Airbnb στην Άνδρο: προσοχή η εφορία καραδοκεί και αρχίζει ελέγχους!

Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών στην Άνδρο, νοικιάζεται με την μέθοδο του Airbnb. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και φέτος το καλοκαίρι, βίλες, εξοχικά, αρχοντικά, παλιά παραδοσιακά οικήματα, έχουν δοθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο νησί μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων, σε Έλληνες και ξένους τουρίστες για ολιγοήμερη η μακροχρόνια μίσθωση.

Στην Άνδρο μέσω του ιντερνέτ, μπορεί να βρει κάποιος το σπίτι που επιθυμεί και τον καλύπτει, τόσο αισθητικά όσο και οικονομικά. Τα προς ενοικίαση ακίνητα είναι αμέτρητα!

Όμως έρχεται η παγίδα της Εφορίας και όσοι έχουν «μπει στο παιχνίδι» ας προσέξουν! Η προειδοποίηση έρχεται από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου που δήλωσε τα εξής:

-       Πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε. Είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες (26 Ιουλίου) λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπου πρέπει να δηλωθούν και τα εισοδήματα AirBnB που αποκτήθηκαν πέρυσι. Επίσης το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν δεκάδες ιδιοκτήτες που δεν δήλωναν το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει η πλατφόρμα «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», όπου θα πρέπει να δηλώνονται τα ακίνητα που μισθώνονται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες με πιο γνωστή την Airbnb. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα αφορούν μόνο το 2018 ή και το 2017.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προθεσμία μέχρι τέλος Αυγούστου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Airbnb για να εναρμονίσει τους όρους χρήσης της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταστήσει διαφανείς τις τιμές της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Airbnb απειλείται με κυρώσεις.

Οι όροι των συμβολαίων της εταιρείας ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις τιμές στους χρήστες της δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό εις βάρος των καταναλωτών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τομέας των online κρατήσεων «έχει δώσει πληθώρα ευκαιριών στους τουρίστες», όμως «η δημοτικότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την μη τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την προστασία των καταναλωτών», προειδοποιεί η ευρωπαία επίτροπος υπεύθυνη για την Κατανάλωση Βέρα Ζούροβα.

«Πρέπει να γίνεται εύκολα κατανοητό στους καταναλωτές για ποιο πράγμα και πόσο καλούνται να πληρώσουν», δήλωσε ο η Επίτροπος στους δημοσιογράφους επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες ακύρωσης κράτησης από έναν ιδιοκτήτη και διευκρίνισης για το αν ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας».

Η Airbnb έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου για να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Επιτροπής. Εάν οι προτάσεις της εταιρείας «δεν κριθούν ικανοποιητικές», η Airbnb μπορεί να υποστεί κυρώσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι αρχές μπορούν να εκκινήσουν διαδικασίες κατά της Airbnb, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε διαφόρων ειδών κυρώσεις», ανάλογα με κάθε χώρα, διευκρίνισε η Επίτροπος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ανεξέλεγκτο φαινόμενο με παρενέργειες το Airbnb...ας το δούμε λοιπόν όλοι μας άμεσα καθαρά και ξάστερα κύριε Μπασαντή και να μην πανικοβάλλουμε τους ενδιαφερόμενους, ούτε να ρίχνουμε στην πυρά τους ελεκτικούς μηχανισμούς του κράτους μας.
θα μπορούσατε να είχατε έναν άλλον τίτλο στο παραπάνω δημοσίευμα σας !
Kαι τούτο για τους εξής λόγους:
Για ανεξέλεγκτο φαινόμενο με παρενέργειες στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, στη δράση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και με κόστος στις υποδομές της χώρας μας,τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο Airbnb.
H επιχειρηματική λογική του εύκολου κέρδους, όπως έγινε στο παρελθόν με άλλες επιχειρηματικές επιλογές (Video Club, Frozen Yogurt κλπ), θα δημιουργήσει συνθήκες επιχειρηματικής ασφυξίας και θα σκάσει σα «φούσκα», με συνέπειες στην τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και τις υποδομές του κάθε τόπου, αν δεν ληφθούν συγκεκριμμένα και άμεσα μέτρα.
Η θεσμική λοιπόν θωράκιση της αγοράς, έναντι οιονδήποτε παρερμηνειών, είναι βασική προυπόθεση και πρέπει να γίνει σύντομα γενικό ξεκαθάρισμα ολων των νομικών προυποθέσεων και φορολόγησης των αναλογούντων για αυτήν την μορφή εκμετάλευσης ακινήτων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Τον τίτλο έγραψε ο συντάκτης του άρθρου. (β) Που υπάρχει το μεμπτό στον τίτλο; Στο "προσοχή"; Στο "η εφορία καραδοκεί και αρχίζει ελέγχους"; Δεν θα πρέπει να προειδοποιήσει ο συντάκτης όσους έχουν άγνοια; Δεν θα πρέπει να σημειώσει πως το φθινόπωρο οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί; Χτυπά το καμπανάκι σε όλους: νόμιμους και παράνομους...
Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

μπορω να εκμεταλευτώ μέσα απο αυτήν την πλατφόρμα και κτήματα που διαθέτω ?

This comment was minimized by the moderator on the site

450 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή μέσω... Airbnb!
Πάνω από 63.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή καταχωρημένα στην Airbnb και προσφέρονται για μίσθωση .
Ακριβώς αυτοί οι αριθμοί, που αφορούν μόνο την Airbnb, χωρίς να περιλαμβάνονται μεμονωμένα sites ιδιοκτητών ή άλλες πλατφόρμες της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, αφενός, αποτελεί αποδεδειγμένα διέξοδο και λύση για δεκάδες πλέον χιλιάδες Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιζητούν ένα επιπλέον -αφορολόγητο κυρίως μέχρι στιγμής- εισόδημα.
Εισόδημα, που, όλοι καταλαβαίνουμε και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τα εκατομμύρια των χαμένων εσόδων, για τα δημόσια ταμεία λόγω φοροδιαφυγής και αφετέρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους επαγγελματίες του τουρισμού, που έχουν δηλωμένα μέσω του ΕΟΤ τα ενοικιαζόμενα ακίνητα τους και σε μια χρονιά όπου οι επιδόσεις του κλάδου έχουν αγγίξει κόκκινο.
Ειδικά ως προς την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, τα πράγματα είναι μάλλον θολά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη μέσω ενός οργανωμένου μητρώου συγκεντρωμένα ακριβή νούμερα για τις γκρίζες μισθώσεις που μήνα με τον μήνα πλέον αυξάνονται.
Οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αφού όλοι, τουλάχισοτν φαινομενικά λένε και συμφωνούν, ότι ναί, πρέπει να μπεί μία τάξη.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΕΙΡΙΣΤΑ .ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ! ! !
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ...ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ '' AIRBNB'' ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΤΡΩΣΕΙ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ....ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ, ΠΟΥ ΔΗΜΩΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΟΤ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ! ! !
ΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ...ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ Κ -----Ο, ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕΙ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ....