Η οργισμένη ανάρτηση του Ντι Κάπριο για τα σκουπίδια στον βυθό της Άνδρου

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/8

Ένα βίντεο από την δράση καθαρισμού του βυθού στα νερά γύρω από την Άνδρο αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Οσκαρικός ηθοποιός και περιβαλλοντικός ακτιβιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που αυτές τις ημέρες κάνει διακοπές στην Πάρο.

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε.»

Αυτά έγραψε ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος ίδρυσε πριν από είκοσι χρόνια το Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) με στόχο την προστασία του πλανήτη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 11/8

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές με πολυτελή θαλαμηγό και απόλαυσε τον ήλιο και το γαλάζιο του Αιγαίου. Ο Χολιγουντιανός σταρ δεν ανέβασε κάποιο καλοκαιρινό στιγμιότυπο από τις διακοπές του στην Ελλάδα στα social media, αλλά - γνωστός για τις περιβαντολογικές του ανησυχίες - προτίμησε να ασχοληθεί με την οικολογική καταστροφή του βυθού της Άνδρου...
Το βίντεο του Al Jajeera που δείχνει έναν περιβαλλοντικό οργανισμό να μαζεύει από τον βυθό στην Άνδρο άπειρα πλαστικά σκουπίδια μικρού και μεγάλου μεγέθους, έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στον ηθοποιό για να μας υπενθυμίσει τι έχει συμβεί και τι πρέπει να σταματήσει.
Ο Ντι Κάπριο ανάρτησε το βίντεο στο προφίλ του στο instagram και έγραψε για όσα τραγικά ευρήματα υπάρχουν στα ελληνικά ύδατα... 

Πατήστε τα γράμματα στο παρακάτω τετράγωνο για να πάτε στον λογαριασμό του Ντι Κάπριο στο instagram και να δείτε το βίντεο. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Η παραπάνω δημοσίευση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο έγινε θέμα διεθνώς και αναδημοσιεύτηκε και σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Την αναδημοσιεύουμε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Κρατάμε το αρνητικό δημοσίευμα με την προσθήκη πως όλα αυτά ήταν γνωστά στην Άνδρο επί 8 χρόνια. Αυτά τα γνωστά γράφαμε κι εμείς. Αλλά κάποιοι έκαναν πως δεν άκουγαν και σιωπούσαν και αδρανούσαν επί χρόνια. Όλα ήταν "καλώς καμωμένα" στο βασίλειο της ένοχης σιωπής. Όμως κάποτε τα ένοχα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ή, μάλλον τα ανακαλύπτουν οι δύτες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μας.

Έστω κι έτσι είναι μια ευκαιρία να μετατρέψουμε την αρνητική προβολή με θέληση και διάθεση σε θετική προβολή. Ο νέος δήμαρχος πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να γίνουν μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση. Να καθαριστεί το αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα που καταπλακώθηκε από τα σκουπίδια. Να αποκατασταθεί πάλι η Σταυροπέδα και να απαλλαγεί ο Στρόφιλας από την καιόμενη χωματερή για την οποία κάποιοι ανεγκέφαλοι... σιωπούν ή και πανηγυρίζουν! Μέχρι να μας πάρει είδηση κάποια άλλη διεθνής προσωπικότητα ή διεθνής οργανισμός! Και να γράψει γι' αυτό το χάλι. Κι εμείς να εκπλαγούμε πάλι.

Καιρός να προχωρήσει η ανακύκλωση και ο ΧΥΤΥ που έχει πλέον οριστικά εγκριθεί. Η Άνδρος με αυτές τις κινήσεις μπορεί σε 2 χρόνια να αλλάξει πρόσωπο και να απαλλαγεί από τα σκουπίδια της και στη στεριά και στη θάλασσα. Και τότε να καλέσει η Άνδρος τον Ντι Κάπριο να δει την αλλαγή και να γράψει διαφορετικά. Να γνωρίσει τον μοναδικό στην Ευρώπη Στρόφιλα. Να δει το αρχαίο λιμάνι του απαλλαγμένο από τα σκουπίδια. Και την θάλασσα μας καταγάλανη και καθαρή. Θέληση, τόλμη, μελέτη και ενέργεια χρειάζονται για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα και την σιωπή των αμνών όλων αυτών των χρόνων. Ελπίζουμε να υπάρξουν οι άνθρωποι που θα πάρουν τις πρωτοβουλίες για να κινήσουν όλη αυτή την μεγάλη διαδικασία.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ο κυριος Μπραντ να παει να μαζεψει τα σκουπιδια του Χολυγουντ πρωτα και μετα να μας πριξει με τις νεοταξιτικες σαχλαμαρες του.Ας μας πει πρωτα αν εχει κοχωνες ποσα μωρα και ποσα παιδια σφαζονται εκει που εργαζεται,και ποσα κιλα αιμα εχει καταναλωσει ο ιδιος ως δουλος του σατανα
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δυστυχώς βρίζοντας εκτός θέματος απλώς επιβεβαιώνετε τις καταγγελίες του. Διαγράφεται το υπόλοιπο σχόλιο ως εντελώς εκτός θέματος...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν ανησυχούμε σε 4 χρόνια θα ψηφίσουμε αυτόν που θα μας δώσει τα περισσότερα όπως έγινε και τώρα...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μπράβο. Μας αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο επόμενος δεν θα κάνει τίποτα, όπως δεν έπραξε τα οφειλόμενα ως Έπαρχος που είχε πλήρη γνώση της κατάστασης, καθώς είχε επισκεφθεί ως Περιαφερειακός Σύμβουλος μαζί με τον Χ. Κόκκινο την πληγείσα Περιοχή και τον Δήμο Άνδρου και ζητούσαν τα ρέστα από τον τότε Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την απραξία του................... Ευτυχώς που υπάρχουν ρεπορτάζ και φωτογραφίες που τα αποδεικνύουν.
Έτσι για να ξέρουμε το κακό που μας έρχεται, μεταμφιεσμένο σε καλό!
Δεν σας έχει κάνει εντύπωση η αφωνία του όλες αυτές τις μέρες που το ζήτημα βράζει; Είναι αυτό που λέμε ένοχη σιωπή.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτός έφταιγε το 2011. Αυτός έφταιγε από το 2014 μέχρι το 2019. Αυτός δεν έκανε τίποτα για τα λιμάνια και το Μπατσί. Αυτός έπρεπε να απαντήσει γιατί 5 χρόνια δεν καθάρισε τον βυθό και δεν μαζεύει τα σκουπίδια.
Μια ερώτηση μόνο: και γιατί αρμοδιότητα και την ευθύνη του λιμανιού του Γαυρίου, των λιμανιών και των μαρινών του νησιου και των σκουπιδιών έχει ο Δήμος. Γιατί η μαρίνα λέγεται ΔΗΜΟΤΙΚΗ, το λιμενικο ταμείο λέγεται ΔΗΜΟΤΙΚΟ, τα σκουπίδια πληρώνονται στον ΔΗΜΟ;
Να σας πούμε εμείς.
Για να λέτε εσείς ανοησίες. Όσο για τον επόμενο του χρόνου τα λέμε. Και σε 4 χρόνια ας μην τον ψηφισουμε. Όμως μέχρι τότε υπομονή...
Αλλά δεν έχετε και πολύ όπως βλέπουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μερικοί πρωταγωνιστές της εποχής:
https://andriakipress.gr/2011/04/26/chomateris-androu-synecheia/
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εξαιρετικά τα όσα παραπέμπεται. Μια ερώτηση: επί 8 χρόνια τι έγινε; Τα 5 τελευταια χρόνια τι έγινε; Πέρα από τι έγινε τότε τι έγινε έκτοτε;
Αυτό είναι ένα ερώτημα. Το επόμενο ερώτημα είναι: Τι θα κάνει ο επόμενος;
Αυτά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

"Στην Ελλάδα, η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο της πιο πάνω Συνταγματικής επιταγής, η ευθύνη για την πρόληψη και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο στην Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία έχοντας επίγνωση των ανωτέρω συνθηκών και θεωρώντας ότι η προστασία της θάλασσας και των ακτών αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση του σύγχρονου ανθρώπου που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής και την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή διαβίωση και ανάπτυξη των μελλοντικών γενεών, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος."

http://www.hcg.gr/node/150

...ας μας πουν λοιπον τι έκαναν το 2011 και φτάσαμε στο χάλι του 2019.......

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδεικτικά, η εμπλοκή του Λιμεναρχείου (και μάλιστα Άνδρου) σε θέμα περιβαλλοντικής ρύπανσης. Τα συμπεράσματα για το ποιος είναι ανόητος ας τα αφήσουμε σε τρίτους:
https://www.enandro.gr/perivallon/3141-%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B1-52-000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-cabrera-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BA%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85.html

Όσο για την απολογία πεθαμένων...δεν διοικούσαν μόνοι τους και δεν υπέγραφαν μόνοι τους. Αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν-παραποιήσουν το παρελθόν τους θα τους πικράνουμε, οι υπόλοιποι που ζούσαμε στον ίδιο τόπο και βλέπαμε πρόσωπα και πράγματα και δεν τους ξεχνάμε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Την ευθύνη έχει ΠΑΝΤΑ ο δήμαρχος αν δεν το ξέρετε. Αυτά λέει ο νόμος,
Πέρα από τον δήμαρχο ποιους άλλους εννοείτε; Ονόματα παρακαλώ. Ποιος πρέπει να λογοδοτήσεις 8 χρόνια μετά γι' αυτό που όλοι ξέραμε και κανένας δεν μίλαγε.
Μέχρι που μας ξεφωνίσανε κάποιοι, το έγραψαν όλοι στην Ελλάδα και στον κόσμο και εσάς σας φταίει το Εν Άνδρω που το αναδημοσίευσε; Αστεία πράγματα.
Όσο για το λιμεναρχείο που λέτε δείτε τις τότε αναφορές και καταγγελίες του...
Η ανοησία μοιάζει ανίκητη όταν λέει πράγματα με ανωνυμα υπονοούμενα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κ. Ντι Κάπριο και η παρεούλα του να μας πει για τις μεγάλες εταιρείες , χημικές , πετρελαϊκές και λοιπές που μολύνουν καθημερινά τη Μεσόγειο με απόβλητα ,για τις φάλαινες που σκοτώνουν στην Ιαπωνία και άλλα πολλά και ας αφήσει την Άνδρο στην ησυχία της , ήδη έχει κάνει τη ζημιά του στον τουρισμό του νησιού ! Όσο για το Εν 'Ανδρω κρίμα που προβάλατε, στην προσπάθειά σας προφανώς να απαξιώσετε έτι περαιτέρω τον ούτως ή άλλως αποτυχημένο και απερχόμενο δήμαρχο , τις απόψεις του ηθοποιού παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Άνδρος έχει εκατοντάδες πεντακάθαρες παραλίες, αφθονα νερά και αρκετό πράσινο και σε μια συγκεκριμένη περιοχή και μόνο σ' αυτή δημιουργήθηκε το πρόβλημα εδώ και κάποια χρόνια !Φάουλ σίγουρα ο Σουσούδης και οι απίστευτες ανακοινώσεις του , φάουλ και το Εν ' Ανδρω !!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είστε εκτος πραγματικότητας/ Την ώρα που το αναρτήσαμε το θέμα το είχαν δημοσιεύσει μόνο 150 site, εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα στην Ελλάδα. Είχε βγει στο facebook σε δεκάδες χιλιάδες προφίλ. Το είχαν δει τα 33 εκατομμύρια ακόλουθοι το Ντι Καπριο και εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως του Ρόιτερς και του Αλ Τζαζίρα!
Κι εσείς λέτε πως κάναμε ζημιά που δημοσιεύσαμε κάτι που είχε δει ΟΛΟΣ ο κόσμος και γράψαμε πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και του χρόνου να μην υπάρχει το πρόβλημα.
Σίγουρα είστε ή φανατικός ή άσχετος. Διαλέξτε και παίρνετε.
Και φυσικά δεν το γράψαμε για να απαξιώσουμε τον ηττημένο δήμαρχο. Αυτός απαξιώθηκε και απαξιώνεται μόνος του με όσα του γράφουν οι ανδριώτες και με όσα είπε και λέει...
Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωρα να μιλήσουν οι αξιωματούχοι του 2011, η ηγεσία του Λιμεναρχείου Άνδρου το 2011, ο Έπαρχος Άνδρου το 2011, οι πραγματογνώμονες που διαπίστωσαν την έκταση της καταστροφής το 2011. Αν δεν ήξεραν να απολογηθούν για την άγνοιά τους, αν.......όμως;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Καιρός να λογοδοτήσουν επιτέλους ο Γιάννης Γλυνός και ο Νικος Θεολόγου. Μια ερώτηση μόνο: πως λογοδοτούν οι πεθαμένοι;
Η ηγεσία του Λιμεναρχείου όμως γιατί να λογοδοτήσει; Αυτή έβαζε τα σκουπίδια εκεί ή μήπως αυτή έπρεπε να τα μαζέψει;
Ο έπαρχος γιατί; Αφού το 2011 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΑΡΧΟΣ!!! Μήπως πήρατε πολύ φόρα; Μήπως πρέπει να λογοδοτήσετε εσείς που γράφετε ανοησίες;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΟΛΑ. ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Με τις δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ο Κος Σουσούδης απλά ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΕ και προκάλεσε πολύ κακό στην Άνδρο.
Το link για να τη διαβάσει ο κόσμος: https://www.kathimerini.gr/1038179/article/epikairothta/ellada/o-nti-kaprio-h-andros-kai-ta-skoypidia-sth-8alassa

Η εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών (όχι κατ' ανάγκην Ανδριωτών) που "στολίζουν" τον -ευτυχώς- απερχόμενο Δήμαρχο. Ιδού το link: https://www.protothema.gr/greece/article/916115/i-apadisi-tou-dimarhou-tis-androu-ston-di-kaprio-katerreuse-homateri-ston-vutho/

Τα σχόλια είναι στο κάτω μέρος της σελίδας του "ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ". Αξίζει να τα διαβάσει κανείς.

Ο Κος Σουσούδης το καλό που έχει να κάνει, είναι να πάρει την οικογένειά του και να φύγει από το νησί. Ας παραιτηθεί και από το Κέντρο Υγείας μπας και αποκτήσουμε ορθοπεδικό. Οι δηλώσεις του θα αποβούν μοιραίες για την εναπομείνασα τουριστική περίοδο και κάποια στιγμή ο ίδιος δεν θα έχει μούτρα να κυκλοφορήσει. Αυτά που δήλωσε στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ούτε παιδάκι του Γυμνασίου δεν θα τα έλεγε.

Δυστυχώς αυτός ο Κύριος, η αλαζόνας σύζυγός του και το παρεάκι του "βλέπε χορευταρού" έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο νησί, η οποία θα φανεί στο προσεχές διάστημα. Οι δηλώσεις περί τουριστικής ανόδου είναι αναληθείς. Αυτό βεβαιώνουν όλοι οι επαγγελματίες του νησιού και όσοι έχουν αντίθετη άποψη βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, τόπου και χρόνου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Βρήκα αυτό στο ίντερνετ. Είναι μια δήλωση του Κου Σουσούδη. Για εμένα είναι σαν να υποτιμά την νοημοσύνη μας. Αν θέλει να μιλήσει να πει όλη την αλήθεια και όχι την μισή. Αν είναι σκουπίδια της χωματερής ας πει ότι η χωματερή έπρεπε να έχει φύγει από εκεί εδώ και χρόνια, πως βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και πως όλοι οι εκλεγμένοι άρχοντες του νησιού εδώ και χρόνια είναι νομικά υπόλογοι
για αυτό . Ο Κος Di Caprio δεν αδικεί το νησί, απλά δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια για να την αναφέρει. https://www.reader.gr/news/koinonia/302156/o-dimarhos-androy-apanta-ston-nti-kaprio-mas-adikei-i-anartisi-vid

Τώρα αν αυτό πλήτει τον τουρισμό του νησιού, οι άρχοντες του νησιού θα έπρεπε να είχαν φροντίσει για την χωματερή, το λιμάνι και άλλα για να μην πλήττεται ο τουρισμός.

Περισσότερα