Δήμαρχος με πλήρη άγνοια των νόμων! Πως θα διοίκησει άραγε;

Φωτογραφία αρχείου από την εποχή των τηλεδιασκέψεων που κάποτε παρακολουθούσαμε.  

(Λίγο πριν το μεσημέρι έφτασε στο ταχυδρομείο μας επιστολή από το λογιστικό γραφείο του Χρήστου Βουραζέρη, η οποία συμπλήρωσε σε νομικό επίπεδο το πολιτικό αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις 16 ομαδικές απολύσεις που εξαπέλυσε με το καλημέρα της πρωτοχρονιάς ο επανελθών δήμαρχος Σουσούδης.

Απ΄ ότι φαίνεται μετά 5 χρόνια δήμαρχος ο κ. Σουσούδης, έχοντας ήδη προϋπηρεσία 5ετίας στη διοίκηση του Δήμου, δεν έχει γνώση των νόμων που διέπουν τις ομαδικές απολύσεις. Ο επανελθών δήμαρχος εμφανίζεται με πλήρη άγνοια της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους για τις ομαδικές απολύσεις. Απορούμε: με ποιες πολιτικές και κοινωνικές προσλαμβάνουσες θα διοικήσει ο δήμαρχος; Άγνωστο...

Και καλά αυτός δεν έμαθε. Δεν υπάρχει όμως κάποιος δίπλα του να τον συμβουλεύει ώστε να μην εκτίθεται διπλά και τριπλά από την πρώτη μέρα; Τόσο απροετοίμαστος ήταν ο επανελθών δήμαρχος; Ποιος να το φανταζόταν πως θα ξεκίναγε έτσι τη νέα θητεία του;- ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ

Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά να έχουμε, με Υγεία, αγάπη και όμορφες στιγμές! Μετά από ερωτήματα πελατών του γραφείο μας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την επικείμενη απόλυση εργαζομένων (σύμφωνα με τα λεγόμενα τους) από εργολάβο καθαριότητας που έχει σύμβαση με τον Δήμο Άνδρου και προκειμένου να γνωρίζουν όλοι την διαδικασία που προβλέπεται για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων από εργοδότες, παρακαλώ για την ανάρτηση αυτών των χρήσιμων οδηγιών προς εργοδότες και εργαζόμενους που σας επισυνάπτω. Καλό θα είναι οι εργοδότες να γνωρίσουν καλά την διαδικασία που προβλέπεται για τις ομαδικές απολύσεις.

Χρήστος Βουραζέρης

ΒΑ Ανοικτού Πανεπιστημίου

Οικονομολόγος - Λογιστής

ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Νομοθεσία (Ν. 1387/1983 με τις τροποποιήσεις του μέχρι και τον Ν.4472/2017)

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1387/1983, ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυόμενων και υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα τα παρακάτω όρια:

α) Μέχρι έξι (6) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν στην αρχή του μήνα είκοσι (20) έως εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους.
β) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του προσωπικού και μέχρι τριάντα (30) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν στην αρχή του μήνα πάνω από εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για τον υπολογισμό του αριθμού των απολύσεων που προβλέπονται, όλοι οι τρόποι λήξης της σύμβασης εργασίας που γίνονται με πρωτοβουλία του εργοδότη για έναν ή περισσότερους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων, εξομοιώνονται με τις απολύσεις, υπό τον όρο ότι οι απολύσεις είναι τουλάχιστον πέντε.

Οι διατάξεις εφαρμόζονται στο προσωπικό που απασχολείται με σχέση εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που ασκούνται σύμφωνα με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας.

Οι διατάξεις  δεν εφαρμόζονται :

α) στους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση εργασίας που συνδέεται με την εκτέλεση ορισμένου έργου ή συγκεκριμένων εργασιών αυτού, εκτός αν οι απολύσεις γίνουν πριν από τη λήξη της σύμβασης εργασίας ή την αποπεράτωση του έργου ή συγκεκριμένων εργασιών αυτού,

β) στο προσωπικό του Δημοσίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου,

γ) στους εργαζόμενους που απολύονται λόγω διακοπής της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης κατόπιν πρωτόδικης δικαστικής απόφασης,

δ) στα πληρώματα των πλοίων.

Για τους εργαζόμενους που απολύονται από εργοληπτικές επιχειρήσεις λόγω διακοπής ή αναστολής των εργασιών από αιτίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στον κύριο του έργου, όταν αυτός είναι το Δημόσιο ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εφαρμόζονται οι διαδικασίες που ορίζονται από τα άρθρα 3, 4, και 5 παρ. 1 και 2 του νόμου 1387/1983.

Ποια η διαδικασία, προκειμένου μια ομαδική απόλυση να είναι νόμιμη

Ο ενδιαφερόμενος εργοδότης υποβάλλει  στο πρωτόκολλο του Υπουργείου τα έγγραφα με τις προϋποθέσεις που  ορίζονται στον ν. 1387/1983, για τη νόμιμη πραγματοποίηση σχεδιαζόμενων ομαδικών απολύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 και της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1387/1983, ο εργοδότης υποβάλλει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), πρακτικό διαβουλεύσεων και αντίγραφα όλων των εγγράφων που αποδεικνύουν την τήρηση της υποχρέωσής του για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του.

Το αρμόδιο Τμήμα της Προστασίας της Εργασίας της Δ/νσης Συλλογικών Ρυθμίσεων, μετά από σχετικό έλεγχο, συντάσσει διαβιβαστικό έγγραφο και αποστέλλει τον φάκελο της υπόθεσης στο Τμήμα Ομαδικών Απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Ο ενδιαφερόμενος εργοδότης ενημερώνεται εγγράφως για την ημερομηνία υποβολής του φακέλου στο ΑΣΕ. 

Συμφωνημένες ομαδικές απολύσεις:

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 1387/1983, αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων καταλήξουν σε συμφωνία, οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας και ισχύουν δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του πρακτικού διαβούλευσης από το αρμόδιο τμήμα στο ΑΣΕ.

Δεν χρειάζεται απόφαση του ΑΣΕ, αρκεί η ενημέρωσή του.

Μη συμφωνημένες ομαδικές απολύσεις:

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5, αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το ΑΣΕ διαπιστώνει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών: α) ότι ο εργοδότης τήρησε τις υποχρεώσεις του, οπότε οι απολύσεις ισχύουν είκοσι (20) ημέρες από την έκδοση της απόφασης ή β) ότι ο εργοδότης δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, οπότε παρατείνει τις διαβουλεύσεις ή τάσσει προθεσμία στον εργοδότη προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων του και αν κρίνει θετικά με νέα απόφαση, οι απολύσεις ισχύουν είκοσι (20) ημέρες από την έκδοση της απόφασης.

Πάντως, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 1387/1983, σε κάθε περίπτωση, οι απολύσεις ισχύουν εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση του πρακτικού διαβούλευσης της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1387/1983, από το αρμόδιο τμήμα.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 1387/1983, σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, δεν εφαρμόζονται οι παρ. 2 και 3.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 1387/1983, οι ομαδικές απολύσεις που γίνονται κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού είναι άκυρες.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΠΟΣΤ ΜΟΥ...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν κατεβάσαμε ΤΙΠΟΤΑ. Λόγω ταξιδιού από το εξωτερικό δεν ανεβάσαμε τίποτα. Το σχόλιο σας δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μήπως έκανες λάθος στο μέτρημα?
Μήπως δεν είναι 16?
Μήπως είναι τελικά 11? (και 11 πολλοί είναι αλλά πρέπει να λες πάντα την αλήθεια)
Από τα λεγόμενά σου κατάλαβα ότι η εταιρεία έκανε τις απολύσεις και όχι ο Δήμαρχος
Ρώτησες την εταιρεία πόσους τελικά απέλυσε και γιατί?
Εξέτασες αν μπορούσε να κάνει τις απολύσεις σύμφωνα με τον νόμο η όχι, πριν γράψεις το άρθρο και ονομάσεις τις απολύσεις ομαδικές ?
Κάτι μου λέει ότι δεν έκανες σωστά την δουλειά σου πριν γράψεις το άρθρο.
Γιατί δεν ρώτησες κάποιον οικονομολόγο - εργατολόγο να σε συμβουλέψει?
Δεν γνωρίζεις κανέναν?
Πρέπει να εξετάζεις τα στοιχεία πριν τα ανεβάσεις γιατί όπως λες πολύς κόσμος σε εμπιστεύεται και διαβάζει την ιστοσελίδα σου.
Θα είναι οδυνηρό για σένα όταν θα χρειαστεί να πάρεις πίσω όσα ανέβασες χωρίς να τα ελέγξεις πριν.
Προσοχή λοιπόν!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα έχετε μπερδέψει. Δεν γράψαμε τίποτα εμείς. Εργάτης της καθαριότητας έστειλε γράμμα και το ανεβάσαμε. Αν έχετε άλλη άποψη γράψτε το. Πάντως δημοσιεύσαμε και την απάντηση του Θ. Σουσούδη.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πρώτη φορά βλέπω αριστερούς να συμφωνούν με απολύσεις (κι έχει αρκετούς η παράταξη Σουσουδη), να γελούν και να ειρωνευονται.Τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ρε που μπλέξαμε; ο εγωισμός δεν επιδέχεται συμβουλών!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μακάρι το εκλογοδικείο να επικυρώσει άκυρη τη νίκη του Σουσούδη διότι σχετικός είναι μόνο στα γλέντια, στα πανηγύρια, στους χορούς και στις σελφι.
Τον υποκριτικό σταυρό στον Αη Γιώργη τον έκανε για συγχώρεση;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι μας λες;
Βγήκε και ο Χρηστος , ξέρεις του Λιμενικού, να μας πει οτι δεν είναι νομιμόφρονες οι απολύσεις!
Μωρέ τις μας λες;
Αφού πριν , δηλαδη μετά, ειχε μιλήσει, ξερεις κατάλαβες, ο μεγάλος με τον Γιάννη, που ειχε μιλήσει με τον Σπυρο που ειχε ακροαστεί τηλεφωνικα τον Μπάμπη τον Φλου!
Ναι σου λέω Θεία, ναι
Ειναι νομιμόφρονες, αφου το ειπε...ναι ναι
Βγήκε και αυτος ο Λοτσάρης και λέει το κλίμα στο νησί και κατι τετοια. Ποιο κλιμα , εννοεί που δεν βρεχει, δεν καταλαβαίνω. ..
Τρέ μπανάλ....δεν μπορώ, θα μετοικήσω κάπου αλλού γι αλλού!!