Πιστοποιήσεις και βράβευση της Άνδρου για το πρόγραμμα κομποστοποίησης στο Κόρθι και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο...

Στιγμιότυπο από την διεθνή βράβευση του δημάρχου και του Δήμου Άνδρου στο εκθεσειακό κέντρο Παιανίας για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής επένδυσης στην κομποστοποίηση στο Κόρθι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκαν τον Όρμο Κορθίου οι εταίροι του Ευρωμεσογειακού προγράμματος SIRCLES (Supporting Circular Economy Opportunities for Employment and Social Inclusion). Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρότυπης μονάδας κομποστοποίησης και την εκπαίδευση και ολιγόμηνη απασχόληση 20 ατόμων, κατά προτεραιότητα γυναικών και ανέργων. Οι εταίροι του προγράμματος προέρχονται από 7 Μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία). Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ΜΚΟ Οργάνωση Γη σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου.

Η νέα εγκατάσταση κομποστοποίησης με ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά πάνελ. Διακρίνονται οι εκπαιδευθέντες εργαζόμενοι, οι εταίροι από τις άλλες μεσογειακές χώρες, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και στελέχη του Δήμου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε στη μονάδα κομποστοποίησης, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 30 Νοεμβρίου 2022 και δέχεται προδιαλεγμένα στην πηγή υπολείμματα τροφών, τα οποία προέρχονται από καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς επίσης (από 10 Φεβρουαρίου 2023) και από τους κατοίκους του Όρμου Κορθίου. Τα υπολείμματα αναμειγνύονται με κλαδέματα και μετατρέπονται σε κομπόστ που στη συνέχεια θα διατίθεται στους κατοίκους για χρήση στις καλλιέργειες.

Πρόκειται για μία έμπρακτη εφαρμογή της ιδέας της κυκλικής οικονομίας. Ήδη η μονάδα έχει παραγάγει το πρώτο κομπόστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία καινοτόμα μονάδα ιδιαίτερα κατάλληλη για νησιωτικές περιοχές, όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Ο βουλευτής Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Άνδρου στο Κόρθι. Το αντιφατικό της υπόθεσης: Ο Ν. Συρμαλένιος είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Καπάκης και η ομάδα του που είναι υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν στο ΔΣ και κατήγγειλαν την επένδυση και την έδιωξαν από το Γαύριο ως "βρώμικη". Και φυσικά απουσίασαν από τις εκδηλώσεις στο Κόρθι όπου παρέστη και χαιρέτησε ο βουλευτής τους! Απίστευτα ακραία αντιπολιτευτικά φαινόμενα!...

Στη συνέχεια οι εταίροι μετέβησαν στο συνεδριακό κέντρο ‘’Ιωάννης Γλυνός’’, όπου μετά από χαιρετισμό του Δημάρχου Δημήτρη Λοτσάρη και του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα από τον Καθηγητή του ΕΜΠ Γεράσιμο Λυμπεράτο. Επίσης, ο εκπρόσωπος του συντονιστή φορέα (Διαχειριστική Αρχή Αποβλήτων της Καταλονίας) Francesco Giro Fontanais μίλησε για το κομπόστ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κυκλική οικονομία, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της μονάδας στον Όρμο Κορθίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι 10 πιστοποιημένοι εργαζόμενοι του Κορθίου με τον καθηγητή του ΕΜΠ Λυμπεράτο, που έτρεξε το πρόγραμμα, τον ευρωπαίο συντονιστή Ισπανό συντονιστή της Καταλωνίας Francesco Giro Fontanais και τον δήμαρχο Άνδρου. Είναι εντυπωσιακό πως ο αντιπολιτευτικός παροξυσμός έδιωξε μια ευρωπαϊκή επένδυση και 10 θέσεις εργασίας από το Γαύριο και τις έστειλε στο Κόρθι. Και οι "καθαροί" του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου πήγαν κόντρα για ακραίους αντιπολιτευτικούς λόγους και με τον "προεδρικό" βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο. Ο "Πολακισμός" ως ακραίο φαινόμενο στην αποθέωση του.

Ακολούθησε η απονομή πιστοποιητικών στους 10 εκπαιδευμένους εργαζόμενους της μονάδας και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Χρήστος Γλυνός. Ο Δήμαρχος Άνδρου και ο Καθηγητής Λυμπεράτος μετέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στην έκθεση Verde.tec στην Παιανία, όπου παρέλαβαν βραβείο στο πλαίσιο Greek Green Awards για την «Ορθολογική Διαχείριση Βιοαποβλήτων».

Ευχαριστούμε τα αρτοποιεία των Γιάννη Παντερλή, Γιάννη Μουστάκα και Χαραλάμπους Αντωνέλλου, τα ζαχαροπλαστεία των Αντώνη Τζιώτη και Γιάννη Μπακέλα, το μίνι μάρκετ του Γιώργου Μαγκανιώτη, τον Φάνη Βολίκα για τις χορηγίες τους. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν, επίσης, ο Δημοσθένης Βαρούτης (τσίπουρο "Androp") και η Κατερίνα Τριδήμα (μελισσοκομία Τριδήμα).

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά όλα αυτά τους κάδους ανακύκλωσης θα τους αδειάζουν;;;;;ε κ Δήμαρχε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;είτε πρέπει να θεσπισθεί βραβείο;;;;;;;;;;;;;