά επιχειρήματα προτάσεις, απόψεις, επιχειρήματα, ιδέες.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet