ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σχετικά με την ανακύκλωση - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η Άνδρος της Ζωής μας

Η παραπάνω αφίσα είναι του Δήμου Άνδρου και στάλθηκε μαζί με το δελτίο. Μήπως ο κ. Λάσκαρης διακρίνει μια αναντιστοιχία με την πραγματίκοτητα, καθώς η ανακύκλωση ως γνωστόν με ευθύνη του Δήμου πήγε "διακοπές" 35 μέρες Ιούλιο-Αύγουστο 2016;;; 

(Μετά από καιρό μια πρώτη επίσημη πληροφόρηση για την ανακύκλωση. Κι αυτό με προσωπικό δελτίο τύπου του αντιδημάρχου καθαριότητας Δημήτρη Λάσκαρη. Υπήρξε βέβαια και μια ενημέρωση στο ΔΣ στις 21/7 όπου μάθαμε πως επιτέλους... θα κάνουμε οικονομία και θα μπουν και όροι (ποσότητες, εργασιακά, έλεγχοι κλπ)!!! Μετά υπεγράφει μια σύμβαση χωρίς σημαντική οικονομία και κυρίως... χωρίς όρους!!! Υπάρχει κάποια αντίφαση σε αυτό ή όχι;;; - Εν Άνδρω).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Άνδρος, 6 Αυγούστου 2016

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με την υπ αριθμ. 349/2016 απόφαση Δημάρχου Άνδρου, στα καθήκοντα της Αντιδημαρχίας μου,  προστέθηκε η ευθύνη και εποπτεία της αποκομιδής και διαχείρισης  των ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων. Το βάρος μεγάλο. Είναι και αυτός ένας εξίσου σημαντικός τομέας στο Δήμο μας και άμεσα συνδεδεμένος με την καθαριότητα.

Το ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό (5 μόνιμοι οδηγοί και 5 μόνιμοι εργάτες καθαριότητας) για όλο το νησί, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Παρόλα αυτά το προσωπικό του Δήμου μας σε συνεργασία με τους εργάτες - υπαλλήλους του ανάδοχου καθαριότητας, δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη στην αποκομιδή. Το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, αλλά αν αναλογιστούμε ότι η μάχη είναι άνιση, είναι ικανοποιητικό.

Η ανακύκλωση τις τελευταίες τριάντα ημέρες δεν είχε ανάδοχο για γραφειοκρατικούς λόγους, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τεράστιοι όγκοι ανακυκλώσιμων υλικών, μέσα και έξω από τους κάδους, και πολλές φορές να αιωρούνται.

Από τις 3 Αυγούστου τα  προβλήματα στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, αρχίζουν να βρίσκουν  ξανά το δρόμο τους, με την  υπ αριθμ 358/2016 απόφαση Δημάρχου για  απευθείας ανάθεση της ανακύκλωσης στην επιχείρηση το  Δημητρίου Πέτσα, όπου ανέλαβε την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών για λογαριασμό του Δήμου για τις επόμενες  σαράντα ημέρες (3 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου).

Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ετήσια εργολαβία ανακύκλωσης, και η ανακύκλωση θα συνεχιστεί  κανονικά. Επίσης, συνεχίζει κανονικά η ειδική δράση από την ΕΕΑΑ , συλλογής γυαλιού πόρτα-πόρτα στη Δημοτική Ενότητα Άνδρου, και η λειτουργία ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στην περιοχή της Σταυροπέδας.

Όλο αυτό το διάστημα χάθηκε πολύτιμο ανακυκλώσιμο υλικό, αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι χάθηκε και μέρος της  οικολογικής  μας συνείδησης. Γι’ αυτό  λοιπόν σας καλώ όλους  να επανεκκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια  ανακύκλωσης, για να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας για τον τόπο μας. Διαχωρίζοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα, επιτυγχάνουμε την αποσυμφόρηση των κάδων και  μειώνουμε το κόστος συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων. Ακόμη, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας, καθώς η διαχείριση των αποβλήτων είναι και δείκτης πολιτισμού.

Αγαπάμε το νησί - Ανακυκλώνουμε μαζί

Με εκτίμηση

Δημήτρης Λάσκαρης

/----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ"

H Aνακύκλωση των απ΄ ευθείας αναθέσεων, οι οικονομίες κλίμακος και η κομποστοποίηση-σύνθλιψη της διαφάνειας στο Δήμο ΆνδρουΓια άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο κακόγουστο έργο με θλιβερό πρωταγωνιστή τη δημοτική αρχή Σουσούδη - Βουραζέρη. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος η διοίκηση του Δήμου Άνδρου ολιγώρησε προκλητικά να διευθετήσει εγκαίρως το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί μας με αποτέλεσμα, εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, να επιλέξει - επικαλούμενη, μη ορθώς, άμεση και επείγουσα ανάγκη - την προσφιλή της μέθοδο της απ΄ ευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.

Επειδή δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από τους διοικούντες τον Δήμο και εντελώς παρελκυστικά καταφεύγουν τελευταία στιγμή σε λύσεις «του ποδαριού», ουσιαστικά για να αναθέτουν δουλειές σε αναδόχους της απολύτου επιλογής τους αδιαφορώντας παντελώς για έννοιες όπως η διαφάνεια, ο υγιής ανταγωνισμός, η ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

- Στις 13.04.2016 (δηλ. 3,5 μήνες πριν) το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄αρ. 89/2016 Απόφασή του  ενέκρινε την ανάθεση σε ιδιώτη, μεταξύ άλλων, και της υπηρεσίας περισυλλογής υλικών για κομποστοποίηση και ανακύκλωση, επικαλούμενο αδυναμία να υλοποιηθεί η εργασία αυτή από το υπάρχον ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό του Δήμου μας, επιχειρηματολογώντας μάλιστα και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος μέσω της συμπίεσης του κόστους.
- Όλο αυτό το διάστημα δεν μερίμνησε κανείς ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και να προχωρήσει ο Δήμος σε πρόχειρο διαγωνισμό με τη συλλογή οικονομικών προσφορών για την ανακύκλωση («ψιλά γράμματα» αυτά για τους διοικούντες οραματιστές των οικονομιών κλίμακος!!!)
- Άφησαν (εσκεμμένα άραγε ?) το θέμα να κυλήσει ώστε να διογκωθεί το πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι όπου υπάρχει αύξηση του όγκου των απορριμμάτων λόγω τουρισμού, να υπάρξουν εύλογες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και έτσι να περάσουν ανενόχλητοι την απ΄ευθείας ανάθεση εκεί που ήθελαν και μάλιστα με τίμημα που κρίνεται εξωφρενικό.
- Μόλις στις 26.07.2016 η Οικονομική Επιτροπή με την υπ΄αρ. 107/2016 Απόφασή της ψήφισε πίστωση ποσού 50.000 ευρώ για τις υπηρεσίες ανακύκλωσης-κομποστοποίησης από το οποίο, ποσό 24.800 ευρώ θα διατεθεί με τη διαδικασία της απ΄ ευθείας ανάθεσης και το υπόλοιπο με διαγωνιστική διαδικασία.  Για να είναι όλοι ευχαριστημένοι μάλλον…….
- Με την υπ΄αρ. 358/3.08.2016 Απόφασή του ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε (χωρίς τη συλλογή άλλων προσφορών), απ΄ευθείας και αδιαφανώς, την εν λόγω υπηρεσία σε συγκεκριμένο ανάδοχο της απολύτου επιλογής του προσφέροντάς του το υπέρογκο ποσό των 24.800 ευρώ για χρονικό διάστημα εργασίας μόλις 39 ημερών!!!! (από 3.08.2016 έως 12.09.2016).Για να μην αναφερθούμε στην προχειρότητα των όρων της σύμβασης...

- Θα λογοδοτήσει άραγε κανείς για το πώς αντιλαμβάνονται οι άρχοντές μας την οικονομία κλίμακος και τη διαχείριση του χρήματος του λαού της Άνδρου όταν προσφέρουν προκλητικά, σε καιρούς μάλιστα βαριάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης, 24.800 ευρώ για 39 ημέρες;
- Θα πουν άραγε στον κόσμο της Άνδρου ότι εμείς όλοι θα πληρώσουμε τελικά το εξωφρενικό αυτό ποσό (και την αβλεψία τους) μέσω των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας των λογαριασμών της ΔΕΗ καθόσον η δαπάνη της απ΄ευθείας ανάθεσης της ανακύκλωσης βαρύνει αποκλειστικά συγκεκριμένο ΚΑΕ (20.6277.0122) της ανταποδοτικής υπηρεσίας 20;
Και ενόσω από την υπ΄αρ. 108/2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια σχετικά με την έκθεση υλοποίησης του Π/Υ για το β΄τρίμηνο του 2016, διαφαίνεται καθαρά ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα (αποτελούν τη βασικότερη πηγή τακτικών ιδίων εσόδων του Δήμου μας μετά την κρατική επιχορήγηση) κινούνται εισπρακτικά, ανησυχητικά χαμηλά (μόλις 31,21% ενώ θα έπρεπε να είναι γύρω στο 50% με το τέλος του α΄ εξαμήνου) την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα δεσμευθέντα έξοδα κινούνται ανοδικά.

Θλιβερή πρωτοτυπία συνιστά μάλιστα και το γεγονός ότι ο απολύτως αρμόδιος επί των Οικονομικών του Δήμου Άνδρου, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Ο.Ε. κ. Χ. Βουραζέρης, ψήφισε παρόν (ουσιαστικά καταψήφισε) στη συγκεκριμένη Απόφαση με τη δικαιολογία «ότι δεν του δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος να μελετήσει την εισήγηση λόγω καθυστέρησης κατάθεσής της στην Οικονομική Επιτροπή» λες και δεν είναι αυτός ο πολιτικός προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας που ευθύνεται για την όποια τυχόν καθυστέρηση.Τι παραπάνω να πει κανείς… Μάλλον θα απαντήσουν στους αφελείς ότι όλα γίνονται για τη συμπίεση του κόστους… Αδιόρθωτη κατάσταση…

Η δημοτική μας παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας», πιστή στις ιδρυτικές της αρχές και σεβόμενη τη ψήφο των δημοτών του νησιού μας, παραμένει ενεργή, πάντα κοντά στα προβλήματα της Άνδρου, αναδεικνύοντας όσα σοβαρά θέματα η δημοτική αρχή προσπαθεί να υποβιβάσει, μη αντέχοντας τον δομημένο αντιπολιτευτικό έλεγχο και την εποικοδομητική κριτική.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Έμαθα ξεκίνησε ο Δήμος ανακύκλωση χρωμάτων. Από το λιμάνι Γαυρίου. Έγινε τόσο γρήγορα που ανακυκλώθηκαν πρωτού προλάβουν να χρησιμοποιηθούν! Ακόμα και τα φορτηγάκια του Δήμου χρησιμοποιούνται για γρηγορότερη ανακύκλωση! Κύριε Μπασαντή σας βρίσκω απληροφόρητο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειμαστε τυχεροι που το Αν. Αιγαιο ειναι κατω 70% λογω προσφυγικου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι διοικούντες ισχυρίζονται οτι όλες οι φώτο είναι προς δυσφήμιση και οτι όλα είναι οκ!
Ο πολίτης και ο τουρίστας που βλέπει όλα αυτα τα σκουπίδια εξω απο τα ΚΤΕΛ οπου καταφθανουν
Στα Πευκάκια κατα την είσοδο ολων των τουριστών στην ΧΩΡΑ !
Στην παραλία που κατεβενουν οι λουόμενοι στον Νειμποριο!
Στην παραλία του παραπορτιου μετα το γεφύρι για τους περιπατητες με τις πάπιες!
Στην παραλία για φαγητό στου Καρλακα?
Αντιπολίτευση υπάρχει? Αγαπάει κανεις την Ανδρο? Ή μονο στα λογια?
Με ευθύνη κάποιου γιατί δεν μεταφέροντας όλα τα σκουπίδια στο Δημαρχείο?
Καποτε γινόντουσαν κάποια ακραία απο τον κ.ο Αντώνη Λάβδα που είναι τώρα απών μήπως τα ξεχασατε?
Όσο αφορα τον τουρισμό δεν τον έφερε κανένας δημαρχακος ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΗΣΙ!
Ευχαριστώ (κοινοποιηστετο)

This comment was minimized by the moderator on the site

Όταν λέτε κ. Λάσκαρη

Επίσης, συνεχίζει κανονικά η ειδική δράση από την ΕΕΑΑ , συλλογής γυαλιού πόρτα-πόρτα στη Δημοτική Ενότητα Άνδρου, και η λειτουργία ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στην περιοχή της Σταυροπέδας.
Μιλάτε για τον κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ έτσι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας είναι καλά οι τσιγγάνοι που μαζεύαν σήμερα στο Κυπρί τα χαρτόνια....

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ανακύκλωση έχει ξεκινήσει ξανά από τις 03/08/2016 ??????????????? Και που έχουν μαζέψει μέχρι σήμερα ; γιατί εγώ δε βλέπω καμία διαφορά; Το Σάββατο το πρωί, περιμένοντας το λεωφορείο στα ΚΤΕΛ, στη Χώρα, κινδύνευα από τις κούτες που ήταν κυριολεκτικά βουνό! Αλλά και σε όλο τη διαδρομή μέχρι το Γαύριο διαπίστωσα ότι η ανακύκλωση, αλλά και τα σκουπίδια, κάνουν πάρτυ σε όλα τα χαντάκια και σε όλα τα διάραχα, του κατά τα άλλα όμορφο Νησί μας! Αλήθεια δεν ευθύνεται κανείς για όλη αυτήν την μόλυνση του περιβάλλοντος??????????????????????

This comment was minimized by the moderator on the site

ΛΑΣΚΑΡΗ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ανακύκλωση τις τελευταίες τριάντα ημέρες δεν είχε ανάδοχο για γραφειοκρατικούς λόγους, …………
Έτσι αιτιολογεί ο κ. Λάσκαρης τα παιχνίδια του Χ. Τ. Β. με τον προϋπολογισμό (δεν εννοώ τα αθώα παιδικά παιχνίδια).
Ας δούμε λοιπόν πως φτάσαμε εδώ
1) Η τεχνική υπηρεσία στις 22/6/2016 θεωρεί τους όρους της δημοπράτησης
του έργου και κάνει το πρωτογενές αίτημα για ανακύκλωση συνολικού ποσού 74338,00€, εκ των οποίων 37169,00 για το 2016 και τα υπόλοιπα το 2017. Αυτό λέει η τεχνική υπηρεσία 37169,00 Ευρώδια για 6 μήνες.
2) Όμως οι έχοντες ντοκτορά στα οικονομικά και στα ζητήματα ανακύκλωσης κ.κ. Βουραζέρης, Τσατσομοίρου, Σκόρδος και Πολίτου στην Ο.Ε. της 28/6/2016 και ώρα 13.00 αποφάσισαν ομόφωνα να αναβάλλουν το θέμα γιατί είχαν απορίες ως προς τα οικονομικά στοιχεία της μελέτης και για το ποιος θα μαζεύει τα ογκώδη αντικείμενα η ανακύκλωση ή η καθαριότητα!!!!
3) Ομοίως η Ο.Ε. στις 15/7/2016 και ώρα 13.20 αντί 12,00 λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των μελών της αποφάσισε λόγω της σπουδαιότητας!! του έργου να το παραπέμψει στο ΔΣ. Εισηγητής ο κ. Λάσκαρης, ακροατήριο και συναποφασίζοντες Βουραζέρης, Τσατσομοίρου και Θεοδωράκης.
4) 21/7/2016 το Δημοτικό Συμβούλιο με τις γνωστές χωρίς μουσική παρά μόνο το ντέφι που κράταγε και χτυπούσε με μανία ο ΧΤΒ, ζειμπεκοτσιφτετελιές. Ενημέρωση έγινε επί της ουσίας για επικοινωνιακούς λόγους, το αρμόδιο όργανο για να αναθέσει ήταν ο Δήμαρχος έτσι κι αλλιώς.
5) 3/8/2016 το ποίημα που έγραψε ο ΧΤΒ το υπέγραψε ο ΘΣ και ονομάστηκε απόφαση Δημάρχου και αποκτήσαμε ανακύκλωση για 40 μέρες.
Απορίες και συμπεράσματα.
Α) Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γραφειοκρατία έχει ορισμένα χαρακτηριστικά ριζωμένα στο σύστημα, δύσκολα να αλλάξουν κλπ κλπ. Ας μας πει ο κ. Λάσκαρης ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γραφειοκρατίας που διακρίνει στην παραπάνω διαδικασία με δεδομένο ότι η Τεχνική Υπηρεσία ήταν έτοιμη από 22/6/2016. Σημείωση «το παίζω καθυστέρηση» είναι το πρώτο χαρακτηριστικό αλλά ποιος το έπαιξε?
Β) Πως θα γίνει η ανακύκλωση έως το τέλος του 2016? Εννοώ με τι ποσό. Η μελέτη το προσδιορίζει σε 37169,00 μείον 24600,00 που ανατέθηκαν υπόλοιπο 12369,00.
Γ) Λύθηκε το ζήτημα για το ποιος θα μαζεύει τα ογκώδη αντικείμενα? Σκέφτομαι να βγάλω ένα στρώμα, όπως τα δεκάδες που υπήρχαν έξω από τους κάδους το 2012 και το 2013 και κοσμούσαν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ποιος θα το μαζέψει? Ο κ. Πέτσας ή ο κ. Βασταρδής?
Δ) Με βάση την απόφαση Δημάρχου και τη σύμβαση που υπογράφηκε, ποιος θα έχει την ευθύνη αν γίνουν μηνύσεις για μη σωστή εκτέλεση του έργου? Αυτός που ανέθεσε η αυτός που παραλαμβάνει. Μήπως κ. Λάσκαρη κάποιος σας την έχει στημένη?
Ε) Γιατί κ. Λάσκαρη αναλαμβάνετε ευθύνες που δε σας αναλογούν και μάλιστα ευθύνες από την υφιστάμενη σύμβαση οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την αντιμισθία που παίρνετε?

This comment was minimized by the moderator on the site

Άφησαν το καζάνι τις ανακύκλωσης να ξεχειλίσει και τότε... δώσανε το πηδάλιο στον κ.Λάσκαρη

This comment was minimized by the moderator on the site

Στο δήμο Άνδρου υπάρχει μόνο ο Δημήτρης. Μπορεί ένας Δημήτρης να φροντίζει για όλα;

Περισσότερα