Μετρήσεις και ερμηνείες πριν την ευρωκάλπη της Κυριακής

 

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Τι μας λένε οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν την κάλπη;

·       Πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ γύρω στο 3%.

·       Πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24% και η ΝΔ στο 21%.

·       Πως Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και Ελιά είναι γύρω στο 7%.

·       Πως ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ είναι στο 3%.

·       Πως ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι είναι γύρω στο 2%.

·       Κάτι άλλο είναι γύρω στο 5%.

·       Και αναποφάσιστοι είναι 13% περίπου.

Τι θέλει ο κόσμος;

Το 60% περίπου δεν θέλει εθνικές εκλογές και το 40% θέλει.

Ποιοι είναι οι αναποφάσιστοι;

Το 21% είναι αριστεροί και κεντροαριστεροί, το 21% κεντρώοι, 20% δεξιοί και κεντροδεξιοί. Υπάρχει και ένα 27% που δεν έχουν κάποια πολιτική αναφορά.

Τι μας λένε τα παραπάνω στοιχεία;

Πως η πολυδιάσπαση είναι το μόνο σίγουρο. Και πως όποιος κερδίσει και όπου κι αν φτάσει δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Χρειάζεται συμμάχους. Βλέπετε εσείς κανέναν να μιλά για συμμαχίες; Να έχει επεξεργαστεί  ένα πρόγραμμα για συμμαχίες; Και μην ακούμε κάτι αόριστα εμείς προτείνουμε και οι άλλοι δεν ακούνε, που τα λένε μερικοί άρτι αφιχθέντες στην πολιτική.

Πρακτικά παρά τις τόσες παρουσίες υπάρχει πλήρης απουσία ουσιαστικής πρότασης για την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό το βλέπουν οι πολίτες και δεν θέλουν εκλογές. Γιατί εκλογές σημαίνει πρόταση για κυβέρνηση και όχι πρόταση «να βγω εγώ πρώτος και μετά σου λέω».

Και τώρα να σας θυμίσω πως ψηφίζουμε για ευρωπαϊκές εκλογές!!! Μάλιστα! Δεν ψηφίζουμε για εθνικές εκλογές! Αλλά  χάρη στην πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πρεμούρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν μιλά για Ευρώπη. Αλλά για την επόμενη ή μη κυβέρνηση της χώρας!!!

Αστεία πράγματα; Όμως όχι και τόσο. Μιας και όταν κάθε φορά που πάμε στην κάλπη είτε για δημοτικές είτε για περιφερειακές είτε για ευρωπαϊκές είτε για σωματειακές είτε για εκλογές σε συλλόγους γονέων τα κόμματα παίρνουν εκλογικές θέσεις εθνικής αναμέτρησης. Έτσι χάνεται πάντα το διακύβευμα  και όλοι ψηφίζουν χρόνια τώρα  «γουρούνι στο σακί».

Αυτή η γενικευμένη λογική δυστυχώς έβρισκε και βρίσκει γενική εφαρμογή σε όλους. Όμως έτσι δεν διαχωρίζονται τα επίπεδα αναμέτρησης και αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία. Ευτυχώς, όμως, οι πολίτες απέδειξαν στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές πως τα πρόσωπα μετράνε. Τουλάχιστον αυτό λένε τα αποτελέσματα σε πολλά  μέρη της Ελλάδος.

Τι περιμένουμε από την κάλπη;

Μια επιβεβαίωση αυτών που ξέρουμε και αυτών που χοντρικά λένε οι μετρήσεις. Ήτοι με την κατανομή των αναποφασίστων και την αυξημένη αποχή θα ανέβουν τα ποσοστά όλων κατά τι. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 25%, η ΝΔ θα φτάσει το 23%, οι μικρομεσαίοι θα κυμανθούν μεταξύ 8-10%, οι επικινδύνως στο όριο θα το ξεπεράσουν και οι μικροί να πάρουν και αυτοί ότι τους ανήκει.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

Πως ακόμα μια φορά το μήνυμα και αυτών των εκλογών θα χαθεί στις ερμηνείες. Αλλά τι ερμηνείες να κάνεις για τα τόσο περιορισμένα ποσοστά των μεγάλων, τα ακόμα πιο περιορισμένα των μικρομεσαίων και των μικρών;

Είναι προφανές πως όταν κατακαθίσει η σκόνη θα δούμε πως κάτι χάθηκε στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές: η Ευρώπη! Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα ψηφίσουν με βάση τις δικές του εθνικές αντιπαλότητες.

Να που σε αρκετές περιπτώσεις είμαστε καθαρόαιμοι ευρωπαίοι, παρά την υπέροχη γκρίνια μας.

Αγάντα αδέρφια πάμε για ψήφο και αυτή την Κυριακή.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet