Προσοχή στις πληρωμές με μετρητά!

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγος - Λογιστής/Φοροτεχνικός Α' Τάξης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις συναλλαγές πλέον άνω των 500 ευρώ πληρώνουμε μέσω τραπέζης (κάρτα, e-Banking, επιταγή) κι όχι με μετρητά. Διαφορετικά υπάρχουν μεγάλα πρόστιμα! Αυτό αφορά τους επαγγελματίες του νησιού, αλλά και τους κατοίκους που αγοράζουν πράγματα αξία ή πληρώνουν υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ!

Αναλυτικά, με την απόφαση 2274/2021 της Επιτροπής Επίλυσης φορολογικών Διαφορών επικυρώθηκαν φόροι και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε  επιχείρηση επειδή έκανε πληρωμές τιμολογίων άνω των 500,00€ εκτός του Τραπεζικού Συστήματος. Δηλαδή επικυρώθηκε από την επιτροπή ότι οι δαπάνες  των οποίων τα τιμολόγια είναι πάνω των 500,00€, εάν δεν έχουν εξοφληθεί μέσω του Τραπεζικού συστήματος , αλλά έχουν εξοφληθεί με μετρητά, τότε δεν αφαιρούνται από τα έσοδα για τον προσδιορισμού του φορολογικού αποτελέσματος.

Μάλιστα δεν έγιναν δεκτές και πληρωμές τιμολογίων κάτω των 500,00€ επειδή η επιτροπή δέχτηκε ότι επρόκειτο για πράξεις  άνω των 500,00€ τις οποίες «έσπασε» η επιχείρηση σε τιμολόγια κάτω των 500,00€. για να αποφύγει την υποχρέωση εξόφλησης μέσω του τραπεζικού συστήματος .

Αναφέρει χαρακτηριστικά « πρόκειται για πολλαπλά τιμολόγια του ίδιου ως άνω εκδότη/προμηθευτή αξίας εκάστου κάτω των 500,00€ ληφθέντα την ίδια ημέρα ( ή σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα), προκειμένου να αποφεύγεται η εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου.

Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρήσεις:

-Να εξοφλούν με τραπεζικό τρόπο τα τιμολόγια άνω των 500,00€ ( δηλαδή με τραπεζικό έμβασμα, με επιταγή κτλ).

-Να μην «σπάνε»  δαπάνες άνω των 500,00€ σε πολλά τιμολόγια με σκοπό αυτά να είναι κάτω των 500,00€ το καθένα για να αποφεύγουν την εξόφληση τους με τραπεζικό τρόπο γιατί αυτό δεν γίνεται δεκτό από την φορολογική διοίκηση.

Τέλος, η εξόφληση δαπανών με τραπεζικό τρόπο αφορά και τους καταναλωτές αφού για να χτίσουν το αφορολόγητο τους πρέπει να χρησιμοποιούν κάρτες για τις συναλλαγές τους, ενώ κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με φόρο μέχρι και 660,00€ επιπλέον εάν δεν το κάνουν.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Θωμάς...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κυρία μου εδώ και 7 χρόνια κοιμάστε και ξυπνάτε με τον Θωμά. Γεράσατε και μυαλό δεν βάλατε. Οι έμμονές σας σας έχουν μάλιστα κακογεράσει. Τι να πει κανείς που δεν πετύχατε στη ζωή σας κάτι και σας έμεινε απωθημένο ο Θωμάς...
Περαστικά σας...
ΥΓ Φυσικά δεν δημοσιεύουμε υβρεις και συκοφαντίες. Για δοκιμάστε στο προσφιλές σας σάιτ που έχει πλέον έχει γίνει... σαϊτα!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ . ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ .

This comment was minimized by the moderator on the site

Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία πλεον για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία στα σχολεία από του χρονου
Υποχρεωτικά η κάρτα για συναλλαγές άνω των 500€
Υποχρεωτικά ο εμβολιασμός
Υποχρεωτικά η αφαίρεση των εικόνων από νοσοκομεία και σχολεία
Υποχρεωτικά η απαγόρευση για συνάθροιση άνω των τριών ατόμων
Υποχρεωτικά από αύριο......Τι??..
Υποχρεωτικά....αύριο είς το όνομα της κλιματικής αλλαγής...κ.λ.π

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατα πρωτον Τα 50 ευρώ μετρητά δεν χάνουν ποτε την αξία τους .
Τα 50 ευρώ παραμένουν δηλ. 50 ευρώ
Με το κόλπο της κάρτας σε ένα μήνα από τις κρατήσεις που έχει υποστεί το 50αρικο χάνει την αξία του και κερδίζουν οι κερδοσκόποι. Με αποτέλεσμα σε ένα μικρό διάστημα το 50αρικο να εξαφανιστεί. κατά δεύτερον οι κάρτες και τα τσιπακια και η υποταγή ειναι πλέον δεδομένη.
Και κατατριτον η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη οποίος και αν είναι αυτός και σε όπια τάξη ανήκει. επί της ευκαιρίας Ζητώ η 28η
Οκτωβρίου. Στους συντελεστες και στους Ήρωες του 40'.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

Το όριο της κατάθεσης είναι για επαγγελματίες άνω των 500,01 ευρώ ΠΡΟ ΦΠΑ, κάτι το οποίο δεν το αναφέρατε και η λήψη μετρητών από ιδιώτες έως 499,99 ευρώ, αφου ο ιδιώτης από 500 ευρώ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ του ΦΠΑ και άνω, πρέπει να εξοφλήσει υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ:
Χωρίς τις επιθετικές και ψευδείς προσβολές σας το σχόλιο σας έχει ως ανωτέρω. Κρίνατε σκόπιμο να διανθίσετε τις επιθέσεις και προσβολές σας με μια επίδειξη γνώσεων της κατηγορίας του 0,01. Όσο για τον ΦΠΑ (500 χωρίς ΦΠΑ) μπορούσατε εύκολα να προσθέσετε χωρίς προσβολές την διευκρίνηση και θα σας ευχαριστούσαμε κιόλας.
Όμως σας ήταν δύσκολο να αντισταθείτε στην "επιθετική φύση" σας.
Απορούμε με τους χαρακτηρισμούς για το σάιτ μας για ένα ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ άρθρο έγκυρου οικονομολόγου και φοροτεχνικού Α' τάξεως του νησιού μας. Τα μέχρι 499,99 και από 500,01 δείχνουν απλώς ανώνυμη εμπάθεια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro