ΠΕΘΑΝΕ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ. Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ...

Το σπίτι που ανήκε στην Ειρήνη Παπά μέχρι το 2010 (αριστερά) και ακριβώς δίπλα του το σπίτι της ανεψιάς της Μέλια (δεξιά) στα Λειβάδια της Άνδρου

Ανακοινώθηκε σήμερα ο θάνατος της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Ειρήνης Παπά (1926-2022). Η Ειρήνη Παπά είχε μια σχέση με την Άνδρο, η οποία οδήγησε στο να αποκτήσει σπίτι στο νησί μεταξύ 1997 και 2010. Το "εν Άνδρω" παρουσίασε το σπίτι που είχε η Ειρήνη Παπά στα Λειβάδια της Άνδρου και εξήγησε το πως βρέθηκε στο νησί και αγόρασε σπίτι η διάσημη και διεθνής Ελληνίδα ηθοποιός στην Άνδρο. Μέχρι που γράψαμε λίγοι ήξεραν την παρουσία της στην Άνδρο. Με εξαίρεση του κατοίκους του Κάτω Χωριού Λειβαδίων και την παρουσία της κατά καιρούς στην Άνδρο αρκετές φορές μέχρι το 2010.

Ένας σύντομο ιστορικό για την Ειρήνη Παπά είναι απαραίτητο για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός μεσουράνησε ως ηθοποιός επί 50 ολόκληρα χρόνια στον ελληνικό και στον παγκόσμιο κινηματογράφο και είχε σπουδαία καριέρα στην ιταλική Cinecita, στο Χόλυγουντ και στο θεατρικό Μπρόντγουαιη των ΗΠΑ. Έπαιξε πλάι σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Άντονι Κουίν, ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο Άλαν Μπέιτς, η Κάθριν Χέμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο Υβ Μοντάν, ο Ζαν Λουί Τρεντινιαν, ο Ζαν Μαρία Βολοντέ, ο Νίκολας Κέηζ, η Πενελόπε Κρουζ κλπ. 

Η ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά που συμμετείχε βραβεύτηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης, η ίδια βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι. Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Πρωταγωνίστησε στο θέατρο του Μπρόντγουεϊ. Είχε ερμηνεύσει επίσης ιδιαίτερους ρόλους ρόλους σε κλασικές ταινίες του Χόλυγουντ, όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» κ.ά. Τέλος, ιστορική ήταν η συνεργασία της με τον οικουμενικό Έλληνα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου στις Ωδες και στις Ραψωδίες.

Καταγόταν από οικογένεια εκπαιδευτικών. Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει τους αρχαίους κλασικούς. Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε το πρώτο συντακτικό της ελληνικής γλώσσας (1881), όπως και άλλα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το σπίτι που ανήκε κάποτε στην Ειρήνη Παπά στην Άνδρο...

Η Ειρήνη Παπά μεγάλη σταρ του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου βρέθηκε στην Άνδρο αρκετές φορές λόγω της αδελφής της Δέσποινα Τατάκη, η οποία είχε παντρευτεί ανδριώτη από τα Λειβάδια της Άνδρου. Η Ειρήνη διατηρούσε στενό προσωπικό δεσμό με την αγαπημένη της ανιψιά Μέλια Τατάκη κόρη της αδελφής της Δέσποινας Λελέκου-Τατάκη, η οποία ήταν ποιήτρια και συγγραφέας και είχε εκδώσει αρκετά βιβλία. Παιδιά της Δέσποινας είναι ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η Μέλια Τατάκη.

Η στενή σχέση της Ειρήνης και της Μέλιας ήταν αυτή που οδήγησε την Ειρήνη Παπά το 1997 να αγοράσει σπίτι ακριβώς δίπλα στο σπίτι της ανεψιάς της Μέλιας στο Κάτω Χωριό Λειβαδίων. Ξεκίνησε μάλιστα ανακαίνιση, η οποία ολοκληρώθηκε στη σημερινή του μορφή μετά την πώληση του το 2010 από τους νέους αγοραστές.

Η παρουσία της Ειρήνης Παπά στην Άνδρο ήταν προσωπική, οικογενειακή και διακριτική. Οι συχνές βόλτες της με την αγαπημένη ανιψιά της Μέλια στα Λειβάδια και στον Ποταμό ήταν στιγμές οικογενειακής απόσυρσης. Το 2010, όμως, αρρώστησε και έτσι, πούλησε το σπίτι της στην Άνδρο και αποσύρθηκε στην Κηφισιά όπου έζησε μέχρι τη μέρα του θανάτου της στα 96 χρόνια της.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όχι δεν απεβίωσε στην Κηφισιά, τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο σπίτι της στο Χιλιομόδι Κορινθίας, τόπο καταγωγής της. Ήταν 96 ετών, όχι 93.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Για την ηλικία μπορεί να έχετε δίκιο. Δεν ξέρουμε. Υπάρχουν αντικρουόμενα γραπτά. Για το Χιλιομόδι το είχαμε γράψει άλλη φορά και μάς το διέψευσε τηλεφωνικά συγγενικό της πρόσωπο....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro