Κόβονται οι δύο 30μετρες αροκάριες του Νειμποριού

Το κόψιμο των δύο 25-30 μέτρων ύψους αροκάριων του Νειμποριού ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει περίπου 4 μέρες. Τα δύο τεράστια δέντρα έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνα - όπως γνωμάτευσαν οι ειδικοί - γιατί τόσο λόγω του ύψους, του βάρους τους, αλλά και των ριζών τους απειλούν πλέον και γειτονικά κτίσματα. Το κτήμα Φαρακούκη κάποτε ήταν στην εξοχή. Τώρα είναι στο μέσο του οικισμού του Νειμποριού. Στο κτήμα αυτό - που είναι εντός σχεδίου - ο Δ. Στεφάνου σχεδιάζει να κτίσει ξενοδοχείο υψηλών απαιτήσεων. Όμως η προκαταρκτική έρευνα έδειξε και για τα δύο δέντρα πως έχουν ήδη καταστεί επικίνδυνα. λόγω ύψους, ριζών, ηλικίας, βάρους και γειτνίασης με τον οικισμό, που υπάρχει σήμερα. 

Ο Δ. Στεφάνου ήρθε σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβέστών Άνδρου. Οι εθελοντές δεν παίρνουν χρήματα. Όμως, ο Δ. Στεφάνου προσφέρθηκε να συνεισφέρει με μια χορηγία στο έργο τους. Θα μεταφέρει στην Αθήνα και θα επισκευάσει ο ίδιος ένα πυροσβεστικό όχημα του Συλλόγου. Έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Ο ΣΕΔΑ μετά από αυτό ανέλαβε το δύσκολο έργο της κοπής των δύο τεράστιων δένδρων, τα οποία εκτός του ευεργετήματος του πρασίνου, της σκιάς και της αισθητικής, έχουν αρχίσει με το μέγεθος τους να γίνονται επικίνδυνα. 

Αναλυτικά, ο πρώτος κίνδυνος είναι το ριζικό τους σύστημα που πλέον είναι μεγάλο και ήδη έχει μπει κάτω από το υπάρχον σπίτι του κτήματος. Το δεύτερο είναι το τεράστιο ύψος και το βάρος τους που καθιστά επικίνδυνη κάθε πτώση κλαδιού στην γύρω κατοικημένη περιοχή. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη πως και οι δύο είναι σε κεντρικά σημεία του υπό κατασκευή ξενοδοχείου. Και πως ήδη γειτονεύουν με πολλά σπίτια. Όταν φυτευτήκανε πριν δεκάδες χρόνια η περιοχή δεν είχε τον οικισμό. Το ρεματάκι που τρέχει δίπλα τους έδωσε νερό και δύναμη και έγιναν τεράστια. Και οι ρίζες τους ήδη απλώνονται όπως διαπιστώθηκε, του ενός εξ αυτών, έξω από τα όρια του κτήματος. Με βάση τα παραπάνω κρίθηκε η επικινδυνότητα και πάρθηκε η απόφαση της κοπής τους. Έτσι ανέλαβε ο ΣΕΔΑ. 

Όπως διαπιστώσαμε οι ίδιοι ο ΣΕΔΑ έχει εργαλεία, δυνατότητες. τεχνογνωσία και πιστοποίηση για την κοπή τόσο μεγάλων και δύσκολων δένδρων. Ο πρόεδρος του συλλόγου, ο Νίκος Χαζάπης, ανέβηκε σκάλα στο χαμηλότερο κλαδί και από εκεί και πέρα χρησιμοποιώντας σαν σκαλιά τα κομμένα κλαδιά άρχισε να κόβει κλαδί - κλαδί και να τα κατεβάζει τα πιο επικίνδυνα ένα - ένα με ειδικό σχοινί και τροχαλία κάτω. Το έργο ήταν πολύωρο και το θέαμα εντυπωσιακό, αν και η ταχύτητα εξέλιξης της κοπής ήταν αργή λόγω των τηρουμένων προδιαγραφών ασφαλείας.

Με τον τρόπο αυτό θα κοπούν τα δεκάδες τεράστια κλαδιά μέχρι την κορυφή από το Νίκο Χαζάπη. Την επομένη οι του ΣΕΔΑ θα ξεκινήσουν να κόβουν και να κατεβάζουν κομμάτι - κομμάτι τον τεράστιο κορμό στη γη χρησιμοποιώντας το ίδιο το δέντρο και τα μεσοκομμένα κλαδιά του ως μοχλούς κατάβασης με σχοινιά των κομματιών του κορμού στη γη. Το ίδιο θα γίνει και για την δεύτερη τεράστια αροκάρια. Μόνο που αυτή θέλει διπλάσια προσοχή γιατί ήδη είναι στην άκρη του οικισμού.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σύμφωνα με τα στοιχεία που μάς παρέθεσε ο ΣΕΔΑ υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα τριμελές επαγγελματικό συνεργείο κοπής μεγάλων δένδρων στην Άνδρο. Υπάρχουν τουλάχιστον 35 πολύ μεγάλα και επικίνδυνα δέντρα σε δημόσια ή ιδιωτικά μέρη του νησιού. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο μεταφορέας Μ. Κρίτης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού υπάρχουν κι εκεί πολλά που πλέον δεν αρκεί ένα κλάδεμα που έγινε πριν τρία χρόνια. Μερικά πολύ μεγάλα πρέπει να κοπούν γιατί εμποδίζουν τα μεγάλα φορτηγά και τις νταλίκες. Κι αυτά χρειάζονται επαγγελματικό συνεργείο κοπής δέντρων. Δεν μπορεί να τα κάνει ο ΣΕΔΑ, το Επαρχείο ή ο Δήμος. Χρειάζεται λοιπόν - όπως μάς εξήγησαν - να δημιουργηθεί και να πιστοποιηθεί στην Άνδρο επαγγελματικό συνεργείο στο οποίο να προσφεύγουν όλοι.   

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημερα σας,
Εαν δεν ηταν της αναφερομενης ιδιοκτησιας ο χωρος των δενδρων, θα γινοταν το κοψιμο των δενδρων;;;;; Τωρα εγιναν αμεσα επικιδυνα....
>

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προφανώς δεν διαβάσατε το ρεπορτάζ που λέει πως θα χτιστεί ξενοδοχείο δίπλα ή από κάτω τους. Εσείς θα ρισκάρατε το κτίριο με αυτά τα υπερήλικα και τεράστια δέντρα από πάνω τους; Προσδοκάτε να μιλάτε για χαμένες ψυχές μετά; Επίσης ποιος ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα να κοπούν; Και ποιος θα έδινε γενναιόδωρη χορηγία στο σύλλογο που τόσα έχει προσφέρει στο νησί για 4-5 μέρες σκληρή εργασίας των εθελοντών; Πότε εσείς δώσατε χορηγία στον σύλλογο που ζει με προσφορές; Δεν θέλετε να φτιαχτεί με την γενναία χορηγία το πυροσβεστικό όχημα που μπορεί να σώσει την δική σας επιχείρηση αύριο;
Εντελώς, λοιπόν, άστοχο το σχόλιο σας.
Την καλημέρα μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro