Τέσσερις μήνες που θα κρίνουν πολλά

Του Χρήστου Οικονόμου

"Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου" ...στην πολιτική! Αλλά και στην ζωή! Αυτό μας λέει το παραπάνω κολάζ πάνω στο έργο του Μικελάτζελο (Καπέλα Σιξτίνα, Βατικανό). 

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο και την απ’ ευθείας μετάδοσή της από την τηλεόραση, σηματοδοτείται η οριστική μετάβαση της νέας κυβέρνησης στη φάση της πραγματικής διακυβέρνησης. Μ’ άλλα λόγια, οι μεγαλεπήβολες στιγμές της αποτίναξης των ξένων ζυγών τελείωσαν!

Η είσοδος, όμως, της νέας κυβέρνησης στην ουσιαστική διαχείριση του ελληνικού κράτους και της εξουσίας που απορρέει απ’ αυτήν την ευθύνη, αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη -νομίζω- απ’ όσο η ίδια η πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους δανειστές μας.

Διότι:

- Oι Έλληνες πολίτες αποδεικνύεται πως είναι πλέον πολύ κουρασμένοι για να στηρίξουν μια πορεία ανασυγκρότησης.

- Tο βάθος της κρίσης στηnπραγματική οικονομία τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά ολοσχερούς καταστροφής.

- Έχουν σχεδόν εκλείψει οι παλιότερες προσδοκίες των πολιτών από τα δυνητικά οφέλη της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

- Και ακόμη κι αν επιλυθούν τα προβλήματα άμεσης χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, τότε ακριβώς θα πρέπει να γίνει μια διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους πιστωτές μας, που να δείχνει τελική και οριστική. Και η διαπραγμάτευση του προσεχούς Ιουνίου θα γίνει ξανά με τη χώρα μας σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Γιατί σε «δυσμενή θέση»; Γιατί θα τα βρούμε δύσκολα για δύο λόγους:

- Πρώτον, γιατί οι ευρωπαίοι φρόντισαν να ρίξουν το βάρος των αξιολογήσεων που αφορούν στην Ελλάδα στα δημοσιονομικά, όπου η χώρα μας καταφέρνει με μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Και πώς θα μπορούσε να ‘ναι αλλιώς μετά από 6 χρόνια ύφεσης;

- Δεύτερον, γιατί το δυνατό διαπραγματευτικό μας χαρτί, η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, τότε πλέον θα έχει ηλικία έξι μηνών και οι αμφισβητήσεις εναντίον της θα έχουν ενταθεί στο εσωτερικό σε σύγκριση με σήμερα.

Πολλά, λοιπόν, θα κριθούν αυτό το τετράμηνο!

Μόνο μια καλή επίδοση στην διακυβέρνηση της χώρας σ’ αυτήν την περίοδο μπορεί να βοηθήσει την ίδια και την Ελλάδα. Και βεβαίως μόνο έτσι θα επικυρωθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου 2015. Μόνο έτσι θα αποδειχτεί πως η ψήφος του Ιανουαρίου δεν ήταν απλώς μια αρνητική ψήφος, αλλά μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα. Διαφορετικά…       

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet