Επικείμενη σύνδεση της Άνδρου με Βόρειο Αιγαίο και Βόρεια Ελλάδα! Δικαιώνει το Εν Άνδρω η πρωτοβουλία του Επάρχου.

Μ 

(Ήταν μια ιδέα του Β. Αδάμη προς το Εν Άνδρω. Το site με άρθρο του κατέθεσε δημόσια πρόταση προς τους αρμόδιους της Άνδρου ενόψει της μεγάλης ακτοπλοϊκής σύνδεσης στη Σύρο. Την δημόσια πρόταση μας διάβασε και αποδέχτηκε ο Έπαρχος Άνδρου. Και ήταν ο μόνος που την  έθεσε στην μεγάλη ακτοπλοϊκή σύσκεψη της Σύρου. Η πρόταση έλεγε για προσπάθεια σύνδεσης της Άνδρου με το δρομολόγιο του πλοίου Πήγασος της Hellenic Seaways, που ξεκινά από το Λαύριο, περνά έξω  από το Γαύριο και πηγαίνει Μεστά Χίου – Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα μετ' επιστροφής.  Όπως πληροφορεί σήμερα με δελτίο τύπου το Επαρχείο, το θέμα προχώρησε. Ο Έπαρχος έστειλε επιστολές στην εταιρεία και στο υπουργείο Ναυτιλία, έκανε σχετικές συναντήσεις και  πήρε θετικές απαντήσεις. Τώρα θα πρέπει να στηρίξουν το αίτημα και οι επαγγελματίες του νησιού τις μέρες που θα έρθει προς έγκριση  στο ΣΑΣ του Νοεμβρίου... – Εν Άνδρω)   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HellenicSeaways είχε την Τετάρτη 1.11.2017 ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης με αντικείμενο συζήτησης την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Άνδρου μέσω Λαυρίου με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Βόρεια Ελλάδα.  

Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για το δρομολόγιο  «ΛΑΥΡΙΟ - ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ - ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ» που πραγματοποιείται από το ΕΓ/ΟΓ «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» της HellenicSeaways. Από την πλευρά της η Εταιρεία έκρινε την πρόταση εμπορικού ενδιαφέροντος και πως θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, που ήταν επίσης αποδέκτης της πρότασης του Επάρχου, ανταποκρίθηκε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του Υφυπουργού κ. Σαντορινιού με τον κ. Λοτσάρη, εκδηλώνοντας θετική πρόθεση για άμεση εξέταση της δυνατότητας πρόσθεσης και της νήσου Άνδρου στο ανωτέρω δρομολόγιο.

Στην επιστολή του Δ. Λοτσάρη που εστάλη στο Υπουργείο και στην HellenicSeawaysτεκμαίρεται με σαφήνεια η σπουδαιότητα της σύνδεσης της Άνδρου με το Βόρειο Αιγαίου και την Βόρεια Ελλάδα, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που θα  επιφέρει το δρομολόγιο αυτό σε όλους τους προορισμούς και στην εταιρεία το εκτελεί.

Στην επιστολή που έστειλε ο Έπαρχος Άνδρου προς την εταιρεία  Hellenic Seaways, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό, καθώς και τον ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Άνδρος είναι ένα νησί 9.500 κατοίκων με αξιόλογη πολιτιστική παράδοση, σημαντικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους (Ζαγορά, Υψηλή, Παλαιόπολη κ.α), μουσεία, μοναστήρια, πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Τα Μουσεία μας, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Ναυτικό Μουσείο, Χριστιανικό & Λαογραφικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χώρας & Παλαιόπολης με εξέχον το Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα φιλοξενούν ετησίως εκθέσεις διεθνούς κύρους.

Επίσης στην Άνδρο έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο περιπατητικός τουρισμός. Το νησί διαθέτει 18 σηματοδοτημένες διαδρομές που έχουν τιμηθεί από την  Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association)

Αξιόλογα επίσης είναι τα μοναστήρια της Άνδρου, η Ιερά Μονή της Παναγίας Παναχράντου (961 μ.Χ), η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας, η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας (1325 μ.Χ.), η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου (16ος αιώνας), Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης που αποτελούν  ιδιαίτερο πόλο έλξης τουριστών κατατάσσοντας το νησί σε προορισμό θρησκευτικού τουρισμού.

Η γεωγραφική θέση του νησιού, φυσική γέφυρα ανάμεσα στο νησιωτικό Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και κόμβος σύνδεσης του Βόρειου Αιγαίου με τις Κυκλάδες, σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα λιμάνια, σε συνάρτηση με τον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται και τη γειτνίαση με την Παναγία της Τήνου, αποτελούν παράγοντες θα λειτουργούσαν πλεονεκτικά για την αύξηση του τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης η Άνδρος είναι ένα νησί με πλούσια παραγωγή αγαθών του πρωτογενή τομέα. Η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών των προϊόντων των νησιών.

Η ενδοκυκλαδική συγκοινωνία σήμερα είναι ικανοποιητική, η δυνατότητα όμως σύνδεσης με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, θα "άνοιγε" νέους ορίζοντες τουριστικούς αλλά και εμπορικούς.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε την σύνδεση της Άνδρου με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω του δρομολογίου που εκτελείται από το λιμάνι του Λαυρίου με το ΕΓ/ΟΓ ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ «ΛΑΥΡΙΟ - ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ - ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ».

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μυαλό διαθέτουν οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στο νησί της Ανδρου είτε πηγαινοέρχονται σε αυτό: πιθανη συνδεση της Ανδρου ειδικά με τη Λήμνο και τη Χίο θα επιφέρει ανταλλαγή διαφόρων εμπορευμάτων, όπως τυροκομικά, γλυκά, αλλά και διάφορα άλλα εμπορεύματα. Δικά μας σημαντικά αγαθά επίσης, όπως η γνωστή Σάριζα θα μπορέσουν ενδεχομένως να εξαχθούν στο Βόρειο Αιγαίο (με το κατάλληλο marketing και προώθηση). Εκτός αυτών θα μπορέσει να επισκεφθεί το νησί μας σημαντικός αριθμός πιθανών τουριστών απο τη βόρεια Ελλάδα που μέχρι τώρα δεν κατεβαίνει στις Κυκλάδες, λόγω της μεγάλης οδικής απόστασης και του σχετικα υψηλού κόστους μετάβασης στα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά. Εξάλλου υπήρχε παλαιότερα σύνδεση ορισμένων νησιών του Κυκλαδικού συμπλέγματος κατά τους θερινούς μήνες και υπήρχε ικανοποιητική επισκεψιμότητα από εγχώριο τουριμό της Βορειας Ελλάδος. Σε περιόδους που όλοι αναζητούμε το διαφορετικό, γιατι να μην "ανοιχτεί" η Ανδρος σε αγορές που δεν είχε μεχρι προτινος πρόσβαση?

This comment was minimized by the moderator on the site

προσωπικα ποτε δεν εγραψα να μην γινει αυτο το εγχειρημα , εκτος και αν ο παραπανω σχολιαστης δεν διαβαζει καλα!!!! αλλα το να γραφουμε την ανυσηχια μας για ενα ενδεχομενο αρνητικο για το νησι μας και να εφειστουμε την προσοχη στους αρμοδιους αυτο δεν νομιζω οτι ειναι διασπορα φοβου και αλλα τετοια γραφικα που γραφονται. και απο τα νησια του ανατολικου αιγαιου αγαπητε φιλε ,στα οποια βρισκονται και εχουν ξεμεινει χιλιαδες προσφυγες , και αυτοι να πανε στην ευρωπαικη ενδοχωρα θελουν αλλα εχουν κολλησει εκει με τα χρονια διοτι η ευρωπη αυτο θελει στην ουσια γι αυτο στελνει και ολες τις ΜΚΟ και τους ξενους εθελοντες να τους κρατησουν εδω να μην πανε προς τα μεσα αλλωστε και οι ιδιοι οι προσφγες διαμαρτυρονται γι αυτο!! οποτε τα περι ασχετων αποψεων ειναι εκτος τοπου και χρονου και να μην ειμαστε τοσο αφελης!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδώ πάει να γίνει κάτι σημαντικό για το νησί και βγαίνετε και αναφέρεστε σε πράγματα εντελώς άσχετα που προκαλούν μάλιστα και φόβο σε όσους δεν γνωρίζουν. Να έρθουν οι μετανάστες στην Άνδρο για ποιό λόγο? Το ακριβώς αντίθετο, αυτοί μόνο στόχο έχουν να φύγουν για Ευρώπη και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνονται στην Πάτρα ή Ηγουμενίτσα ή στα χερσαία βόρεια σύνορα για να προσπαθήσουν να φύγουν. Τι να κάνουν στην Άνδρο, μπάνιο ή περιπατητικές διαδρομές? Τι άλλο θα ακούσουμε πιά...

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχως οι κουβεντες που προ καιρου εγιναν τωρα πανε να γινουν πραξη.Να ανοιξει ο δρομος του λαθρομεταναστευτικου προβληματος,γεμιζοντας την Ανδρο και τα υπολοιπα νησια,στα πλαισια απορροφησης των ανθρωπων αυτων, που ζουνε οντως ενα μαρτυριο ζωης.Ομως δεν μπορει να σκορπιζονται στα νησια,χωρις καποιο κεντρο και δη οργανωμενο.
Ετσι τωρα κρινεται απαραιτητο να μην εγκριθει και προχωρησει,μια τετοια συνδεση,τουλαχιστον για εναν χρονο ακομη,μεχρι να ξεκαθαρισουν ισως τα πραγματα.
ΟΧΙ λοιπον για φετος,καμμια συνδεση με το δειρχομενο πλοιο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

πολυ καλη κινηση αυτη του επαρχου ως συνηθως ,και πρεπει να υποστηριχθει απο ολους....το θεμα ειναι οτι επειδη οι μερες ειναι πονηρες και επειδη δεν μπορει κανεις να εμπιστευτει τους πολιτικαντηδες απο οπου και αν προερχονται να προσεξουμε το νησι μας να μην γινει ενα νεο hot spot για τους προσφυγες με ολες τις επιπτωσεις που βλεπουμε αλλου ...λεω εγω τωρα μια αλλη εκδοχη για την τοσο γρηγορη ανταποκριση της πολιτειας ....μακαρι να κανω λαθος ,,κατα τα αλλα ειναι κατι το πολυ καλο για ολους μας!!!!!!!!!!!!