Απολογισμοί και εκτιμήσεις μπροστά στην κάλπη

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Η επόμενη μέρα της Άνδρου δεν θα είναι επανάληψη της χθεσινής. Το επιβεβαιώνει η προεκλογική περίοδος που ολοκληρώθηκε και η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτήν. Το επιβεβαιώνει η μεγάλη κινητοποίηση στο διαδίκτυο όπου δόθηκε η επικοινωνιακή μάχη.

Το επιβεβαιώνει η μαζικότητα, η σοβαρότητα, αλλά και η κοινωνική διαστωμάτωση της συγκέντρωσης του Θ. Σουσούδη στην Αθήνα. Ήταν εκεί άνθρωποι όλων των τάξεων και ομάδων και από όλο το νησί. Πρώτη φορά είδα μαζί τόσους Χωραϊτες, Κορθιανούς, αλλά και τόσους από Μπατσί και Γαύριο. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Το νησί έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται ενιαία. Οι εποχές που το Κόρθι έμοιαζε περίκλειστο κάστρο και το Γαύριο είχε στήσει τείχη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το 2010 μοιάζει πολύ μακριά. Τότε η Άνδρος είχε ψηφίσει διαιρεμένη. Κάποιοι ποντάροντας στους τοπικισμούς κατάφεραν και νίκησαν. Το 2010 η διαίρεση του νησιού ήταν η δύναμη των νικητών, αλλά και η αδυναμία της Άνδρου. Η ενότητα ήταν πολύ μακριά ακόμα. Ο «Καλλικράτης» δεν είχε προλάβει να λειτουργήσει. Το νησί είχε διαιρεθεί μεταξύ Κορθίου και Χώρας. Με επιδιαιτητές το Μπατσί και το Γαύριο. Τα τείχη που υψώθηκαν βοήθησαν να κερδίσουν οι «έμπειροι» σε  παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις.

Οι τότε νικητές «μέθυσαν». Θεώρησαν τους 260 ψήφους διαφορά «νίκη του αιώνα». Είδαν τους εαυτούς τους τροπαιοφόρους.  Όμως τα προβλήματα τους περίμεναν στη γωνία. Όπως περιμένουν και τον σημερινό επερχόμενο νικητή κ. Σουσούδη.

Κάπως έτσι βρέθηκαν ξαφνιασμένοι στις αρχές του 2014 σε πολιτικό κενό. Τα ποσοστά τους είχαν εξανεμιστεί από την απουσία τους. Η 'Ανδρος μπροστά στα προβλήματα της είχε αρχίσει να λειτουργεί ενιαία. Μια άλλη Άνδρος άρχισε να ξεπροβάλει στον ορίζοντα. Μια Άνδρος που άφηνε πίσω της τα διχαστικά διλήμματα.

Βοήθησε βεβαίως το γεγονός πως ο Θ. Σουσούδης με το ήπιο προφίλ και την αξιοπρεπή παρουσία του δεν έδωσε λαβή σε αυτού του είδους τις αντιπαλότητες. Συνέβαλε και πως η επικοινωνιακή πρωτοκαθεδρία είχε πια περάσει στο διαδίκτυο. Και εκεί είχε ξεκαθαρίσει «η ήρα από το στάρι». Αλλά καθοριστικός παράγων ήταν ότι και η κοινωνία ωρίμασε μετά από δύο συνεχόμενα καλοκαίρια με τα σκουπίδια στους δρόμους και με τους «έμπειρους» εντελώς απόντες.

Η ομάδα του κ. Γλυνού είχε πολιτικά καταρρεύσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2012. Απλώς δεν το ήξερε. Απόμεινε πια να διαμορφωθεί η εναλλακτική λύση. Κι αυτή πρόβαλε σταδιακά μέσα από την συνεχή παρουσία του κ. Σουσούδη. Επί 3,5 χρόνια ο γιατρός Θεοδόσης Σουσούδης ήταν παρών όταν όλοι οι άλλοι απόντες. Συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μαλταμπέ.

Στο θέμα της παρουσίας οφείλεται και το περιορισμένο της απήχησης του κ. Καπάκη, ο οποίος θεώρησε πως με μια προεκλογική εκστρατεία λίγων εβδομάδων θα είχε τύχη. Όμως, η εποχή των αιφνιδιασμών και της επίπλαστης επικοινωνίας μοιάζει να έχει περάσει στην Ελλάδα και στην Άνδρο.

Ώρες πια απομένουν μέχρι τις κάλπες. Ότι έχει δρομολογηθεί έχει δρομολογηθεί από καιρό. Και λάθη δεν έγιναν στην τελική ευθεία. Οι αποστάσεις των υποψηφίων είναι και μεγάλες και δεδομένες. Η Άνδρος κάνει ήδη τα πρώτα βήματα της επόμενης μέρας. Τα δύο πρώτα ήταν η ενότητα και η παρουσία των πολιτών της στα δρώμενα. Τα παλιά κάστρα έχουν πια πέσει.

Μια προβληματική περίοδος της πολιτικής ιστορίας του νησιού τελείωσε οριστικά. Περιμένουμε τον κ. Σουσούδη με σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά στη Χώρα από αυτά του 2010. Στην Υδρούσα θα έχουμε, επίσης, σαφέστατη βελτίωση της θέσης του. Όμως, η έκπληξη έρχεται από το Κόρθι, το οποίο για πρώτη φορά μπαίνει με αξιώσεις στο παιχνίδι της πολιτικής του νησιού ξεπερνώντας την παλαιά εσωστρέφεια του. Με αυτά τα δεδομένα, παρά την προσδοκία ορισμένων, σε αυτές τις εκλογές δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Η Άνδρος την Κυριακή το βράδυ 18 Μαΐου 2014 θα έχει νέο δήμαρχο. Καλή Τύχη και Καλή Ψήφο.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet