Συγκέντρωση για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι

 
 
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της Ράχης Κορθίου με τις 5 ανεμογεννήτριες (απεικόνιση της μελέτης)
 
Αγαπητοί φίλοι του ιστοτόπου Εν Άνδρω,
ενόψει της επικείμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων πάνω από τον όρμο Κορθίου και αλλού στο νησί της Άνδρου, πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου ενημερωτική εκδήλωση για το εν λόγω θέμα.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 17:30 στον πολυχώρο του όρμου Κορθίου με προσκεκλημένους από την Τήνο, την Πάρο, την Αθήνα και ασφαλώς και την Άνδρο, οι οποίοι θα φωτίσουν την οικονομική, οικολογική, νομική και κοινωνική διάσταση του θέματος. Επιπλέον, θα ανακοινωθούν υδρογεωλογικά δεδομένα καθώς και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την αντίστοιχη εμπειρία της Καρύστου. 
Σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου και την αφίσα της εκδήλωσης και θα σας παρακαλούσαμε να ενημερώνετε συνεχώς τους ακροατές του σταθμού μέχρι για την εκδήλωση αυτή. Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ σημαντική. Αν οι ανεμογεννήτριες μπουν θα αλλάξει ο χαρακτήρας του νησιού για πάντα! Ας κάνουμε όλοι κάτι όσο είναι ακόμα καιρός!
Κάρολος Γιαγιάννης
μέλος της ομάδας ενεργών πολιτών που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση
 
 

Δελτίο Τύπου

Η αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων (ύψους 100-150 μέτρων-όσο το SuperFerry) στο νησί της Άνδρου έχει ήδη ξεκινήσει. Οι μπουλντόζες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και οι επιχειρηματίες ανυπομονούν.

Οι ανεμογεννήτριες με τελική αδειοδότηση φτάνουν τις 100 και απλώνονται σε όλο το νησί, με το τεράστιο μέγεθός τους να τις καθιστά ορατές από σχεδόν παντού. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια χωρίς την ενημέρωσηκαι τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ο κάθε “επενδυτής” ερχόταν σε επαφή μόνο με ελάχιστους ιδιοκτήτες γης ώστε να κάνει τη δουλειά του. Οι πολύ περισσότεροι ιδιοκτήτες των οποίων η γη απαξιώνεται δε γνωρίζουν τίποτε. Η κοινωνία διχάζεται, η Άνδρος υποβαθμίζεται. Όταν τα έργα τους ολοκληρωθούν θα είναι πια πολύ αργά για να αντιδράσουμε. Το τοπίο της Άνδρου θα έχει βιομηχανοποιηθεί και ο χαρακτήρας του νησιού θα έχει αλλάξει για πάντα.

Για αυτό, καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού, όσο μένει ακόμα καιρός,

ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ!

Η περίσταση απαιτεί την άμεση ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνουμε στις εταιρείες και τους εκπροσώπους τους ώστε να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή.

Σας περιμένουμε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, στις 17:30το απόγευμα, στον πολυχώρο Κορθίου, στον όρμο Κορθίου, όπου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το καυτό αυτό θέμα. Ομιλητές από την Τήνο, την Πάρο, την Αθήνα αλλά και φυσικά την Άνδρο θα φωτίσουν την οικολογική, οικονομική, νομική και κοινωνική διάσταση της Αιολικής Βιομηχανίας και τα προβλήματα που αυτή εγκυμονεί τοπικά χωρίς να βοηθάει την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όταν οι ανεμογεννήτριες θα έχουν εγκατασταθεί θα είναι πια αργά για δάκρυα…

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου και της επιτροπής που συστάθηκε ώστε η Άνδρος να αντιπροτείνει τη δική της χωροταξική πρόταση που να συμβαδίζει με την κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του νησιού κι όχι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ)

Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Άνδρου

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (Andros Routes)

Η Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.

Η Trekking Andros

Με την υποστήριξη της ομάδας ενεργών πολιτών Άνδρου για την προστασία του φυσικού τοπίου του νησιού από την επαπειλούμενη βιομηχανοποίησή του.

Ας διατηρήσουμε τον ήπιο χαρακτήρα του νησιού. Το φυσικό περιβάλλον δεν είναι δικό μας για να το καταστρέψουμε. Είναι των παιδιών μας. Ας τους το παραδώσουμε αγνό και καθαρό, όπως αυτά θα το ονειρεύονται…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Βρε βρε κάτι προοδευτικοί που πλάκωσαν και θέλουν τις ανεμ/τριες. Δύο κατηγορίες είναι ,τσιράκια πουλημένα των εταιρειών μέσα και αυτοί που στα μουλοχτά κάνανε αλησβερήσι με τους επενδυτές νοικιάζοντας;;πουλώντας τα χωράφια τους και η άλλη κατηγορία αυτή που δεν θα τις βλέπουν από τα σπίτια τους.Όσο για τα οφέλη για το Κόρθι ναι καλά έτσι κάνουνε και με τους ιθαγενείς τους δίνουν καθρεπτάκια .Και κάτι άλλο;;είναι περιοχή natura η ράχη;;;ναι η όχι;;και γιατί έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακοί οικισμοί πολλά χωριά με ότι αυτό συνεπάγεται και φάτσα τα τέρατα;;;ρε δεν πάτε καλά ορισμένοι αν τις γουστάρετε ΄΄πουλημένοι΄΄στο χωριό σας........

This comment was minimized by the moderator on the site

Και για όσους με στοχοποιούν προσωπικά, ας αναγνωρίσουμε από κοινού μία πραγματικότητα. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που κατάγονται από το νησί το εγκαταλείπουν για καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι στους οποίους ανήκω κι εγώ που αφήσαμε θέσεις εργασίας με καλές αποδοχές και προοπτικές, για να έρθουμε να ζήσουμε στην Άνδρο. Προσωπικά, δεν έχω καταγωγή από το νησί, έχω δύο πτυχία και βρίσκομαι στην Άνδρο όχι από αγάπη για τα χρήματα αλλά γιατί ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου σε ένα μέρος που να συνδυάζει το καθαρό περιβάλλον με μία πλούσια τοπική πολιτιστική παράδοση, της οποίας είμαι λάτρης. Αν ενδιαφερόμουν για το κέρδος, δεν θα βρισκόμουν εδώ. Σας εγγυώμαι ότι αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης του Κορθίου. Το ενδιαφέρον μας είναι ανιδιοτελές για το νησί και τους κατοίκους του, τους οποίους αντιμετωπίζουμε με αγάπη, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε για το αν οι ανεμογεννήτριες είναι καλές ή όχι ή για το ποιο μοντέλο ανάπτυξης ταιριάζει καλύτερα στην Άνδρο. Είναι κρίμα να εγκαταλείπουν οι νέοι άνθρωποι τον τόπο τους. Περισσότερο κρίμα όμως είναι αυτοί που έρχονται να αντιμετωπίζονται εχθρικά επειδή τυχαίνει να έχουν μία διαφορετική άποψη και να την υπερασπίζονται επώνυμα και αξιοπρεπώς…

This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδή προβλέπω κοσμοπλημμύρα στο πολιτιστικό, μπορεί κανείς να κλείσει θέση για να παρακολουθήσει τις ομιλιες ?
Μήπως θα υπάρχει καμμία γιγαντοοθόνη στην Πλατεία?
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά , πρέπει οπωσδήποτε οι κκ. Μαβής, Γιαγιαννης κλπ με τη βοήθεια και των άλλων ειδικών επιστημόνων ομιλητών,να σώσουν την Άνδρο και όλους εμάς τους πτωχούς τω πνεύματι που αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε τον επερχόμενο όλεθρο για το νησί !!!
Μια τελευταία κρίσιμη ερώτηση-quiz : Οι Ανεμογεννήτριες που θα μπουν στο νησί είναι περισσότερες ή λιγότερες από τα συνολικά ένσημα σε πραγματικές θέσεις εργασίας των διοργανωτών,συντονιστών κλπ.
Σημείωση: Πρόεδροι, Συντονιστές κλπ δεν λογίζονται ως αμειβόμενη ασφαλιζόμενη απασχόληση !

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είμαι εγώ αυτός που επί χρόνια προετοιμάζω υπόγεια μπίζνες εκατομμυρίων, τάζοντας σε λίγους συντοπίτες μας ψίχουλα και αφήνοντας τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του νησιού στο σκοτάδι. Πού ήταν τόσα χρόνια οι εταιρείες να εξηγήσουν σε εμάς τους "ανίδεους" όπως μας κατηγορείτε τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης; Να σας πω λοιπόν πού ήταν: σχεδίαζαν την κονόμα τους πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων και επενδυτικών γραφείων. Αλλά από αυτή την κονόμα, ούτε το κοκκαλάκι δεν πρόκειται να γλύψετε όλοι εσείς που με κατηγορείτε. Και μάθετε και κάτι ακόμα: από την τσέπη σας θα προκύψουν τα κέρδη τους.
Και καλά, ας υποθέσουμε ότι όλοι εμείς εδώ που αντιδρούμε είμαστε μ...κες. Οι κάτοικοι της Πάρου και της Τήνου που είναι επίσης εναντίον, κι αυτοί τόσο μ...κες είναι; Και οι κάτοικοι της Καρύστου που φάγανε τις ανεμογεννήτριες στο κεφάλι και το φυσάνε και δεν κρυώνει, και αυτοί ...κες; Και στα Άγραφα; Και στην Κρήτη; Και οι κάτοικοι του Κορθίου που δεν τις θέλουν; Και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που πρόσφατα ξαναψήφισε κατά; Ας το καταλάβουμε όσο είναι ακόμα καιρός: μόνο οι επιχειρηματίες τις θέλουνε, γιατί έχουν μυριστεί το σίγουρο κέρδος.
Τέλος πάντων, εμείς διοργανώνουμε μία εκδήλωση για να πει ο καθένας την αλήθεια που καταλαβαίνει και στο κάτω κάτω της γραφής δεν θα φιμώσουμε κανέναν, ούτε πρόκειται να προσβάλουμε την αντίθετη άποψη. Όλες οι λαμογιές που γίνανε σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια και μας φέρανε στο χάλι που βρισκόμαστε, γίνανε γιατί κανένας δεν τις σταμάτησε όσο ακόμα ήταν καιρός. Ε, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να σώσουμε και το φυσικό μας περιβάλλον.
Πάντως, εγώ που γράφω αυτές τις απόψεις με τις οποίες οι περισσότεροι διαφωνείτε, δεν πρόκειται να μιλήσω καθόλου στην εκδήλωση. Θα μιλήσουν μόνο οι ειδικοί. Αν θέλετε και μπορείτε, ελάτε να τους ακούσετε. Ίσως να γίνετε σοφότεροι απ' ό,τι ήδη είστε. Και ίσως να αφουγκραστείτε και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής που δεν τη βάζει ο νους σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

o Έσοδα για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού των περιοχών που αναπτύσσονται τα Αιολικά Πάρκα.
o Σημαντική επιστροφή στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ Ά βαθμού που προβλέπεται να εγκατασταθούν τα Αιολικά Πάρκα, μέσω πιστώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
o Έσοδα για το Πράσινο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του, χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα.
o Νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, στη φάση κατασκευής του έργου πλέον των έμμεσων θέσεων που προκύπτουν σε ντόπιους εργολάβους, τεχνίτες και εργάτες.
o Τόνωση κατασκευαστικού κλάδου, οικοδομικών δραστηριοτήτων, μονάδων παραγωγής τσιμέντων, λατομείων, χωματουργικών εργολάβων κτλ.
o Νέες θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας του έργου (20 χρόνια) πλέον των έμμεσων υποστηρικτών έργων που προκύπτουν σε ντόπιους τεχνίτες και εργάτες.
o Ασφάλεια εφοδιασμού σε τοπικό επίπεδο
o Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος μέσω της υποκατάστασης της συμβατής ηλεκτρικής παραγωγής, από ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα (πετρέλαιο). Τεράστια εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα.
o Νέες αναπτυξιακές προοπτικές μέσω αφενός της αναβάθμισης των υποδομών και αφετέρου της υποστήριξης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βασιζομένου στις αρχές της πράσινης οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης.
o Δυνατότητα αξιοποίησης άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακό ή επιχειρηματικό επίπεδο (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, κ.τ.λ).

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν κόπτονται για το φυσικό περιβάλλον αυτοί που οργανώνουν το σόου στο Κόρθι, να πάνε να αναδείξουν τον Στρόφιλα, να καθαρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο ως κάτω την παραλία και να αφήσουν τα δακρύβρεχτα και υποκριτικά μανιφέστα. Αλλά την πάρτυ τους σκέφτονται. Μην τυχόν χτυπήσει καμιά μπεκάτσα το φτερό της γεννήτριας και δεν την προλάβει το κυνηγετικό όπλο και μην τυχόν αλλαξοδρομήσει η πεταλούδα και δεν την δει ο περιπατητής για να την φωτογραφίσει!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ λέω ο Γιαγιάνης να φέρει την κιθάρα, ο κυνηγετικός και οι δασοπυροσβέστες τα τσίπουρα, και οι μεγαλοκοπέλες των μονοπατιών να σύρουν τον χορό. Σαββατόβραδο θα είναι, γιατί να το περάσουμε με τις τσιρίδες του Κάρολου;
Θέλω και τραγούδι μερακλίδικο, παραγγελιά: Ματθαίος Γιαννούλης "Αέρα βγάζουν οι στεριές"

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Ολλανδία για κάποιους ίσως πέφτει μακριά και για αυτό είναι ανενημέρωτοι για τις πολιτικές που ακολουθούνται εκεί σχετικά με τις καθαρές μορφές ενέργειας. Ανεμογεννήτριες και πάνελ έχουν βάλει παντού, στις καλλιέργειες, στα ποτάμια, ακόμα και μέσα στην θάλασσα. Φωτογραφίες για του λόγου το αληθές:
https://www.google.com/search?q=wind+energy+holland&;sxsrf=ACYBGNSdGAgLTl-uCjsCw8C5tCD_HNYonA:1570120257856&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjGkeXhwYDlAhWGKFAKHVYzC80Q_AUIEigB&biw=1600&bih=789
Τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας και η πολιτική της Ολλανδίας για αυτό το θέμα διαβάστε: https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_the_Netherlands
Αυτά συμβαίνουν στις χώρες της προόδου.
Στον αντίποδα συμβαίνουν αυτά εδώ https://syrianobserver.com/EN/news/51791/people-of-quneitra-protest-israeli-wind-turbines-project.html
Αυτά συμβαίνουν στο ισλάμ, στην Συρία. Σας θυμίζουν κάτι;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Στον Πολυχώρο Κορθίου οι διοργανωτές θα εμφανισθούν με τον ζουρλομανδύα ή χωρίς;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ερευνητικό κέντρο Άνδρου δεν πήρε ακόμα τις περιβαλοντικης για τα αιολικά και φωνάζει;

Περισσότερα