"Ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα" ή άλλως "κι αυτή η νίκη ήταν του λαού"!...

ακόμα  

Ο λαός της Χώρας αποφασίζει: έργα ή λόγια. Κι αποφάσισε - χωρίς πολλά λόγια - μόνο... λόγια!!!

Το παραπάνω ποδοσφαιρικό σύνθημα δονούσε τις εξέδρες του Αλκαζάρ (ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕ Λάρισας) στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Είχα μόλις επιστρέψει από Αγγλία κι είχα νωπές τις ποδοσφαιρικές μνήμες των λίγων αγώνων που είχα παρακολουθήσει στο Λονδίνο (Τοτενάμ-Άρσεναλ, Τσέλσι-Λέστερ, Τότεναμ-Μάντσεστερ Γιουνάτεντ). Εκείνο το ευφάνταστο, χιουμοριστικό και ρυθμικό σύνθημα των Λαρισαίων (που πήραν το πρωτάθλημα εκείνη την χρονιά) με εντυπωσίασε όσο και τα τραγούδια των Άγγλων στις κερκίδες.

Την ίδια εποχή γίνονταν εκλογές στην Ελλάδα και τους δρόμους δονούσε (μετά τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου) το σύνθημα: "κι αυτή η νίκη είναι του λαού"!!! Ο λαός που στήριξε τον Ανδρέα είχε νικήσει! Ποιον; Τον λαό του Μητσοτάκη! Περίεργη εξίσωση. Στους πολλούς άρεσε. Σ' εμένα πάντως μου άρεσε το σύνθημα της Λάρισας. Είχε χιούμορ, είχε ελπίδα. Αλλά δεν μου άρεσε το σύνθημα του Ανδρέα. Ήταν λαϊκισμός του χειρότερου είδους. Και νοηματικά ήταν μια βλακεία. Ποιους είχε νικήσει ο λαός; Το άλλο μισό του; Απίστευτο...

Μεγάλωσα στην μεταπολίτευση. Σε μια εποχή μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής κινητικότητας, όπου εγώ ο γιός ενός ανδριώτη θερμαστή βρήκα ευκαιρίες και ξεπέρασα τα στενά όρια της οικογένειας μου. Και βρέθηκα στους πολιτικούς κύκλους μιας διανοητικής ελίτ, που ήθελε την Ελλάδα στην Ευρώπη και τους Έλληνες στον κόσμο. Αυτός ήταν άλλωστε ο τίτλος του διδακτορικού που έγραψα σε Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική. Οι άνθρωποι που συναναστράφηκα τότε με χάραξαν. Ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Γρηγόρης Γιάνναρος, ο Γεράσιμος Αρσένης, η Λούκα Κατσέλη, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Έντμουντ Κήλυ, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Πίτερ Μάκριτζ, ο Πίτερ Γκόλντινγκ, ο Γκράχαμ Μέρντοκ, η Μελίνα Σεραφετινίδου, ο Νάσος Βαγενάς, ο Σάμης Γαβριηλίδης κ.α. 

Ήταν μια εποχή ιδεών, αλλά και ιδεολογημάτων! Από τη μια μεριά είμαστε "εμείς", του 3%, που χάναμε. Κι από την άλλη ο "λαός" που νικούσε ασταμάτητα. Που πήγαινε από τη μια νίκη στην άλλη. Και πανηγύριζε ξέφρενα στους δρόμους και στις πλατείες. Κατά περίεργο τρόπο ήταν ο ίδιος λαός, που πανηγύριζε αργότερα τη νίκη του Μητσοτάκη. Μετά πάλι τη νίκη του Ανδρέα. Μετά του Σημίτη. Μετά του Καραμανλή. Μετά πανηγύρισε τη νίκη του Γιώργου. Και κάπου εκεί τέλειωσαν τα πανηγύρια και... χρεωκόπησε η χώρα!!! Και ο "λαός" βγήκε στην πάνω και στην κάτω πλατεία αγανακτισμένος για... να κάψει τη Βουλή!!! Μετά όμως εξελέγησαν οι Τσίπρας-Καμένος. Και πάλι ο λαός πανηγύρισε ξέφρενα. Μετά όμως ήρθε η ταφόπλακα του τρίτου μνημονίου. Και κάπου εκεί σταμάτησε ο λαός να πανηγυρίζει. Με τα χρόνια έγινε λίγο πιο σοφός. Ψήφισε Κυριάκο τέσσερις φορές συνέχεια. Αλλά δεν πανηγύρισε. Κάτι είχε μάθει από νίκες και πανηγύρια ο λαός. Και περίμενε έργα κι όχι λόγια.

3.200.000 ευρώ κόστισε το νέο δημοτικό σχολείο που έφτιαξε ο δήμαρχος των έργων για τα παιδιά της Χώρας και των Στενιών. Όμως ο λαός της Χώρας και των Στενιών, καθώς και οι μετακινούμενοι εποχιακοί του καλοκαιριού δεν ενδιαφέρθηκαν. Του γύρισαν την πλάτη και ψήφισαν τον δήμαρχο που έπεφταν τα ταβάνια στα θρανία. Για την Άνδρο... ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα!...¨" 

Στην Άνδρο όμως ακόμα ζούμε στην εποχή των λόγων. Όχι των έργων. Ο λαός πανηγυρίζει στα λόγια κι όχι στα έργα! Τα έργα ο λαός τα αποδοκίμασε στις 8 Οκτωβρίου. Η Χώρα με δημόσια έργα εκτελεσμένα 6 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια ψήφισε μαζικά τον πρώην δήμαρχο, που δεν βούλωσε μια λακκούβα!!!! Οι Στενιές, με τα δύο γεφύρια τους και το υδραγωγείο τους ανακαινισμένα, ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τον δήμαρχο των λόγων.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ζήσαμε "μια εποχή στην κόλαση" της τοξικότητας και του κοινωνικού ρατσισμού. Οι φράσεις "μιάσματα",  "χοντρός ταβερνιάρης", "κίτρινος" και άλλα αντίστοιχου γηπεδικού μεγαλείου έγιναν σλόγκαν! Φράσεις ταξικές, τοξικές και ρατσιστικές! Όμως ο λαός που "πάντα νικά" και "πάντα επιβραβεύει" τους "καλύτερους" τα χώνεψε αμάσητα. Και ενέδωσε πλειοψηφικά πάλι στην παραπολιτική αντιπαράθεση. Κι έφερε πίσω τον "γιατρό" των λόγων. Με ή χωρίς έργα ήταν γιατρός! Είχε στάτους. Είχε και εκατοντάδες εισιτήρια στα καράβια, για να φέρει εκατοντάδες ψηφοφόρους στη Χώρα και στις Στενιές. Κάπως έτσι με την μαζική μετακίνηση πληθυσμών πέτυχαν οι Στενιές και η Χώρα να ανατρέψουν το 7% της δημοσκόπησης. Ήταν μόνο 400 ψήφους διαφορά. Έτσι, "νικάνε" μερικές φορές οι λαοί. Παίρνουν και την βοήθεια του... κενού! Αλλά έτσι χάνουν οι κοινωνίες.  

Και κάπως έτσι φτάσαμε προχτές βράδυ να φωνάζει η Χώρα το απαράμιλλου γηπεδικού μεγαλείου σύνθημα: "σεισμός, σεισμός, έρχεται ο γιατρός"! Δεν έμειναν όμως εκεί οι γηπεδόβιοι. Την επομένη ξέσπασαν και σε αγοραίες ύβρεις κατά του Εν Άδρω. Ήταν οι λούμπεν της τοξικότητας, του φανατισμού και της ημιμάθειας. Περίμεναν τόσα χρόνια στη γωνία μια ευκαιρία. Την βρήκαν. Και αφήνοντας στην άκρη τα 5 βιβλία μας προσφορά στην Άνδρο του πολιτισμού και της ιστορίας άρχισαν να βρίζουν. Πάλι καλά που δεν έκαψαν τα βιβλία κι έμειναν στις βρισιές. Τι να πούμε; Αυτή είναι η δική τους Άνδρος. Η δική μας ταξιδεύει ακόμα στο όνειρο του μπάρμπα Σταμάτη, που δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει. 

(Για την ιστορία: Αυτοί που δεν αξιώθηκαν να διαβάσουν ούτε μια σελίδα τω βιβλίων μας για την Άνδρο βρίζουν αυτόν που με τις τις σελίδες ιστορίας και πολιτισμού του ταξίδεψε το νησί του πατέρα του πολύ πέρα από τα όρια του. Μια λεπτομέρεια: πριν χρόνια άνθρωποι από την Χώρα - όπως αυτοί - έβρισαν σκαιώς τον σπουδαίο ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Ο Ανδρέας που αγαπούσε την Άνδρο δεν ξαναπάτησε ποτέ στη Χώρα. Πήγαινε πια μόνο στο ταπεινό Μπατσί...

Αυτά τα λίγα από τις εντυπώσεις των δύο πρώτων ημερών της "νέας πολιτικής εποχής". Αν δεν σας αρέσουν θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Ούτε εμάς αρέσουν. Τι να κάνουμε όμως; Να μην τα γράψουμε κλείνοντας τα μάτια στα γεγονότα; Ή, να τα γράφουμε στέλνοντας το πολιτικό-ποδοσφαιρικό μήνυμα προς τους γηπεδόβιους πως: "ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα";...

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ένας προβληματισμός...
Πρώτη φορά στα εκλογικά μου χρόνια είδα τέτοιο φανατισμό, τοξικότητα, πόρωση στα όρια τού μίσους.
Υπάρχουν τόοοοσο μεγάλα συμφέροντα σ' αυτό το μικρό δήμο;
Πώς θα συμπορευθούν οι γείτονες, συγγενείς, φίλοι στο καθημερινό Καλημέρα, μετά από αυτά;
Κάποια στιγμή μου πέρασε απ΄το μυαλό να ασχοληθώ ενεργά με τα δημοτικά κοινά.
Μετά από αυτή την πικρή εμπειρία ως θεατής και ψηφοφόρος, απέκλησα κάθε πιθανότητα. Έχω τρομάξει!
Ευχαριστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Παρέα είναι εδώ και γελάει μαζί σου και με την ημιμάθειά σου!!! Έμαθες όμως τον Τζάρτζανο, κάτι κάναμε τελικά μπράβο μας,άστον τώρα στην ησυχία του και ασχολήσου με τους σεισμούς και τους καταποντισμούς που έρχονται!!! Εμείς μιας και σου αρέσουν οι παροιμίες θα σου πούμε μία άλλη: Όταν το βόδι μπαίνει στο παλάτι δεν γίνεται το βόδι βασιλιάς το παλάτι γίνεται σταύλος. Διαχρονική, επίκαιρη και.............. ο νοών νοείτω!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να είναι αυτή η φωτογραφία η καλύτερη η άλλη θα είχε και τις υπόλοιπες της παρέας των βασιλοφρόνων.
Το μη χείρον βέλτιστον
ευχαριστούμε αλλά λυπηθείτε μας

This comment was minimized by the moderator on the site

Έρχομαι στην Ανδρο τα τελευταια 23 καλοκαιρια.Δεν γνωρίζω τους δημάρχους προσωπικά άλλα βλέπω το νησί.Και το νησί των τελευταιων ετων ήταν διαφορετικό,προς το καλύτερο,και το καταθετω με όλη την ειλικρίνεια μου.Κι όταν το βράδυ της Κυριακής μπηκα στο σαιτ σας να δω τα αποτελέσματα εξεπλαγην και απογοητευτηκα...Για άλλη μια φορα η γνωστή σε όλους ρήση "ο σοφός λαός"...διαψευδεται...Ίσως είναι και η μόνη που διαψευδεται καθημερινά και σε κάθε ευκαιρία ...Όσο για το άρθρο σας,πετυχημενο ,έξυπνο αυτό που λέμε και καταλαβαίνουμε πλέον όλοι...too the point!!!Βέβαια οι αλήθειες πονάνε και δεν ακουγοντε ευχαριστα.Ετσι είναι..Καλό χειμώνα στην αγαπημένη μου Άνδρο με υγεία για όλους!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΕΟΝ .
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΛΙΤΖΗ. ΑΜΕΣΗ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΕΝΤΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ .

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς κάτοικο χώρας αγαπητέ μου η φωτό με την κυρία σε πείραξε ?Την άλλη φορά θα σου βάλει ο Μπασαντης μια με ενάν Παπά να σε ευλογεί .Επίσης χάθηκε ο χωραιτης και οι παρέα που είναι όλοι αυτοί οι εγγράμματοι?Διαβάζουν ΤΖΑΡΤΖΑΝΟ για να μάθουν τρόπους σε εμάς τους αγράμματους??ΒΡΕ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ Η ΧΩΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΒΟΔΙΑ ΘΡΕΦΕΙ ΤΩΡΑ !!ΧΑ!ΧΑ!!!ΧΑ!!!!Καλή σα νύχτα ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυριε Μπασαντη, δεν ειμαι βερος Ανδριωτης, μεγαλωσα ομως στην Ανδρο και δεν υποστηριζω τον κυριο Σουσουδη και ενημερωνομε καθημερινα απο το σαιτ σας αλλα εχεται καταντησει λιγο γραγικος, δεν νομιζετε?

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όχι δεν το νομίζουμε. Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Και δεν μάς ενδιαφέρουν τα πολιτικά ή παραταξιακά σας φρονήματα. Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση χωρίς αυτά στο τραπέζι...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή ομολογώ ότι το άρθρο σας είναι ιδιαίτερα εύστοχο και πολύ έξυπνο. Όμως δυστυχώς αρκετοί δεν το καταλαβαίνουν. Επίσης για τους Χωραΐτες και τους Στενιώτες ξεχάσατε να γράψετε και για το γήπεδο που ανακατασκεύασε ο Κος Λοτσάρης, αυτό που επί δημαρχίας Σουσούδη διαλύθηκε στην κυριολεξία και κατέρρευσε.
Όσον αφορά στην ήττα του Δημάρχου εκτιμώ ότι έχετε ένα μικρό μερίδιο ευθύνης. Την τελευταία εβδομάδα ήσασταν πολύ σκληρός (όχι άδικα και τίποτα δεν ήταν ψέματα από όλα όσα αναφέρατε) με τον Σουσούδη και αυτό συσπείρωσε τους οπαδούς του. "Μας βρίζει ο Μπασαντής" έλεγε ο κόσμος στην αγορά και αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη γύρισε μπούμερανγκ. Κανείς δεν θέλει να ακούσει αλήθειες που πονάνε όταν πρόκειται για τον εκλεκτό του, συν τη σωρεία των ετεροδημοτών που έφερε δωρεάν στο νησί, συνετέλεσαν να πετύχει αυτήν την ισχνή νίκη.
Όσον αφορά στον Κο Λάσκαρη για τον οποίο διαφωνούμε, αποδείχτηκε ότι η υπερέκθεση στο σαιτ του έκανε τελικά κακό. Ήρθε η Κα Βρεττού από το πουθενά και την Ταϊλάνδη και κέρδισε την πρώτη Κυριακή. Σας έχω επανειλημμένως τονίσει την άποψη μου, ο Κος Λάσκαρης είναι ιδιαίτερα υπερεκτιμημένος.
Την ερχόμενη Κυριακή ο νυν Έπαρχος δεν πρόκειται να πάρει ούτε μια σουσουδική ψήφο. Κανείς τους και περισσότερο ο αρχηγός τους δεν ξεχνάει το unfair του 2019. Ακόμα και στην αγορά υπάρχουν άνθρωποι που είναι γείτονές του και εναντίον του. Προσωπικά εύχομαι να ηττηθεί κατά κράτος και να ασχοληθεί με το μαγαζί του που παραπαίει με το προσωπικό που έχει προσλάβει και την οικογένεια του.
ΥΓ. Τι την θέλατε αυτή τη φωτογραφία με τη Σακελλάρενα σε πρώτο πλάνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η φωτογραφία είναι τυχαία. Δύο έβγαλα. Η Καλύτερη ήταν αυτή. Για τον κ. Λάσκαρη μπορείτε μα ξεκουραστείτε πια. Ήταν συνεργάτης του κ. Λοτσάρη. Δεν υπάρχει άλλη Κυριακή. Έχασε. Μένει ένα εκλογικό τμήμα. Θα το δώσει το ΥΠΕΣ.
Η κ. Βρεττού - "καθόλου υπερεκτιμημενη" - με μηδέν εμπειρία και από το πουθενά κέρδισε. Την στήριξε η φαμίλια της, έταξε λαγούς με πετραχήλια, δεν τήρησε το off the record, (μάλιστα θρασύτατη μάς το πέταξε στη μούρη). Η κυρία, έχει δουλειές με φούντες το καλοκαίρι στο Γαυριο και με οικογένεια στην Ταυλάνδη θα παίρνει δραμαμίνες (έτσι έγραψε ή τις έγραψαν αφελώς) και θα έρχεται!!! Θα δούμε πόσες φορές τον χρόνο θα πηγαίνει στο επαρχείο. Είναι μια απορία.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για το εν ανδρω ισχύει: οργή λαού
Αυτός είναι και ο λόγος που σε διαβάζουν αλλα δεν τους ελέγχεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
ΤΙ ΑΓΝΟΙΑ ΘΕΕΜΟΥ...Μα σκοπός ενός μέσου είναι να διαβάζετε. Να εκπέμπει πολιτικό πολιτισμό να προβάλει τον πολιτισμό και να γράφει ιστορία. Δεν είναι να ελέγχει κανέναν. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται μόνο στα δικτατορικά καθεστώτα. Εμεις είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μας διαβάζουν και μόνο....Άλλωστε όλες οι διαφημισδτικές εταιρείες που μας κάνουν συνεχώς προτάσσεις την αναγνωσιμότητα μας βλέπουν στο Google Analytics. Κι όχι το πόσους ελέγχουμε.... Που δεν μας ενδιαφέρει κιόλας...
Και μια και τό φερε ο λόγος δεν ρωτάς πως νοιώθουν αυτοί που γράφουν στο πουθενά. Που τους διαβάζουν μόνο φίλοι και συγγενείς; Έχω μια απορία. Για ρώτα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μερικούς τους ενοχλεί το Εν Άνδρω. Όμως πως γίνεται και είχαμε 50.000 εισόδους για να δουν τα αποτλέσματα πανω από 17.000 μοναδικοί επισκέπτες. Πως γίνεται και διάβασαν 10.000 το προχθεσινό θέμα μας και 11.000 το χθεσινο; Πως γίνεται και το "η Ανδρος γύρισε σελίδα" και το διάβασαν 6.000 αναγνώστες σε μια μέα και το "ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαωρα' έφτασε σε 2.000 σε δύο ώρες;
Αφού δεν μας θέλετε μερικοί γιατί τα διαβάζετε; Πως και ενοχλείται ευγενικός Στενιώτης ετεροδημότης - που ήρθε, ψήφισε κι έφυγε, - από το γεγονός πως γραψάψαμε αυτό που έκανε αυτός και άλλοι 600 στις Στενιές και στη Χώρα; Γιατί δικαιολογείται;
Νόμιμο έίναι. Ηθικό... στα όρια της ηθικής. Μιας και αυτοί που δεν ζουν και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο στη Χώρα απαξιώνουν το έργο του νέου σχολείου χάριν του γεγονότος "να έχετε εσείς Στενιώτη δήμαρχο" και να χαιρόμαστε εμείς 20 μέρες το καλοκαίρι. Το σε πιο σχολείο θα πάνε τα παιδιά σας δεν μάς αφορά.
Αυτό γράψαμε και στεναχωρήσαμε κάποιους.
Τι να κάνουμε;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα