ΡΑΦΗΝΑ: Μνημόσυνο στα 36 χρόνια του ναυαγίου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 "Δύο μοιραίες μέρες έχει να θυμάται η Ραφήνα. Και στις δύο ο μήνας ήταν 23. Μοιραία ημερομηνία για το λιμάνι μας και την περιοχή μας. Η πρώτη ήταν 23 Φεβρουαρίου 1983 ναυάγησε το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και χάθηκαν 28 ψυχές. Η δεύτερη ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν κάηκε το Μάτι, ο Βουτζάς και η Ραφήνα και χάθηκαν 100 ψυχές. Την πρώτη την τιμούμε σήμερα. Ήταν 23 Φεβρουαρίου 1983 όταν το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σάλπαρε μέσα σε έναν άγριο χιονιά για την Άνδρο και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Χάθηκε στον Κάβο Ντόρο. Είμαστε εδώ να αποτιμήσουμε φόρο τιμής στους ναυτικούς μας και σε όσους χάθηκαν εκείνη την μοιραία νύχτα."

Με αυτά τα λίγα λόγια συνόψισε η Κατερίνα Αδαμοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, την σημασία του μνημόσυνου στη μνήμη των αδικοχαμένων ναυτικών και επιβατών του μοιραίου δρομολογίου. Στην φωτογραφία κατά την διάρκεια της λιτής και συγκινητικής τελετής οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Διακρίνονται ο δήμαρχος Ραφήνας Β. Μπουρνούς, ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Γ. Χριστόπουλος, ο πρόεδρος ΟΛΡ Κώνσταντίνος Γεωργόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος ΟΛΡ, ο λιμενάρχης Ραφήνας, ο έπαρχος Άνδρου κλπ (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το μνημόσυνο ήταν μια πρωτοβουλία της διευθύνουσας συμβούλου του ΟΛΡ που περπατώντας όλα τα σημεία του λιμανιού βρέθηκε πριν δύο χρόνια μπροστά στο έρημο και ξεχασμένο μνημείο. Συγκινήθηκε από την τραγική ιστορία και αποφάσισε να τιμήσει τους αδικοχαμένους της Άνδρου, της Τήνου και της Ραφήνας. Έτσι έγινε πέρσι το πρώτο μνημόσυνο στα 35 χρόνια. Και εφέτος έγινε και το δεύτερο στα 36. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στην Ραφήνα θεωρούν όλους όσους χάθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ δικούς τους ανθρώπους. Όπως θεωρούν και οι Ανδριώτες και οι Τηνιακοί την Ραφήνα δικό τους τόπο. Όπως πολύ ωραία τα λέει και στο βίντεο που ακολουθεί ο Τήνιος γλύπτης Ιάκωβος Περράκης από τα Υστέρνια που έκανε το μνημείο χρηματοδοτώντας ο ίδιος το 50% (φωτ. Εν Άνδρω).

Το 50% του μνημείου το χρηματοδότησε η Κική Καλαμπόκα στη μνήμη του άνδρα της Ν. Καλαμπόκα που χάθηκε στο ναυάγιο. Το άλλο μισό ο γλύπτης από την Τήνο. Για τον λόγο αυτό στο σωσίβιο ο ναυτικός είναι η προσωπογραφία του Ν. Καλαμπόκα. Το 1984 και το 1985 έγιναν δύο μνημόσυνα από την Κ. Καλαμπόκα και τον Τήνιο γλύπτη Ι. Περράκη. Έκτοτε σταμάτησε το μνημόσυνο μέχρι το 2018 που ξεκίνησε πάλι από την διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΛΡ (βίντεο Εν Άνδρω). 

 Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ραφήνας, του λιμανιού της και εκπρόσωποι της Άνδρου που διάβασαν την είδηση στο χτεσινό Εν Άνδρω. Επισημαίνουμε την χαρά και την ιδιαίτερη φιλοξενία της διευθύνουσας συμβούλου και του προέδρου του του Οργανισμού στους εκπροσώπους της Άνδρου. Ίσως γιατί πέρσι έκαναν πρόσκληση στον Δήμο Άνδρου, αλλά δεν παραβρέθηκε κάποιος. Εφέτος έστειλαν πρόσκληση στο Εν Άνδρω. Η δημοσιοποίηση της κινητοποίησε κάποιους από την Άνδρο. Στην φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά οι Δημήτρης Λάσκαρης δημοτικός σύμβουλος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης έπαρχος Άνδρου, τοπικός παράγων της Ραφήνας, η Κατερίνα Αδαμοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος ΟΛΡ, Βασίλης Πιστικίδης γενικός γραμματέας Δήμου Ραφήνας, Γιώργος Χριστόπουλος πρώην δήμαρχος Ραφήνας και ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος πρόεδρος ΟΛΡ (φωτ. Εν Άνδρω).

 Άλλη μια φωτογραφία της ηγεσίας του λιμανιού της Ραφήνας: η ηγεσία του ΟΛΡ με τον Λιμενάρχη και τον υπολιμενάρχη Ραφήνας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Συγκινητική η στιγμή που τα δύο πλοία της γραμμής μας ο Θεολόγος με τον καπετάν-Μάκη Σκιαδά και το Superferry II με τον καπετάν-Τάσο Τρέσσο σφύριζαν επί ώρα την ώρα της ρίψης στεφάνου στη θάλασσα τιμώντας τους αδικοχαμένους ναυτικούς και επιβάτες του μοιραίου δρομολογίου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στη μνήμη των χαμένων ναυτικών (βίντεο Εν Άνδρω).

Μετά το μνημόσυνο στην προκυμαία για την ρίψη στεφάνου στη θάλασσα. Διακρίνονται ο λιμενάρχης Ραφήνας, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΡ, ο πρόεδρος του ΟΛΡ και ο έπαρχος Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Να σημειώσουμε την παρουσία όλων των ιστοσελίδων της Ραφήνας στην τελετή (φωτ. Εν Άνδρω)

 

 Η στιγμή της ρίψης στεφάνου στον υγρό τάφο των χαμένων ναυαγών του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από τον λιμενάρχη Ραφήνας και την διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος. Την ίδια στιγμή άρχισαν τα δύο πλοία της γραμμής μας να σφυρίζουν στη μνήμη των χαμένων ναυτικών (φωτ. Εν Άνδρω).

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

''Αλήθεια γιατί δεν είχαν δυο στιγμές δημοσιότητας οι 28 πνιγμένοι'';;;;
τι έκφραση είναι αυτή Παναγία μου.δημοσιότητα οι πνιγμένοι;;;
(ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: η δημοσιότητα εδώ αναφέρεται στους ζωντανούς πως και δεν το καταλάβατε;)
και για την ιστορία της Άνδρου που γράψατε,σας είχε προλάβει πολλά-πολλά χρόνια πριν ο Δ Πασχάλης φαντάζομαι την ξέρετε.
(ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Πριν ξεκινήσετε να γράφετε να έχετε διαβάσει το βιβλίο για το οποίο γράφετε. Αν είχατε κάνει τον κόπο να το ξεφυλλίσετε θα είχατε δει όλη την βιβλιογραφία και όλες τις εξελίξεις από το 1926 που σταματά ο Πασχάλης μέχρι σήμερα. Άρα αδίκως γράφετε...)
Όσο γι αυτούς που κάνανε το μνημόσυνο φαίνεται η θλίψη τους σε μια φωτο που γελάνε....Ουαί Φαρισαίοι υποκριτές,,,για τα ψηφαλάκια. Και ναι περίμενε η Άνδρος τώρα να θυμηθεί τους νεκρούς της .
(ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Μάλλον είστε μέγας ψεύτης. Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία που γελάνε. Τι κακότητα είναι αυτή πια;)
Ολόκληρο το νησί τους έκλαψε όταν χάθηκαν, κάποιους τους θυμόμαστε με αγάπη και πόνο μέχρι σήμερα ,όσους γνωρίζαμε και προσωπικώς,πηγαίναμε μαζί γυμνάσιο και τους συζητάμε τις παρέες,δεν νομίζω ότι υπάρχει καλλίτερο μνημόσυνο,δεν είναι ανάγκη να υπάρχει παπάς.Εξ άλλου οι δικοί τους τους μνημονεύουν συνεχώς χωρίς αναρτήσεις σε σελίδες.Και κάτι άλλο πόσα καράβια Ανδριώτικα και Ανδριώτες έχουν χαθεί;;ANDROS PATRIA.σχετικώς κοντά με το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, TEXANITA.και το άλλο που ξεχνώ αυτή την στιγμή το όνομα του που χάθηκε στον Ατλαντικό βόρεια.κάποιοι να θυμηθούν το όνομα παράκληση να το γράψουν, με καπετάνιο τον Λινάρδο Στεφανή απ το Απροβάτου .Αυτά βέβαια χάθηκαν στους ωκεανούς και δεν προσφέρονται για ''δημοσιότητα ''στην Ραφήνα.Καλημέρα σας.....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τόση άγνοια, τόσο ψέμα, τόση κακότητα για να πείτε στο τέλος μια ανοησία. Ωες γνωστόν το Εν Άνδρω που ΔΕΝ παρακολουθειτε και το βιβλίο μας που δεν ξέρετε γιατί ΔΕΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ έχει αναφέρει δεκάδες δημοσιευματα στα ναυάγια της Άνδρου που εσείς και οι φίλοι σας δεν ξέρετε: μόνο του του πλοίου Οδυσσέα 5 φορές... Διαβάστε τις ναυτικές ιστορίες που έχουμε δημοσιεύσει κατά δεκάδες...
Δυστυχώς ζείτε σε άλλο Εν Άνδρω και σε άλλη Άνδρο. Κρίμα γιατί στην ηλικία σας θα έπρεπε να έχετε μια στάλα καλοσύνη και να εκτιμάτε τις ευγενικές κινήσεις των άλλων... Αλλά εσείς δεν νοιώσατε πόνο γιατί ΔΕΝ είχατε νεκρούς ούτε στο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ούτε στο Μάτι, που σας μπήκε στο μάτι...
Καληνύχτα σας...
ΥΓ Πόσο σας ταιριάζει αυτό το θρασύδειλο "Ανωνύμως" γιατί επωνύμως δεν θα τολμούσατε να πείτε τέτοιες ανοησίες...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητε ΒΧ έχετε δίκιο. Μας συγχωρείτε. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε έναν διάλογο εξηγώντας τον πόνο ως κοινό παρονομαστή στην καταστροφή και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αργά καταλάβαμε το τρολάρισμα μετά το τρίτο και τέταρτο σχόλιο (χειρότερα των πρώτων) από τα τρολ της γνωστής ασυνείδητης και μονομανούς παρέας. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση σας. Καλυνύχτα σας...

This comment was minimized by the moderator on the site

Έλεος!!!! Χάθηκαν άνθρωποι πονάνε ακόμα οικογένειες!!! Όλοι όσοι θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και ιδιαίτερα εμείς της μεγάλης οικογένειας των ναυτικών συμπονούμε.Τα έχετε μπερδέψει όλα με εκλογές με μίση με πάθη!!! Ας τιμήσουμε αυτές τις 28 ψυχές του ναυαγίου και τις άλλες 100 του περασμένου καλοκαιριού, ας σταματήσουμε τα σχόλια γιατί,πώς,πού; Μία ανάρτηση για μνημόσυνο έγινε μην εξευτελίζετε τα πάντα με αστειότητες. Αγαπητέ κύριε Μπασαντή μην απαντάτε σε φαιδρότητες!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ.
Mάλλον θα πρέπει να ενημερωθείτε καλύτερα...Μνημόσυνο για τους δικούς μας ανθρώπους, τελείται τα τελευταια χρόνια και πάνω στα πλοία στο σημείο που βούλιαξε το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ύστερα απο την οργάνωση που κάνει ο συντοπίτης μας πατήρ Αντώνιος του Κορθίου και αρκετές χρονιές και ο τότε Δήμος Υδρούσσας και μετέπειτα ενιαίος Δήμος στο Γαύριο στο λιμάνι στο μνημείο των πνιγέντων, την μαύρη αυτή νύχτα.
Οσο και να θέλετε σήμερα, να προβάλλετε τα λεγόμενα ...δικά σας παιδιά και πρόσωπα, να το κάνετε αλλά δυστυχώς για εσάς, υπάρχει στο νησί μας προιστορία.....
Προσέξτε μόνον να μην εκτίθεστε γιατί οι 12 μήνες του χρόνου, έχουν 23ην και μέχρι τις εκλογές ...προφανώς πολλοί υποψήφιοι, θα θέλουν να ...έχουν 5λεπτά δημοσιότητα....
Και τέλος αντιληφθείτε, ότι οι ναυαγοί και οι αδικοχαμένοι συμπατριώτες μας, δεν θέλουν, να μπάινουν στο ίδιο τσουβάλι με όλα τ' άλλα, που υποδηλώνουν ...λίγα λεπτά δημοσιότητας και λειτουργούν κάτω απο υποκειμενικά κριττήρια....
προφανώς η διευθύνουσα ,που συσχέτισε το ναυάγιο με το Μάτι, δεν θα ήξερε ότι σαν σήμερα: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου και δεν στάθηκε στο κουρφαίο αυτό γεγονός για την Χριστιανοσύνη...μιά και τελέσαμε μνημόσυνο ....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
ΔΕΝ απαντήσατε στο θέμα σας επισημαίνουμε: ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ έκαναν μνημόσυνο για 5 λεπτά δημοσιότητας στην ΡΑΦΗΝΑ; Σας πείραξε που έκαναν τώρα ιδίως γιατί ανέφεραν την 23 Ιουλίου που ο κ. Καπάκης έχει ευθύνες για την Ραφήνα και το Μάτι. Αυτό είναι το πρόβλημα σας. Και δεν καταλάβατε πως στην Ραφήνα και το Μάτι πονάνε διπλά και συσχετίζουν τον πόνο.
ΔΕΝ νομίζω πως ο πατήρ Αντώνιος είναι επίσημος ή αιρετός στην ΡΑΦΗΝΑ ή στην Ανδρο; Και επειδή μάλλον δεν το ξέρετε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ βοήθησε τον Αντώνιο και το 2016 και το 2017 στα ετήσια μνημόσυνα του. Και δώσαμε δημοσιότητα που ποτέ πριν δεν είχαν (85.000 και 45.000 αναγώστες διάβασαν τα δύο αφιερώματα μας σε δυο απλούς ανθρώπους της Άνδρου). Αρα εμείς δώσαμε τα 5 λεπτά δημοσιότητας (ή και πολύ περισσότερα σε όσους ναυάγησαν και σε όσους σώθηκαν, αλλά και σε όσους συμμετείχαν τότε - δήμαρχος. έπαρχος, όχι Καπάκης κλπ).
Όσο για την ιστορία του νησιού μας είναι γνωστή μιας γιατί φροντίσαμε να την γράψουμε σε 4 βιβλία (με αρκετούς άλλους συνεργάτες παρέα) και να την διαδόσουμε στην Άνδρο και πολύ πιο πέρα. Μια ιστορία που εσείς προφανώς ποτέ δεν διαβάσατε. Κι έρχεστε εντελώς λάθος και μιλάτε για... προϊστορία! Μια προϊστορία που θέλετε μνα μας γυρίσετε εσείς και τα 5 λεπτά πικρόχολης δημοσιότητας...
Τώρα για την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ο θεός να βοηθήσει που την ανακατέψατε με την Ραφήνα και την Άνδρο και τις ημερομηνίες που κάποιοι θυμούνται σε αυτούς τους δύο τόπους και πονάνε...
Καλήμερα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Κατερίνα Αδαμοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας,μάλλον αγνοεί πλήρως τον ρόλο του ναυγίου και τις αιτίες που αυτό τότε εκδηλώθηκε....
Τώρα τι σχέση έχει το ναυάγιο με το Μάτι, μόνον αυτή προφανώς συσχέτισε με την ημερομηνία 23...
Εεεε..τότε αν είναι κυρία διευθύνουσα, να κάνουμε εκδηλώσεις, να βγάζουμε φωτογραφίες κάθε 23 του μήνα όλο το έτος, περισσότερη προβολή θα έχουμε και το γνωρίζετε...
Γι αυτό ο κόσμος ....δεν θέλει να ακούει για πολιτικούς...μικρούς ή η μεγάλους, διορισμένους ή μη συμβούλους ...κλπ..κλπ, που στο όνομα τησ 5λέπτησ δημοσιότητασ, μπερδεύουν ότι ...κάτσει
Και τέλος για εμάς τους Ανδριώτες ...αιώνια η μνήμη των αδελφών μας απο το τραγικό τότε ναυάγιο.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσείς τα έχτε μπερδέψει τελείως ή θέλετε σκοπίμως να υποβαθμίσετε την μνήμη των χαμένων του Χρυσή Αυγή.
Η κ. Αδαμοπούλου εκπροσωπόντας την ΡΑΦΗΝΑ και το λιμάνι της μίλησε για την Ραφήνα και το λιμάνι της και τις σκληρές αναφορές που έχει αυτός ο τόπος. Αυτά επέλεξε που την πληγώνουν αυτά είπε. Και τίμησε και την Άνδρο καλώντας την δημόσια.
Αλήθεια γιατί δεν είχαν δύο στιγμές δημοσιότητας οι 28 πνιγμένοι από το 1985 μέχρι το 2018; Γιατί ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός ή άλλος στην Ραφήνα ή και στην Άνδρο δεν τους θυμόταν; Που είσαστε εσείς να κάνετε το μνημόσυνο επί τόσες δεκαετίες και να κερδίσετε εσείς τα 5 λεπτά δημοσιότητας; Που ήταν οι φίλοι σας που ίσως να ήθελαν κι αυτοί 5 λεπτά δημοσιότητας; Κι έρχεστε τώρα πικρόχολος να πείτε κουβέντες γιατί τελέστηκε το μνημόσυνο. Μάλλον θεωρείτε πως ήταν καλύτερα που δεν τους θυμόταν κανείς επίσημος επί 30 χρόνια;
ΡΩΤΑΜΕ: Γιατί αλήθεια γράφετε τόσες κακίες κάτω από μια δημόσια ανάρτηση που γράφει για όλους και την διαβάζουν χιλιάδες; Μήπως γιατί επιδιώκετε τα δικά σας δύο λεπτά δημόσιας κατεδάφισης μιας ευγενικής πράξης; Ιδού γιατί δεν πάει μπροστά αυτό το νησί. Γιατί κάποιοι γκρεμίζουν αυτά που κάποιοι άλλοι χτίζουν...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro