Άνδρος: Έρημη (πλην όμως όμορφη και ιστορική) Χώρα...

 Τετάρτη πρωί. Η άνοιξη έχει κάνει, έστω και για λίγο, την εμφάνιση της στην Άνδρο. Την ώρα που στο Γαύριο γινόταν η θεαματική άσκηση της πυροσβεστικής στην Χώρα όλα ήταν ράθυμα. Η πλατεία Καΐρη άδεια. Ο πολύβουος Πλάτανος έρημος. Δύο-τρεις πρωινοί πελάτες στο καφενεδάκι στην άκρη. Ωραίος ο νέος πλάτανος. Λαμπερή η μέρα. Αλλά χωρίς κίνηση.Αρκεί να δει κανείς την φωτογραφία μας την 25η Μαρτίου γύρω από τον Πλάτανο και την φωτογραφία μας την 27η Μαρτίου στην ίδια πλατεία και θα καταλάβει πως το νησί δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τουρισμό. Όπως και αν ορίσουμε αυτόν τουρισμό (εναλλακτικό, μαζικό, θρησκευτικό, παραθεριστικό κλπ)... (φωτ. Χαρίδημος). 

 Στον Ερμή κάτω από τις μουριές κανείς. Στην Αγορά λίγοι άνθρωποι για τις τρέχουσες δουλειές της μέρας. Αυτή είναι η εικόνα της όμορφης Χώρας χωρίς επισκέπτες... (φωτ. Χαρίδημος).

 Στην Αγορά ένας σκύλος χαζεύει κάνοντας βόλτα. Ο πεζόδρομος άδειος. Οι λίγοι άνθρωποι κάνουν την ερημιά του χειρότερη γιατί δείχνουν το όριο της Χώρας σε μια τιχαία καθημερινή. Η Χώρα αναζητά από κάπου να βρει λίγη ζωή... (φωτ. Χαρίδημος).

 Άλλη μια φωτογραφία από τις καθημερινές μιας άνοιξης που περιμένει με ελπίδα της Θεοσκεπάστου για να δει τον κόσμο. Και περιμένει το Πάσχα για να πάρει μπροστά το νησί...  (φωτ. Χαρίδημος). 

 Η Παναγιά μόνη κι έρημη. Τόσο έρημη όσο την νύχτα που την παραβίασαν κι έκλεψαν ότι βρήκαν στο παγκάρι και όλα τα τάματα που ήταν στις εικόνες. Που για να τα κλέψουν έσπασαν όλα τα τζάμια των εικονισμάτων. Κάποτε αυτό το έλεγαν ιεροσυλία. Τώρα με την πολιτική ορθότητα πως να το πούμε άραγε; (φωτ. Χαρίδημος). 

 Αλλά και τη νύχτα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μάλλον πολύ πιο δύσκολα καθώς η ερημιά απλώνει παντού. Κλειστά μαγαζιά, κλειστές πόρτες, μόνο δύο άνθρωποι εδώ κατηφορίζουν με τσάντες. Ταξιδιώτες που έφτασαν ή κάτοικοι που ψώνισαν κι επιστρέφουν: (φωτ. Χαρίδημος).

 Έρημη Χώρα η Άνδρος για μήνες. Περιμένει τα διάκενα των διακοπών, των αργιών, των τριημέρων, του Πάσχα και του καλοκαιριού για να ζήσει. Και να βγάλει τα σπασμένα της εγκατάλειψης. Αλήθεια όλοι αυτοί που την θέλουν γαλήνια κι αθόρυβη στα διάκενα των δικών τους διακοπών - όταν έρχεται όλος ο κόσμος - έχουν ποτέ συνειδητοποιήσει πως περνάνε όλοι όσοι μένουν εδώ ολοχρονίς; Κάποιοι ειδικά που έρχονται για λίγες καλοκαιρινές μέρες αναζητώντας μνήμες που χάθηκαν γιατί επιχειρούν να επιβάλλουν τις θελήσεις τους αρνούμενοι τον τουρισμό; Έχουν ποτέ αναρωτηθεί πως μπορεί να υπάρξει πια αυτό ζήσει αυτό το νησί χωρίς την τουριστική οικονομία; Και χωρίς τον καλοκαιρινό κόσμο; Ο μόνος λογικός συμβιβασμός είναι ο τουρισμός για την ύπαρξη του νησιού. Ας τον ορίσουμε όπως θέλουμε. Αλλά μόνο αυτός υπάρχει. Πέρα από μια αναδυόμενη και πάλι ναυτιλία που κι αυτή ενοχλεί κάποιους... Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να εξοικονομήσει την ζωή αναμασώντας τις μνήμες του...  (φωτ. Εν Άνδρω).   

 Κλείνουμε αυτή την περιπλάνηση στις μέρες που το νησί αδειάζει με μια θεαματική εικόνα. Εδώ βλέπετε μια από τις πιο όμορφες Χώρες των Κυκλάδων. Κατάλοιπο των Ενετών του 1205. Την οποία δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει τουριστικά, πολιτιστικά και ιστορικά. Ίσως ο  δήμαρχος που θα εκλεγεί προσεχώς να ενδιαφερθεί περισσότερο, πέρα από λόγια, με έργα και αξιοποίηση όλων των ανθρώπων της (χωρίς αποκλεισμούς), προσθέτοντας πραγματική υπεραξία στην ιστορία και στον πολιτισμό της. Και έτσι προσθέτοντας και στον ποιοτικό τουρισμό της... (φωτ. Χαρίδημος).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

αυτό είναι αλήθεια, έχω έρθει πολλά Σαββατοκύριακα στο νησί Φθινόπωρο-Χειμώνα και μετά τις 14:00 το μεσημέρι δε κυκλοφορεί ούτε γάτα στη Χώρα, πολλές φορές Παρασκευή βράδυ δεν έβρισκα ανοιχτό εστιατόριο, Σάββατο βράδυ για ποτό μόνο 4-5 θαμώνες. Τι κάνουν οι Ανδριώτες σπίτια τους, δε καταλαβαίνω αυτή τη στάση τους, στο εστιατόριο,στο μπαράκι θα σου αλλάξει η διάθεση, θα βοηθήσεις την μικροοικονομία και μπορεί να βρεις παρέα. Αλλάξτε νοοτροπία βγήτε από τα σπίτια σας!

This comment was minimized by the moderator on the site

Και το τυρί ντόπιο και γιατί έτσι σας αρέσει. Θεοσκεπαστου ούτε κατά διάνοια. Ειμαι από αυτούς που δεν πατάνε το πόδι τους σε εκκλησια.
Κατά τ αλλα, αν έτσι σας αρεσει, τότε δεν βλέπω που υπάρχει πρόβλημα. Και εσείς την ησυχία σας και εμείς τις επιλογές μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έτσι μας αρέσει ρε Γαυριώτη. Και μόνο Θεοσκεπάστου έρχεσαι στην Χώρα, σε ξέρω

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα αυτή η χαρακτηριστική εικόνα στην Χωρα είναι ξεκάθαρα πρόβλημα των μόνιμων κατοίκων κ όχι των επισκεπτων. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Αν οι ντόπιοι επιμένουν να κλείνονται στα σπίτια τους δεν θα τους σώσει η επέκταση της τουριστικης περιόδου. Ακόμα κ το καλοκαίρι, η μεσημεριανή ανάπαυλα είναι μια σκέτη κατάθλιψη στην Χωρα. Πάνε οι επισκέπτες και απορούν που πήγαν όλοι. Μόνο οι γάτες κυκλοφορούν.
Παίρνουμε τα ποδια μας οι Γαυριωτες κ πάμε εκδρομή στην Χώρα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, και μόνο ένα δύο μαγαζιά είναι ανοιχτά να πιούμε έναν καφέ. Μια μελαγχολία δηλαδή.
Εν αντιθέσει, το Κόρθι παρότι πιο απομακρυσμένο προσφέρει πολύ περισσότερα στον επισκέπτη ακόμα κ τους δύσκολους χειμερινους μηνες. Οπότε πλέον η εκδρομή μας καταλήγει στο Κόρθι που προσπαθεί να είναι φιλόξενο όλο τον χρόνο.
Εν κατακλείδι, μην ρίχνουμε το φταίξιμο στον στραβό γυαλο, γιατί προφανώς οι άνθρωποι είναι που αρμενιζουν στραβά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς η νοοτροπία του ανδριώτη κ όχι μόνο, είναι τέτοια πολλά χρόνια τώρα. Εννοείται πρέπει να αυξηθεί ο τουρισμός αλλά κάπως πρέπει κ να τον κρατήσει το νησί. Αν έρχεται κόσμος ανοιξιάτικα για λίγες μέρες κ τα βλέπει όλα κλειστά (εξαιρείται το Γαύριο,που ακόμα κρατάει τα μπόσικα) πως θα ξανάρθει? Τι θα τον κανει να ξανάρθει τέτοια εποχή? Ζωντανό παράδειγμα η Καθαρά Δευτέρα. Σάββατο, Κυριακή κ Δευτέρα το αδιαχώρητο κ όλα ανοιχτά, την Τρίτη κρανίου ο τόπος. Ερημιά παντού κ όλα κλειστά. Σαν να λες στον τουρίστα που "τόλμησε" να κάτσει στο νησί 2 μέρες παραπάνω, να σηκωθεί να φύγει. Εμ,δεν φταίει η κρίση λοιπόν...η νοοτροπία μας φταίει που τα θέλουμε όλα κ χωρίς να κουνήσουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι. Καλά για το Μπατσί δε, δεν υπάρχουν λόγια. Το καλοκαίρι βαράνε αβέρτα τις τιμές για να βγάλουν τα σπασμένα του χειμώνα που είναι λες και δεν κατοικείται. Μια μιζέρια κ μια κατάθλιψη που δεν σου κάνει η καρδιά ούτε απλά να περάσεις απο κει. Το 3ήμερο της Καθαρας Δευτέρας πέρασε και δεν ακούμπησε απ το Μπατσί. Κ μετά μας φταίει ο τουρισμός, η κρίση κ ο διπλανός μας. Κρίμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλός ο τουρισμός αλλά δυστυχώς δεν φτάνει γιατί είναι αδύνατο η Άνδρος με την τουριστική περίοδο 2 μηνών να βγάλει όλη την χρόνια. Επίσης είναι αδύνατο οι 2 μήνες να γίνουν 8 - 10. Άρα συμπέρασμα πρέπει να φτιάξει η "μικρό-οικονομία" του νησιού. Ας πάρουμε παράδειγμα την διπλανή μας Τήνο, οι ντόπιοι δεν κάθονται σπίτι τους, αντίθετα βγαίνουν και χαλάνε. Πόσες φορές έχετε δει ντόπιους να βγαίνουν βράδυ για φαγητό, καφέ ή ποτό (εκτός τουριστικής περιόδου) Στα διάσπαρτα χωριά μας ούτε καφενεία δεν υπάρχουν. Αυτό δείχνει πολλά για την νοοτροπία.
Υγ. Κάποτε ένας ντόπιος (επιχειρηματίας της αγοράς) σε μια βάπτιση που βρεθήκαμε μου είπε " Α εδώ θα ξενυχτησουμε μέχρι το πρωί, εμείς αυτά τα γλέντια περιμένουμε δεν έχουμε κάτι άλλο".
Παιδιά δεν είναι έτσι, αν δεν αλλάξει αυτό μην περιμένουμε πολλά από τον τουρισμό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΡΑΓΔΑΙΑ.
ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΔΡΙΩΤΗ (ΝΕΟ Ή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ) ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΕΙ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ. ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΟΔΑ.
ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ) ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ?