Η προεκλογική περίοδος

Του Διαμαντή Μπασαντή

Εδώ και αρκετές μέρες έχουν ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία τρεις υποψήφιοι επικεφαλής παρατάξεων που διεκδικούν τον Δήμο Άνδρου. Η παράταξη του κ. Θ. Σουσούδη, η παράταξη των κ. Γ. Μαλταμπέ - Γ. Γλυνού και η νεοεμφανισθείσα παράταξη του κ. Γ. Καπάκη.

Είναι θετικό πως υπάρχουν φιλοδοξίες. Οι οποίες και θα κριθούν. Όμως οι φιλοδοξίες και το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο μπροστά στην κάλπη. Αλλά είναι και πριν και μετά την κάλπη. Η δημοκρατία είναι άσκηση καθημερινή. Δεν κατεβαίνεις απλά στις εκλογές. Κρίνεσαι καθημερινά για την δημόσια παρουσία σου. Εκεί κριθήκαν οι προηγούμενοι. Εκεί θα κριθούν και οι επόμενοι.

Εκεί κρίθηκε ο Γ. Γλυνός. Εκεί κρίθηκε και κρίνεται ο Γ. Μαλταμπές. Εκεί κρίθηκε, αυτά τα χρόνια, ο κ. Θ. Σουσούδης. Και κρίνεται και ο κ. Γ. Καπάκης.

Πρώτη παρατήρηση: Η δημόσια παρουσία. Η στήλη έχει ήδη επικρίνει αναλυτικά τον κ. Γλυνό και τον κ. Μαλταμπέ για την δημόσια απουσία και παρουσία τους. Αλλά και για ένα κατεστημένο σύστημα που εκπροσωπούν και που έχει φέρει χρόνια τώρα την Άνδρο σε αδιέξοδο.

Για τον κ. Σουσούδη δύο πράγματα να υπογραμμίσουμε. Το πρώτο είναι πως στάθηκε σταθερός στο πόστο που τον έταξε η ετυμηγορία των εκλογών του 2010. Έμεινε στην αντιπολίτευση κάνοντας και προτάσεις, που δεν λήφθηκαν υπόψη, ασκώντας και κριτική. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης. (Για να το μάθουν και αυτοί που γράφουν πρωτοσέλιδες ανοησίες).

Αρκεί να αναφέρουμε πως κατάφερε μαζί με τα στελέχη του να σταματήσουν την καταστροφική πρόταση του περιφερειακού πάρκου. Μαζί και ο κ. Βουραζέρης, που με γνώση και θάρρος έφερε στο φως στοιχεία από συμβάσεις άδειων αποθηκών φίλων που πληρώνονταν από τον Δήμο και από απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς φωτογραφία της τάξεως του 1.000.000 ευρώ για άλλους φίλους. (Αυτός είναι ο ρόλος της σωστής αντιπολίτευσης).

Τέλος ο κ. Καπάκης. Ως υποψήφιος δεν έχει παρουσιάσει κάποια δυναμική. Λέγεται πως έχει ελάχιστους συμβούλους. Κάποιοι λένε πως ίσως δεν σχηματίσει συνδυασμό. Κατέβει δεν κατέβει ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο. Πρώτο γιατί κατακρίνει τους παρόντες αν και ήταν απών. Αλήθεια που ήταν ο φιλόδοξος κ Καπάκης το καλοκαίρι του 2011 και του 2012 όταν τα σκουπίδια της Άνδρου σχημάτιζαν βουνά σε όλο το νησί; Έκανε ποτέ κάποια δήλωση; Διαμαρτυρήθηκε κάπου; Έλαμψε δια της απουσίας του. Και ξαφνικά 8 εβδομάδες προ των εκλογών γίνεται τιμητής όλων! Ότι πιο παλαιοκομματικό. Φυσικά δεν ξέρει τίποτα ο κ. Καπάκης για το 2009 και το 2010. Τότε που ο κ. Σουσούδης, μόνος του, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χώρας έδωσε την πρώτη μάχη. Δεν ξέρει τίποτα για τα δεκάδες δημοσιεύματα μας στην Άνδρο και στην Αθήνα όταν κινδύνευαν τα νερά της Άνδρου. Δεν ξέρει τίποτα για τις μάχες που δύο σύλλογοι έδωσαν για να σώσουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Πάρα πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Καπάκης.

Δεύτερη παρατήρηση:Τα περί ανανέωσης στην πολιτική έχουν λογική. Όμως ποια ανανέωση θα φέρει ο κ. Μαλταμπές που έλαμψε δια της απουσίας του τόσο ως επί 8ετία έπαρχος όσο και ως επί τετραετία αντιπολίτευση; Ας αφήσουμε την «ανανέωση της σιωπής» που υπόσχεται η ομάδα του κ. Γλυνού που τον συνοδεύει. Κατά τα άλλα μαθαίνουμε πως οι αρνήσεις στο πρόσωπο του είναι αρκετές.

Ο κ. Σουσούδης συμβολίζει το νέο. Αλλά έχει και την ωριμότητα μετά από τη γόνιμη θητεία του στην αντιπολίτευση. Έχει τα στελέχη που τον ακολούθησαν το 2010. Όμως πλέον έχοντας το ρεύμα μαζί του βλέπει και πολλά άλλα στελέχη να τον πλαισιώνουν που εκτίμησαν τη σταθερότητα του και την παρουσία του.

Για την ανανέωση του κ. Καπάκη υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Ηλικιακά ας το αφήσουμε. Είναι ήδη χρόνια μεγαλύτερος του κ. Σουσούδη και δεκαετίες από τους κ. Βουραζέρη και Θωμά (που όλοι τους έγραψαν μίλια στην αντιπολίτευση αυτά τα χρόνια). Πολιτικά ήδη κατέγραψε ένα ατόπημα. Αλλά και στρατηγικά πώς να κριθεί μια παρουσία 8 εβδομάδες προ των εκλογών. Μιλά ένθερμά για την Άνδρο. Ποια Άνδρο; Των 8 εβδομάδων; Αυτή είναι «η Άνδρος της Ζωής του»;

Επίσης πολιτικά είναι μαζί του και δύο αντιδημάρχοι - επιτελείς του κ. Γλυνού: Ένας πρώην και μια νυν. Που όλως τυχαίως έχουν καταγγελθεί στα δημοτικά συμβούλια πως χρησιμοποίησαν τη θέση τους και με συμβάσεις ευνόησαν στενούς συγγενείς τους να βγάλουν χρήματα! Ξέρει τίποτα γι’ αυτά ο κ. Καπάκης ή θα τα μάθει τελευταίος σαν τον απατημένο σύζυγο;

Παρατήρηση τρίτη:Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα της Άνδρου. Αν κρίνω από το βίντεο του δημοτικού συμβούλιου της 1ης Φεβρουαρίου ο κ. Μαλταμπές δεν ήξερε ούτε τα θέματα και ρωτούσε για να μάθει! Στο τέλος ψήφισε με αποφασιστικότητα …λευκό! Κι όμως το θέμα ήταν το περιφερειακό πάρκο για το οποίο έδωσαν μάχη οι κ. Σουσούδης, Θωμάς και Βουραζέρης. Και κατάφεραν να το σταματήσουν.

Για το ίδιο θέμα όταν ρωτήθηκε ο κ. Καπάκης στο Κόρθι δήλωσε πως όταν εκλεγεί θα το εξετάσει!

Καλό είναι όσοι θέλουν να λύσουν προβλήματα να μάθουν πρώτα ποια είναι τα προβλήματα! Και τα προβλήματα δεν μαθαίνονται παπαγαλία 6-7 εβδομάδες προ των εκλογών.

Συμπεράσματα

Στην πολιτική παραμένεις δεσμώτης των επιλογών σου. Με ότι ξεκινάς με αυτό πορεύεσαι. Στην πολιτική δεν κρίνεσαι από τις προθέσεις και τα λόγια, αλλά από τα αποτελέσματα. Η πολιτική είναι μια υπόθεση που επιβεβαιώνεται καθημερινά και  μια διαδικασία που δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με τις εκλογές. Οι εκλογές απλώς γυρίζουν σελίδα. Όμως το βιβλίο της πολιτικής γράφεται κάθε μέρα και έχει πολλές σελίδες.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι χρειάζονται παρουσία. Μέσα από την παρουσία χτίζεται η αξιοπιστία. Δεν χτίζεται με λόγια. Η καρέκλα του δημάρχου αποκτά το περιεχόμενο που έχει όποιος κάτσει πάνω της. Δεν αρκεί από μόνη της για να δώσει περιεχόμενο στο κενό.

Για να αποκτήσει κάποιος οντότητα στον δημόσιο χώρο πρέπει πρώτα να υπάρξει δημόσια. Όσοι ήταν απόντες ή δεν είχαν καμία παρουσία τώρα τρέχουν και λένε μεγάλα λόγια. Τρέχουν πριν τις εκλογές για να αναπαράγουν την ανυπαρξία τους και το χτες.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet