ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Παρουσία και διαδρομή...

Το κλιμάκιο του Κορθίου σε επιφυλακή στην περιοχή Αγίου Βασιλείου στις Ράχες Κορθίου την Κυριακή 30/6/24. 

Τρία περιστατικά που έλαβαν χώρα την Κυριακή 30 Ιουνίου αποδεικνύουν το επίπεδο εκπαίδευσης και αποτελεσματικότητας, αφοσίωσης και εγρήγορσης του ΣΕΔΑ, το Σώματος των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών της Άνδρου. Κάτι το οποίο είδαμε να αποδεικνύεται και στην μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το Υψηλού το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, όπου 34 εξ αυτών ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες από την πρώτη στιγμή, αλλά και την Κυριακή 30 Ιουνίου όπου και πάλι οι δασοπυροσβέστες 'όλης της Άνδρου βρέθηκαν σε δράση ή σε υψηλή επιφυλακή.

Αναλυτικά το κλιμακίου του Γαυρίου συνέβαλε στο άμεσο σβήσιμο της φωτιάς στον Κάτω Άγιο Πέτρο συνδράμοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Άνδρου, το κλιμάκιο του Κορθίου προσέτρεξε προς βοήθεια στην φωτιά στην Υδρούσα που σβήστηκε, ευτυχώς, άμεσα από τις δυνάμεις του Γαυρίου και της πυροσβεστικής. Και στη συνέχεια ανέλαβε "σκοπιά" επιφυλακής στον Άγιο Βασίλειο της Ράχης Κορθίου στην διάρκεια όλου του απογεύματος που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως γύρω στις 4 το απόγευμα συναντήσαμε όχημα των εθελοντών που περιπολούσε στην διακεκαυμένη περιοχή του Υψηλού. Δηλαδή, είχαμε τρία κλιμάκια της δύναμης των δασοπυροσβεστών σε μια δύσκολή μέρα σε πλήρη εγρήγορση είτε σε δράση είτε σε επιφυλακή.

Εποπτεία της Άνδρου από τον ΣΕΔΑ από θέση επιφυλακής.  

Μετά την μεγάλη φωτιά στο Υψηλού που κόντεψε να εξελιχθεί σε τεράστια καταστροφή πολλοί μάς έγραψαν και μάς τηλεφώνησαν προτρέποντας μας να κάνουμε ένα ακόμα μικρό αφιέρωμα για την όντως αξιοθαύμαστη δράση του ΣΕΔΑ, αλλά και για την οργάνωση και την υψηλή εκπαίδευση του, την αφοσίωση του, καθώς και την ακούραστη προσφορά του στο νησί εδώ και χρόνια. Ανταποκρινόμενοι στα ερωτήματα και στις προτροπές των  αναγνωστών μας ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου και μάθαμε μερικά λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία, που δείχνουν τον διαχρονική προσφορά και την σημαντική διαδρομή μέχρι σήμερα του ΣΕΔΑ. 

Το όχημα του ΣΕΔΑ σπεύδει στο Υψηλού στη μεγάλη φωτιά, Σάββατο, ώρα 13:00, 22/6/24.

Η δασοπυρόσβεση ξεκίνησε ως δράση του Συλλόγου Κυνηγών το 1998. Πριν 26 χρόνια άνθρωποι που αγαπούσαν και περπατούσαν στη φύση δραστηριοποιήθηκαν και έφτιαξαν ομάδα δασοπυρόσβεσης. Το 2007 δημιούργησαν τον ΣΕΔΑ (Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου) και άρχισαν να εκπαιδεύονται και να δρουν πιο οργανωμένα και σε ευρύτερη κλίμακα. Εδώ και 17 χρόνια ο Σύλλογος έχει αποκτήσει οχήματα, έχει αποκτήσει εξοπλισμό, έχει αποκτήσεις εμπειρίες μέσα από συνεχή εκπαίδευση και πιστοποιήσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους συλλόγους εθελοντών δασοπυροσβεστών στην Ελλάδα. 

Έχουν εκπαιδευτεί όλα τα μέλη στην δασοπυρόσβεση, στις πρώτες βοήθειες και στις διασώσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του έχουν παρέμβει σε 500 δράσεις (φωτιές, πλημμύρες, εκχιονισμούς, κοπή επικινδύνων δέντρων κλπ) σε όλη την Άνδρο. Όπως ομολογεί ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου ο ΣΕΔΑ αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο και στενό βοηθό της πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα αυτά χρόνια. Πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες δρουν σε όλες τις περιπτώσεις δίπλα-δίπλα και σε αγαστή συνεργασία. Κλιμάκια του ΣΕΔΑ υπάρχουν στην Χώρα, στο Κόρθι και στο Γαύριο. Το σύνολο των ενεργών μελών του είναι 43. Από αυτά στην μεγάλη φωτιά του Υψηλού δραστηριοποιήθηκαν 34 από όλη την Άνδρο, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή. Ακόμα, έχουν συμμετάσχει σε δράσεις και εκτός Άνδρου συμβάλλοντας με κλιμάκιο τους στην μεγάλη φωτιά στο Μάτι το 2018 και στις περσινές μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία και στον Βόλο. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετική η προβολή της δράσης του Συλλόγου..... Το θέμα όμως είναι πώς κατορθώνει ο ΣΕΔΑ να ανταπεξερχεται οικονομικά στην συντήρηση οχημάτων και εξοπλισμού των μελών του , και σε διάφορες άλλες ανελαστικες δαπάνες..... υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας και μη, οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν οικονομικά τους εθελοντές μας... σωστό θα είναι να βρεθεί φόρμουλα γι αυτό. Νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθείτε παραπάνω με το θέμα αυτό....
Επίσης χρήσιμο θα ήταν να προβάλετε, με την αιχμηρή και ορθολογιστική σας πένα και το θέμα της διάνοιξης δρόμων πυρόσβεσης σε μέρη δύσκολης πρόσβασης, όπου άνθρωποι έτη φωτός πίσω από την ανάπτυξη, για λόγους μικροσυμφεροντος, εμποδιζουν κάτι τέτοιο.