Γιάννης Καπάκης Νίκος Τόσκας: Τον Ιούνιο κόμπαζαν για ετοιμότητα στην πυρόσβεση, τον Ιούλιο καήκαμε….

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΚΑ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - 27/07/2018

Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα κόμπαζαν στις 7 Ιουνίου 2018 στην Βουλή πως η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν»! Στις 23 Ιουλίου 2018 αφανίστηκαν δύο οικισμοί της Αττικής (Μάτι & Κόκκινο Λιμανάκι) με 84 νεκρούς και οι δύο αρμόδιοι δηλώνουν πως "όλα έγιναν σωστά"! Δηλάδή "αν είχαν γίνει λάθη" - κατά τη γνώμη τους - πόσους νεκρούς θα μετράγαμε;

Διαβεβαιώσεις για την εξαιρετική δυνατότητα που έχει ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός ειδικά στην Αττική και σε περιοχές με περιαστικά δάση, όπως στο Μάτι και την Ραφήνα, έδινε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στις 7 Ιουνίου 2018 σε επιτροπή της Βουλής. Υποστήριζε δε ότι οι πυρκαγιές του Οκτωβρίου 2017 στην Πορτογαλία οδήγησαν στο θάνατο 45 ανθρώπους γιατί «δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας».

Στην ίδια συνεδρίαση όπου πολιτική ηγεσία, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική κλήθηκαν για να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει ενός θερμού καλοκαιριού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωνε πως επιδίωξη «είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο» και πως «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων (σ.σ. βαρέα ελικόπτερα κλπ) θα είναι στην Αττική».

Ωστόσο, η τραγική κατάληξη της πρώτης πυρκαγιάς στην Αττική με τους τουλάχιστον 84 νεκρούς στο Μάτι οδηγεί στο συμπέρασμα πως είτε οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ήταν ψευδείς είτε οι άνθρωποι που κλήθηκαν να συντονίσουν τον «εξαιρετικό μηχανισμό» εγκληματικά ανεπαρκείς.

Ειδικότερα, ο κ. Καπάκης ξεκινώντας την εισήγησή του αμέσως μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει μια μεγάλη φωτιά ανέφερε με ύφος στα όρια του κομπασμού πως η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν».

«Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο «μαύρα» τα πράγματα. Δεν το λέω αυτό, γιατί θέλω να ωραιοποιήσω κάποια κατάσταση. Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν. Ξέρετε τι συζήτηση γίνεται στην Πορτογαλία, που κάηκαν 4,5 δισ. στρέμματα; Η συζήτηση είναι συνεχής και κάηκαν άνθρωποι, γιατί, ακριβώς, δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πέρυσι, είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές από την προηγούμενη χρονιά. Ξεπεράσαμε τις 10.000 πυρκαγιές. Ωστόσο, η είδηση μιας πυρκαγιάς είναι όταν γίνεται μεγάλη. Όταν είναι μικρή και πηγαίνει το πρώτο αυτοκίνητο με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου, που ξέρουμε ποιες είναι οι επικίνδυνες ώρες, έχουν σβηστεί πολλές φωτιές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι: «Πέρυσι σβήστηκαν, εξαιρετικά, δύσκολες πυρκαγιές που δεν τις μάθατε ποτέ. Στη Δυτική Αττική ξέσπασε φωτιά, που την έσβησαν τα παιδιά της ΕΜΑΚ, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, γιατί όταν ανέβηκαν στο βουνό τη νύχτα, είχε 5 μποφόρ και απειλούσε η φωτιά να περάσει στην Πάρνηθα, αλλά δεν την έμαθε κανείς.

Άρα, θέλω να πω, ότι έχουμε έναν, εξαιρετικά, πολύ καλό δασοπυροσβεστικό μηχανισμό. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει, πλέον, είκοσι χρόνια εμπειρίας και αυτό αρχίζει και φαίνεται. Σας το λέω γιατί έχω την εμπειρία αυτή από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ξέρω πώς ήμασταν το 1998 και ξέρω και ποιες δυνατότητες και ικανότητες, έχουμε τώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας δήλωσε μεταξύ άλλων στην ίδια συνεδρίαση πως «Η επιδίωξή μας είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο. Αυτό τι σημαίνει: Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, γιατί εμπλέκεις περισσότερα μέσα, αλλά αυτό είναι το σωστό, γιατί άμα πάρει η πυρκαγιά έκταση, ξέρετε ότι δύσκολα μετά ελέγχεται».

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε τα Σώματα Ασφαλείας έχουν drones «για επιτήρηση των διαφόρων περιοχών που είτε υπάρχει πυρκαγιά είτε προσέχουμε για λόγους πρόληψης». Αναφορικά δε με την Αττική ανέφερε ότι «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων θα είναι στην Αττική, δηλαδή τα βαρέα ελικόπτερα, εκτός από ένα που σας είπα ότι θα είναι στην Ανδραβίδα, πλην όμως, εδώ στην Αττική θα είναι το κέντρο. Για παράδειγμα, αύριο (σ.σ. 8 Ιουνίου 2018) υπάρχει μεγάλος δείκτης κινδύνου στην δυτική Πελοπόννησο.

Έχει ήδη αναπτυχθεί το ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο και θα αναπτυχθεί και αύριο το πρωί και άλλο ένα ελικόπτερο, γιατί πρέπει να δίνουμε ευελιξία και τα μέσα μας να τα προσανατολίζουμε, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου που υπάρχει σε κάθε περιοχή, ώστε να υπάρχει η γρήγορη αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Αυτά είναι τα δεδομένα. Ίσως ξέχασα κάποια στοιχεία, αλλά από εκεί και πέρα, μπορεί να σας ενημερώσουν για επιπλέον θέματα ο Γενικός Γραμματέας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου η επιτήρηση των δασών, από κλιμάκια στελεχών του πυροσβεστικού σώματος. Επιμένουμε στην επιτήρηση και επιμένουμε στην έγκαιρη ειδοποίηση»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet

ΚΑΜΜΊΑ ΔΙΑΦΟΡΆ ΤΟ 2007 ΜΕ ΤΟ 2018
ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

1------24 Αυγούστου 2007:
η ημέρα που ο Γ. Παρασκευόπουλος έχασε όλη την οικογένειά του στη φωτιά της Ηλείας.
«Εχω το τραγικό «προνόμιο» να είμαι από τους δυστυχέστερους ανθρώπους στον κόσμο…Είμαι ο πατέρας , ο σύζυγος και ο υιός των έξι τραγικών θυμάτων, κάτω από πρωτοαφνείς συνθήκες , κατά τις πυρκαγιές της 24ης Αυγούστου 2007, πλησίον του ΔΔ Αρτέμιδας του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας. Και τώρα πρέπει να βρω τη δύναμη και να υπερβώ την τραγικότητά μου , την συντριβή μου και την ανυπόφορη μοναξιά μου , και να αγωνιστώ, με όλες μου τις δυνάμεις , για να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι υπεύθυνοι για το μεγάλο έγκλημα και το ασύλληπτο ξεκλήρισμα όλης της οικογένειάς μου…»
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.koutipandoras.gr/article/24-aygoystoy-2007-i-imera-poy-o-g-paraskeyopoylos-ehase-oli-tin-oikogeneia-toy-sti
.........................................................................

2------Το χρονικό της τραγωδίας στην Πελοπόννησο

Ποιοι κάθησαν στο εδώλιο για τους 63 νεκρούς στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Η υπόθεση τελεσιδίκησε οκτώ χρόνια μετά και οι κατηγορούμενοι εξαγόρασαν τις ποινές με 5 ευρώ την ημέρα...
Συνολικά εκείνη την ημέρα 63 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους....
Περίπου 1.500 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Σχεδόν 4,5 εκατ. ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη και μαζί τους περισσότερα από 60.000 ζωντανά. Για «ανείπωτη εθνική τραγωδία» έκανε λόγο τότε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ στην ιστορία πέρασαν οι δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, περί «ασύμμετρης απειλής»
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/poioi-kathisan-sto-edolio-gia-toys-63-nekroys-stis-fonikes-pyrkagies-tis-ileias-to-2007-i-ypothesi-telesidikise-okto-chronia-meta-kai-oi-katigoroymenoi-exagorasan-tis-poines-me-5-eyro-tin-imera/

..........................................................................................

3-----Οι φωτιές της Ηλείας το 2007 και της Αττικής το 2018!
Ποια η διαφορά κατά τον ΥΕΘΑ
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Καραμανλή στις μεγάλες φωτιές της Ηλείας, στις οποίες θρηνήσαμε νεκρούς. Είναι και σήμερα υπουργός.
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.militaire.gr/oi-foties-tis-ileias-to-2007-kai-tis-attikis-to-2018-poia-i-diafora-kata-ton-yetha/

This comment was minimized by the moderator on the site

Φελλοί τύπου Καπάκη έχουν κατακλύσει τις ¨ηγεσίες¨ Γ.Γ, εταιρειών και υπηρεσιών του Δημοσίου. Ατυχώς και η Άνδρος προσφέρει τους διαθέσιμους φελλούς, τους περιφερόμενους υπερκομματικούς σάλιαγκες που στρογγυλοκάθονται (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) σε μια θεσάρα Δημοσίου μετά από μια παταγωδώς αποτυχημένη καριέρα και μετά να δεις δόξες: τσάμπα τραπεζώματα, πρώτη θέση θεωρείο στις θρησκευτικές γιορτές, ύφος περισπούδαστο, κενό βλέμμα (σε βλέπουν μόνο όταν χρειάζονται καμμιά εξυπηρέτηση) κι από έργο ΜΗΔΕΝ. Μην έρθει η κακιά η ώρα και αποκαλυφθεί με τραγικό τρόπο η ανυπαρξία τους και το πραγματικό κοινωνικό κόστος της. Δυστυχώς,τις τελευταίες μέρες, το κόστος αυτό μετριέται σε ανθρώπινες ζωές, συγνώμη δεν ακούγεται και εφησυχασμός δεν μας επιτρέπεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΚΚΛΗΣΗ: Παρακαλουνται οι εθελοντές στα κέντρα συγκέντρωσης υλικών για τους πυροπληκτους, όταν γεμίζουν τα ράφια, να μην πετάνε στην ανακύκλωση τα χαρτοκουτα, αλλά να τα στείλετε στην Μητροπόλεως στο γραφείο Γεν.Γραμ.Πολιτ.Προστασιας . Θα χρειαστούν την Τετάρτη για εκκαθάριση. Στο καλό και εις άλλα με υγεία!

This comment was minimized by the moderator on the site

Να ξέρατε πόσα χρόνια περίμενε αλλάζοντας κόμματα ο Καπάκης να βρει μια καρέκλα να κάτσει και να διοικήσει. Από το βαθύ ΠΑΣΟΚ στον ελαφρό ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν του έδωσαν καρέκλα δεν άφησε το σκαμνάκι της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Καβάτζα για την επιστροφή στην Άνδρο της ζωής του στην οποία έχει μείνει ελάχιστα τα τελευταία 30 χρόνια.
Ξεπέρασε την προηγούμενη φωτιά της Αττικής όταν τον έκραξαν οι πυροσβέστες στα κανάλια. Κρύφτηκε μετά, πίσω από την φανταχτερή Ρένα Δούρου, στους δεκάδες νεκρούς της Μάνδρας. Και προσπάθησε να ξεπεράσει τους 87 νεκρούς της Ραφηνας με αμερικανιές στον Τσίπρα (να σας πω πως λέγεται στα αμερικάνικα αυτή η πυρκαγιά).
Όμως μετά το φιάσκο Τζανακόπουλου-Τόσκα-Παππά η έξοδος Καπάκη είναι μονόδρομος. Πως να τον στηρίξει ο Κοτζιάς με το Πράττω που δεν πράττει; Πως να τον στηρίξει ο Τόσκας που δεν πράττει και φεύγει κι αυτός για να σωθει ο Τσίπρας της "πολιτικής ανευθυνο-υπευθυνότητας; Τον πήραν είδηση και οι δημοσιογράφοι της Αθήνας αυτόν τον εθνικό αστέρα της πυροπραστασίας που πήγε να το γυρίσει καπάκι με το "ολα καλά"! Και "ευτυχώς που χάθηκαν μόνο τόσοι" όπως είπε ο άλλος εθνικός αστέρας ο Πάνος Κατακαημένος. Τελικά βγήκε χτες ο καθηγητής Συνολάκης και μάθαμε πόσο συνολικά άσχετος είναι ο Καπάκης της απολίτικης προστασίας.
Τι του μένει του Καπάκη; Φούντα με μαργαριτάρι! Να πουλήσει "εμπειρία" και πολιτική προστασία στους αποδεκατισμένους της χωροθέτησης! Ένας κολλημένος που ψάχνει χρόνια τωρα κάποια εξουσία. Και που όταν την άσκησε έδειξε πως ένας στόκος που μετά τόσους νεκρούς αναζητά ακόμα ένα κάποιο πολιτικό μέλλον!

This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

Να προστεθεί από την Μ. στο λαμπρό βιογραφικό του Καπάκη. που περιφέρει ενόψει της καθόδου του για δήμαρχος Άνδρου, η αλάνθαστη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Βγάζουν μάτι οι ικανότητες του μεγάλου...

Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ''ΚΙΤΡΙΝΟ ΘΕΜΑ''...ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟ ''ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ'' ΠΟΥ Ο ΚΟΜΙΣΤΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΘΕΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ...ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ....ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ...ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΤΑ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ, ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ '' ΕΝ ΑΝΔΡΩ'' ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ....ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ (ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΙ) ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΠΑΚΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ, ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΔΙΧΕΙΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ !!!!!
ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ SITE .....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το αρθρο που αναδημοσιεύουμε λέει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ που δείχνουν την ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ή τα ΨΕΜΑΤΑ του Γ. Καπάκη. Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτά ή όχι! Προφανώς όχι. Και γι' αυτό πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. "Ότι του φανεί του Λολοστεφανή..."
Το site ΕΝ ΑΝΔΡΩ έχει κοντά 8.000 ακόλουθους. Καθημερινά το διαβάζει το 44% όλης της Άνδρου ή αλλιώς 2.000 - 3.000 μοναδικοί επισκέπτες. Εσάς το 3%!!! Αυτό κάτι λέει αν δεν καταλάβατε. Για την εγκυρότητα του διαβάζεται και στην Αττική και στις Κυκλάδες. Η δική σας λύπη, λοιπόν, μάλλον αφορά τις δικές σας θλιβερές επιλογές...
ΥΓ Αδιαφορούμε αν κάποιοι θεωρούν τις εφημερίδες από τις οποίες αναδημοσιεύουμε θέματα που αφορούν την Άνδρο κίτρινες, κόκκινες, μπλε, εμπριμέ ή κάτι άλλο. Τα επιχειρήματα και τα γεγονότα που αναφέρονται μετράνε. Όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης: "ΟΥΧΙ Ο ΛΕΓΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ"....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Απορώ που απορούν με τον Γιάννη Καπάκη τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Εμείς στην Άνδρο ζήσαμε μαζί του την μεγάλη πυρκαγιά στις Μένητες πριν μερικά χρόνια όταν ως επικεφαλής συντόνιζε την πυροσβεστική Άνδρου. Την ώρα που η φωτιά κατέβαινε για τις Μένητες ο μπουλντοζιέρης ζ΄τησε άδεια να κάνει δρόμο να βγουν τα πυροσβεστικά να κόψουν τις φλόγες πάνω από το χωριό. Τότε ο επιτελικός Γιάννης Καπάκης είπε πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί έπρεπε να έχουν άδεια του δασαρχείου για να ανοιξουν δρόμο στα δασικά! Οι Μένητες γλύτωσαν χάρη στην παρουσία του τότε Δημάρχου Κορθίου Γιάννη Γλυνού που πήρε την ευθύνη πάνω του έδωσε εντολή μπήκε η μπουλντόζα άνοιξε τον δρόμο και πέρασε η πυροσβεστική! Ο άνθρωπος είναι στόκος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Να τον χαίρεστε, άντε και δήμαρχος !