Κινούμενη άμμος

Του Διαμαντή Μπασαντή

Οι δημοσκοπήσεις μετράνε και άκρη δεν βρίσκουν. Οι προβλέψεις του 2014 μοιάζουν πολύ πιο απρόβλεπτες από αυτές του 2012. Από την άλλη τα ΜΜΕ ποτέ πριν δεν έγειραν τόσο μονόπαντα. Αλλά και ποτέ πριν δεν υπήρξε τόση άρνηση απέναντι τους. Οι πολίτες απλώς δεν τα εμπιστεύονται. Οι σκοπιμότητες που εξυπηρέτησαν ή εξυπηρετούν τα έχουν ακυρώσει. Ακόμα και όταν λένε αλήθεια δεν γίνονται πιστευτά. Το παραμύθι με τον μικρό βοσκό είναι εδώ…

Η ανυποληψία των κομμάτων και των ΜΜΕ μοιάζει γενικευμένη. Η κοινωνία μοιάζει αμήχανη. Το πολιτικό προσκήνιο πολυδιασπασμένο. Οι πολιτικές επιλογές δεν πείθουν. Υπάρχει άραγε κάποιο υπόγειο ρεύμα, όπως το 2012, που εκτίναξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%;

Δύσκολο να υπάρξει για την ώρα απάντηση. Αν υπάρξει κάτι θα είναι πλέον την τελευταία εβδομάδα. Το σίγουρο είναι πως η πολιτική είναι στο προσκήνιο, ενώ τα πολιτικά κόμματα είναι εκτός …μόδας!

Όμως για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πράγματα δείχνουν αρκετά προβλέψιμα σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις. Σε λίγες περιπτώσεις διαφαίνεται αβεβαιότητα. Εδώ τα πρόσωπα καθορίζουν τις εξελίξεις. Ιδίως τα πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί ακόμα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Τα 4 χρόνια που πέρασαν από το 2010 μοιάζουν δεκαετία. Τότε τα κόμματα είχαν καταφέρει να προβάλλουν και να επιβάλλουν πρόσωπα. Τώρα τα κόμματα υποχώρησαν, ενώ τα πρόσωπα  σε αρκετές περιπτώσεις κατάφεραν να διασωθούν. Όσα πρόσωπα ξεχωρίζουν είναι αυτά που κέρδισαν μέχρι σήμερα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την μάχη της αποδοχής τους.  Ή, είναι εκείνα που έχουν απέναντι τους αντίπαλους χωρίς προηγούμενη παρουσία στο πεδίο της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το τοπικό ενδιαφέρον επιβραβεύεται!

Με τα κόμματα να μην βρίσκουν ανταπόκριση σε εθνικό επίπεδο και να αδυνατούν να επιβάλουν τις θελήσεις τους σε τοπικό επίπεδο η κομματική πολιτική βουλιάζει ακόμα περισσότερο. Έτσι εξηγείται γιατί μια τηλεοπτική εκπομπή, που πουλά στιλ, και μια ποδοσφαιρική ομάδα, που πουλά οπαδισμό, αποφάσισαν να πολιτευτούν …για να σώσουν τον τόπο!

Μερικοί θεώρησαν πως η δύσκολη συγκυρία προσφέρεται είτε να «παίξουν» μπάλα είτε  να πουλήσουν στιλ στον χώρο της πολιτικής. Είναι η πρώτη φορά που το παρασκήνιο της πολιτικής βγαίνει στο προσκήνιο. Μέχρι τώρα τηλεόραση και ποδόσφαιρο κρύβονταν πίσω από πραγματικότητες ή ψευδεπίγραφα περί αυτοτέλειας της ενημέρωσης και περί του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.

Τώρα βγήκαν μπροστά και αποφάσισαν να διοικήσουν ή να συμμετέχουν ανοικτά στη διοίκηση της χώρας. Κάποιοι που δεν έχουν ποτέ μετρηθεί στην αληθινή πολιτική αποφάσισαν να μετρήσουν το μπόι τους σε αυτή. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα δείξουν αν η χώρα μπαίνει σε μια νέα πρωτόγνωρη φάση.

(To πολιτικό χρονογράφημα της Κυριακάτικης "live Sport")

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet