ΣΤΕΝΙΕΣ: Αναζητείται διέξοδος στο αδιέξοδο...

Το δημοτικό σχολείο Στενιών όπως είναι σήμερα. Το σχολείο είναι εγκαταλειμένο και χρειάζεται ανακαινιση. Όρθως τέθηκε το ζήτημα. Όμως θα πρέπει να υπάρξει συνενόηση. Χωρίς τους εξ Αθηνών Στενιώτες το χωριό θα είναι λειψό. Και χωρίς τους εξ Άνδρου Στενιώτες θα είναι ένα χωριό φάντασμα. Συνεπώς χρειάζεται συνενόηση και συνεργσία (φωτ. Εν Άνδρω).

Το Συνετί - όπως είδαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα - κατάφερε από το 2000 να δώσει έναν ρόλο για το κτίριο του παλιου δημοτικού σχολείου του μετατρέποντας το σε μουσείο λαογραφίας. Οι Στενιές το 2018 είναι στην παράξενη θέση να συγκρούονται οι δύο σύλλογοι του χωριού (ο Αθηνών με τον τοπικό) για το τι ρόλο θα του δώσουν! Ο πρόεδρος του τοπικού του Δήμου Άνδρου έχει ταχθεί με το μέρος του συλλόγου της Αθήνας! Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής... μύλος!...

Το θέμα του παλαιού δημοτικού σχολείου των Στενιών έχει απασχολήσει δύο φορές το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, το οποίο έχει πάρει, μέχρι σήμερα, δύο αντικρουόμενες αποφάσεις! Η πρώτη αρνητική! Η δεύτερη θετική! Κι εδώ το αποτέλεσμα είναι... μύλος!

Χωρίς συνενόηση των δύο συλλόγων ποιος θα προσέχει ολοχρονίς το σχολείο; Και χωρίς σταθερή επίβλεψη και ενδιαφέρον όλων το κτιριο σύντομα θα εγκαταλειφθεί πάλι. Εδώ η είσοδος του σχολείου όπως είναι σήμερα.. (φωτ. Εν Άνδρω).

Η αρνητική απόφαση αναφερόταν στη νομική απαγόρευση διαχείρισης του σχολείου από σύλλογο που δεν έχει έδρα την Άνδρο. Για την ιστορία ο Σύνδεσμος της Αθήνας είχε προχωρήσει - μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Θ. Σουσούδη και τον αντιδήμαρχο Δ. Θεοδωράκη που είναι αμφότεροι Στενιώτες – ανακατασκευή της αυλής και του κτιρίου κόβοντας δέντρο και επιχειρώντας να διαμορφώσει τόσο το εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο του σχολείου.

Η κεντρικη πλατεία του χωριού ακριβώς δίπλα στον τοίχο του σχολείου. Εδώ γίνεται "πόλεμος" κάθε Πάσχα με τα μάσκουλα και οι φθορές στο παλιό σχολικό κτίριο είναι κατ' εξακολούθηση. Μήπως θα πρέπει να σκεφτούν να μεταφέρουν το έθιμο των δυναμιτών λίγο πιο έξω για να σωθεί το παλιό κτίριο. Διαφορετικά μόνο μουσείο δεν μπορεί να γίνει ο χώρος (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο τοπικός Σύλλογος του χωριού αντέδρασε γιατί δεν ενημερώθηκε. Και διαφοροοιήθηκε γιατί ήθελε το σχολείο κάτι σαν πολιτιστικό/πνευματικό κέντρο. Ο σύλλογος Αθηνών προχωρούσε - χωρίς να τους έχει ενημερώσει - στην διαμόρφωση του σε κάτι σαν τοπικό καφενείο. Το ΔΣ του Δήμου Άνδρου κατέληξε μετά από έντονη αντιπαράθεση - προς απογοήτευση των Θ. Σουσούδη και Δ. Θεοδωράκη - σε αρνητική απόφαση!

Πανέμορφο, αμφιθεατρικό και ιστορικό χωριό οι Στενιές. Όμως μόλις περάσει το Πάσχα ερημιά βασιλεύει παντού. Μέχρι τον Αύγουστο, που φτάνουν οι εξ Αθηνών Στενιώτες. Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μην επιτείνεται η εικόνα της εγκατάληψης με διάσπαρτες ζημιές στον κεντρικό δρόμο του χωριού (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στο δεύτερο ΔΣ τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο γιατί ναι μεν πάρθηκε μια θετική απόφαση, αλλά ο νόμος ζητά να υπάρχει αναλυτική και κοστολογημένη μελέτη για τα έργα. Όμως η "μελέτη" που παρουσιάστηκε δεν ηταν ούτε πλήρης, ούτε κοστολογημένη. Στην ερώτηση: "πόσα χρήματα θα δωθούν ως δωρεά για τις επισκευές" η απάντηση του προέδρου του τοπικού ήταν: "όσα χρειαστούν"!!! Η απόφαση εκκρεμεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η σύσκεψη της Μεγάλης Παρασκευής

Την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα - που ήταν παρόντες οι περισσότεροι εξ Αθηνών στο χωριό - συγκλήθηκε άτυπη σύσκεψη στο σπίτι του Γιώργου Στεφάνου στην οποία προσήλθαν πολλοί παράγοντες του χωριού και ο δήμαρχος. Στην συζήτηση προήδρευσε ο Γ. Λ. Καμπάνης που έκανε πρόταση για γεφύρωση των αντιθέσεων.

Τα παιδιά του χωριού - όσα υπάρχουν - χρησιμοποιούν το προαύλιο για να παιζουν μπάλα. Συνεπώς μέσα στις χρήσεις καλό θα ήταν να υπάρξει πρόβλεψη και γι' αυτά μιας και είναι ο μόνος ανοικτός χώρος για παχνίδι. Όμως, θα πρέπει να αποκλειστεί ο προαύλιος χώρος του σχολείου από τα ετήσια μάσκουλα. Μετρήσαμε 4-5 υποδοχές για μάσκουλα στην μάντρα του σχολείου. Και μαθαμε πως κάθε χρόνο σπάνε τζάμια από τις εκρήξεις. Και τρέχει ο τοπικός σύλλογος και τα φτιάχνει. Πως θα γίνει μουσείο ή κάτι άλλο αντίστοιχο το σχολείο αν δεν διαφυλαχτεί από τις ετήσιες εκρήξεις; (φωτ. Εν Ανδρω).

Κατέληξαν τελικά στη διαμόρφωση του σχολείου ως μνημείο αναφοράς του χωριού. Και απόκλεισαν κάθε κατασκευή και χρήση που θα το υποβαθμίζει. Μάλιστα έγινε με πρωτοβουλία του προεδρεύοντος και έρανος μεταξύ των παρευρισκομένων και μαζεύτηκε ένα σοβαρό ποσό που θα το διαχειριστεί ο σύλλογος της Αθήνας - σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο - για να προχωρήσει το έργο.

Στη σύσκεψη υπήρξε και μια ιδέα του Γ.Λ. Καμπάνη για ένα μόνιμο άτυπο συμβούλιο παραγόντων ώστε να βρίσκονται λύσεις στα εκάστοτε προκύπτοντα σοβαρά προβλήματα. Η πρόταση έγινε απόδεκτη από όλους  Από την μεριά του ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως θα δημιουργήσει προσεχώς αυτό το μόνιμο άτυπο συμβούλιο. Όμως το "προσεχώς" δεν ορίστηκε. Έτσι παραμένει μέχρι στιγμής εκκρεμές... 

Ακόμα στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της άμεσης σύνδεσης των αποχετεύσεων του χωριού με τον βιολογικό της Χώρας. Αν προχωρήσουν οι συνδέσεις - το έργο είναι έτοιμο και τις περιμένει - θα ολοκληρωθεί οι Στενιές θα απαλλαγούν εντελώς από το χρόνιο πρόβλημα των λυμάτων. Τελος, συζητηθηκε και το θέμα των σκουπιδιών που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Άνδρου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ανησυχία για τα λύματα του Μπατσιου που πιάνουνε ολες της παραλιες της περιοχής, δεν υπάρχει ενημέρωση για τι θα προγραμματισθεί και αν......................και ποτε