Η Άνδρος ν’ ανοίξει τα λιμάνια της

Του Ανδρέα Βόσσου

Υποψηφίου δημοτικού συμβούλου – Άνδρος Νέοι Ορίζοντες

Για μια ακόμα φορά συμμετέχω στον συνδυασμό Νέοι Ορίζοντες του Θεοδόση Σουσούδη. Με την συμμετοχή αυτή δεν έχω στόχο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά την προώθηση των προβλημάτων του νησιού μας. Προβλήματα που τα τέσσερα τελευταία χρόνια διογκώθηκαν λόγω της αδράνειας που επέδειξαν οι απερχόμενοι. Σε μια εποχή που η κρίση χτυπούσε την Ελλάδα οι διοικούντες την Άνδρο κατάφεραν με την ακινησία τους και έκαναν τον τόπο χωματερή. Δεν είναι υπερβολή αυτό αρκεί να θυμηθούμε τα δραματικά καλοκαίρια του 2011 και του 2012.

Πρώτος στόχος για την Άνδρο πρέπει να είναι το Γαύριο. Είναι το λιμάνι του νησιού. Είναι η πύλη μας από και προς την Αττική και την Αθήνα. Για να γίνει η Άνδρος προάστιο των Αθηνών πρέπει το Γαύριο να γίνει λιμάνι κανονικό. Λιμάνι αναψυχής, πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να εκσυγχρονιστεί και αναδιοργανωθεί σε μια ευρύτερη οικονομική βάση πέρα από ένα απλό κέντρο διερχομένων επιβατών και αυτοκινήτων. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις και να γίνουν νέες ρυθμίσεις. Πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο λιμάνι με όλη τη σημασία της λέξης. Γιατί ανάπτυξη χωρίς λιμάνι σε ένα νησί δεν νοείται.

Ένα μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι στο νησί αξίζει όσο 10 μικρά εργοστάσια ή βιοτεχνίες αφού μπορεί να δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα οικονομικά οφέλη από τον τζίρο του θα είναι μεγάλα για την τοπική αγορά και για το νησί.

Όμως και τα άλλα λιμάνια, όπως αυτά του Μπατσίου, της Χώρας και του Κορθίου, πρέπει με τον τρόπο τους να γίνουν και αυτά πύλες της Άνδρου προς όλους τους νησιώτικούς προορισμούς. Θέλουμε τα λιμάνια μας αναλόγως των δυνατοτήτων τους να πλημμυρίζουν από επιβατηγά και εμπορικά καράβια, από θαλαμηγούς και ferryboat, από κότερα και ιστιοπλοϊκά.

Για να γίνει αυτό πρέπει η Άνδρος να ξαναβρεί την χαμένη εξωστρέφεια της. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την διασύνδεση με εταιρείες κρουαζιέρας μικρών και μεσαίων σκαφών. Είναι καιρός να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ευκαιριακά. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε επενδύσεις που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου που θα αποδώσουν τα μέγιστα στην Άνδρο.

Από τη δική μου μεριά θυμίζω πως μέχρι σήμερα δούλεψα με αυτή τη λογική στον επαγγελματικό μου χώρο ως γιατρός και δημιούργησα με τη σύζυγο μου ιατρό Ιωάννα Μαμάη ένα σημαντικό στο νησί πολυϊατρείο για το Γαύριο και την Άνδρο.

Βασικός στόχος, λοιπόν, της καθόδου μου στις εκλογές είναι ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού του Γαυρίου, με προοπτική να ικανοποιεί τις ανάγκες των μεταφορών μέχρι το 2030. Αλλά και η άμεση διασύνδεση των άλλων λιμανιών του νησιού με εταιρείες ναυτικού τουρισμού λωστε ολοένα και περισσότερα μικρά και μεσαία σκάφη όλων των τύπων να προσεγγίζουν το νησί μας. Η Άνδρος πρέπει να ανοίξει τις πύλες της.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet