"Στο σφυρί" ξανά το ιστορικό "Ξενία" της Άνδρου

 

Το Ξενία της Άνδρου στην Πλακούρα της Χώρας. Για δεύτερη φορά βγαίνει σε λίγες μέρες σε πλειστηριασμό. Θα υπάρξει αγοραστής για το "ωραίο ερείπιο"; (φωτ. Εν Άνδρω). 

«Στο σφυρί» βγαίνει (για δεύτερη φορά μετά τον άγονο διαγωνισμό του 2013) το ιστορικό ξενοδοχείο «Τρίτων», γνωστό ως Ξενία, που βρίσκεται ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο, στην μαγευτική θέση Πλακουρα της Χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, εντάσσεται σε ένα από τα πέντε projekt άμεσης υλοποίησης και προτεραιότητας, που αν ολοκληρωθούν θα εισφέρουν αρκετά χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία.

Μαζί με το Ξενία της Άνδρου, επενδυτές αναζητούν και τα αντίστοιχα ξενοδοχεία της Bυτίνας, της Καστανιάς, της Eδεσσας, και της Κομοτηνής.

Κάποια εξ αυτών δεν αποκλείεται να περάσουν στους Δήμους έναντι ετήσιου μισθώματος ή ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης, όπως ανέφεραν στελέχη της Εταιρίας. Η τιμή εκκίνησης για τους επενδυτές στον διαγωνισμό που θα ανακοινωθεί, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ενδιαφέροντα  στοιχεία  ωστόσο για το ανδριωτικο ξενοδοχείο, αναφέρει η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Σγουριδου σε άρθρο της πριν δύο χρόνια (Απρίλιος 2016) στο Εν Άνδρω:

Σε προνομιακή, αλλά δύσκολη τοποθεσία. Πάνω στο κύμα που το "κατέφαγε". Χωρίς προαύλιο. Χωρίς εύκολη οδική πρόσβαση και σύγχρονες ανέσεις. Ποιος μπορεί να το πάρει για ξενοδοχείο; (φωτ. Εν Άνδρω).

«Ξενοδοχείο Τρίτων, το πρώτο Ξενία  που κτίστηκε από τον ΕΟΤ το 1958,  δημιουργώντας τομή στην μέχρι τότε τυπολογία των ξενοδοχείων. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, πρωτοποριακό έργο πανευρωπαϊκής αναγνώρισης. Μια χρωματική κυβιστική εικόνα που κοιτούσε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, χωρίς να διαταράσσει την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική.

Έχει φιλοξενήσει επιφανείς προσωπικότητες και αποτελεί αναμφισβήτητα κτήριο σταθμό της Xώρας της Άνδρου.

Ο χρόνος δεν στάθηκε φιλικός. Δεν μπόρεσε να ανταγωνισθεί τα νεοκλασικά αρχοντικά του νησιού, δεν έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους και δεν εντάχθηκε ποτέ  στον παραδοσιακό ιστό της πόλης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και  η αδιαφορία  όλων το καθιστά  πλέον επικίνδυνο  για περαστικούς και περίοικους. 

Το ακίνητο κηρύχτηκε το 2011 από το  Υπουργείο Πολιτισμού ως “Μνημείο  ειδικής χρήσης” χωρίς όμως να  ληφθεί κανένα μέτρο για την σωτηρία του και την επαναλειτουργία του.

Άπειρα  δημοσιεύματα κατά καιρούς, εκθέσεις, συζητήσεις προσπαθούν να αναδείξουν το πρόβλημα  χωρίς λύση. Πολλοί εύχονται να καταρρεύσει από μόνο του  και να δώσει την επιθυμητή λύτρωση. 

Υπό κατάρρευση πλέον περιμένει την μοίρα του το Ξενία της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει στην αξιοποίησή του ως boutique hotel, παρά την αδιαφορία των επενδυτών,  στο  πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε το 2013. Καμία προσφορά για το 56 χρόνων ξενοδοχείο - ερείπιο.

Θα υπάρξει άραγε επενδυτικό ενδιαφέρον για ένα  “κουφάρι σε αποσύνθεση”σε ένα τόσο υποβαθμισμένο περιβάλλον και με μη ξεκάθαρο καθεστώς ρυμοτομίας; Ανέφικτος  στόχος. Το  κόστος  αποκατάστασής του είναι πολύ μεγαλύτερο από μια νέα εξ αρχής κατασκευή. Και αν  ναι, ποιά θα ήταν η αποκατάστασή του; 

- Οι  άπειρες απαιτούμενες επεμβάσεις για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο μήπως αλλοιώσουν τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα;

- Να διατηρηθεί  ως έχει  με απλές κατασκευές υποστύλωσης ως μουσείο του εαυτού του, όπως αναφέρει γνωστός αρχιτέκτων;

Όπως πολύ σωστά γράφτηκε, αποτελεί μεν “τυπικό σύμβολο” συγχρόνως  όμως η σημερινή του κατάσταση υποτιμά την αξιοπρέπεια του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για άλλους άγονους διαγωνισμούς και προβληματισμούς. Η εξεύρεση χρηματοδότησης, που υπολογίζεται στο ποσό περίπου τωνεπτά  εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί προϋπόθεση για την δρομολόγηση  της επιθυμητής λύσης, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.»

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να γκρεμιστεί επιτέλους... να φτιαχτει ενα ωραίο διώροφο πάρκινγκ λεει καποιος αγαπητός σχολιαστής...
Οτι δηλαδή το πάρκινγκ θα είναι πιο ταιριαστό στο τοπίο, άσε που τα αυτοκίνητα θα μπορούν να ατενίζουν στο απέραντο γαλάζιο, οπότε win-win.
Ωστόσο, χωρίς να εμμένω στο συγκεκριμένο σχόλιο, και χωρίς να έχω επισκεφθεί το -αναμφίβολα- πανέμορφο νησί σας, οι ανθρωποι οι οποίοι κραυγάζουν για την αλλοίωση του χαρακτήρα του οικσιμού, την αρχιτεκτονική και τοπιακή ασυνέχεια κλπ κλπ, είναι συνήθως οι πρώτοι που φυτεύουν εργολαβικά μεγαθήρια σε κάθε κάμπο και βουνό του νησιού, στο όνομα φυσικά του κέρδους. Οπότε, ναι, κριτική στην αρχιτεκτονική, άλλωστε γούστα είναι αυτά, αλλά ας μη μένουμε δογματικά προσηλωμένοι σε κάτι επειδή είναι "ξενόφερτο" και αταίριαστο, γιατι μια μέρα μπορεί να στρέψουμε το κεφάλι μας και να συνειδητοποιήσουμε οτι εν τέλει δεν έχει μείνει και τίποτα να φυλάξουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα κτήριο που ακόμα και τώρα σε υποβάλει με το μοναδικό του σχέδιο, 60 χρόνια αξεπέραστο. Ακόμα μοντέρνο και μπροστά. Ήταν δυστυχώς ο παρακατιανός συγγενής στην "αρχόντισσα" Άνδρο. Είδα νεοκλασικά στη Χώρα που δεν πιάνουν μία μπροστά του. 2 ακροκέραμα και μια δωρική κολόνα και αμέσως βαφτίζεται νεοκλασικό και το κοτέτσι... Άδικος τόπος, μην πω αχάριστος... Δυστυχώς όμως έτσι όπως έχει καταντήσει η κατάρρευση θα φέρει και τη λύτρωση.... Είναι σαν τον καρκινοπαθή στο 3ο στάδιο...

This comment was minimized by the moderator on the site

Περίπου 130 χρόνια πριν υπήρχε μια αντίστοιχη διαμάχη για τον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Πριν 130 χρόνια. Εμπρός πίσω!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μας νοιαζει ποιος ειναι και τι εχει κανει ο Κωσταντινιδης, όπως κι εκεινον δεν τον ενοιαζε και δεν σεβάστηκε την δομηση καΙ κουλτουρα της Χωρας Ανδρου με τα νεοκλασικά πανεμορφα κτήρια, και με περισσή αδιαφορία και θράσος μας φυτεψε ενα 'κουτί' στο καλυτερο κομματι της Χωρας. Θα επρεπε να τριζουν τα κοκκαλα του..

This comment was minimized by the moderator on the site

Σχετικά με τις απαντήσεις των δύο αναγνωστών στο σχόλιο μου σας ενημερώνω ότι δεν έχω απολύτως καμία διάθεση να απαντήσω και να αντιπαρατεθώ.
Είναι θέμα αρχής και επιπέδου...
Σας ευχαριστώ και καλό Σ/Κ

This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστά κε Κυρτατα, το λέτε και μόνος σας στο τέλος, το κτίριο κατασκευάστηκε σε ΛΑΘΟΣ ΤΟΠΟ!! Καμία σχέση δεν έχει με την Ανδριώτικη αρχιτεκτονική, και δεν σας φταίει το "αφιλόξενο περιβάλλον". Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να δει κανείς το αταίριαστο του χώρου, και δε νομίζω πως θα μας πείσει η γνώμη καμιάς αρχιτέκτονος (κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει άλλωστε)

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Κυρτάτα, η ταυτότητα του αρχιτέκτονα δεν σημαίνει απαραιτήτως και επιτυχή ένταξη στον χώρο, εκτός αν αναγνωρίζουμε το αλάθητο ακομα και στους καλυτερους. Τα σχόλια περί αντίληψης, παιδείας κλπ, σας τα επιστρέφω με όλη την προσβολή που περιλαμβάνουν.....
Αν νομίζετε ότι μόνο εσείς γνωρίζετε τι ήταν ο Άρης Κωνσταντινίδης είστε εντελώς γελασμένος. Για κακή σας τύχη κάποιοι έχουμε την ευτυχία να κρίνουμε ελεύθερα και ανεξαρτήτως δημιουργού την ομορφιά και την αρμονία οποιουδήποτε έργου με τον χώρο στον οποίο δημιουργήθηκε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Διάβασα με προσοχή τα παραπάνω σχόλια.
Ο ένας γράφει "να γκρεμιστεί"
Ο άλλος "να πέσει να εξαφανιστεί"
Ο τρίτος γράφει "να γκρεμιστεί επιτέλους το κτίριο-σκιάχτρο"
Ένας άλλος πάλι γράφει "ήταν εξ αρχής ένα κτίριο αταίριαστο και απόλυτα ξένο"
Θέλω να απαντήσω στους παραπάνω σχολιαστές ότι όλα είναι θέμα αντίληψης,παιδείας και πολιτισμού.Είναι φανερό ότι τόσα ξέρουν,τόσα λένε...
Είναι πραγματικά λυπηρό.
Θέλω να τους προτείνω λοιπόν να πληκτρολογήσουν στο GOOGLE το όνομα Άρης Κωνσταντινίδης.Είμαι σίγουρος ότι μετά θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Το ΞΕΝΙΑ της ΑΝΔΡΟΥ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.Ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο πανευρωπαϊκής αναγνώρισης,ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να διαταράσσει την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική όπως πολύ σωστά σημείωσε η αρχιτέκτων κ.Μαρία Σγουρίδου.
Ένα έργο που τα τελευταία 60 χρόνια ήταν πάντα σε αμφισβήτηση και πάντα δημιουργούσε έριδες και διαφωνίες κυρίως ανάμεσα στους μη γνωρίζοντες.
Ένα έργο που "είχε την ατυχία" να γεννηθεί από έναν πολύ σημαντικό δημιουργό σε λάθος τόπο και αφιλόξενο τοπικό περιβάλλον.
Δυστυχώς όμως,έτσι είναι αυτά....
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

This comment was minimized by the moderator on the site

Ήταν εξ αρχής ένα κτίριο αταίριαστο και απόλυτα ξένο προς το περιβάλλον στο οποίο κτίστηκε. Στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα αποτελεί καταφύγιο ναρκομανών και τύπων επικίνδυνων για τα παιδιά μας, φύλαξη δεν υπάρχει, όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει και ό,τι θέλει κάνει και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο τμήμα του, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Ο ΕΟΤ, το ΤΑΙΠΕΔ κ΄ οποιοσδήποτε άλλος εμπλεκόμενος,οφείλουν να λάβουν κάθε προβλεπόμενο μέτρο για την ασφάλεια των πολιτών!

This comment was minimized by the moderator on the site

Επι δημαρχείας κυρίου Γιαννίση απο οσο γνωρίζουν καλά οι Ανδριώτες, ειχε γινει προσπάθεια να αποκτηθεί με κάποιον τρόπο το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος απο τον Δήμο και με δάνειο (προφανως) απο τον ίδιο τον Δήμο να γκρεμιστεί η υπάρχουσα κτιριακή δομη και νακτιστει καινουριο κτίριο ως Δημοτικός ξενώνας ή συνεδριακό κεντρο, το οποίο και θα απέφερε έσοδα στον Δήμο απο διάφορες εκδηλώσεις που θα φιλοξενούσε σε ετήσια βάση. Δυστυχώς ομως δεν έγινε εφικτό αυτο, για λόγους που δεν γνωρίζουμε και δεν εχυν σημασία στην παρούσα φάση. ΤΟ σημαντικότερο είναι να κατεδαφιστεί το υπαρχον κτίριο ή οτι έχει απομείνει απο αυτό, καθώς εδωκαι τρία χρόνια αποτελει κίνδυνο για την γύρω περιοχή. Οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες το γνωρίζουν καλα αυτό, αλλά δεν εχυν φροντίσει να κάνουν κάτι για αυτό αν και θα μπορούσαν! Προφανώς πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε κάποια ανρθώπινη ζωή ή να γίνει καποιο ατύχημα (γεγονός που δεν θελει κανεις λογικος νούς), ώστε να παρουν "μπροστα" οι δυσκίνητες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εχει ακουστεί οτι δεν είναι αρμόδιος ο Δήμος, αλλά αν πεσει μερος του κτιρίου ποιος θα ευθύνεται για τυχόν ζημια που θα προκαλέσει??

Περισσότερα