Ξεκινά τον επόμενο μήνα η χαρτογράφηση της υποθαλάσσιας χωματερής από τηνAegean Rebreath (φωτογραφίες & βίντεο)

Στον βυθό του Σχοινιά

Από τον κ. Γιώργο Σαρελάκο της Aegean Rebreath λάβαμε ένα μήνυμα για δημοσίευση στο Εν Άνδρω της δράσης του οργανισμού σχετικά με την Άνδρο ενόψει της έναρξης της χαρτογράφησης της υποθαλάσσιας χωματερής της Άνδρου τον επόμενο μήνα - με τελικό στόχο τον καθαρισμό της σε μια επόμενη φάση. Του ζητήσαμε να στείλει περισσότερα στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο για την δράση τους στην Άνδρο και γενικότερα. Ανταποκρίθηκε αμέσως. Έτσι δημοσιεύουμε σήμερα εδώ τα στοιχεία της ομάδας Aegean Rebreath και της δράση της, καθώς και φωτογραφίες, αλλά και ένα εντυπωσιακό βίντεο για την εξερεύνηση τους στην υποθαλάσσια χωματερή της Άνδρου που προήλθε από την πτώση της επίγειας χωματερής του νησιού στη θάλασσα το 2011. Τα σκουπίδια καταπλάκωσαν το αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα. Δημοσιεύουμε τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες και το βίντεο ενόψει της χαρτογράφησης της κατάστασης σήμερα στον κόλπο του Σχοινιά – Εν Άνδρω

 

Στον βυθό του Σχοινιά όπου και θα χαρτογραφήσουν τα βουλιαγμένα σκουπίδια

Ο οργανισμός Aegean Rebreath και η Άνδρος

Ο οργανισμός Aegean Rebreath ιδρύθηκε το 2017  με σκοπό την εισαγωγή μίας νέας κουλτούρας σχετικά με τη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων σε όλη την Ελλάδα που περιελάμβαναν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, δράσεις παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών, δημιουργία βάσεων δεδομένων, παροχή τεχνογνωσίας σε δήμους κτλ. Συνεργάζεται με ομάδες πολιτών, δημοτικές αρχές, ενώσεις αλιέων αλλά και με εταιρείες. Η ιδέα των σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων αποτελεί μοναδική καινοτομία και ιδέα του φορέα, η οποία και αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 475 ιδεών σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Μια κακή κατάσταση που πρέπει να αποκατασταθεί.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της χωματερής στην Άνδρο η οποία και κατέρρευσε στη θάλασσα. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε το πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και παρέμενε «μυστικό» για πολλά χρόνια.  Για το λόγο αυτό τονίσαμε την ανάγκη να κινητοποιηθεί η τοπική κοινότητα διότι μοναδικό στόχο αποτελεί η επίλυση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό και εντός λίγων ημερών γίναμε δέκτες του ενδιαφέροντος της Ναυτιλιακής Ένωσης Ανδριωτών, προκειμένου μαζί να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια για την υλοποίηση ενός μοναδικού εγχειρήματος. Τον καθαρισμού του κόλπου του Σχοινιά. Τη μετατροπή μιας ντροπιαστικής κατάστασης σε μία βέλτιστη διεθνώς πρακτική.

Οι αμέσως επόμενες κοινές μας προσπάθειες και σε συντονισμό με την ALS Marine Consultants περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την υποβρύχια σήμανση των επιβαρυμένων περιοχών καθώς και την ογκομέτρηση των "πλαστικών υφάλων". Σκοπός μας να αποτυπωθεί πλήρως και με τη βοήθεια εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας η έκταση του προβλήματος, έτσι ώστε να αποτυπωθούν τα ακριβή βήματα και οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου να επιτευχθεί ο μοναδικός αυτός στόχος. Ο φορέας μας στην προσπάθεια αυτή αποκτά κεντρικό ρόλο. Και για το λόγο αυτό ζητάμε την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Ξεκινάμε μία καμπάνια χρηματοδότησης που παράλληλα αποτελεί κάλεσμα σε όποιον φορέα και ιδιώτη θέλει να συμβάλλει και να γίνει αρωγός σε μία προσπάθεια σύνθετη και επίπονη. Το στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά όλους μας!

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

....Τα σκουπίδια καταπλάκωσαν το αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα......
ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΕΜΜΟΝΗ!!!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κόπηκαν οι ανοησίες περί εγκεφάλου. Κατά τα άλλα έσεις έχετε εμμονή με ανοησίες, Αν μάλιστα κάνετε τον κόπο και διαβάσετε την απόφαση του ΣτΕ που "διώχνει" τον δεματοποιητή από τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Άνδρου. Άρα και το ΣτΕ και το ΥΠΠΟ και η αρχαιολογία, και η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν εμμονές. Μόνο εσείς δεν έχετε γιατί είστε tabula raza!!!!
Περαστικά σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro