Φωτιά στην Αγία Τριάδα στις Τρύπες. Απειλήθηκε ο βιολογικός. Έσβησε τις πρωινές ώρες.

Γύρω στις 03:15 το πρωί της Τρίτης 15/9/20 ισχυρός κρότος ξύπνησε κάτοικο της περιοχής του Νειμποριού. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι της διαπίστωσε πως είχε προκληθεί πυρκαγιά από κολόνα του ηλεκτρικού δικτύου κοντά στην Αγία Τριάδα στις Τρύπες πάνω από το Νειμποριό. Ειδοποίησε Πυροσβεστική και ΣΕΔΑ. 

Επί τόπου έφτασαν σε λίγο χρόνο ισχυρές δυνάμεις και των δύο πυροσβεστικών σωμάτων της Άνδρου (τακτικού και εθελοντικού) και η Πολιτική Προστασία του Δήμου. Ήτοι, 7 οχήματα της Πυροσβεστικής και 4 του ΣΕΔΑ και 20 πυροσβέστες και 16 εθελοντές. Όλοι κύκλωσαν την φωτιά. Δύο οχήματα μπήκαν στον βιολογικό της Χώρας και δύο οχήματα ανέβηκαν τον λόφο δίπλα στην εκκλησία. Δύο ακόμα έμειναν στον δρόμο για Χώρα μην ξεφύγει η φωτιά για τα χωριά.

Τα άλλα αυτοκίνητα είχαν διαταχθεί περιμετρικά, ενώ δεκάδες πυροσβέστες κι εθελοντές έδωσαν μάχη με την φωτιά. Ευτυχώς ο ισχυρός αέρας της ημέρας είχε πέσει και ο άνεμος ήταν μόνο 3-4 μποφόρ... Επί δύο ώρες έδωσαν μάχη και η φωτιά δεν ξέφυγε από τον χώρο μεταξύ Αγίας Τριάδας και εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της Χώρας. Κάηκαν περίπου 200 στρέμματα πρασίνου στην περιοχή, η οποία είχε καεί και πριν αρκετά χρόνια πάλι.  Ατυχώς για τρίτη μάλλον φορά εφέτος το καλοκαίρι οι κολόνες του δικτύου προκαλούν φωτιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων παρατηρητών. 

Δυσκολίες υπήρξαν για τα οχήματα γιατί κάποιος εκτελώντας έργα με τσιμεντένιες κολόνες διαμόρφωσης εισόδου (!) στην αρχή του λόφου (άραγε έχει κάποιος άδεια περίφραξης λόφου;) δημιούργησε εμπόδια! Τα πυροσβεστικά ίσα που πέρασαν!! Ευτυχώς όμως που ο Δήμος Άνδρου με το γκρέιντερ είχε καθαρίσει και ανοίξει τον δρόμο προς το εκκλησάκι και μπόρεσαν και έφτασαν όλα τα οχήματα στην κορυφή. Στην φωτογραφία μας δύο μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα δίπλα στην Αγία Τριάδα μετά το σβήσιμο της φωτιάς...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Θέλω με το παρόν να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό λειτουργίας του Βιολογικού της Χώρας, Κωνσταντίνο Σακελλάρη Χημικό Μηχανικό και Στέλιο Στεφάνου Ηλεκτρολόγο, γιατί σε ελάχιστο χρόνο από το ξέσπασμα της φωτιάς και βρέθηκαν στον χώρο της ΕΕΛ, άνοιξαν την θύρα για να μπορούν να μπουν στον χώρο τα οχήματα της Πυροσβεστικής να φορτώσουν νερό και έθεσαν σε λειτουργία το πυροσβεστικό συγκρότημα του Σταθμού και με τις υφιστάμενες μάνικες των φωλιών προχώρησαν σε διαβροχή του χώρου έξω από την βορεινή περίφραξη προς το μέτωπο της φωτιάς, συνδράμοντας έτσι στον περιορισμό και κατάσβεση της. Το συμβάν αυτό απέδειξε την ετοιμότητα και αξιοπιστία της ομάδας λειτουργίας του Έργου, σε αντικείμενο εντελώς εκτός της συμβατικής της υποχρέωσης.

Γ.Γιαννικος
Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ - Υπεύθυνος Έργου

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα ήθελα να επισημάνω, αν και πιστεύω ότι έγινε από δημοσιογραφική αδεία, ότι στην Ελλάδα τα Σώματα Ασφαλείας είναι τρία:
Ελληνική Αστυνομία
Λιμενικό Σώμα
Πυροσβεστικό Σώμα
Το καθένα από αυτά με την δική του ξεχωριστή και τιμημένη προσφορά στον τόπο.!
Υπάρχουν βέβαια και εθελοντικά σώματα στην Ελληνική Επικράτεια αλλά όχι με την στενή έννοια των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θα ήταν πιστεύω σωστό να αναφέρεται ο καθείς με τον σωστό τίτλο μιας και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ) είναι γνωστός στο νησί μας ως Σύλλογος με πολύχρονη και πολύπλευρη δράση, και όχι αποκλειστικά μόνο πυροσβεστική.!
Ελπίζω να το καλοπροαίρετο σχόλιο μου να μην ληφθεί σε καμία περίπτωση ως παρατήρηση(σας διαβεβαιώ δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση) αλλά μόνο ως αυτό που είναι ... μια καλοπροαίρετη επισήμανση.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες σας εντυπωσιακές και αποτυπώνουν την σκληρή προσπάθεια όλων των παιδιών που επενέβησαν στην φωτιά για την ασφάλεια όλων μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κάθε φορά!!
Ευχαριστούμε Πυροσβεστική!!
Ευχαριστούμε ΣΕΔΑ!!
Ευχαριστούμε Εν Άνδρω !! (για την άμεση πάντα ενημέρωσή μας)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Λοτσάρης φταίει, και ο Λάσκαρης .
Υ.Γ. αμ πως ,γίδια βόσκουμε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπορεί να μας πεί υπεύθυνα κάποιος αρμόδιος πώς και σε ποιον έχει δοθεί η άδεια για την περίφραξη και τη δημιουργία εισόδου στον χωμάτινο δρόμο προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας από τη στροφή του επαρχιακού δρόμου Χώρας Αποικίων? Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε η δημιουργία δύο τσιμεντένιων κολονών για τη δημιουργία πόρτας ή φράχτη στην αρχή του δρόμου προς την συγκεκριμένη εκκλησία. Μπορεί άραγε κάποιος νόμιμα να κλείσει το δρομάκι αυτό ή όποιος ξεκίνησε εργασίες το έκανε εντελώς παράνομα? Εκτός του οτι δημιούργησε πρόβλημα στα πυροσβεστικα οχήματα, αποτελεί και ερώτημα προς τις αρμόδιες αρχές: έχουν ή δεν έχουν οι πολίτες το αναφέρετε δικαίωμα πρόσβασης σε μια εκκλησία, όπως η συγκεκριμένη? Αν ναι, γιατί επιχειρείται το κλείσιμο της πρόσβασης προς αυτή?