Τι βιολί βαράει η εφημερίδα Ανδριακή;

Του Διαμαντή Μπασαντή

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα (ήτοι 9 μήνες) η εφημερίδα Ανδριακή εξέφρασε μέσα από ενυπόγραφα απαξιωτικά πρωτοσέλιδα σχόλια απόψεις για την πολιτική και τους πολιτικούς. Δυστυχώς όπως έγραψε και ο Τσόρτσιλ στις δημοκρατίες δεν υπάρχει πολιτική και διοίκηση χωρίς πολιτικούς. Άρα κατεδαφίζοντας και τσουβαλιάζοντας όλους τους πολιτικούς πάμε άναυλοι στον ολοκληρωτισμό. Αυτά για να μαθαίνουν αυτοί που γράφουν χωρίς να ξέρουν…

Το αστείο είναι πως τα επιθετικά σχόλια στόχευαν ελάχιστα (μάλλον για ξεκάρφωμα την διοίκηση Γλυνού) και εστίαζαν κυρίως στην αντιπολίτευση και στον επικεφαλής της κ. Σουσούδη! Τα ίδια ακριβώς έλεγε προεκλογικά όλως τυχαίως και η απερχόμενη διοίκηση της Άνδρου. Τι σύμπτωση ε;

Το πιο αστείο είναι πως η Ανδριακή στο προεκλογικό τεύχος της (4 μέρες προ των εκλογών!) μιλούσε για «τρεις υποψήφιους, τρεις ιδέες, τρεις προτάσεις» τσουβαλιάζοντας τον παρόντα και αγωνιζόμενο κ. Σουσούδη μαζί με μια διοίκηση που ήταν παντελώς απούσα επί χρόνια. Τέτοια αμεροληψία!

Η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας με το που έβγαλε το προεκλογικό τεύχος έκανε κι ένα 24ωρο πέρασμα από την Χώρα. Όμως δεν έκανε τον κόπο να παρακολουθήσει καμία από τις δύο τελευταίες πολιτικές συγκεντρώσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής.

Την επόμενη, συζητώντας με σημαντικό στέλεχος του νησιού, ρωτήθηκε: «Γιατί δεν κατέβηκε να ακούσει τις δύο ομιλίες» και «πως μπορεί να γράφει όταν δεν κάνει τον κόπο να πάει να δει και να ακούσει;». Απάντησε: «θα δω τα βίντεο την Δευτέρα»!

Και έλαβε πληρωμένη απάντηση: «Μα αφού δεν ψηφίζεις στην Άνδρο και δεν έκανες τον κόπο να κατεβείς να δεις τις συγκεντρώσεις τότε γιατί ήρθες στο νησί;»

Η κυρία εφυγε βιαστική να προλάβει το καράβι για να ψηφίσει την επομένη στα Βριλήσσια! Κάποτε η εφημερίδα της έγραφε πρωτοσέλιδα με μεγάλα γράμματα: «αγαπάς την Άνδρο ψηφίζεις στην Άνδρο»!!

Τα παραπάνω δεν θα τα έγραφα. Είχα ξεχάσει την Ανδριακή. Όπως μάλλον την έχει ξεχάσει και το μεγαλύτερο μέρος της Άνδρου. Αλλά ένας ανδριώτης μου ζήτησε θυμωμένος το βράδυ των εκλογών να δω τι έγραφε στο site. Εκεί διάβασα ένα απαξιωτικό σχόλιο που έγραφε "περί χρημάτων που έπεσαν στο νησί και ιματζ μέϊκερ και επικοινωνιολόγων".

Εδώ πρέπει να υπερασπιστώ τον ατυχήσαντα κ. Μαλταμπέ, ο οποίος έστω και τις τελευταίες βδομάδες προσπάθησε να  σχεδιάσει μια πολιτική και επικοινωνιακή τακτική συμβουλευόμενος  κάποιον ειδικό. Καλά έκανε. Στην εποχή μας πρέπει να ρωτιούνται οι ειδικοί, όχι οι ανειδίκευτοι…

Τώρα αν στους επικοινωνιολόγους η εφημερίδα εννοεί κι εμένα (λόγω διδακτορικού, συγγραφικού, επαγγελματικού και διδακτικού έργου) ένα έχω να ρωτήσω:

       -      Εσείς κ. Φωτοπούλου που απαξιώνετε από την Ανδριακή επαγγέλματα, ειδικότητες και σπουδές τι έχετε σπουδάσει;

Είναι προφανές πως η ιδοκτήτρια της εφημερίδας ζώντας στα εξωτικά Βριλήσσια και βυθισμένη στην άγνοια για τα συμβαίνοντα στο νησί μας μάλλον περίμενε δεύτερο γύρο και σνόμπαρε τον προεκλογικό αγώνα. Κακός σύμβουλος η έπαρση και χειρότερος η άγνοια… Ακόμα πιο χειρότερος όμως η απόκρυψη δημοσιεύματος. Ξανακοιτάζοντας, λοιπόν, το site της Ανδριακής το πρωί της Δευτέρας των εκλογών διαπίστωσα με έκπληξη πως είχε εξαφανίστει το επίμαχο σχόλιο. Όμως, η εφημερίδα επανερχόταν επιθετική και με θράσος και ύφος ιεροεξεταστή ρωτούσε τον κ. Σούσουδη:

-      «Τι θα κάνετε για την Άνδρο κ. δήμαρχε;»…

Εκεί έσκασα στα γέλια. Σε καλό μας. Ως προς το τι θα κάνει ο κ. Σουσούδης ας απαντήσει αυτός. Όμως, από την μεριά μου αναρωτιέμαι: Εδώ και 11 μήνες η εφημερίδα ρώτησε ποτέ τον κ. Γλυνό «τι έκανε στην Άνδρο τόσα χρόνια»; Και όλως τυχαιως αξημέρωτα την Δευτέρα των εκλογών ρωτά το νέο δήμαρχο τι θα κάνει;

       -      Ας μάθει πως μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναλαμβάνει επισήμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα το σημαντικό.

Το «εν Άνδρω», ως ηλεκτρονικό περιοδικό της Άνδρου, το βράδυ των εκλογών, έχοντας κερδίσει τη μάχη της ενημέρωσης, με πενιχρά μέσα αλλά πολύ κέφι, ανακοίνωσε εγγράφως στους 11679 επισκέπτες του (το νούμερο συνεχίζει να ανεβαίνει) το τι θα κάνει και τι στάση θα κρατήσει από εδώ και πέρα. Τα εκατοντάδες θετικά σχόλια που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πως έχουμε επαφή με την κοινωνία της Άνδρου.

Αλήθεια η Ανδριακή, ως έντυπο μέσο, έχει πια καμία επαφή με την Άνδρο; Τι προσφέρει στο νησί τώρα πια πέρα από περιγραφές τσαγιών και εκδρομών, κάτι βαφτίσια και κάτι αγγελτήρια κηδειών; Εκτός βεβαίως από τον εμφανή πολιτικό καιροσκοπισμό της! Αλήθεια τι βιολί θα βαράει από εδώ και πέρα εκτός από την εξ αποστάσεως και αφ' υψηλού "καθοδήγηση" σε μια κοινωνία για την οποία προφανώς αδιαφορεί και αγνοεί;

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet