ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ζωγραφιές για την Άνδρο της θάλασσας και του κρασιού...

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ 

 

Ο Γιώργος Σταθόπουλος υπέροχα χαμογελαστός και παιχνιδιάρης στο εργαστήριο του ποζάρει με το εξώφυλλο για τις Ναυτικές Ιστορίες της Άνδρου...

Τον ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο τον γνώρισα προσωπικά πρόσφατα. Πήγα με ένα φίλο που τον γνώρισα στην Άνδρο στο εργαστήριο του. Και έτσι γνωριστήκαμε και ταιριάξαμε από την αρχή. Και μέσα στον ενθουσιασμό της προσωπικής γνωριμίας ζήτησα να εικονογραφήσει το εξώφυλλο ενός βιβλίου που ετοιμάζω με Ναυτικές Ιστορίες της Άνδρου. Ο Γιώργος νεανικός, σε διάθεση και σε ύφος, παρά τα χρόνια του, αποδέχτηκε αμέσως. Ήταν ένα εξαιρετικό κίνητρο να στείλω στον εκδότη το βιβλίο, που σχεδίαζα δύο χρόνια τώρα. Το μόνο που ζήτησε ο Σταθόπουλος - μιας και ποτέ δεν είχε έρθει στην Άνδρο - ένα σύμβολο αναφοράς του νησιού για να "πατήσει" πάνω του ώστε να δημιουργήσει την εικαστική σύνθεση. Του έδωσα μια φωτογραφία του Αφανή Ναύτη. Του άρεσε. Και με παρέπεμψε σε επόμενη συνάντηση μας. 

Το εξώφυλλο των Ναυτικών Ιστοριών της Άνδρου.

Πριν ξανασυναντηθούμε έκανα μια εκτενή παρουσίαση του ανθρώπου και του έργου του στο Εν Άνδρω. Ο Γιώργος ενθουσιάστηκε. Ήταν, λοιπόν, η Άνδρος, που μάς έφερε κοντά και μάς έδωσε κι έναν κοινό στόχο. Το εξώφυλλο ετοιμάστηκε. Η καλλιτεχνική ευαισθησία του Σταθόπουλου αποτύπωσε τον Αφανή Ναύτη του κορθιανού Μιχάλη Τόμπρου, που κοσμεί το ακρόπρωρο της Χώρας, πάνω στην αιώνια βάρκα της Άνδρου, κάτω από έναν βαρύ ουρανό και πάνω από μια ταραγμένη θάλασσα. Όλο αυτό με μια γνώριμη νότα χρωματικής ελπίδας στο μέσο.  

Μια όμορφη γυναικεία φιγούρα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Του Γιώργου Σταθόπουλου.

Στη συζήτηση μας ο Γιώργος μού είχε αποκαλύψει την μεγάλη του αδυναμία: το καλό κρασί. Εκτός από περίφημος μάστορας του χρωστήρα ήταν και καλός μάγειρος, αλλά και λάτρης του καλού κρασιού. Για την πρώτη γνωριμία μας μου πρόσφερε στη δεύτερη συνάντηση μια εξαιρετική ακουαρέλα: ένα μαγικό νεανικό γυναικείο πρόσωπο, που κρατούσε στο χέρι ένα ποτήρι με κόκκινο κρασί. Κάπου εκεί υποσχέθηκα πως στην επόμενη διαδρομή στην στην Άνδρο θα του έφερνα 2-3 μπουκάλια από το εξαιρετικό βιολογικό κρασί του Μάκη Κουρτέση. Μια υπόσχεση που ολοκλήρωσα με την φιλότεχνη προσφορά του Κουρτέση.

Ο Γιώργος Σταθόπουλος στο εργαστήριο του κοιτά περιπαικτικά τα τρία μπουκάλια κρασί του Μάκη Κουρτέση.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Κάπως έτσι συζητώντας και συντρώγοντας στο εργαστήριο με τον Γιώργο, ανταλλάσσοντας ιδέες και δημιουργήματα γνώρισε αυτός κάτι από την Άνδρο κι εγώ κάτι από αυτόν και τις διαδρομές του. Κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται και εμπλουτίζεται με όμορφες στιγμές, με όμορφους ανθρώπους, με όμορφες  ζωγραφιές ωραίων γυναικών και με ωραία κρασιά. Γιατί η ζωή είναι εδώ κάθε μέρα, σε κάθε κίνηση, σε κάθε προσφορά, σε κάθε μικρή ή μεγάλη καθημερινή ιστορία...    

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet